براساس آنچه برخي كارشناسان به ايرنا گفته اند، سقوط سنگي عظيم از بالاي دروازه قرآن شيراز مساله اي محتمل است كه حتي يك شوك ناشي از زلزله اي با ريشتر كم هم قادر است اين سنگ 60 تني را از بالاي كوه بر سر دروازه قرآن شيراز فرود آورد و فاجعه ديگري را به اين كلانشهر تحميل كند.
سيلاب پنجم فروردين 98 منجر به كشته شدن 21 نفر و مصدوميت ده ها نفر شد.
تنها چند روز بعد از اين حادثه ، انتشار تصاويري مبني بر ناپايداري قطعه سنگ بزرگي در ارتفاعات مشرف بر آرامگاه خواجوي كرماني و دروازه قرآن در شبكه هاي اجتماعي، موجي از نگراني هاي جديد در زمينه احتمال بروز فاجعه اي ديگر در اين محل برانگيخت.
تصاوير اين سنگ به سرعت بين كاربران شبكه هاي اجتماعي به اشتراك گذاشته و اين مساله سبب شد كه مسئولان امر نيز براي رفع اين مشكل به تكاپو بيفتند و رصد وضعيت اين منطقه در دستور كار نيروهاي متخصص ارگان هاي مختلف و مديريت شهري قرار گرفت.
جلسه مديريت بحران استانداري فارس در فروردين ماه 98 در اين زمينه تشكيل و اعلام شد كه سريعا نسبت به ايمن سازي اين منطقه با رعايت همه مسايل ايمني كاربري هاي پايين دست و ايجاد محدوديت عبوري با اخذ مشاور ذي صلاح در كوتاه ترين زمان ممكن اقدام شود.
با توجه به وزن سنگين اين تخته سنگ و وجود سنگ ها و شكاف هاي ديگر در دل كوه مشرف به دروازه قرآن و اينكه به گفته كارشناسان امر هر نوع شوكي مي تواند عاملي براي سرنگوني اين تخته سنگ باشد،هرگونه كوتاهي و تعلل در رسيدگي به وضعيت ناايمن اين محل جداي از تبعات مالي و تخريب ميراث تاريخي و فرهنگي شيراز مي تواند تهديدهاي جاني سنگيني نيز در پي داشته باشد.
**وضعيت تخته سنگ
يك كارشناس و متخصص زمين شناسي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: اين سنگ در بالاي دروازه قرآن و به شكل طاقديس شمال غربي قرار گرفته و دره اي بصورت عرضي ده درجه شمال شرق در كنار آن واقع شده و در بلوك غربي اين دره كه اين سنگ قرار دارد واكنش ها و خورد شدگي ناشي از فعاليت گسل و ترك هاي موازي با طول هاي زياد مشاهده مي شود كه بارندگي ها و نيروي كششي موجود بر عميق تر شدن درزها تاثير داشته است.
وي كه خواست نامش فاش نشود، مساحت سطح بالايي اين سنگ را 8.5 و سطح پايين آن را 9.5 متر مربع عنوان كرد و افزود: قسمت زيرين اين سنگ ناهموار است اما مركز آن روي شيب لايه كوه واقع و فشار ناشي از آن باعث شده كه اين لايه كمي خرد و براثر مرور زمان پايين افتادگي پيدا كند و از ضخامت لايه زيرين اين سنگ نيز تا اندازه اي كاسته شده است.
او ادامه داد: در حال حاضر اين سنگ وضعيت پايداري دارد اما بروز يك زلزله با ريشتر كم نيز مي تواند به عاملي براي فرو ريختن اين سنگ تبديل شود.
وي وزن اين سنگ را حداقل 60 تن و حداكثر 67 تن تخمين زد و اضافه كرد: اين سنگ امكان آن را دارد كه با يك شوك به راحتي فرو بريزد و حتي اگر ترسالي امسال نيز ادامه داشته باشد ممكن است موجب فرو ريختن اين قطعه سنگ بزرگ شود و اين در حالي است كه شيب لايه 17 درجه به سمت جنوب غرب مايل به شيب دامنه اين سنگ را فعلا نگه داشته است.
