به گزارش ایرنا ، بررسی ها نشان می دهد كه كار مطالعاتی این طرح ملی از سال 1392 برای ساخت تصفیه خانه در چند نقطه از سطح شهرستان رامسر آغاز و در نهایت مكان اجرای این طرح در حوالی روستای 'طالش محله' تعیین شد.
مكانی كه بنا به اظهار نظر برخی از مسئولان دست اندركار مشكلات آنچنانی از لحاظ تبعات سوء زیست محیطی و بهداشتی برای ساكنان پیرامون محل اجرای طرح به همراه نداشت.
سرانجام در سال 1396 عملیاتی شدن آن در دستور كار مسئولان استانی و محلی قرار گرفت اما متاسفانه در فرآیند اجرا با اعتراضات محلی مواجه شد و روند اجرای آن دچار تعلل و ابتر باقی ماند.
هم اكنون نیز جمعی از مردم شهرستان رامسر با ابراز نگرانی از سرریز و پس زدگی فاضلاب های شهری و نیز بوی نامطبوع ناشی از این معضل حاد زیست محیطی و بهداشتی در سطح شهر از مسئولان ذیربط خواستار رفع موانع و مشكلات فرآیند اجرای طرح فاضلاب شهری برای برون رفت از این معضل شدند.
*بوی نامطبوع فاضلاب مهمان شبانه رامسر
یكی از شهروندان رامسری در این باره گفت كه بوی نامطبوع و مشمئز كننده ناشی از سرریز و پس زدگی فاضلاب واحدهای مسكونی مناطقی از این شهر، شهروندان را كلافه كرده است.
علی اعلایی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این وضعیت به حدی حاد و فاجعه بار شده كه حتی میان برخی از مالكان واحدهای مسكونی كه در همسایگی هم سكونت دارند و مرتكب چنین تخلفاتی می شوند، درگیری ایجاد شده است.
وی اظهار داشت: گاهی اوقات دیده می شود شب ها عده ای از خانواده ها برای پنهان شدن فاضلاب هایشان از دید مسئولان و مردم آن را به سطح معابر، كانال ها و نیز انهار منتهی به دریای خزر هدایت می كنند و بنابراین بوی بد و نامطبوع آن خیلی آزار دهنده و غیرقابل تحمل است.
این شهروند رامسری گفت: عده ای از ساكنان نیز علیه برخی از مالكان واحدهای مسكونی كه مرتكب چنین تخلفات زیست محیطی و بهداشتی شده اند، شكایت كرده اند اما چه فایده این معضل باید به شكل اساسی و ریشه ای حل شود.
اعلائی افزود: جای تامل دارد طرح فاضلاب شهری از سال ها پیش در برخی از شهرهای ساحلی مازندران و حتی غرب این استان از جمله نوشهر و چالوس با وجود آنكه از لحاظ موقعیت جغرافیایی شباهت نزدیكی با رامسر دارند، اجرا شده ولی سرنوشت اجرای این طرح در این منطقه مبهم است.
زهرا شهبازی شهروند دیگری كه مدعی شد در خیابان طالقانی رامسر سكونت دارد از كم توجهی مسئولان ذیربط در رفع این معضل انتقاد كرد و گفتك آنچه دیده می شود عمده فاضلاب انسانی سرریز شده واحدهای مسكونی این شهر به دریای خزر می ریزد.
وی افزود: این معضل زیست محیطی و بهداشتی به مسئولان ادارات ذیربط اطلاع داده شده ولی اقدامی كه انجام داده اند در حد اخطار بوده و همچنان شاهد سرریز فاضلاب انسانی به داخل خیابان ها و نیز كانال های هدایت آب منتهی به دریای خزر هستیم.
این شهروند رامسری گفت كه وقتی مقادیر قابل توجهی فاضلاب انسانی روزانه به داخل دریای خزر بریزد طبیعتا سبب آلودگی دریا و حتی می تواند سلامت آبزیان را به مخاطره بیندازد و در نهایت چنین وضعیتی باعث می شود تا مصرف كنندگان انواع ماهی نیز دچار بیماری كند.
