۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۹:۱۳
کد خبر: 83305652
T T
۰ نفر

گياهان دارويي؛ دم كردن كشت هاي ثروت آفرين

۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۹:۱۳
کد خبر: 83305652
گياهان دارويي؛ دم كردن كشت هاي ثروت آفرين

شهركرد- ايرنا- اين روزها در بيشتر كافه ها و كافي شاپ ها در منو (دستور غذايي) مولفه هايي به نام دمنوش گياهي وجود دارد كه به اندازه قهوه و چاي هوادار دارد.

به گزارش ايرنا، گاهي قيمت اين دمنوش ها حتي از يك فنجان قهوه ترك و اسپرسو نيز گران است و اين قيمت ها بستگي به نوع دم كردن آن بستگي و تازگي گياهان دارد.
در فضاي مجازي نيز افراد متخصص يا غيرمتخصص براي بيماري ها با گياهان دارويي نسخه مي پيچند و عده اي نيز در عطاري ها به دنبال گياه خشك شده دارويي هستند.
در اين بين در برخي از خانه ها در كنار قوري چاي ، يك قوري آويشن كوهي يا گل گاو زبان نيز روي اجاق گاز در حال دم كشيدن است يا در فروشگاه هاي بزرگ مواد غذايي (هايپر ماركت ها) نيز دم نوشهاي بسته بندي شده كيسه اي بفروش مي رسد.
اينها نشان مي دهد كه علاقه مندان به گياهان دارويي و داروهاي گياهي روز به روز افزايش يافته است و حتي در برخي از مهماني هاي رسمي نيز دم نوش براي مهمانان سلف مي شود.
گياهان دارويي يكي از با ارزش ترين نوع كشت و كار در مزرعه و باغچه حياط برخي از خانه هاي روستايي شده است به گونه اي كه اكنون اين گياهان در برخي از خانه هاي روستايي در دسترس قرار دارد.
وضعيت چهارمحال و بختياري از نظر تنوع و پوشش گياهي اين نوع از داروها بيانگر آن است كه مي تواند صنعت توليد و بسته بندي گياهان دارويي را در دست گرفت.

*** سرزمين ايران پُر از گياهان خوراكي و دارويي
ايران از نظر تنوع پوشش گياهي مرتعي به ويژه گياهان دارويي و خوراكي يكي از كشورهاي مستعد در آسياست.
اين پوشش اگر چه در سالهاي اخير از نظر حجم فقير شده است اما هنوز در برخي از مناطق كشت دوباره از سوي مردم ، اين پوشش را رونق داده است.
كارشناس اداره مراتع سازمان جنگل ها و مراتع گفت: تاكنون 7 هزار گونه گياهي در مراتع كشور شناسايي شده است كه 2 هزار و 500 گونه آن را گياهان دارويي و خوراكي تشكيل مي دهند.
مهدي كمالي در گفت وگو با خبرنگار ايرنا با تاكيد بر اينكه بهره برداري بي رويه و نادرست از اين گونه ها، تهديدي براي تخريب مراتع و انقراض گونه هاست، افزود: با از بين رفتن گونه هاي گياهي علاوه بر از بين رفتن مراتع زمينه بروز سيل و فرسايش خاك نيز افزايش پيدا مي كند.
به گفته وي، برداشت هاي نادرست و غيراصولي گياهان و همچنين چراي دام مازاد در مراتع تهديدي براي مراتع است.

*** ارتفاعات چهارمحال و بختياري سرشار از گياهان دارويي
چهارمحال و بختياري به دليل كوهستاني بودن داراي پوشش مهمي از گياهان دارويي و خوراكي است.
گاهي اين گياهان دارويي به وفور يافت مي شود اما در برخي از مناطق نيز به دليل نبود نظارت مردمي، برداشت بي رويه و چراي دام ، اين پوشش ضعيف شده است.
تاكنون يك هزار و 400 گونه گياهي در چهارمحال و بختياري شناسايي شده كه از اين تعداد 350 گونه جنبه دارويي، صنعتي و خوراكي و 35 گونه نيز به اين استان اختصاص دارد.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري از اختصاص سه هزار هكتار از عرصه هاي منابع طبيعي استان از سال 94 تاكنون براي كشت گياهان دارويي و طرح هاي جنگل كاري خبر داد.
علي محمدي مقدم در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: اين استان به سبب ظرفيت هاي بسياري كه در حوزه گياهان دارويي دارد از سال 94 به عنوان استان پايلوت كشت گياهان دارويي در كشور معرفي شد.
وي ادامه داد: در همين راستا با بهره گيري از تحقيقات كاربردي محققان استان و توليد بذر و نهال توانستيم اين مقدار از عرصه هاي طبيعي استان را زير كشت گياهان دارويي ببريم كه اين اقدام با مشاركت و استقبال جوامع محلي روبرو شد.
محمدي مقدم با اشاره به شناسايي مناطق مستعد رشد گياهان دارويي در استان تصريح كرد: منطقه سبزكوه رويشگاه موسير و منطقه سرآقاسيد رويشگاه كشت كلوس است، اين مناطق از ظرفيت بالايي براي توسعه كشت گياهان دارويي برخوردار است.
محمدي مقدم، كشت سالانه 2 هزار هكتار گياهان دارويي در استان را از برنامه هاي اين اداره كل اعلام و خاطرنشان كرد: 100 هكتار از عرصه هاي طبيعي استان زير كشت گل محمدي قرار گرفته است.

