به گزارش ايرنا، گردشگري به عنوان بزرگ ترين صنعت درآمدزا در جهان، از سوي كارشناسان صنعت پاك نام گرفته است، مقوله اي كه هر چه بيشتر مي گذرد ابعاد و فرصت هاي تازه تري در آن رخ مي نمايد كه ارتباط مستقيمي با رونق اقتصادي و ايجاد اشتغال پايدار دارد.
گردشگري، امروزه بيش از هر صنعت ديگري در دنيا مورد تاكيد دولتهاست و بنا به آمار سازمان جهاني گردشگري، بودجه اي كه مردم دنيا براي مسافرت و تفريح اختصاص داده اند سه برابر بودجه اي است كه دولتها صرف امور دفاعي و امنيتي مي كنند، اين رقم 11 درصد درآمد ناخالص (GDP) كل جهان است.
براساس آمارهاي موجود، ايران دهمين كشور برتر دنيا از نظر بهره مندي از آثار تاريخي، طبيعي و فرهنگي است اما، نقشه راه اصولي متناسب با اين ظرفيت ها در توسعه بسترهاي گردشگري، اشتغالزايي و توليد ثروت وجود ندارد.
با آنكه دولت ها در ايران، همواره به نقش و اثربخشي اين صنعت در اقتصاد كشور اذعان داشته اند اما، برغم تلاش ها هنوز توسعه گردشگري و رشد ارزش افزوده اين بخش با نقشه راه هدفمند و تعاريف جامع به بار ننشسته است.
بر اساس گزارش مجمع جهاني اقتصاد در سال 2015، ايران به لحاظ جايگاه قدرت رقابت در جذب گردشگر در بين 141 كشور رتبه 97 را دارد .
ايران با وجود برخورداري از جاذبه هاي متعدد تاريخي، طبيعي، فرهنگي و مذهبي، بهشتي زميني براي گشت و گذار و سفر است اما برخي هموطنان به دليل عدم آگاهي كشورهاي ديگر را به عنوان مقصد گردشگري خود انتخاب مي كنند كه اين مساله از نظر كارشناسان در زمره كاستي هاي فرهنگي به شمار مي رود كه توسعه هدفمند بوم گردي مي تواند بخشي از اين كاستي را رفع كند.
به باور بسياري از صاحب نظران با اينكه صنعت گردشگري يكي از پول ساز ترين صنايع در كشورهاي ديگر به شمار مي رود اما، ايران همچنان چشم به اقتصاد نفتي دوخته است تا بتوان رونقي را رقم زند از اين رو كارشناسان پرداختن عملي به مولفه هاي اقتصاد مقاومتي در باروري ارزش هاي گردشگري را راه حل اين مساله عنوان كرده اند.
گردشگري( WTTC) در سال 2015 تركيه در زمينه ميزان مشاركت مستقيم بخش سفر و گردشگري در توليد ناخالص داخلي به رقم 32 ميليارد دلار دست يافت كه طبق پيش بيني هاي صورت گرفته گمان مي رود در سال 2026 به رقم 48 ميليارد دلار برسد در صورتي كه اين شاخص در ايران 2015 به رقم 7 ميليارد دلار رسيد و پيش بيني مي شود در سال 2026 به عدد 14 ميليارد دلار برسد.
اين اختلاف فاحش با كشوري همسايه كه شايد از نظر تاريخي قدمتي به بلنداي تاريخ ايران نداشته و همچنين بسياري از طبيعت بكر ايران به خود نديده باشد از نظر متخصصان امر به هيچ عنوان قابل پذيرش نيست و نشان از ناكارآمدي برنامه ها در بخش گردشگري است.
ظرفيت گردشگري ايران به قدري بالاست كه مي توان ابعاد و گونه هاي مختلف را به صورت تجميع شده در يك منطقه تجربه كرد، اما همين ظرفيت تاكنون مغفول باقي مانده است.
بيش از 10 درصد توليد ناخالص داخلي دنيا از محل درآمدهاي صنعت گردشگري تامين مي شود كه سهم ايران از اين گردش مالي بزرگ ناچيز است..
بر اساس گزارش جديدي كه «سازمان همكاري هاي اقتصادي و توسعه» منتشر كرده است، 4.2 درصد توليد ناخالص داخلي، 6.9 درصد فرصت هاي شغلي و 21.7 درصد از صادرات خدمات در كشورهاي عضو اين سازمان وابسته به گردشگري است.
تاثيرگذاري صنعت گردشگري در تمامي اين حوزه ها نسبت به سال 2014 افزايش يافته و يا بدون تغيير باقي مانده است. براساس اين گزارش تا سال 2030 ورود گردشگران خارجي به كشورهايي با اقتصاد نوظهور در مقايسه با كشورهاي توسعه يافته 2 برابر خواهد شد.
بدين ترتيب سهم اقتصادهاي نوظهور از صنعت گردشگري جهان از45 درصد كنوني به 57 درصد افزايش خواهد يافت.
تاثير گردشگري در اقتصاد ايران 2.5 تا 7.5 درصد اعلام مي شود اما هنوز هم ميزان تاثير اين بخش در اقتصاد ملي ايران مشخص نشده است.
