۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۵:۴۶
کد خبر: 83299385
T T
۰ نفر
نتایج نظرسنجی: بسیاری در جهان از  كاركرد دموكراسی در كشورشان ناراضی هستند

تهران - ایرنا - نتایج یك نظرسنجی جدید نشان می دهد كه تعداد زیادی از مردم جهان از كاركرد دموكراسی در كشورشان ناراضی هستند و این نارضایتی عمدتا در نتیجه نگرانی شان درخصوص وضعیت اقتصادی، نادیده گرفتن حقوق فردی و نخبگان سیاسی است كه در دسترس نیستند.

تارنمای مركز پژوهشی «پیو» در این زمینه گزارش داد: در سال های اخیر، عصبانیت از نخبگان سیاسی، نارضایتی اقتصادی و نگرانی درباره تغییرات اجتماعی سریع به ناآرامی سیاسی در مناطقی از جهان دامن زده است.
رهبرانی كه مخالف تشكیلات حاكم هستند، احزاب و جنبش هایی از طیف راست و چپ ظهور یافته اند كه در مواردی هنجارهای بنیادین و نهادهای دموكراسی لیبرال را به چالش كشیده اند.
سازمان هایی -از خانه آزادی گرفته تا گروه مشاوره اقتصادی انگلیس موسوم به واحد اطلاعات اكونومیست و برنامه «V-Dem» - از كاهش جهانی سلامت دموكراسی خبر داده اند.
مركز پژوهشی پیو پیشترگزارش داده بود كه تعهد در قبال دموكراسی در جهان كاهش یافته است كه عوامل چندی در این كاهش نقش داشته اند كه از جمله می توان به تصورات درباره چگونگی كاركرد دموكراسی اشاره كرد. همان طور كه یافته های نظرسنجی های قبلی پیو نشان داده مردم جهان هنوز به اصل دموكراسی لیبرال باور دارند اما تعهد به دموكراسی تضعیف شده است.
نظرسنجی جدید این موسسه نشان داد كه به طور متوسط 51 درصد از نحوه عملكرد دموكراسی در كشورشان ابراز نارضایتی كرده و میزان رضایت از نحوه عملكرد دموكراسی در این كشورها فقط 45 درصد بوده است.
نظرسنجی پیو از بین 30 هزار و 133 نفر از مردم 27 كشور و در بازه زمانی بین 14 مه تا 12 آگوست سال 2018 انجام شد.
در تحقیق جدید موسسه پیو، برای درك بهتر علت احساس نارضایتی بیشتر افراد این كشورها از دموكراسی سوالاتی از ساكنان 27 كشور درباره مجموعه ای از مسائل اقتصادی، وسیاسی، اجتماعی امنیتی پرسیده شد. نتایج بدست آمده، بر نوعی از نارضایتی عمومی در برخی از حوزه ها تاكید داشت: بیشتر مردم این كشورها بر این باور بودند كه انتخابات تغییر چندانی ایجاد نمی كند، سیاستمداران فاسد هستند، دسترسی به آنها آسان نیست و دادگاه های رفتار عادلانه ای ندارند.
بر اساس گزارش تارنمای پیو، از شركت كنندگان در این نظرسنجی درباره موضوعات دیگری از جمله وضعیت اقتصادی، مهاجرت ونگرش آنها به احزاب سیاسی مهم سوال شد. همچنین از ساكنان اروپا سوالات دیگری درباره مهاجران و پناهجویان و دیدگاه های آنها درباره اتحادیه اروپا مطرح شد.
تحلیل یافته های این تحقیق نشان داد كه در میان عوامل مورد مطالعه، نارضایتی از دموكراسی با ناامیدی اقتصادی، وضعیت حقوق فردی و تصورات درباره نخبگان سیاسی، فاسد بودن و بی توجهی آنها به شهروندان عادی در ارتباط است.
بعلاوه در اروپا این نتایج نشان داد كه نارضایتی از نحوه كاركرد دموكراسی، به دیدگاه های شهروندان درخصوص این اتحادیه و میزان سازگاری مهاجران با آداب و رسوم ملی و گرایشات در قبال احزاب پوپولیست ربط دارد.
این نتایج نشان داد ارتباطی قوی بین دیدگاه های مردم درباره وضعیت اقتصادی و ارزیابی آنها درباره عملكرد دموكراسی وجود دارد.
این نتایج نشان داد كه از هر 10 نفر در مجارستان، 8 نفر می گویند كه وضعیت اقتصاد ملی ضعیف است وهمین افراد از عملكرد دموكراسی در كشورشان ناراضی هستند. این در حالیست كه فقط 26 درصد رضایت خود را از عملكرد اقتصادی در كشورشان راضی هستند.
