۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۹:۳۴
کد خبر: 83305690
T T
۰ نفر

رویای گردشگری سلامت

۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۹:۳۴
کد خبر: 83305690
رویای گردشگری سلامت

بیرجند - ایرنا - چشمه های آبگرم به عنوان ظرفیت طبیعی و زیرساخت های بیمارستانی در كنار وجود متخصصان رشته های مختلف پزشكی از جمله قابلیت هایی است كه می تواند خراسان جنوبی را به تحقق رویای گردشگری سلامت و توریسم درمانی نزدیك كند.

به گزارش ایرنا، خراسان جنوبی در بخش گردشگری سلامت از لحاظ قابلیت های طبیعی و زیرساخت های پزشكی در كشور حرفی برای گفتن دارد.
وجود 2 آبگرم معدنی با خاصیت درمانی در خراسان جنوبی روزنه امیدی برای جذب گردشگر سلامت به استان است. از طرفی توجه وزارت بهداشت به زیرساخت های بیمارستانی و خدمات درمانی، این استان را در تراز خدمات پزشكی به حد مطلوب رسانده است به طوری كه جزو مناطق مستعد كشور برای توسعه از طریق توریسم درمانی محسوب می شود.
آنچه كه این گزارش دنبال می كند شناخت قابلیت های استان در حوزه گردشگری سلامت بوده و اینكه چرا تاكنون این صنعت پر سود نتوانسته جایگاه خود را در خراسان جنوبی پیدا كند.

**افغانستان بازار هدف گردشگری سلامت در خراسان جنوبی
یك فعال حوزه گردشگری معتقد است كه اگر خراسان جنوبی در حوزه توریسم سلامت هدف خود را كشور همسایه افغانستان قرار دهد در بسیاری از زمینه ها مثل عمل های مفاصل، چشم پزشكی، بیماری های داخلی و غیره نیاز بیماران آن كشور را می تواند رفع كند.
احمد كاشانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: كشور افغانستان پتانسیل های درمانی ضعیف دارد به طوری كه حتی یك درمانگاه هم در ولایت فراه كه هم مرز استان ما است یافت نمی شود لذا همین ضعف زیرساخت ها باعث شده كه تمام بیماران افغان به سمت هندوستان بروند.
وی با تاكید بر اینكه هندوستان برای جذب توریسم درمانی از كشور افغانستان سرمایه گذاری هنگفتی كرده است بیان كرد: مشوق هایی برای پرواز این بیماران در كشور هندوستان وجود دارد كه در جذب گردشگری سلامت موثر است.
این فعال گردشگری و آژانس مسافرتی، به علل عقب ماندگی استان از این فرصت ها پرداخت و گفت: علیرغم اینكه خراسان جنوبی مرز طولانی با افغانستان دارد اما هنوز كنسولگری در این استان فعال نشده لذا بیمار افغان باید برود به هرات ویزا دریافت كند و بعد وارد ایران شود كه به طور طبیعی به خاطر نزدیكی هرات به مشهد بیماران ترجیح می دهد خراسان رضوی را مقصد سفرهای درمانی خود قرار دهند.
وی معرفی نشدن پتانسیل های توریسم سلامت را در كشور افغانستان یكی دیگر از علل عقب افتادن خراسان جنوبی عنوان كرد و افزود: بیمارستان های استان حتی یك بروشور انگلیسی یا فارسی برای معرفی پتانسیل ها ندارند لذا وظیفه حوزه درمانی وزارت بهداشت در خراسان جنوبی است كه این بروشورها را آماده یا حتی وب سایت هایی را طراحی كنند كه به معرفی تخصص ها، پزشكان متخصص و فوق تخصص، نوع تخصص ها تجهیزات فنی و غیره بپردازد.

**راه اندازی پروازهای برون مرزی لازمه توریسم درمانی
این فعال گردشگری پتانسیل های خراسان جنوبی در بحث علوم آزمایشگاهی و تخصص هایی از جمله پوست و مو را یادآور شد و گفت: در كنار معرفی این پتانسیل ها باید به بحث زیرساخت حمل و نقل نیز توجه شود.
وی اضافه كرد: پله اول این است كه پروازهایی بین بیرجند، هرات، كابل یا قندهار برقرار شود كه این پروازها مختص تجار ، بیماران و گردشگران باشد.
كاشانی با اشاره به تجربه موفق خراسان رضوی و شهر مشهد از جذب توریسم درمانی بیان كرد: این مقوله برای كشور و استان ما می تواند ارزآوری خوبی داشته باشد و اقتصاد را به جریان اندازد.
وی با این اعتقاد كه تاكنون به بحث توریسم سلامت فشار رسانه ای وارد نشده است افزود: آژانس های مسافرتی پل های ارتباطی با كشورهایی همچون افغانستان، عراق و حاشیه خلیج فارس دارند و اگر امكانات صدور ویزا و ورود گردشگر فراهم شود آژانس های مسافرتی هم از هیچ تلاشی فروگذار نخواهد كرد.