اين متخصص زمين شناسي گفت:سرنگون شدن اين قطعه سنگ با توجه به اينكه اين سنگ در بالاي دروازه قرآن واقع شده قطعا تخريب اين اثر تاريخي را رقم خواهد زد.
در حال حاضر پاركي كه در مجاور آرامگاه خواجوي كرماني و در دامنه كوه واقع شده به دليل ناايمن بودن وضعيت اين سنگ تعطيل شده است.
** راه حل چيست؟
اين زمين شناس پيشنهاد داد: بهترين راه حل براي رفع خطرات ناشي از وجود اين سنگ، زيرسازي و پايداري آن و در نهايت خرد كردن اين سنگ است.
اين متخصص عنوان كرد: ساير نقاط اين دامنه نيز بايد پايدار شود و بهتر است بصورت پلكاني و با استفاده از بتن مسلح تمام اين دامنه ايمن سازي شود.
** شهرداري مجري شد
فرماندار شيراز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: از روز نخست كه موضوع ناايمن بودن سنگ بالاي دروازه قرآن مطرح شد پيگيري اين موضوع بوده ايم و تثبيت و مهار اين سنگ به شهرداري شيراز واگذار شد.
محمدرضا اميري افزود: مديريت بحران استانداري فارس نيز جلسه اي را براي پيگيري وضعيت اين سنگ برگزار كرد و تصميم گرفته شد كه با توجه به نظر كارشناسان امر براي تثبيت سازي وضعيت اين سنگ و ايمن سازي اين منطقه اقدام شود.
وي ادامه داد: اين تخته سنگ در محل ورودي اصلي شهر شيراز و در منطقه اي گردشگري و مشرف به دروازه قرآن و آرامگاه خواجوي كرماني واقع شده لذا براي برداشتن آن مطالعات كارشناسي و تخصصي كافي نياز است.
وي با اشاره به انجام اقدامات اوليه براي تثبيت وضعيت اين سنگ گفت: بعد از بارندگي هاي شديدي كه منجر به جاري شدن سيلاب در شيراز شد كارهاي اوليه در خصوص تثبيت وضعيت اين سنگ صورت گرفت اما در نهايت بايد اين محل بطور كامل ايمن سازي و از وجود اين سنگ پاك شود.
** ايمن سازي آغاز شده، مدت پايان 10 روز
مدير كل فني معاونت فني و عمراني شهرداري شيراز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: قرارداد تثبيت و ايمن سازي سنگ بالاي دروازه قرآن با قرارگاه خاتم الانبيا منعقد شد و اكنون كارهاي مقدماتي جابه جايي اين سنگ در حال انجام است.
عليرضا نثاري افزود: اين سنگ و محوطه اطراف آن نخست ايمن سازي و در مرحله بعد با رعايت همه مسائل، خرد و بطور كلي برداشته مي شود.
نثاري ضمن اعلام خبر شروع عمليات اجرايي ايمن سازي محل دروازه قرآن ازچهارروز گذشته(اول هفته اي كه با 16 ارديبهشت آغاز شد) گفت: اكنون پيمانكار اين پروژه در حال ساخت ديواره اي محافظ است كه اگر به هر دليلي تكه هاي سنگ در اين محل فروريخت جلو ورود آن به محوطه دروازه قرآن و خيابان گرفته شود.
وي عنوان كرد: عمليات اجراي اين كار حداكثر تا 10 روز آينده به اتمام خواهد رسيد و محوطه دروازه قرآن از وجود اين سنگ ناايمن كاملا ايمن سازي خواهد شد.
9873 /1876
گزارش از محمدامين افشارپور
شيراز- ايرنا - سيل پنجم فروردين 98 در دروازه قرآن شيراز، نام اين دروازه تاريخي را بيش از پيش مطرح كرد كه اينك پس از سيل، وجود سنگي معلق در كنار اين دروازه كه هرآن امكان سقوط آن مي رود محل بحث هاي جديد شده است.