به گزارش ايرنا، دنبالان يا ترافل قارچي است زيرزميني با خاصيت دارويي و خوراكي كه از نظرتغذيهاي داراي بيش از 15 نوع پروتئين و ويتامين است. در قارچ دنبلان هيچ نوع دستكاري ژنتيكيت توسط انسان انجام نشده و كود شيميايي درآن نيزبه هيچوجه بكارگرفته نشده كه اين امردر سايه مدفون شدن آن در زيرخاك به فاصله تقريبا 30 سانتي متر از روي خاك است.
اين قارچ درگونه هاي مختلف به رنگهاي قرمزتيره، خاكستري، سفيد، بنفش و سياه است و در اندازه هاي كوچك و بزرگ شبيه فندق و سيب زميني است.
دنبلان به طور معمول دسته دسته درعمق 30 سانتيمتري درخاك و نزديك به ريشه گياهاني به نام گل آفتابروي يا چتنه و يا هم زيست با درختان جنگلي فندق و بلوط بوده و نمي توان در مزرعه ها شاهد رويش اين قارچ بود، ولي به حالت طبيعي در بسياري از زمينهاي معتدل و نيمه خشك دنيا از جمله استان آذربايجان شرقي و شهرستان ميانه مي رويد.
دو نوع سياه و سفيد اين قارچ گران قيمت ترين قارچ هاي دنبلان زيرزميني است.
بيشترين ميزان مصرف قارچ دنبلان در رستوران ها،صنايع غذايي، تهيه انواع سس ها، روغن هاي معطر و داروسازي است.
دنبالان كوهي از شاخه قارچ هاي كيسه اي و زيرشاخه قارچ هاي فنجاني در راسته و ازخانواده دنبلانان مي باشد كه با مساعد شدن هوا و به دليل بارشهاي بهاره جمع آوري،خريد و فروش ومصرف اين قارچ ها رونق مي يابد.
تحقيقات دارويي و پزشكي و تجربيات مردم از قديم نشانگر اين است كه دنبالان غذاي نيرو بخش و مقوي بوده و تغذيه آن بويژه در فصل بهار انسان را از انواع بيماري ها دور نگه مي دارد و در كاهش قند خون مبتلايان به ديابت نيز نقش مهمي ايفا مي كند.
دنبالان در درمانب بيماري هاي چشمي، جوان سازي، درمان بيماري هاي كبد، درمان سرما خوردگي، درمان يبوست و نفخ معده و غيره مفيد بوده و در تهيه روغن هاي معطر و داروهاي درماني از آن استفاده مي كنند.
دنبالان ارزش غذايي بالايي داشته و مي توان در تهيه املت، سوپ و انواع خورشتها از آن استفاده كرد و يا حتي سرخ كرده مصرف كرد.
اما برداشت بي رويه دنبالان آثار تخريبي زيادي بر خاك دارد كه قوانيني براي آن وضع شده و در كشور ما نيز در حال تكميل شدن است تا شاهد تخريب بالاي خاك نباشيم.
7231/3071
تبريز- ايرنا- سالانه در فصل بهار شاهد حضور چشمگير و پر نشاط مردم در دشتها و دامنه كوههاي ميانه هستيم كه در جستجوي بدست آوردن گياهان مختلف با خاصيت خوراكي و درماني بويژه دنبالان هستند.