**مشكلی برای صدور مجوز در بحث گردشگری سلامت وجود ندارد
مدیركل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی نیز با اشاره به قابلیت های این استان در حوزه های آبدرمانی و خدمات پزشكی گفت: دو مجتمع آبدرمانی فردوس و لوت از لحاظ زیرساختی مشكلی برای جذب گردشگر ندارند.
حسن رمضانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در مجتمع آب درمانی فردوس علاوه بر استقرار امكانات زیرساختی از جمله برق ، گاز و محوطه سازی، سرمایه گذاری خوبی برای تجهیز واحدهای اقامتی نیز توسط شركت هلال انجام گرفته است.
وی ادامه داد: در مجتمع آبدرمانی لوت نیز امكانات مورد نیاز فراهم شده فقط راه دسترسی آن نیاز به بازسازی دارد كه در حال حاضر جاده در دست ساخت است.
مدیركل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی با اشاره به بخش پزشكی در حوزه گردشگری سلامت نیز گفت: بیمارستان های مجهز خراسان جنوبی دسترسی به امكانات را به خوبی فراهم كرده است و یكی از بازارهای هدف نیز در این زمینه می تواند كشور افغانستان باشد.
وی با این اعتقاد كه راه اندازی كنسولگری در خراسان جنوبی و فراه می تواند راه بیماران افغان برای درمان در بیمارستان های بیرجند را كوتاه تر كند افزود: این امر نیازمند توافق دو جانبه بین 2 كشور و وزرای خارجه آنها است كه در سفر اخیر استاندار خراسان جنوبی نیز این موضوع مطرح شده است.
رمضانی یكی از راهكاری های موقتی برای حل مشكل روادید بیماران افغان را استفاده از پاس مرزی دانست و ادامه داد: این موضوع نیز به خاطر الزامات امنیتی امكان قانونی ندارد و بیماران نمی توانند با عمق بیش از 50 كیلومتر پاس مرزی دریافت كنند.
وی با ابراز امیدواری از اینكه توافق 2 كشور منجر به راه اندازی كنسولگری ایران در فراه و افغانستان در خراسان جنوبی شود گفت: قطعا راه اندازی این كنسولگری ها باعث خواهد شد كه بیماران در كشور افغانستان به راحتی بتوانند به مركز خراسان جنوبی تردد كنند.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی یادآور شد: در حال حاضر برای صدور مجوز به شركت های خصوصی در بحث جذب توریسم درمانی مشكلی وجود ندارد.

