به گزارش خبرنگار حوزه سلامت ایرنا، مطالعات مختلف نشان داده است روزه گرفتن برای بدن بسیار مفید بوده و در واقع پاكسازی سموم اعضای مختلف انسان است.
برخی از پزشكان بر این باور هستند كه گرفتن روزه برای مبتلایان به چربی خون بالا بسیار مفید است و میزان چربیهای نامطلوب موجود در خون را تنظیم می كند و موجب افزایش میزان چربی های مفید خون می شود.
در عین حال برخی از متخصصان تغذیه نیز معتقدند، روزه داران باید مواد غذایی اصلی را در وعده های سحری و افطار مصرف كنند تا دچار افت قندخون، سرگیجه، سوء تغذیه و غیره نشوند.
*غذای سبك بخورید
مائده كربلایی، متخصص تغذیه در این زمینه به خبرنگار ایرنا می گوید: در هنگام افطار مصرف غذاهای سبك و مختصر شامل گروه های غذایی شیر و لبنیات (مانند شیر و ماست و پنیر) میوه ها و سبزیها و نان و غلات (مانند برنج و نان) توصیه می شود و نان و پنیر و سبزی یكی از عادات خوب غذایی هموطنان در ماه رمضان است.
وی می افزاید: مصرف شیر گرم ، فرنی و یا شیر برنج در هنگام افطار مناسب است، استفاده از مواد غذایی آبكی مثل سوپ، آش، حلیم بدون روغن و همچنین مایعات به هنگام افطار و سحر موجب حفظ تعادل آب و املاح فرد روزه دار می شود.
كربلایی ادامه می دهد: استفاده از سبزی ها و میوه ها در هنگام افطار و همچنین در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به دلیل اینكه منبع خوبی از فیبر هستند برای دستگاه گوارش بسیار مفید است و مانع بروز یبوست می شود.
وی توصیه می كند در وعده سحری مقدار مناسبی سبزی های مختلف مصرف شود، سبزی ها با دارا بودن مواد مغذی مختلف و آب، علاوه بر تامین ویتامین ها و املاح مورد نیاز بدن، از تشنگی فرد در طول روز جلوگیری می كنند.
كربلایی می گوید: مصرف مایعات مثل آب آشامیدنی، آب میوه، شیركم چربی، دوغ بدون نمك درفاصله پس از افطار تا هنگام خوابیدن كمك می كند كه تعادل آب والكترولیت های بدن شما درهنگام روزه داری حفظ شود.
وی اضافه می كند: در ماه مبارك رمضان بهتر است از غذاهای سرخ شده و پرچرب استفاده نشود زیرا علاوه بر افزایش چربیهای خون موجب سوءهاضمه، ورم معده و اضافه وزن وچاقی می شوند.
این متخصص تغذیه تصریح می كند: صرف زیاد مواد قندی و شیرین مثل كیك های خامه ایی، شكلات، شیرینی های خامه دار، زولبیا وبامیه ،باقلوا، حلوای خیلی شیرین وچرب، شله زرد شیرین و چرب در ایام ماه مبارك رمضان اضافه وزن، چاقی و خطر بالارفتن قند خون را به دنبال دارد.
كربلایی می گوید: آش رشته غلیظ همراه با پیازداغ كه حاوی روغن زیادی است و به وفور در افطار مصرف می شود غذای مناسبی برای افطار نیست زیرا موجب سوءهاضمه و اختلالات گوارشی دیگر می شود، بهتر است از آش رشته رقیق وكم روغن در وعده افطار استفاده شود.
وی توصیه می كند برای تامین آب مورد نیاز پس از صرف افطار و تا قبل از خواب به تدریج انواع میوه، چای كمرنگ و سایر مایعات به ویژه آب برای جبران كم آبی بدن نوشیده شود.
*افطار را با آب سرد آغاز نكنید
كربلایی ادامه می دهد: یكی از عادات غذایی غلط روزه داران این است كه به دلیل تشنگی زیاد افطار را با آب سرد و یا نوشیدنیهای سرد شروع می كنند كه توصیه می شود افطار را با نوشیدنیهای گرم و یا ولرم مانند آب ولرم، چای كمرنگ و شیر گرم آغاز كنند.