اگر مي خواهيم سهم گردشگري در اقتصاد ايران بيشتر شود بايد به تكميل زيرساخت هاي مورد نياز گردشگري در ايران توجه شود و سرمايه گذاري ها در اين بخش توسط بخش خصوصي افزايش يابد.
به گفته مسوولان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، بازديد و استقبال گردشگران از جاذبه هاي ديدني ايران در تعطيلات نوروزي امسال نسبت به مدت مشابه سال پيش 10 درصد افزايش يافته است.
بازديد گردشگران خارجي از جاذبه هاي ديدني ايران در تعطيلات نوروزي امسال 31 درصد نسبت به تعطيلات نوروز سال رشد داشته است.
مسوولان همچني از كاهش 34 درصدي سفر گردشگران به خارج از ايران خبر داده اند و آن را نوعي موفقيت براي كشور به شمار مي آورند، اگر چه كه نمي توان در اين باره به قطعيت رسيد.
كارشناسان بر اين باورند با وجود سياه نمايي گسترده عليه ايران در عرصه بين المللي توسط دشمنان، توسعه صنعت گردشگري زمينه ساز رونق ديپلماسي فرهنگي، صدور فرهنگ ايراني به ديگر كشورها و خروج از اقتصاد متكي به درآمد نفتي خواهد بود و انجام اين كار ناممكن نيست از اين رو ضرورت همگامي با تغييرات پرشتاب و فزاينده جهاني، ما را بر آن وا مي دارد كه در شرايط رقابتي كنوني دست به اقدامات منطقي و متناسب، از جمله تدوين استراتژي صنعت گردشگري بزنيم تا در عرصه تحولات جهاني از حالت انفعالي بيرون بياييم.
در بعد كلي بزرگترين نقص صنعت گردشگري ما محسوب مي شود، فقدان تبليغات خارجي و بين المللي از ظرفيتها و جاذبه هاي تاريخي، فرهنگي و كشور پهناور ايران با تاريخ و پيشينه كهن و برخورداري از تمدن باستاني و مواهب طبيعي بيشمار توانايي بالايي در توسعه گردشگري داخلي و خارجي دارد.
در اين ميان، مهم ترين تاكيد رهبر معظم انقلاب در بحث گردشگري معطوف به استفاده كردن از ظرفيت هاي اقتصادي گردشگري، اولويت دادن به گردشگري براي پيشرفت استاني و توسعه مناطق كمتر برخوردار، بهره گرفتن از آن به عنوان ابزاري براي معرفي فرهنگ غني كشور، اهميت دادن به حفظ و نگهداري ميراث فرهنگي و شناساندن جاذبه هاي گردشگري براي مسافران خارجي و داخلي است؛ اصلي كه مي تواند براي عملياتي كردن اقتصاد استان ها و استقلال مالي شان با برنامه ريزي و استفاده از امكانات و جاذبه هاي هر منطقه از خاك ايران اسلامي پياده شود.
اصفهان اين نگين خوش تراش ايران به عنوان پايتخت فرهنگ و تمدن اسلامي جورچيني از ظرفيت هاي گردشگري را در خود جاي داده است.
استان اصفهان با بيش از 22 هزار بنا و اثر تاريخي كه يكهزار و 850 مورد آن به ثبت ملي و هفت اثر آن به ثبت جهاني رسيده، كانون توجه گردشگران خارجي و داخلي است.
در استان اصفهان بيش از 600 خانه تاريخي وجود دارد كه بيش از نيمي از آنها در شهر اصفهان قرار دارد.
از 602 رشته صنايع دستي شناسايي شده در دنيا 299 مورد مربوط به ايران و از اين تعداد 196 رشته مربوط به استان تاريخي و هنرپرور اصفهان است كه در مجموع معيشت حدود چهار ميليون نفر به صنايع دستي گره خورده است.
استان اصفهان به لحاظ حجم، 60 در صد توليد صنايع دستي كشور را به خود اختصاص داده كه از جمله اين رشته ها زري دوزي و قلم كاري، ترمه و نقره كاري، تذهيب و تحرير انواع كتاب، قرآن، قطعات نگارگري و نقاشي است و در خاتم كاري، ميناكاري، منبت، قلم زني روي انواع فلزات شهرت جهاني دارد.
استان اصفهان داراي 90 هتل و 65 مهمانپذير با ظرفيت حدود 20 هزار تخت است كه از اين تعداد 57 هتل و 30 مهمانپذير در كلانشهر اصفهان قرار دارد.
ظرفيت مكان هاي اقامتي در استان اصفهان به گفته مسوولان براي هر شب به 420 هزار نفر رسيده است.
به گفته كارشناسان، بازگشايي آب زاينده رود و هزينه بالاي سفرهاي خارجي مهمترين عامل افزايش جمعيت گردشگران بوده كه اصفهان را جز استان هايي با بيشترين آمار بازديد كننده قرار داده است.
**چالش هاي گردشگري اصفهان، از ترافيك تا توقفگاه
با وجود آنكه گردشگري دومين محور توسعه استان در سند آمايش سرزمين ديده شده است اما همچنان كاستي ها و خلاهاي بسياري در اين بخش وجود دارد.