**گردشگری سلامت نیازمند نگاه فرا استانی
رئیس كمیسیون گردشگری، اقتصاد ورزش و اقتصاد هنر اتاق بازرگانی بیرجند نیز معتقد است كه با توجه به نرخ ارز و قیمت رقابتی تمام شده ، زیرساخت های درمانی كشور می تواند نسبت به كشورهای دیگر منطقه برای گردشگران جذابیت داشته باشد.
محمد رضا مجیدی بر نگاه ملی به این مسایل تاكید كرد و به خبرنگار ایرنا گفت: باید زیرساخت های لازم مرتبط با گردشگری سلامت در سطح فرا استانی مورد توجه قرار گیرد.
وی وجود راهنمایانی كه به زبان های مختلف تسلط داشته باشند را برای مدیریت تورهای گردشگری سلامت لازم دانست و افزود: در كنار این موضوع باید زیرساخت های فكری و فرهنگی نیز مورد توجه باشد و از گردشگران سلامت به نوعی استقبال شود كه خود آنها سفیران گردشگری سلامت خراسان جنوبی در زمان بازگشت به كشور خود باشند.
وی بیان كرد: كمیته گردشگری سلامت با محوریت كمیسیون گردشگری، اقتصاد هنر و اقتصاد ورزش اتاق بازرگانی در دست راه اندازی است تا این موضوع با دید كارشناسی و دعوت از صاحبنظران بررسی شود.
مجیدی با تاكید بر اینكه طب سنتی نیز می تواند در حوزه گردشگری سلامت خراسان جنوبی مورد توجه باشد گفت: اگر ما بتوانیم مراكز درمانی طب سنتی استاندارد و مناسب در استان طراحی كنیم می توان از حضور گردشگران هنگام بازدید جاذبه های طبیعی و فرهنگی در این زمینه استفاده كرد.
وی ادامه داد: گردشگرانی كه مقصد سفرشان جاذبه های مختلف استان است می توانند ضمن ویزیت متعارف، مزاج شناسی شده و از درمان های حوزه طب سنتی با محوریت داروهای گیاهی استفاده كنند.
رئیس كمیسیون گردشگری، اقتصاد ورزش و اقتصاد هنر اتاق بازرگانی بیرجند یادآور شد: طبق هماهنگی های انجام شده در بافت تاریخی بیرجند، یكی از بناهای با ارزش به حوزه اختصاص اختصاص پیدا می كند تا بتوانیم طب سنتی را با استانداردهای ملی و بین المللی به گردشگران عرضه كنیم.
وی بر ورود جدی بخش دولتی و خصوصی با نگاه جدید به موضوع توریسم درمانی تاكید كرد و گفت: باید ابعاد این مساله شناسایی و به پرسش های موجود پاسخ دهند تا بتوان از طریق بسته های گردشگری سلامت به عنوان یكی از منابع درآمدی استان استفاده كرد.

** حلقه مفقوده در گردشگری سلامت
رئیس دانشگاه علوم پزشكی بیرجند نیز نبود یك شركت خصوصی را حلقه مفقوده در گردشگری سلامت عنوان كرد و به خبرنگار ایرنا گفت: زیرساخت های لازم در حوزه های تخصصی و فوق تخصصی بخش درمان خراسان جنوبی آماده است اما باید شركتی از بخش خصوصی به عنوان واسطه در این زمینه اقدام به كار كنند.
محمد دهقانی فیروزآبادی اظهار داشت: در بیمارستان های رازی و ولی عصر(عج) بیرجند حتی تخت های VIP وجود دارد كه می تواند در حوزه توریسم درمانی مورد استفاده واقع شود.
وی افزود: اگر مجوزهای لازم توسط شركت واسطه گرفته شود می تواند گردشگرانی را از كشورهای مختلف برای دریافت خدمات درمانی به خراسان جنوبی دعوت كرد.
رئیس دانشگاه علوم پزشكی بیرجند با اشاره به وجود 14 بیمارستان و بیش از یكهزار و 400 تخت بستری در خراسان جنوبی گفت: خراسان رضوی با ظرفیت زیارتی در جذب گردشگری سلامت موفق تر بوده چرا كه افراد زیادی به نیت زیارت و درمان از عراق و سایر كشورها به خراسان رضوی سفر می كنند.
وی یكی از مشوق های حوزه درمانی خراسان جنوبی برای جذب گردشگران را كاهش تعرفه ها عنوان كرد و افزود: این امكان برای دانشگاه علوم پزشكی بیرجند وجود دارد كه می تواند مشوق خوبی باشد.
یك مقام مسئول در وزارت امور خارجه نیز به صورت غیر رسمی به خبرنگار ایرنا گفت: از آنجایی كه راه اندازی كنسولگری جدید برای هر دو كشور هزینه هایی در پی دارد شاید در شرایط فعلی نتوان روی این مساله حساب باز كرد اما هر شركت بخش خصوصی كه مجوز بند «ب» را داشته باشد می تواند از طریق وزارت خارجه در تهران مجوزهای لازم برای اخذ روادید اتباع كشورهای مختلف را بگیرد تا بتواند مباحث پذیرش بیمار، بستری و معالجه وی را دنبال كند.
با وجود این باید دید آیا صنعت گردشگری سلامت كه همواره از آن به عنوان یك صنعت پر سود یاد شده می تواند برای بخش خصوصی در خراسان جنوبی آنقدر توجیه اقتصادی داشته باشد كه راه های میانبری را برای جذب توریسم درمانی انتخاب كند. قطعا اگر بخش دولتی و خصوصی با اشتراك فكری چاره اندیشی كنند می توان قابلیت های موجود در این استان را برای ارزی آوری در صنعت گردشگری سلامت بیش از پیش به كار گرفت و به آینده روشن گردشگری سلامت امیدوار بود.
9893 * 6054
۰ نفر