*** احياي يك گياه در دست انقراض
گاهي به دليل برداشت هاي بيش از حد ظرفيت مراتع برخي از گياهان دارويي و خوراكي روبه انقراض گذاشته شده است .
با اين حال جوامع محلي و منابع طبيعي چهارمحال و بختياري براي احيا اين گونه ها دست به كار شده اند.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال وبختياري از احداث ذخيره گاه بذري گونه گياهي و دارويي منقرض شده «آنغوزه» در اين استان توسط كشاورزان خبر داد.
علي محمدي مقدم اظهار كرد: با تلاش8 ساله يكي از كشاورزان استان طرح احداث ذخيره گاه بذري گونه گياهي آنغوزه پس از 15 سال انقراض اين گياه دارويي، در 30 هكتار وسعت از زمين هاي اين شهر اجرا شد.
وي گفت: كشت گونه آنغوزه از 2 سال قبل در برخي از نقاط اين استان عملياتي شده است، اما براي حفاظت از اين گونه تا 5 سال مجوز برداشت برگ و ساقه و صمغ گيري از آن صادر نمي شود.
محمدي مقدم تصريح كرد: با اين وجود، بذر اين گياه از امسال قابل برداشت است و اداره كل منابع طبيعي براي حمايت از اين بهره بردار با انعقاد تفاهمنامه اي، علاوه بر واگذاري عرصه براي احداث ذخيره گاه بذرگيري و خريد تضميني محصول، برداشت بذر و صمغ گياهان اين ذخيره گاه را منحصرا به اين بهره بردار واگذار كرده است.
وي تعداد گونه هاي گياهي در چهارمحال و بختياري را يكهزار و 400 مورد عنوان كرد و افزود: 350 گونه از اين تعداد را گياهان دارويي، بهداشتي و خوراكي شامل مي شود كه 35 گونه از اين تعداد نيز منحصر به اين استان است.
محمدي مقدم درباره تعداد گونه هاي در حال انقراض اظهار كرد: تاكنون 2 گونه آنغوزه و باريجه در چهارمحال و بختياري منقرض شده و گونه كلوس (كرفس كوهي) نيز در حال انقراض است.
وي كشت گياهان دارويي كلوس، موسير و آنغوزه در سطح يكهزار و 500 هكتار در سال گذشته را از اقدامات اداره كل منابع طبيعي براي احياي اين گونه ها عنوان كرد.
محمدي مقدم در ادامه درآمد سالانه از تجارت جهاني گياهان دارويي بر اساس اعلام سازمان خوارو بار جهاني(فائو) را 100ميليارد دلار در سال عنوان و بيان كرد: اين در حالي است كه عايدي كشور از تجارت در صنعت كشت و برداشت گياهان دارويي 100 ميليون دلار در سال است.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري تصريح كرد: حدود 8 هزار گونه گياهي در كشور رويش دارد كه در صورت توجه ويژه به اين ظرفيت و توسعه صنايع تبديلي و تكميلي و صادرات آن، از وابستگي اقتصاد كشور به نفت تا حد قابل توجهي كاسته مي شود.
گياه آنغوزه خلط آور درمان كننده سرماخوردگي، ذات الريه، آسم، ضد نفخ و ضد اسپاسم روده اي ادرار آور و ضد سوزش ادرار، كاهش دهنده فشار خون،تب بر و ضد بيماري هاي روماتيسم، نقرس و سياتيك است، بذر، ساقه و برگ آن مصرف دارويي و قابليت فرآوري دارد اما عمدتا بصورت خام به كشورهاي آلمان و هند صادر مي شود.

***جوانان با ايده هاي جديد وارد بازار شده اند
اكنون شركت هاي جوان و جوانان با ايده براي توسعه و تجارت اين نوع محصول پر بازده وارد ميدان شده اند تا در رقابت با كشورهاي ديگر از جمله تركيه و ايتاليا بتوانند در اين بازار نقش آفريني كنند.
در اين زمينه نيز نخست استارتاپ گياهان دارويي و خوراكي به همت جوانان استان برگزار شد.
محور‌هاي ايده هاي شركت كننده در اين همايش علمي كاشت، داشت و برداشت، فرآوري، بسته بندي و صنعت، منابع طبيعي و محيط زيست، فروش، بازاريابي، بازرگاني و اقتصاد، شناسايي، آموزش، دارو، درمان و طب سنتي بود
به گزارش ايرنا، اكنون ايجاد شركت هاي فناور صنايع تبديلي گياهان دارويي و خوراكي در چهارمحال و بختياري مي توان اين استان را به يكي از توليد كنندگان بزرگ صنعتي اين نوع محصول تبديل كند.
2097