برخي از مسافران ترافيك شهري و كمبود توفقگاه خودرو را از جمله چالشهاي شهر اصفهان برشمردند.
به عنوان نمونه براساس نظرسنجي هاي صورت گرفته از مسافراني كه در ايام نوروز 96 به اصفهان سفر كردند، مشخص شد كه بيشترين نكات منفي مطرح شده از سوي آنها درباره كمبود توقفگاه و جاي پارك و سرويس بهداشتي بوده است.
بر اساس نتايج اين نظرسنجي ها، 32 درصد مسافران وضعيت توقفگاه ها و جاي پارك را خيلي بد، 41 درصد بد، 10 درصد متوسط، 9 درصد خوب و 8 درصد خيلي خوب عنوان كرده اند.
وضعيت سرويس هاي بهداشتي نيزبر اساس نتايج اين نظرسنجي، 26 درصد بد، 24 درصد خيلي بد، 28 درصد متوسط، 11 درصد خوب و 11 درصد خيلي خوب گزارش شده است.
درباره سرويس هاي بهداشتي در بين راه 31 درصد مسافران وضعيت خيلي بد، 39 درصد بد، 12 درصد متوسط، 8 درصد خيلي خوب و 10 درصد خوب را انتخاب كرده اند.
از ديگر نكات منفي گردشگري كه در نظرسنجي صورت گرفته از مسافران نوروزي مشخص شده است، نرخ بالاي برخي مكان هاي اقامتي، كمبود سوپر ماركت ها و نانوايي ها، اخذ نرخ نامناسب برخي تاكسي ها و ترافيك مبادي ورودي و خروجي به مركز شهرها بوده است.
بر اساس نتايج اين نظرسنجي ها، نكات مثبت گردشگري استان اصفهان استخراج شده كه مهمترين آنها شامل زيبايي و تاريخي بودن استان، عرضه سوغات، امنيت و آرامش در شهرها، حضور نيروهاي راهنما در سطح شهرها و مكان هاي گردشگري و تاريخي و پاكيزگي شهر و استان اصفهان است.همچنين 67 درصد مسافران انگيزه اصلي خود از سفر به اصفهان را تفريح و گردشگري، 11 درصد ديدار با آشنايان، 2 درصد تجاري و 15 درصد گذر عبوري عنوان كرده اند.
بر اساس نظرسنجي صورت گرفته درباره قيمت غذا نيز 38 درصد مسافران قيمت ها را زياد، 20 درصد خيلي زياد، 28 درصد متوسط و 9 درصد كم اعلام كرده اند.72 درصد نظافت شهر را خيلي خوب، 16 درصد خوب، هفت درصد متوسط و پنج درصد بد عنوان كرده اند.در مجموع وضعيت شهر اصفهان در زمينه گردشگري از ديد 60 درصد از مسافران خيلي خوب و 24 درصد از آنها خوب عنوان شده است.
نتيجه آنكه به گفته كارشناسان، زير ساخت هاي گردشگري اين شهر آن گونه كه انتظار مي رود مناسب استقبال از گردشگران نيست و براي رسيدن به استانداردهاي اين صنعت بايد زير ساخت هاي فرهنگي، اقامتي و امنيتي مناسبي در اصفهان ايجاد شود.
در چهارمين نشست كميسيون گردشگري اتاق بازرگاني تهران براي بررسي موانع توسعه گردشگري اصفهان در آذر سال 96، چند تن از صاحب نظران و فعالان گردشگري، كمبود مراكز اقامتي در اصفهان، تردد وسايل حملونقل ، رشد نرخ مراكز اقامتي در فصل هاي پر گردشگر،عدم همكاري پليس راهنمايي و رانندگي در مورد تردد خودروي توريست ها، سطح نازل آموزش افراد مرتبط با اين صنعت، امنيت پايين گردشگران، ساعت اندك كار سايت هاي گردشگري، مشكلات بوروكراسي، نبود تقويم گردشگري ، ضعف زيرساختها و مشكلاتي نظير جادههاي ناايمن و ناكافي، عدم توسعه مناسب شبكه حمل و نقل ريلي و كمبود هتل را از جمله كمبودهاي گردشگري در اصفهان برشمرد.
** ضرورت روي آوردن به بازارهاي جديد گردشگري خارجي
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري اصفهان در گفت و گو با ايرنا با بيان اينكه صنعت گردشگري كشور در پنج سال گذشته رشد قابل ملاحظه اي داشته است، افزود: ميانگين رشد گردشگري طي چهار سال تصدي دولت يازدهم 12 درصد و در استان اصفهان 30 درصد گزارش شده است.
فريدون الهياري آمار گردشگران خارجي وارد شده به استان اصفهان را در زمان حاضر افزون بر 450 هزار نفر اعلام كرد.
مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان اصفهان به افزايش فشارهاي سياسي آمريكا بر ايران در يكسال گذشته اشاره كرد و گفت: اين فشارها موجب شده تا برخي از گردشگران اروپايي از سفر به ايران نگران باشند.