طبق آمار منابع رسمی، سالانه 400 میلیون مترمكعب فاضلاب در شمال كشور تولید می شود كه فقط 40 درصد آن تصفیه می شود و 60 درصد بقیه به صورت مستقیم و غیر مستقیم به دریای خزر می ریزد.
كارشناسان و صاحب نظران نیز تاكید دارند اغلب شهرهای ساحلی مازندران بویژه غرب این استان به خاطر قرار گرفتن در مجاورت دریا و درپی آن بالا بودن آب های زیرزمینی با نفوذ ناپذیری خاك روبرو هستند و همین عامل دفع بهداشتی فاضلاب را در این مناطق با مشكل مواجه كرده است.
نكته آنكه عمده رودخانه های مهم استان مازندران نیز به علت عبور از داخل شهرهای ساحلی به تخلیه گاه فاضلاب این شهرها تبدیل شده و این اتفاق فاجعه بار علاوه بر پیدایش مشكلات حاد زیست محیطی، اكوسیستم دریای خزر را نیز به مخاطره انداخته است.
**تشكیل 530 فقره تخلف بهداشتی در رامسر
مدیرشبكه بهداشت و درمان شهرستان رامسر نیز گفت: سال گذشته در پی پایش های زیست محیطی اعضای كارگروه سلامت و امنیت غذایی شهرستان، حدود 530 فقره پرونده با موضوع تخلف سرریز فاضلاب های خانگی و هدایت آن به داخل رودخانه های منتهی به دریا در این شهرستان تشكیل شد.
دكتر حمید رضا مبشری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: از این تعداد پرونده های تشكیل شده بابت سرریز فاضلاب های خانگی بیش از 300 مورد اخطار و 200 مورد نیز به علت كم توجهی به رفع این معضل، پلمب ورودی فاضلاب بوده است.
وی ادامه داد : 30 مورد نیز به علت حاد بودن به دستگاه قضایی ارسال شد و درنتیحه چنین وضعیتی نشان داده كه آمار شكایات سامانه 190 ناشی از ورود فاضلاب های خانگی فراتر از آن آماری بوده كه برآورد شده بود.
مدیرشبكه بهداشت و درمان شهرستان رامسر با ابراز نگرانی از هدایت مستقیم فاضلاب به دریا دراین منطقه گفت كه در بازدید كارشناسان این نهاد بارها دیده شده كه حتی چاه جذبی نیز برای واحدهای مسكونی در حاشیه و حریم رودخانه ها پیش بینی و تعبیه نشده است .
مبشری افزود: وجود چاه جذبی نیز به محض پر شدن به شكل نامحسوسی وارد رودخانه ها می شود و مساله مهم تر آنكه در سال گذشته پس از آنالیز رودخانه ها و دریا پی برده شد كه در منطقه باغ ملی رامسر آلوده به فاضلاب انسانی است و همین عامل سبب تعطیلی شناه گاه ساحلی این شهرستان شد.
*احتمال شیوع بیماری های عفونی ناشی از سرریز فاضلاب های خانگی
مدیرشبكه بهداشت و درمان شهرستان رامسر گفت: سرریز فاضلاب درمحیط زندگی افراد جامعه می تواند منشاء بسیاری از باكتری ها، ویروس ها و نیز بیماری زا باشد.
مبشری افزود: نكته مهم تر آنكه به هنگام وقوع پدیده طبیعی مانند سیل زمانی كه فاضلاب های خانگی مدیریت نشود می تواند زمینه ساز طغیان بیماری ها باشد.
وی، اسهال، استفراغ و عوارض روده ای را جزو بیماری های ناشی از سرریز فاضلاب های انسانی در این شهرستان معرفی كرد.
مبشری یكی از علت های اعتراضات مردمی در مكان مورد نظر برای ساخت تصفیه خانه فاضلاب را ناشی از بوی متصاعد شده از تصفیه خانه و بروز مشكل برای زمین ها و عوارض ناشی از تكنولوژی بكار رفته در اجرای این طرح معرفی ذكركرد و گفت كه همین عامل سبب اجرا نشدن آن در این منطقه شد.
