به گزارش ايرنا، جواهري در مقدمه كتاب خود مي گويد: حس باستانگرايي (نوستالژيك)، حسي است كه هويت ملي را يدك مي كشد و انسان را به گذشته خويش پيوند مي دهد، شكاف نسل ها را پركرده، تجربيات نياكان را طوري ماندگار مي كند كه انسان از خويشتن خويش جدا نمي تواند شد؛ و همراه با گذشته پيوندي استوار دارد.
نويسنده سمنان را پس از كاشان، يزد و كرمان، شهري با بافت سنتي در سازمان ميراث فرهنگي و داراي شناختنامه معرفي مي كند و معتقد است برخي محله هاي شناسنامه دار و تاريخي شهر سمنان مانند كهنه دژ در يورش مهندسان متجدد و فاقد تعهد و دلمشغولي فرهنگي در دهه 1380 فروپاشيد و اين رويكرد سمنان را از آمار چهار شهر نامي ايران خارج كرد.
نويسنده اين كتاب كه به دو زبان فارسي و انگليسي نگاشته شده درباره نگاشتن كتابش اين گونه مي گويد: به جهت نكوداشت اين هويت ملي ، سهم خود مي ديدم كه هر چه در توان دارم، طرح هاي معماري سنتي زادبومم را ثبت و ضبط كنم، ساختمان هايي كه جز جنازه اي پاره پاره از آنان باقي نمانده و در يورش سيه دستي نابود شدند، ساختمان هايي كه از آنان حتي عكسي هم به يادگار نداريم.
**مشخصات كتاب
كتاب «يادمانده هاي معماري سنتي سمنان» با موضوع معماري بومي در 144 صفحه و در قطع رحلي چاپ شده كه شامل مجموعه طرح هايي از بناها و عمارت ها و كوچه پس كوچه هاي شهر سمنان است.
اين كتاب به 2 زبان فارسي و انگليسي نگاشته شده و ترجمه متن ها را محمد نداف و آرش جواهري انجام داده اند، صفحه آرايي هم بر عهده علي رحمانيان بوده است.
75 طرح در اين كتاب، حال و هواي سه دهه قبل شهر سمنان را زنده مي كند و نويسنده درباره اين آثار مي گويد: «آن ها را از يادمانده هاي ذهني و مشاهدات مستقيم نقش زدم».
به گفته جواهري هم اكنون تقريبا از اين آثار گرانبها مثل كاروانسراي شازده در بازار بالا چيزي باقي نمانده است .
**شرح حال كوتاه از نويسنده
محمد حسن جواهري، شاعر، نقاش و داستاننويس حوزه كودكان در سال 1334 در سمنان متولد شد. پدر و مادرش هر دو هنرمند و موسيقيشناس بودند.
وي دانش آموخته رشته اتومكانيك از انيستيتوي تكنولوژي سمنان و از نقاشان نسل دوم نوگرا و اهل سمنان است، او نقاشي را از دو معلم دلسوز اين نسل در سمنان يعني استاد يدالله درخشاني و استاد اسدالله شريعت پناهي كه دانش آموخته رشته هنر بودند، آموختهاست.
وي همچنين سرودن شعر را در شيوه كلاسيك، نو و گويش سمناني دنبال ميكند. جواهري در زمينه نقاشي كودكان مدتي با كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان سمنان، گرمسار و فيروزكوه همكاري داشت و در زمينههاي ديگري همچون نقاشي سياه قلم، مينياتور، هنرپيشگي، سناريونويسي، طراحي صحنه و ترسيم آفيش صاحب تجربه است.
از محمد حسن جواهري، كتاب هاي يادمانده هاي معماري سنتي فيروزكوه، بيان تجربي خطوط، ژرف نمايي و هفت خوان پياز نرگس، نيز در بازار كتاب موجود است.
7342م/6103
سمنان- ايرنا- كتاب «يادمانده هاي معماري سنتي سمنان» اثر محمدحسن جواهري با موضوع معماري بومي در 144 صفحه و در قطع رحلي چاپ شده كه شامل مجموعه طرح هايي از بناها، عمارت ها و كوچه پس كوچه هاي شهر سمنان است.