وي با اشاره به اينكه سازمان ميراث فرهنگي با همكاري وزارت امورخارجه راهبردهايي را براي برطرف كردن نگراني گردشگران خارجي بويژه اروپايي ها و آمريكايي ها براي سفر به كشورمان اتخاذ كرده است ، گفت: صدور رواديد الكترونيكي براي گردشگران خارجي از جمله اين راهبردهاست.
الهياري اظهارداشت: بيشتر گردشگران خارجي كه مقصد خود را اصفهان انتخاب مي كنند گردشگران فرهنگي هستند و مليت بيشتر اين گردشگران نيز اروپايي و آمريكايي هستند.
وي تصريح كرد: در پي اعمال تحريم هاي آمريكا، سفر گردشگران اروپايي به اصفهان كاهش يافته است و ما درصدد هستيم بازارهاي جديدي از كشورهاي آسيايي را به روي صنعت گردشگري باز كنيم.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري اصفهان با اشاره به اينكه صنعت گردشگري ايران در سال هاي اخير توسعه يافته و سفره اين صنعت در كشور گسترده شد، افزود: برغم همه مشكلاتي كه دشمنان براي ما بوجود مي آورند ناگزير هستيم پيشرفت خود در اين عرصه را ادامه دهيم زيرا گردشگري تاثير بسزايي در اقتصاد، اشتغال و انتقال فرهنگ و واقعيت هاي جمهوري اسلامي به ساير ملت ها دارد.
وي ايران هراسي و تبليغات سوء عليه كشور، بي توجهي به صنعت گردشگري پيش از تصدي دولت تدبير و اميد، اعمال تحريم هاي ظالمانه و در اولويت قرار نگرفتن توسعه امكانات سخت افزاري و نرم افزاري اين صنعت در سال هاي گذشته را از جمله عوامل عقب ماندن گردشگري ايران نسبت به ساير بخش ها بيان كرد و افزود: اكنون گردشگري در اولويت جدي مسئولان قرار گرفته است و درآمد زايي و توسعه زيرساخت هاي اين صنعت نيز مورد توجه قرار دارد.
الهياري با اشاره به تنش سياسي در خاورميانه و شمال آفريقا، ايران را از كانون هاي امن گردشگري ذكر كرد و افزود: اين شرايط فرصتي بي بديل براي تقويت و توسعه صنعت گردشگري به عنوان پردرآمدترين، سالم ترين و به لحاظ توليد و توزيع درآمد از بهترين بخش هاست.
** گردشگري اصفهان،نيازمند تمركز زدايي
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري اصفهان در ادامه گفت: تمركززدايي و توسعه متوازن در گردشگري ضروري است به شكلي كه تنها كلانشهر اصفهان مقصد گردشگران نباشد و ساير شهرستان ها نيز در پذيرش مسافران سهيم شوند.
وي افزود: اين اداره كل سعي دارد در سالجاري با برنامه ريزي و اجراي طرح هاي مرتبط شرايطي فراهم كند تا براي نوروزسال هاي آينده گردشگران در كلانشهر اصفهان متمركز نشوند و تمامي شهرستان هاي استان بتوانند ميزبان مسافران باشند و به اين شكل توسعه متوازن گردشگري در استان شكل گيرد.
الهياري با بيان اينكه ايجاد انگيزه در هموطنان براي حضور در شهرهايي غير از كلانشهرها از اهميت بالايي برخوردار است، تصريح كرد: ابزارهاي رسانه اي، توليد برنامه هاي تلويزيوني، برپايي رويدادهاي فرهنگي و هنري راهكارهاي معرفي مناطق و شهرستان هاي كمتر شناخته شده براي بيشتر شدن شمار گردشگران به شمار مي رود.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري اصفهان افزود: معرفي نقاط كمتر شناخته شده و برخوردار از جذابيت هاي گردشگري در دستور كار است تا در سال هاي آينده شاهد رونق گردشگري در اين مناطق باشيم.
وي اضافه كرد: تجربه اي كه درسال هاي اخير به دست آمده نشان مي دهد تمركز گردشگران در كلانشهر اصفهان در ايامي خاص مانند نوروز كار خدمت رساني را سخت تر مي كند، با اين وجود كه ساير مناطق استان قابليت هاي زيادي دارند و اين ظرفيت كمتر مورد استفاده قرار گرفته است.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري اصفهان اظهارداشت: اصفهان به دليل تنوع قومي و اقليمي مقصد مناسبي براي مسافران است، اما برخي نقاط اين استان بايد از حيث زيرساخت ها بويژه هتل و اقامتگاه ارتقا پيدا كند.
الهياري گفت: ديگر شهرهاي استان در نوروز 98 نسبت به سال هاي گذشته براي ميزباني از مسافران و پذيرش گردشگران بهتر ظاهر شدند و اسكان و اقامت در اين مناطق افزايش پيدا كرد كه آن را مي توان شروعي مناسب براي توسعه متوازن دانست.
بر پايه آمار اعلام شده 2 ميليون و 871 هزار و 921 مسافر در ايام عيد امسال در استان اقامت كردند كه 50 درصد اين آمار مربوط به كلانشهر اصفهان است.
