به گزارش سه شنبه شب ايرنا اين كشتي زير نظر پژوهشگاه ملي اقيانوس شناسي و علوم جوي متعلق به وزارت علوم، تحقيقات و فناوري و به مناسبت روز خليج فارس، 12 ارديبهشت جاري سفر دو هفته اي خود را با هدف بررسي آلودگي درياهاي جنوب و تاثيرات سيلاب هاي اخير در آب هاي جنويي كشور از بوشهر آغاز كرده است.
مدير علمي كاوشكر خليج فارس در گفت وگو با ايرنا، تصريح كرد كه اين سفر در قالب پنجمين گشت تحقيقات دريايي پژوهشگاه ملي اقيانوس شناسي و علوم و جوي كشور در حال انجام است و در مسير حركت خود به جزيره ابوموسي به علت شرايط جوي در بندرگاه كيش پهلو گرفته و قرار است به زودي سفر خود را به سمت چابهار ادامه خواهد داد.
وي افزود: در اين گشت كه از دهانه اروندرود در خليج فارس تا مرزهاي اقيانوس هند در درياي عمان امتداد مييابد، در ايستگاه هاي مختلف نمونه برداريهاي فيزيكي، شيميايي، زمين شناسي و زيست شناسي انجام مي شود.
ابو الفضل صالح در خصوص يافته هاي اين كاوشگر در اين سفر و چهار سفر تحقيقاتي قبلي گفت: اين گشت هاي علمي در اجراي برنامه پايش بلندمدت پژوهشگاه ملي اقيانوس شناسي و علوم جوي انجام مي شود و بررسي وضعيت فعلي، شناخت دقيق و علمي از محيط دريا، رصد متغييرها و جمع آوري اطلاعات پايه مهمترين ماموريت كاوشگر است.
وي افزود: در اين خصوص مناطقي مشخص در خليج فارس، درياي عمان و تنگه هرمز از نظر زيست محيطي مورد پايش اقيانوس شناسي قرار مي گيرد تا با توجه به نتايج آن روند تغييرات زيست محيطي بصورت بلند مدت ثبت و با همكاري مراكز علمي و دانشگاهي بررسي و تجزيه و تحليل شود و محصول آن و در سطح ملي مورد بهره برداري قرار گيرد.
** كمبود اكسيژن در درياي عمان
عضو هيات علمي پژوشگاه ملي اقيانوس شناسي و علوم جوي در ادامه اين گفت وگو افزود: بررسي هاي اوليه انجام شده و نمونه برداري ها از سوي كاوشگر خليج فارس در درياي عمان و شمال اقيانوس هند، از كمبود اكسيژن در بخش هايي در اين مناطق از عمق تا 100 متري سطح آب حكايت دارد كه گزارش هاي آن در جريان سومين سفر تحقيقاتي ارائه شده است.
وي گفت: طبق بررسي هاي انجام شده درياي عمان به لحاظ فقر اكسيژن بزرگترين منطقه مرده جهان محسوب مي شود و از جمله مناطقي كه درآن كمتر كار علمي و مطالعاتي انجام شده است.
وي ادامه داد: فقر اكسيژن در لايه هايي از دريايي عمان، وضعيت زيست محيطي را براي آبزيان سخت كرده و برخي صنايع مستقر در اين مناطق ساحلي بويژه پرورش ماهي در سواحل مكران را تهديد مي كند كه ريشه يابي اين مسئله نياز به انجام مطالعات دقيق و پايش مداوم دارد.
** آثار سيلاب ها در آب هاي خليج فارس
صالح همچنين بررسي آثار سيلاب هاي اخير در خليج فارس را از جمله برنامه هاي پژوهشگاه ملي اقيانوس شناسي و ماموريت كاوشگر خليج فارس ذكر كرد و افزود: گرچه كارمطالعاتي در خصوص تاثيرات سيلاب هاي اخير بر و ضعيت محيط دريابي خليج فارس ادامه دارد، اما بررسي اوليه نشان مي دهد كه ورود سيلاب ها موجب كاهش 50 درصدي شوري آب در سواحل شمالي خليج فارس و در عين موجب كدورت آب هاي اين مناطق شده است.
** ويژگي ها و نياز هاي كاوشگر تحقيقاتي خليج فارس
به گفته مدير علمي كاوشكر خليج فارس، اين شناور تحقيقاتي مجهز به 4 واحد آزمايشگاهي، تجهيزات هواشناسي، واحدهاي نمونه گيري تا عمق 3000 متري، بخش تعميرات و سالن جلسات است با اين حال جهت انجام ماموريت هاي نيازمند تجهيزان آناليز اونبرد و دستگاه اسكن سه بعدي براي توپوگرافي گسترده از منطقه و ترسيم نقشه هاي دقيق است.
كاوشگر خليج فارس اولين كاوشگر تحقيقاتي ساخت داخلي است كه از سال 96 فعاليت خود را آغاز كرده و تاكنون، پنج گشت تحقيقاتي از سوي كشتي اقيانوس پيما انجام گرفته است، همچنين در شهريور 97 گشت كامل و جامع نوار جنوبي دريايي كشور از مصب اروند رود و گواتر به صورت يكجا توسط اين كشتي اولين بار در تاريخ مطالعات دريايي كشور صورت گرفت.
** شناور فردوس دومين شناور تحقيقاتي
از شناور فردوس به عنوان دومين كشتي تحقيقاتي كشور ياد مي شود، اين شناور زير نظر موسسه تحقيقات شيلات كشور از سال 1370 فعاليت خود را آغاز كرده است.
فريدون عوفي عضو هيان علمي مؤسسه تحقيقات علوم شيلات كشور و مدير گروه اكولژي دريا و عضو تيم تحقيقاني كاوشگر خليج فارس در گفت وگو با ايرنا توضيح داد: موسسه تحقيقات شيلات علاوه بر انجام پروژه هاي مستقل براساس تفاهمنامه اي با كاوشگر خليج فارس همكاري مي كند.
وي نمونه برداري از آبزيان، بررسي محيط دريايي، شناساي آبزيان در حال انقراض، پايش ذخاير دريايي و اجراي پروژه هاي مشترك با رويكرد به تقويت بخش شيلات را از مهمترين زمينه هاي همكاري بين مؤسسه تحقيقاتي شيلات و پژوهشگاه ملي اقيانوس شناسي و علوم جوي و به تبع آن دو كاوشگر خليج فارس و فردوس عنوان كرد.
شبد** 1339**1379
كيش - ايرنا - كاوشگر خليج فارس در ادامه پنجمين گشت علمي و پژوهشي خود در خليج فارس در بندرگاه جزيره كيش پهلو گرفت.