ویمی گوید: پس از آن روزه داران می توانند از خرما یا كشمش استفاده كنند زیرا این دو سبب كنترل اشتها می شود و از پر خوری به هنگام افطار ممانعت می كند، مصرف خرما در ماه رمضان در تنظیم قند خون بسیار مفید است ، توصیه می شود كه در وعده افطار سه تا پنج عدد خرما مصرف شود زیرا خرما منبع خوبی از مواد مغذی، قند، فیبر و پتاسیم است.
این متخصص تغذیه با اشاره به اینكه در وعده های سحر و افطار از پرخوری باید پرهیز كرد، می افزاید: به جای مصرف انواع شیرینی ها مثل زولبیا و بامیه كه فقط حاوی انرژی و فاقد مواد مغذی ویتامین ها و مواد معدنی هستند، از مواد غذایی طبیعی شیرین مثل خرما، كشمش و انواع میوه درحد متعادل استفاده شود و افراط در مصرف انواع شیرینی به هنگام افطار چاقی و اضافه وزن را به دنبال دارد.
كربلایی ادامه می دهد: مصرف آب زیاد به هنگام صرف افطار سبب اختلال در هضم مواد غذایی می شود، بعد از صرف سحری نیز روزه داران از ترس تشنگی در طول روز به مقدار فراوان آب می نوشند كه عادت صحیح غذایی نیست.
وی خاطرنشان می كند: روزه داران باید از مصرف تنقلات زیاد در فاصله افطار تا سحر پرهیز كنند، این مواد دیر هضم هستند و سبب می شوند كه به هنگام سحر به دلیل پری معده میل به غذا كاهش پیدا كند.
*غذاهای پرچرب ممنوع
عباس رضوی یك متخصص تغذیه و رژیم درمانی نیز به خبرنگار ایرنا می گوید: مصرف مواد غذایی سنگین، دیر هضم، پر چرب و سرخ شده به هنگام افطار مناسب نیست و یه می شود به جای غذاهای چرب و سرخ كرده از غذاهای آب پز و بخارپز ، كم چرب وكم نمك استفاده شود.
وی می افزاید: مصرف میوه رنده شده، لبنیات از جمله شیر كم چرب، استفاده از انواع سوپ ها و آش ها در افطار و سحر و نوشیدن چای كمرنگ برای سالمندان روزه دار مفید است و می تواند تعادل آب و املاح را برقرار كند.
*نوجوانان افطار و سحر شیر بخورند
رضوی با بیان اینكه مصرف یك لیوان شیر در هنگام افطار و سحر و خوردن یك كاسه ماست در موقع شام به كودكان و نوجوانان روزه دار توصیه می شود، اضافه می كند:بخش عمده انرژی دانش اموزان درزمان روزه داری باید از گروه غذایی نان وغلات تامین شود اما مصرف مواد پروتئینی مانند انواع گوشتها خصوصا گوشت سفید ، تخم مرغ وشیر ولبنیات برای آنها ضروری است.
وی تصریح می كند: افراد ابتدا با غذاهای سبك مثل سوپ افطار كنند و بعد از حدود 2 ساعت شام بخورند، چرا كه معده در ابتدا به هضم غذاهای ساده می پردازد و دیگر دچار مشكل نمی شود، با توجه به فاصله كوتاه زمان افطار تا سحر بهتر است دو وعده غذایی یعنی افطاری و سحری میل شود.
این متخصص تغذیه ادامه می دهد: اگر تخم مرغ در زمان افطار مصرف می شود، به صورت آب پز سفت باشد، چرا كه نیمرو دیر هضم تر از تخم مرغ آب پز است.
رضوی تاكید می كند:مصرف نوشابه های گازدار در ماه رمضان به طور خاص ممكن است موجب تحریك در معده به خصوص درافراد مبتلا به التهاب معده (گاستریت) شود.
وی می گوید: برای جلوگیری از اختلال در هضم غذا در هنگام افطار آب زیاد ننوشید و كمبود آب بدن را با نوشیدن مایعات كافی بعد از افطار تا زمان خواب جبران كنید.
اجتمام *9022*9105
تهران - ایرنا- در ماه مبارك رمضان مانند همیشه پیروی از برنامه غذایی متنوع و متعادل شامل پنج گروه اصلی غذایی (نان و غلات، میوه ها ، سبزیها، گوشت و حبوبات و تخم مرغ، شیر و لبنیات) ضروری است.