**سرمايه گذاري هدفمند، سكوي پرش گردشگري
الهياري در ادامه با بيان اينكه گردشگري محور توسعه استان به شمار مي رود، يادآورشد: بايد سرمايه گذاري هدفمند در مناطق مختلف براي اين صنعت انجام شود و هر بخش بازار خود را در اين بخش شناسايي و سرمايه گذاران آن بتوانند با مسوولان محلي براي شناسايي زمينه هاي با استعداد گردشگري اقدام كنند.
الهياري اضافه كرد : رشد صنعت گردشگري و تحقق اين محور توسعه نيازمند بكارگيري تمامي قابليت هاي اين بخش است كه شهرستان ها يكي از مهمترين منابع در حوزه گردشگري هستند و بايد از آن براي تحقق اين هدف استفاده شود.
وي با اشاره به فعاليت مسوولان شهرستان ها در تقويت صنعت گردشگري، تصريح كرد : مسئولان در هر منطقه با بكارگيري ظرفيت هاي اداري، جذب سرمايه گذار و منابع مالي محلي صنعت گردشگري را فعال كرده اند كه اين موضوع به كسب منفعت اقتصادي، برندسازي، اشتغال و معرفي ظرفيت هاي متنوع هر منطقه شده است.
وي با اشاره به اقداماتي كه در شهرستان هاي استان براي جذب گردشگري صورت گرفته است، خاطرنشان كرد: مسوولان محلي و سرمايه گذاران در مناطق داراي ظرفيت، فعاليت هاي خود را آغاز كرده اند و اين موضوع زمينه ساز جذب گردشگر شده است.
وي شناسايي و مشخص شدن امكانات و بازارها براي گردشگران را به رونق جذب مسافر مهم اعلام كرد و گفت: براي استان اصفهان نبايد يك مدل خاص گردشگري معرفي كرد بلكه بايد براي هر منطقه يك مدل و برنامه خاص داشت.
وي همكاري و هم افزايي در بخش گردشگري اصفهان را عامل رونق اين عرصه دانست و گفت: بايد زيرساخت ها متناسب با برنامه پيش رو توسعه پيدا كند.
الهياري وظايف مسئولان و دست اندركاران صنعت گردشگري اين استان را مهم و سنگين توصيف و تاكيد كرد تقويت زيرساخت هاي گردشگري اين استان به توجه ويژه و اقدامات اساسي و كارهاي زيربنايي نياز دارد.
**رشد 5 درصدي اقامت نورزي در اصفهان
به گفته شهردار اصفهان در مجموع يك ميليون و 258 هزار مسافر در ايام نوروز در اين كلانشهر اقامت داشتند كه در مقايسه با سال گذشته پنج درصد افزايش داشته است.
قدرت الله نوروزي افزود: نظرسنجي ها از مسافران گردشگران حكايت از رضايتمندي مردم از مهمان پذيري اصفهان داشته به گونه اي كه 93 درصد از مسافران از زيباسازي شهر و 89 درصد از نظافت شهري و خدمات عمومي اعلام رضايت كردند.
شهردار اصفهان بيان كرد: در روزهايي كه در ايام نوروز زاينده رود بازگشايي شد استقبال شهروندان و گردشگران نوروزي را شاهد بوديم.
وي با بيان اينكه در پنج روز نخست سال جاري نسبت به سال گذشته 20 درصد افزايش گردشگر در اصفهان را شاهد بوديم، اضافه كرد: به دليل باران شديد و سيلاب در كشور گردشگري و مسافرت ها با ركود جدي مواجه و اصفهان هم مشمول اين موضوع شد.
به گفته وي حوادث اخير نشان داد بحث تاب آوري را بايد جدي گرفت.
نوروزي ادامه داد : مترو بالغ بر 550 هزار نفر را در تعطيلات جابه جا كرد كه به رضايتمندي شهروندان و گردشگران اضافه كرد، همچنين امسال سامانه اينترنتي رزرو را داشتيم كه ابتكار خوبي بود و 200 خانه از اين طريق در سامانه ثبت و اجاره داده شد.
**سايه ترافيك بر گردشگري اصفهان
معاون حمل و نقل و ترافيك شهرداري اصفهان در گفت و گو با ايرنا با بيان اينكه با سياستگذاري هاي اشتباه چند دهه قبل مردم را به سمت خودروسواري تشويق و بزرگترين چالش زيست محيطي را در كشور براي خود ايجاد كرديم، افزود: در سال 78 طول سفر شهروندان اصفهاني 9 كيلومتر در روز بود كه اين ميزان به 21 كيلومتر در سال 90 رسيد كه متاسفانه اين سفرها به صورت تصاعدي با خودرو صورت مي گيرد.
به گفته وي طبق آخرين آمار، بالاي 60 درصد از سفرهاي درون شهري اصفهان با خودروهاي شخصي انجام مي شود كه اين امر نشان مي دهد كه پيك ترافيكي شهر از ساعات خاصي به كل روز گسترش يافته است.