سال 97 و هنگام اغاز به كار و عملیاتی شدن طرح شبكه جمع اوری فاضلاب های خانگی در رامسر جمعی از اهالی روستاهای طالش محله ، شاه منصور محله فتوك و توبن بخش مركزی رامسر در محل فرمانداری رامسر، خطاب به فرماندار و نماینده مردم شهرستان و دیگر مسئولان خواستار جلوگیری از ساخت این تصیفه خانه فاضلاب شهری شده بودند .
مدیرشبكه بهداشت و درمان شهرستان رامسر با ابراز نگرانی از وضعیت فاجعه بار معضل بهداشتی و زیست محیطی ناشی از سرریز فاضلاب ها گفت كه امیدوارم با نامه نگاری های انجام گرفته با مسئولان ذیربط بزودی برای رفع این معضل به صورت اساسی و ریشه ای تدابیری بیندیشند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست رامسر نیز گفت : راه حل اساسی رفع این معضل در این شهرستان اجرای طرح شبكه جمع آوری فاضلاب شهری است.
محمدرضا نیاستی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: سوابق اجرای این طرح به 10 سال پیش یعنی زمانی كه نقشه طرح تفصیلی شهر ترسیم و تعریف شده بود، برمی گردد.
وی اظهار كرد در چند سال پیش كارشناسان یك شركت خصوصی پس از بررسی و مطالعات كارشناسی پیرامون شرایط جغرافیایی رامسر به این نتیجه رسیدند كه 2 سیستم تصفیه فاضلاب در 2 نقطه شرق و غرب مستقر و فاضلاب ها به آن مكان ها منتقل و پس از تصفیه پساب حاصل از ان به محیط بازگردد.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست رامسر با ابراز نگرانی از آلودگی آب های زیرزمینی شهرستان ناشی از سرریز فاضلاب های خانگی تاكید كرد كه اجرای این طرح بسیار ضروری است.
رئیس شركت آب و فاضلاب شهری رامسر از گفت و گو با خبرنگار ایرنا به علت نداشتن مجوز مصاحبه ازسوی مسئولان استانی امتناع كرد اما درعین حال معاون مهندسی و توسعه شركت آب و فاضلاب شهری مازندران پیش از این در گزارشی اعلام كرد كه حدود 281 میلیون یورو تسهیلات از منابع بانك توسعه اسلامی برای اجرایی شدن شبكه فاضلاب خانگی در شهرهای رامسر ، تنكابن ، امل و محمود اباد مصوب شد.
فرماندار رامسر نیز با ابراز تاسف از اجرا نشدن این طرح گفت كه بسترهای لازم برای اجرای این طرح با یك كار كارشناسی، هدفمند و نیز مثبت از 2 سال پیش در زمینی كه برای این منظور پیش بینی شد در حال انجام بود منتهی مسائلی مناقشه برانگیز باعث شد تا این طرح به بن بست برخورد كند.
محمد آزاد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : دولت نیز برای حفظ محیط زیست و پیشگیری از آب های زیرزمینی و دریای خزر توجه ویژه ای دارد و نشست های متعددی با برخی از مسئولان ذیربط و حتی مردمی كه در اجرای این طرح اعتراض داشتند برگزار شد و امیدوارم بزودی این پیگیری ها نتیجه دهد.
شهرستان 80 هزار نفری رامسر واقع درغرب مازندران به علت برخورداری از جاذبه های طبیعی ، تاریخی و گردشگری منحصربفرد نظیر جنگل ، دریا ، كوه ، جلگه و اماكن اقامتی مانند هتل قدیم ، هتل جدید ، كاخ موزه و آب های گرم معدنی از دیرباز تاكنون به عنوان عروس شهرهای ایران مطرح بوده و به همین خاطر در تمامی روزهای سال بویژه نوروز پذیرای میلیون ها مسافر و گردشگراست.
7078 / 9922 / 1602/1899
نوشهر - ایرنا - با گذشت حدود 6 سال از انجام كار مطالعاتی اجرای طرح شبكه جمع آوری فاضلاب شهری در رامسر اما هنوز این طرح در این شهر گردشگرپذیر غرب مازندران اجرا نشده است.