به گزارش ايرنا، روز مراغه به عنوان حركتي نمادين در قالب فرهنگ و هنر سعي در معرفي و شناساندن هويت، پيشينه و ظرفيت هاي فرهنگي، تاريخي، اجتماعي و حتي جاذبه هاي گردشگري و ظرفيت هاي سرمايه گذاري است كه در سال هاي اخير با تصويب شوراي فرهنگ عمومي اين شهرستان برگزار مي شود.
تاثيرگذاري اين رويداد فرهنگي را مي توان با نقشي كه ساير رويدادهاي فرهنگي و هنري در شهرهاي بزرگي چون شيراز، اصفهان و كاشان داشته و دارد در مقياسي هرچند كوچكتر مقايسه كرد و سنجيد.
هرچند روز مراغه نوپا بوده و سه سال از برگزاري آن مي گذرد اما با برنامه ريزي هاي منسجم و بهره گيري از تمامي ظرفيت هاي انساني، زيرساخت هاي فرهنگي و تاريخي و اجتماعي مي تواند احياگر دوران طلايي اين شهر تاريخي باشد.
متاسفانه در سال هاي اخير، برگزاري آيين هاي گراميداشت روز مراغه، محدود به حوزه شهرستان شده و بازخورد كشوري و حتي استاني و منطقه اي ندارد و همين امر موجب كم رونقي و اثربخشي نازل آن شده است.
سومين دوره آيين هاي گراميداشت روز مراغه در حالي برگزار شد كه با وجود اهميت و جايگاه آن در شناساندن اين شهر فرهنگي و تاريخي، كمترين جذابيت و مخاطب را به خود مجذوب كرده است.
شايد به يقين گفت كه بيشتر شهروندان مراغه اي از برگزاري چنين رويدادي بي خبر بوده يا كمترين اطلاعي از آن داشتند كه اين امر را مي توان در عدم تعامل رسانه اي دبيرخانه و دست اندركاران اين رويداد فرهنگي و بهره نگرفتن از كارشناسان اين حوزه جستجو كرد.
برگزاري جلسات متعدد در قالب دبيرخانه روز مراغه كه از چند ماه پيش آغاز شده به زعم بسياري از شهروندان و علاقه مندان به فرهنگ و هنر داراي خروجي مناسب و در شان اين روز بزرگ براي اين شهر نبوده است.
استفاده ابزاري از ظرفيت سازمان هاي مردم نهاد در برگزاري اين آيين، برگزاري تك بعدي، عدم بهره گيري از برنامه هاي جنبي خلاقانه، اجراي طرح هاي روتين و هميشگي براي اين رويداد، همه و همه ضعف هايي است كه با وجود گذشت سه سال از آغاز آن هنوز به چشم مي خورد.
بخشي از كيفيت بسيار پايين برنامه هاي برگزار شده در اين رويداد را مي توان در نبود برنامه براي مديريت بعد مالي و استفاده بهينه از حاميان برنامه عنوان كرد.
عدم بهره گيري از نظرات و ايده هاي كارشناسان فرهنگي و هنري و تاريخي و مردمي نبودن اين رويداد مهم، آن را به حركتي مردمي و اجتماعي تبديل كرده كه پيامد آن كاهش جذب مخاطبان داخلي و خارجي با وجود صرف هزينه هاي كلان براي برگزاري آن است.
كمبود تبليغات محيطي و رسانه اي نيز يكي ديگر از ضعف هايي است كه در سال هاي اخير، رويداد روز مراغه با آن دست و پنجه نرم مي كند؛ هرچند با وجود اين كمبودها، كمتر ميل و رغبتي از سوي دست اندركاران و دبيرخانه آن براي استفاده از ظرفيت رسانه ها و مطبوعات ديده مي شود.
در حقيقت به باور بسياري از شهروندان و هنردوستان و تاريخ پژوهان منطقه، روز مراغه به محلي براي |آزمون و خطا تبديل شده و پس از سه سال هنوز نواقص و ضعف هاي آن برطرف نشده و تاثيرگذاري اين رويداد فرهنگي محدود به مرزهاي شهرستان شده است.
آخرين روز هر آييني را مي توان نقطه عطف آن رويداد به شمار آورد ليكن مراسم اختتاميه روز مراغه همواره به يكي از مهم ترين نقاط ضعف آن تبديل شده است.
آيين اختاميه روز مراغه در سه سال برگزاري آن فقط به محلي براي سخنراني مسئولان شهرستان تبديل شده و تاكنون كمتر كارشناس يا چهره فرهنگي و هنري در آن حضور يافته و يا از جذابيت اين شخصيت ها براي رونق بخشي به اين رويداد استفاده شده است.
اجراي سخنراني هاي كليشه اي چندساعته و خسته كننده از مسئولاني كه هميشه در شهر سخن رانده اند، نتوانسته جذابيتي به اين رويداد ببخشد، امري كه هميشه پاشنه آشيل آيين اختتاميه روز مراغه بوده و هست.
تجليل از دست اندركاران رويداد روز مراغه در آيين پاياني آن نيز از جمله بخش هايي بوده كه همواره مورد انتقاد و نقد علاقه مندان به فرهنگ و هنر بوده چراكه خودتقديري، مترادف با خود دوستي و يك جانبه محوري تلقي مي شود.
با وجود اين كمبود، اميد است با برنامه ريزي هاي مناسب و مدون براي بهره گيري از ظرفيت واقعي شهر مراغه و چهره هاي ماندگار كشوري و ملي و نيز با جذب حاميان مالي، اين رويداد فرهنگي مطلع و سرآغازي براي هويت شناسي دوباره دروازه تمدن آذربايجان و ايران زمين شود.
به گزارش ايرنا، 16 ارديبهشت سالروز بسته شدن زيج ايلخاني و رصدخانه مراغه توسط خواجه نصرالدين طوسي، از سوي شوراي فرهنگ عمومي شهرستان و استان به عنوان روز مراغه نامگذاري شده است.
با وجود انتخاب اين روز به عنوان روز مراغه و سپري شدن سه سال از آن، ويژه برنامه هاي اجراشده در آن در سال هاي گذشته غناي چنداني نداشته و متناسب با فرهنگ و تاريخ مراغه نبوده و بيشتر به صورت شهرستاني برگزار شده است.
شهر مراغه به عنوان بزرگترين شهر آذربايجان شرقي بعد از تبريز حدود 180 هزار نفر جمعيت دارد اين شهر در 127 كيلومتري تبريز، مركز آذربايجان شرقي و 607 كيلومتري تهران قرار دارد و در ابتداي دوران فرمانروايي ايلخانان مغول، پايتخت اين سلسله بوده است.
3077/7487
مراغه - ايرنا - كم محتوايي برنامه هاي آيين گراميداشت روز مراغه در سومين سال برگزاري اين رويداد فرهنگي، اميد بسياري از علاقه مندان به فرهنگ، هنر و تاريخ منطقه را از تبديل شدن اين روز به نماد مراغه در عرصه هاي مختلف كمرنگ تر از گذشته كرد.