عليرضا صلواتي گفت : استفاده از خودروهاي شخصي و افزايش بار ترافيكي در شهر موجب تاخير افراد در رسيدن به مقصد، اتلاف وقت مردم، تصادف ، آلودگي هوا و اختلال در محيط زيست مي شود.
وي تصريح كرد: ميزان سهم مترو از سفرهاي درون شهري بايد به 10 درصد و اتوبوس به 45 درصد برسد بنابراين بايد خطوط اتوبوسراني و تندرو را توسعه دهيم.
صلواتي همچنين به سهم 10 درصدي دوچرخه در سفرهاي درون شهري اشاره كرد و گفت: در اين برنامه جامع، سهم حمل و نقل شخصي 25 درصد و تاكسيراني 10 درصد تعيين شده است.
وي با اشاره به برنامه مطالعات جامع حمل و نقل شهر اصفهان و پيش بيني سهم گونه هاي مختلف حمل و نقل عمومي بيان كرد: سه خط مترو، 12 خط تندرو، سه خط تراموا و 100 خط اتوبوسراني در اين برنامه پيش بيني شده است كه شبكه يكپارچه حمل و نقل را تشكيل دهند.
معاون حمل و نقل و ترافيك شهرداري اصفهان اظهار كرد: در زمان حاضر تاكسي ها بار حمل و نقل عمومي و نقاط ضعفي كه در مترو و اتوبوسراني وجود دارد را جبران مي كنند اما بايد آن را در قالب حمل و نقل خصوصي به سمت كالاي حمل و نقل گردشي و لوكس سوق دهيم و همانند تاكسي هاي آنلاين به شيوه هاي نو اداره و استفاده شود.
وي همچنين با تاكيد بر اينكه مسافران اتوبوس يك درصد و مسافران خطوط تندرو 35 درصد افزايش داشته است گفت: اگر بتوانيم خطوط اتوبوسراني را توسعه داده، ناوگان را نوسازي و سرفاصله ها را كم كنيم ، مي توانيم شاهد استقبال شهروندان از ناوگان اتوبوسراني باشيم، خوشبختانه مسافران مترو در حال افزايش است و اكنون روزانه 50 هزار مسافر به وسيله مترو در شهر سفر مي كنند.
وي تصريح كرد: برنامه ما اين است كه اين سهم را به 100 هزار مسافر برسانيم و افق طرح نيز 150 هزار مسافر در روز است كه اميد است به زودي محقق شود.
**بخش خصوصي فعال تر شود
يك كارشناس گردشگري در اين خصوص معتقد است حجم بازديد گردشگران از استان اصفهان به اندازه اي است كه در برخي فصول در مقاصد شاخص استان مانند شهرهاي اصفهان و كاشان، تقاضا از عرضه پيشي گرفته و سرريز ميشود.
رامين افروز در گفت و گو با ايرنا، اضافه كرد: اين مساله فشار مضاعفي را به زيرساخت ها وارد مي كند .
به گفته وي توزيع نامتعادل تقاضا در عرصه گردشگري به حاشيه رفتن ساير ظرفيت ها و مزيت هاي گردشگري اصفهان بخصوص در شاخه بوم گردي را به دنبال خواهد داشت.
اين كارشناس گردشگري نبود آموزشهاي لازم براي ارائه خدمات به گردشگران ، محدوديت آمار و اطلاعات واقعي، كيفيت نامطلوب حملونقل درون استاني، سطوح پايين امنيتي تردد جادهاي، ضعف شبكههاي، ناكارآمدي خدمات گردشگري و مديريت بازاريابي ، تخريب منابع و جاذبههاي گردشگري و عدم تمايل سرمايهگذاران بخش خصوصي براي توسعه زيرساخت هاي گردشگري و نداشتن توانايي كافي براي سنجش دقيق نيازها و نواقص اين بخش را از جمله كاستي هاي گردشگري اصفهان بر شمرد.
افروز با بيان اينكه نخستين برخورد گردشگران با راهنمايان گردشگري است، افزود: فعاليت راهنمايان گردشگري بايد تخصصي شود.
وي با بيان اينكه حل مشكلات صنعت گردشگري تنها بر دوش دولت ها و مسوولان نيست، افزود: براي دستيابي به اين مهم نيازمند مشاركت بخش خصوصي و تلاش تشكل هاي براي جذب سرمايه گذاران هستيم.
**توقفگاه، اصل مهم
استاد حمل و نقل و ترافيك در اين خصوص به ايرنا گفت: هر مجتمع تجاري بايد موظف شود كه براي مشتريان خود توقفگاه تهيه كند و اگر اين كار امكان پذير نيست، شهرداري بايد با تشويق سرمايه گذار در محلهاي مورد نياز توقفگاه طبقاتي احداث كند.
فريد الدين پيرويان اضافه كرد: در ساخت توقفگاه اين نكته ضروري بايد مورد توجه قرار گيرد كه فاصله آن تا محل خريد بايد بيشتر از فاصله ايستگاه اتوبوس و مترو تا مركز خريد باشد كه مردم به استفاده از ناوگان عمومي براي تردد در سطح شهر تشويق شوند.