نگاه مردم درباره فرصت های اقتصادی نیز نقش اساسی در شكل گیری دیدگاه های مردم درباره دموكراسی دارد. از 27 كشور مورد مطالعه 26 كشور مردم بر این باور بودند كه مردم كشورشان نمی توانند استانداردهای زندگی را افزایش دهند و میزان احتمال نارضایتی آنها از دموكراسی در كشورشان بیشتر بود.
اما درامدهای شخصی عامل مهمی نیست و تحلیل های چند وجهی نشان می دهد كه به طور كلی متغیرهای جمعیتی از جمله جنسیت، سن و تحصیل ارتباط چندانی با نارضایتی از وضعیت دموكراسی ندارد.
این گزارش افزود: در حالی كه وضعیت اقتصادی رابطه ای قوی با ارزیابی درباره عملكرد اقتصادی دارد، عوامل غیر اقتصادی نیز نقش مهمی را در این زمینه ایفا می كند. دیدگاه مردم درباره میزان كارایی دموكراسی در كشورشان با این باور افراد درباره میزان احترام به حقوق اولیه شهروندان در ارتباط است.
در میان هر كشور مورد مطالعه، نارضایتی از دموكراسی عمدتا در میان افرادی رواج داشته كه می گویند حقوق شهروندان رعایت نمی شود. این الگو به ویژه در اروپا رواج داشت به طوری كه افرادی كه در كشورهایی همچون هلند، سوئد، آلمان ومجارستان كه بر این باور بودند كه آزادی بیان به اندازه كافی در كشورشان مورد حمایت قرار نمی گیرد، با احتمال بیشتری از وضعیت دموكراسی نیز ناراضی بودند.
نارضایتی از كاركرد دموكراسی همچنین به دیدگاه مردم درباره نحوه برخورد دستگاه قضا در كشورشان ربط داشت. در 24 كشور نارضایتی از وضعیت دموكراسی به ویژه در بین كسانی رواج داشته كه فكر می كردند برخورد تشكیلات قضایی دركشورشان با مردم عادلانه نیست.
این الگو در این حوزه نیز در اروپا پررنگ تر بود. برای مثال در میان مردم مجارستان 68 درصد از كسانی كه ارزیابی منفی از دادگاه های كشورشان داشتند از عملكرد دموكراسی رضایت نداشتند. فقط 32 درصد از ساكنان این كشور كه باور داشتند رفتار دادگاه ها عادلانه است رضایتمندی خود را از وضعیت دموكراسی در كشورشان ابراز داشتند.
این تحقیق همچنین حكایت از آن دارد كه به غیر از دیدگاه های مردم درباره حقوق سیاسی، دیدگاه های آنها درباره سیاستمداران نیز در میزان رضایتمندی آنها از عملكرد دموكراسی در كشورشان موثر است. بی توجهی سیاستمداران به مردم و در دسترس نبودن آنها از جمله عوامل نقش افرین در چنین نارضایتی بوده است.
این تحقیق نشان داد كه اروپایی هایی كه نظراتی منفی در قبال اتحادیه اروپا دارند بیشتر از دیگران از كاركرد دموكراسی در كشورشان ناراضی هستند.
در 6 كشور اروپایی كسانی كه بر این باور بودند كه مهاجران در صدد فاصله گرفتن از آداب و رسوم حاكم بر جامعه هستند میزان نارضایتی از دموكراسی بیشتر بود. برای مثال 52 درصد از سوئدی هایی كه می گویند مهاجران به دنبال فاصله گرفتن از رسومی هستند بیشتر از وضعیت دموكراسی در این كشورنارضای بودند.
به طور كلی حامیان احزاب پوپولیست از دموكراسی در كشورشان ناراضی تر بودند. در سوئد از هر 10 نفر سوئدی شش نفر كه دیدگاه های مثبتی در قبال دمكرات های سوئد داشت از وضعیت جاری دموكراسی در كشورشان ناراضی بودند. به همین ترتیب 69 درصد از آلمانی های دارای گرایشات مثبت در قبال حزب راست افراطی آلترناتیو از وضعیت دموكراسی در جامعه آلمان ناراضی بودند و 37 درصد از كسانی كه نگاهی منفی به این حزب دارند، وضعیت دموكراسی در كشورشان را مثبت ارزیابی كردند. همین الگو در برخی دیگر از كشورهای اروپایی همچون فرانسه نیز حاكم بود.
اروپام**9158 ** 1546
۰ نفر