به گزارش ايرنا، «حميد بعيدي نژاد» سفير جمهوري اسلامي ايران در لندن روز گذشته – يكشنبه - در توييتر خود به نقل از منابع عراقي اعلام كرد آمريكا به مقامات اين كشور اطلاع داده در صورتي كه تا نيمه ماه آينده ميلادي با شركت آمريكايي اكسون موبيل قرارداد انرژي امضا كند، دولت آمريكا براي ادامه همكاريهاي اقتصادي دولت عراق با ايران معافيت صادر خواهد كرد.
همچنين دفتر عادل عبدالمهدي، نخست وزير عراق در بيانيهاي از تماس تلفني مايك پمپئو وزير خارجه آمريكا با وي خبر داد. عبدالمهدي در اين گفتوگوي تلفني بر اهميت همكاري دوجانبه و تقويت روابط اقتصادي، تمايل بغداد به انتقال يافتن فناوري و تجارب علمي آمريكا به عراق، ايجاد فرصتهاي شغلي و توسعه بخشهاي حياتي عراق تاكيد كرد.
نخست وزير عراق همچنين بر اهميت تقويت تلاشهاي دو طرف براي به نتيجه رساندن مذاكرات جاري و امضاي توافق با شركت «اكسون موبيل» براي توسعه بخش انرژي در عراق تاكيد كرد.
«سيدرضا قزويني غرابي» در گفتوگو با خبرنگار سياسي ايرنا، درخصوص واكنش مقامات عراقي نسبت به عدم تمديد معافيتهاي خريد نفت ايران از سوي كاخ سفيد گفت: عدم تمديد معافيت هاي آمريكا در حوزه نفتي بوده است. در حالي كه موضوع عراق تحريم واردات در حوزه برق و گاز است. معافيتهاي عراق در اين حوزه اخيرا و براي سومين بار تمديد شد و اين معافيت تا آخر فصل بهار ادامه خواهد داشت.
**عراقيها در تكاپو براي تمديد بيشتر معافيتها هستند
وي ادامه داد: مقامات عراقي با آگاهي نسبت به عوارضي كه اين كشور از ناحيه تحريمهاي ايران متحمل خواهد شد، در تكاپو هستند تا علاوه بر گرفتن معافيتهاي دائم يا موقت، جايگزينهايي براي ايران پيدا كنند تا از حجم فشارها بر آنان كاسته شود.
اين تحليلگر مسائل سياست خارجي در پاسخ به اين سوال كه آيا ميتوان از احتمال ناديده گرفتن تحريمهاي واشنگتن عليه تهران از سوي بغداد سخن گفت؟ تصريح كرد: عراقيها علاوه بر تكاپو براي تمديد بيشتر معافيتها و خريد وقت، همزمان در حال ايجاد جايگزينهاي لازم براي ايران هستند.
قزويني اضافه كرد: قراردادهاي اخير عراق با طرف سعودي هرچند هنوز روي كاغذ است و اطمينان قطعي از تعهد سعوديها در اجراي اين قراردادها وجود ندارد،با اين حال بخشي از اقدامات بغداد در اين زمينه است، علاوه بر اين، امضاي قرارداد سنگين 14 ميليارد يورويي وزارت برق عراق با شركت آلماني زيمنس در سفر هفته گذشته عبدالمهدي به برلين براي تأمين برق عراق و زيرساختهاي آنان نيز بخشي از تلاشهاي عراقيها در اين خصوص است.
وي افزود: بعيد به نظر ميرسد بغداد توان ناديده گرفتن تحريمها را داشته باشد اما در عين حال اين هم بعيد نيست كه با دادن امتيازاتي به واشنگتن از بار فشارها بر خود بكاهد.
**تيلرسون و پمپئو نقش مهمي در بازاريابي اكسون در عراق داشتند
اين كارشناس مسائل عراق درباره اظهارات سفير ايران در لندن مبني بر تلاش آمريكا براي انعقاد قرارداد نفتي آكسون موبيل با عراق هم گفت: شركتهاي نفتي متعددي در حال بهرهبرداري از ميدانهاي نفتي عراق هستند. طبعا آمريكاييها كه نشان دادند توجه ويژهاي به سود و برد تجاري و افزايش نقش شركتهاي خود در عراق دارند.
قزويني غرابي با بيان اينكه شركت اكسون موبيل آمريكا بزرگترين شركت آمريكايي فعال در حوزه نفت عراق است اما بزرگترين شركت فعال خارجي نيست، عنوان كرد: ميدانيم كه ركس تيلرسون، وزير خارجه سابق ترامپ مدير اين شركت بود و نقش مهمي در بازاريابي اكسون در عراق داشت. دو روز قبل نيز مايك پمپئو، وزير خارجه آمريكا در تماسي با نخستوزير عراق از تمايل واشنگتن براي ارائه خدمات نفتي به عراق در چارچوب يك بسته جامع انرژي براي اكسون موبيل خبر داد. بعيد نيست مطلب مدنظر سفير ايران در انگليس اشاره غيرمستقيم به اين مكالمه تلفني بوده است.
وي در پاسخ به اين سوال كه آيا مقامات عراقي براي رفع نيازهاي خود و دريافت معافيت از سوي ايالات متحده، حاضر به انعقاد چنين قراردادي خواهند بود؟ يادآور شد: بعيد به نظر ميرسد كه عراق حاضر باشد تمام تعاملات نفتي خود را در قالب يك بسته جامع با يك شركت نفتي آمريكايي انجام دهد. در ثاني عراقيها در صورت اجراي قراردادهاي اخير، در ميان مدت ميتوانند به بخشي از مشكل خود در حوزه انرژي وارداتي از ايران فائق آيند.
اين كارشناس مسائل عراق در پايان گفت: ممكن است عراقي ها امتيازهايي در حوزه نفت به آمريكاييها بدهند اما اين امتيازات بلندمدت نخواهد بود به خصوص كه بازيگران قوي مانند چين، روسيه و انگليس و هلند هم درعراق حضور دارند.
سيام*م.ا.ت*2021
قزويني غرابي در گفتوگو با ايرنا:
عراق حاضر نيست تمام تعاملات نفتي اش با يك شركت آمريكايي باشد
۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۱:۳۴
کد خبر:
83304572
تهران - ايرنا- يك كارشناس مسائل عراق تاكيد كرد: بعيد است عراق تمام تعاملات نفتي خود را در قالب يك بسته جامع با يك شركت نفتي آمريكايي انجام دهد.عراقيها در صورت اجراي قراردادهاي اخير، در ميان مدت ميتوانند به بخشي از مشكل خود در حوزه انرژي وارداتي از ايران فائق آيند بنابراين ممكن است امتيازهاي به آمريكاييها در حوزه نفت بدهند اما بلندمدت نخواهد بود.