به گفته وي تجربه نشان داده كه هر اندازه معبر و توقفگاه ساخته و خيابان در شهرها تعريض شود عملا دعوت از خودروهاي شخصي براي آمدن به خيابانها انجام شده است و به طور قطع مشكل ترافيك نيز وخيم تر خواهد شد.
**ضرورت توجه به ظرفيت هاي گردشگري معنوي و مذهبي اصفهان
عضو هيات علمي دانشگاه هنر اصفهان به ايرنا گفت: ظرفيت هاي گردشگري معنوي و مذهبي با وجود قابليت هاي آن در اصفهان، در اين استان مورد توجه قرار نگرفته است.
ندا ترابي فارساني با اشاره به جاذبه هايي چون امامزاده هاي تاريخي مانند امامزاده زينبيه، شاهزيد و نقاشي هاي ديواري آن كه از دوره قاجار باقي ماند؛ امامزاده اسماعيل با داشتن معماري سلجوقي و مقبره شعياي نبي؛ امامزاده تاريخي احمد و جود مقبره هاي همسر ظل السلطان و دختر اميركبير در آن و وجود سومين قبرستان تاريخي جهان اسلام -تخت فولاد كمترين استفاده از اين مراكز براي تقويت گردشگري ديني برده شده است.
وي ادامه داد: معماري هاي باشكوه مساجد و وجود مساجد منحصر بفردي چون مسجد جامع اصفهان به عنوان موزه معماري اسلامي؛ مسجد ركن الملك و رحيم خان كه شكوه معماري قاجار را به نمايش گذاشته و مسجد حكيم پتانسيل بالايي براي رونق گردشگري مذهبي دارد ولي آنچنان كه بايد از اين ظرفيتها بهره برداري در راستاي رونق گردشگري و متنوع كردن گردشگري شهري نشده است.
اين پژوهشگر فعال در حوزه گردشگري تشكيل كميته مذهبي معنوي زير نظر اداره ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري را براي تقويت اين حوزه مهم اعلام كرد و اظهارداشت: اين اقدام در استان يزد انجام شده و تفاهم نامه اي بين سازمان ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري، سازمان اوقاف و امور خيريه و حوزه علميه در راستاي رونق گردشگري مذهبي منعقد شده است.
وي تربيت راهنمايان تور با تسلط به زبان هاي خارجي و متخصص گردشگري مذهبي، چاپ بروشورهاي دو زبانه براي رويدادهاي مذهبي و جذب گردشگران خارجي را از اقدامات لازم براي تقويت گردشگري معنوي بيان كرد.
ترابي برگزاري تورهاي تعزيه در شهر خورزوق و شهرستان خميني شهر براي گردشگران خارجي در ايام محرم و صفر را نيز پيشنهاد داد و افزود: تبديل مجموعه تخت فولاد به موزه براي رونق گردشگري مذهبي در شهر اصفهان و معرفي اين مركز فرهنگي يك فرصت براي ترويج فرهنگ اسلامي و همچنين معرفي ظرفيت هاي اين شهر است.
150 بقعه استان قابليت گردشگري معنوي و ديني را به لحاظ موقعيت طبيعي و جاذبه هاي تاريخي در خود نهفته است.
از ميان اين تعداد بقعه متبركه، 41 باب آن به دليل ساختار تاريخي ميزبان گردشگران خارجي است كه در سال گذشته بيش از 60 هزار توريست به اين امكان مذهبي مراجعه كرده اند.
** تبليغات و بازاريابي گردشگري، حلقه مفقوده
يك كارشناس امور گردشگري و ميراث فرهنگي دانشگاه جامع علمي كاربردي و پيام نور اصفهان به ايرنا، گفت: داشته هاي كشورما براي توسعه صنعت گردشگري بسيار زياد است و به نظر من در اقتصاد كشور، گردشگري مي تواند جايگزين صنعت نفت شود.
شهرام اميري با بيان اينكه گردشگري سهم زيادي در توليد ناخالص ملي بسياري از كشورها دارد، گفت: براساس سند 1404، تا اين سال بايد بتوانيم سالانه 20 ميليون گردشگر جذب كنيم در حالي كه اكنون اين آمار كمتر از 10 ميليون نفر است.
وي ادامه داد: براساس برنامه سند توسعه ششم استان اصفهان بايد سالانه يك ميليون و 100 هزار گردشگر خارجي جذب كند در حالي كه اين آمار برغم توسعه امكانات و افزايش تخت هاي اقامتي استان در حدود 500 هزار نفر است.
اميري گفت: صنعت گردشگري ايران بايد به توسعه پايدار دست يابد و اين هدف دو از دسترس نيست زيرا در دور افتاده ترين نقاط كشور، ظرفيت هاي گردشگري وجود دارد.
استاد گردشگري دانشگاه پيام نور اصفهان با اشاره به اينكه تنوع اقليم در ايران گفت: درسال هاي گذشته گردشگري فرهنگي مورد توجه بوده است در حاليكه بايد براي ساير رشته هاي گردشگري از جمله طبيعت و سلامت، سرمايه گذاري كنيم و با توسعه زير ساخت هاي آن گردشگران خارجي بيشتري را جذب كنيم.
وي بي توجهي به تبليغات و بازاريابي را مهمترين مشكل صنعت گردشگري كشور بيان كرد و افزود: آنگونه كه بايد به اين موضوع توجه نكرده ايم و باتوجه به جاذبه هاي زياد طبيعي و فرهنگي كشور معرفي اين داشته ها به مردم جهان مورد توجه قرار گيرد.
** توقف طرح هاي گردشگري به دليل نوسانات ارزي
رئيس انجمن هتلداران حرفه اي استان اصفهان، گردشگري را صنعتي درآمد زا و اشتغال زا دانست و تصريح كرد: توسعه امكانات سخت افزاري گردشگري ايران نيازمند توجه دولتمردان است.
كريم بيگي در گفت و گو با ايرنا، به نوسانات نرخ ارز اشاره كرد و گفت: افزايش نرخ ارز گرچه باعث افزايش انگيزه گردشگران خارجي به كشورمان شده اما اين موضوع مشكلاتي را براي سرمايه گذاران اين بخش فراهم كرده است.
وي افزود: پروژه بسياري از سرمايه گذاران بويژه در بخش ساخت و ساز هتل به دليل افزايش نرخ ارز و گران شدن مصالح و تجهيزات مورد نياز هتل داران متوقف شده است.
رئيس انجمن هتلداران حرفه اي استان اصفهان اظهارداشت: گران تمام شدن ساخت يك هتل به دليل افزايش نرخ ارز، توجيه اقتصادي ندارد و به همين دليل بسياري از سرمايه گذاران اين بخش طرح هاي خود را متوقف كرده اند.
وي تصريح كرد: براي حل اين مشكل نيازمند همكاري و كمك دولتمردان و بانك ها هستيم و بايد زمينه اي فراهم شود تا توسعه امكانات گردشگري كشور تحت تاثير نوسانات نرخ ارز قرار نگيرد.
**رواديد، موثر در جذب بيشتر گردشگران خارجي
هر چند صنعت رو به رشد گردشگري در ايران در پي سياست هاي تخاصمي دولت آمريكا در تنگناي مجدد قرار گرفته اما يافتن راهكارهاي عبور از اين بحران براي متوليان اين حوزه اجتناب ناپذير و حياتي است.
رئيس دفتر نمايندگي وزارت امورخارجه در استان اصفهان نيز با اشاره به اينكه گردشگري تاثير بسزايي در تقويت اقتصاد ملي و اين استان دارد، گفت: اولويت اصلي ما تقويت صنعت گردشگري و صنايع دستي به عنوان مزيت هاي ويژه استان است تا از اين طريق بتوان به رشد اقتصادي اصفهان كمك كرد.
عليرضا سالاريان درباره اقدام هاي وزارت امورخارجه براي جلوگيري از اثرات نامطلوب تحريم هاي آمريكا بر صنعت گردشگري افزود: دولت آمريكا در راستاي سياست هاي ضد ايراني خود درصدد است محدوديت هايي را براي سفر گردشگران و كاردان هاي خارجي به ايران اعمال كند و صدور رواديد الكترونيك راهبرد مناسبي براي اين نوع سياست هاست.
رئيس دفتر نمايندگي وزارت امورخارجه در اصفهان گفت: سامانه صدور رواديد الكترونيكي بدون برچسب آذر سال گذشته با حضور معاون وزير امور خارجه در فرودگاه بين المللي شهيد بهشتي اصفهان رونمايي شد و به بهره برداري رسيد.
سالاريان اظهارداشت: راه اندازي اين مركز در اصفهان مي تواند در جذب بيشتر گرشگران خارجي موثر باشد.
صدور اين نوع رواديد كاهش اتلاف وقت گردشگران و اتباع خارجي كه قصد ورود به كشور را دارند در پي دارد و آنها مي توانند در كمتر از 24 ساعت رواديدي را دريافت كنند كه به گذرنامه آنها برچسب نمي شود.
وي اضافه كرد: اتباع خارجي كه قصد ورود به ايران را دارند مي توانند در كوتاهترين زمان ممكن از سامانه صدور رواديد الكترونيكي بدون برچسب درخواست خود را به وزارت امور خارجه ايران اعلام و كد رهگيري دريافت كنند تا در كمتر از 24 ساعت براي آنها رواديد صادر شود.
وي گفت: گردشگران و اتباع خارجي همچنين با استفاده از اين سامانه مي توانند به مراكز اقامتي داخل كشور ارتباط برقرار كنند و با اعلام كد گذرنامه و كد رواديد الكترونيكي، محل اقامت و هتل به خود اختصاص دهند.
6026/9861
اصفهان- ايرنا- توجه اساسي به صنعت گردشگري به بهبود وضعيت اقتصاد، اشتغال و رونق بازار و رقابتي شدن آن منجر مي شود، اين مهم در استان اصفهان با وجود مزاياي منحصر به فرد، با چالش ها و كاستي هاي بسياري مواجه است كه رفع آن نيازمند تهيه نقشه راه علمي و هم افزايي نهادهاي مربوط است.