۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۸:۳۳
کد خبر: 83307896
T T
۰ نفر
وزارت خارجه گزاره برگ ايران درباره كاهش تعهدات برجام را منتشر كرد

تهران - ايرنا - وزارت امور خارجه گزاره برگ ايران در خصوص تصميم امروز جمهوري اسلامي ايران مبني بر توقف بخشي تعهدات برجام وفق حقوق مصرح در بندهاي 26 و 36 برجام را منتشر كرد.

به گزارش روز چهارشنبه ايرنا وزارت امور خارجه، گزاره برگ ايران درباره تصميم به كاهش تعهدات ايران وفق حقوق مصرح در بندهاي 26 و 36 اين توافق بين المللي را منتشر كرد.

اين گزاره برگ به شرح زير است:
** ترامپ از بدو تصدي رياست جمهوري در آمريكا با اين اعتقاد كه «برجام بدترين و شرم آورترين توافق در تاريخ آمريكا است» به دنبال از بين بردن برجام بوده است،مدت ها تلاش كرد تا ايران را وادار به نقض برجام كرده و لذا به دنبال آن بوده تا مسئوليت نابودي برجام را برعهده جمهوري اسلامي انداخته و اجماع از دست رفته جهاني عليه ايران را احيا كند؛ اين توطئه عليه صلح و امنيت بين‌المللي با خويشتن‌داري راهبردي و هوشياري ايران و تداوم پايبندي به برجام ناكام ماند.

** ترامپ سپس تلاش كرد تا كشورهاي اروپايي را در خروج از برجام با خود همراه كند كه باز هم ناكام ماند نهايتا ترامپ بدون توجه به تبعات تصميم خود و با قبول انزواي سياسي آمريكا در نظر جامعه بين المللي از برجام خارج شد.

** از ديد ترامپ و هيات حاكمه جنگ طلب آمريكا ايران برنده نهايي برجام بوده است چرا كه بر اساس برجام، ايران برنامه هسته‌اي خود به شمول غني سازي را تثبيت كرده و به غني سازي و تحقيق و توسعه آن ادامه مي‌دهد، زنجيرهاي تحريم را از دست و پاي خود باز كرده، به بازارهاي جهاني دسترسي پيدا كرده، همكاري هاي اقتصادي كشورها حتي در حوزه هاي سرمايه گذاري در ايران آغاز شده و مقبوليت و پذيرش بين المللي پيدا كرده است در عين حال سياست هاي منطقه اي و سياست هاي دفاعي ايران تغيير پيدا نكرده است و اكنون جمهوري اسلامي ايران مقتدرترين كشورمنطقه به شمار مي رود.

** نتيجه طبيعي اين جمع بندي، خروج آمريكا از برجام به منظور بازگرداندن تحريم ها و زمين گير كردن جمهوري اسلامي از طريق زنجيرها و وزنه هاي سنگين تحريم به مثابه تروريسم اقتصادي بود.

** اكنون يك سال از خروج ايالات متحده آمريكا از توافق برجام مي گذرد و امروز نه تنها آن كشور تمامي تحريم هاي هسته‌اي يكجانبه و غيرقانوني خود را به طور مجددا اعمال و اجرايي كرده است، بلكه رسما و علنا به دنبال سياست «فشار حداكثري» و «به صفر رساندن صادرات نفت» براي ايران است.

** پيگيري رسمي و علني سياست «فشار حداكثري» و «به صفر رساندن صادرات نفت» عليه ايران از سوي آمريكا، خروج غير قانوني آن كشور از برجام و حتي مقابله با اجراي طرح هاي هسته اي مندرج در برجام ضمن اينكه در تقابل صريح با قطعنامه 2231 شوراي امنيت قرار دارد، ديگر كشورها را نيز به نقض قطعنامه 2231 تشويق و حتي اقدام به تهديد در صورت عمل به آن مي كرد. جاي بسي تاسف است اين رفتار غيرمسئولانه آمريكا با هيچ اقدام درخور و متناسب از سوي شوراي امنيت و جامعه جهاني مواجه نشده است.

** اين در حالي است كه جمهوري اسلامي ايران به عنوان يك عضو متعهد و مسئوليت پذير جامعه بين المللي به اصل وفاي به عهد پايبند بوده و آژانس بين المللي انرژي اتمي در 14 گزارش پياپي خود، اين پايبندي را تاييد نموده است. هدف آمريكا آن است كه ايران را از طريق فشارهاي سياسي و اقتصادي در وضعيت دوگانه تسليم يا سازش قرار دهد. چنين رويكردي با ضرورت هاي ديپلماسي سازنده مورد نظر ايران مغايرت خواهد داشت.

** آمريكا توان زمين گير كردن جمهوري اسلامي ايران را نخواهد داشت اما به هر حال اقدام آن كشور بخش مهمي از آثار توافق برجام را بي اثر كرده و توازن اجراي اقدامات و تعهدات طرفين را به طور اساسي از بين برده است.

**پس از خروج آمريكا در تاريخ 18 ارديبهشت 1397، رييس جمهوري به درخواست سه كشور اروپايي مهلتي چند هفته اي براي اعضاي باقي مانده در برجام در نظر گرفت تا اثرات و تبعات خروج آمريكا را جبران نموده و تعادل از دست رفته را به اين توافق برگردانند.

** مهلت چند هفته اي به درخواست كشورهاي مزبور تمديد شده و اكنون به يك سال رسيده است، اما غير از صدور بيانيه‌هاي سياسي، اقدام عملي معنادار و موثري در جهت رفع آثار به عمل نيامده است.

** در اين مدت جمهوري اسلامي ايران سازوكار حل اختلاف مندرج در بند 36 برجام را فعال نموده و كميسيون مشترك برجام دو بار در سطح معاونين (4 خرداد و 15 اسفند 1397) و دو بار در سطح وزراي امور خارجه (15 تير و 2 مهر 1397) تشكيل گرديد.

**همچنين يك جلسه مشترك وزراي خارجه ايران و سه كشور اروپايي و خانم موگريني در تاريخ 25 ارديبهشت 1397 برگزار شد.

** در همه اين جلسات كشورهاي باقي مانده در برجام به صراحت اذعان نمودند كه رفع تحريم ها و برخورداري ايران از منافع اقتصادي حاصله، بخش حياتي از برجام است و متعهد شدند كه براي تحقق اين هدف «راه حل هاي عملي» به منظور عادي سازي و حتي ارتقاي همكاري هاي اقتصادي با ايران طراحي كنند.

** حوزه هايي كه اين كشورها خود را بدانها متعهد كردند عبارتند از حفظ و ارتقاء روابط گسترده تر اقتصادي در حوزه‌هاي مختلف با ايران، حفظ و استمرار كانال‌هاي مؤثر مالي براي تعامل با ايران، تداوم صادرات نفت و ميعانات گازي، محصولات نفتي و پتروشيمي، تداوم روابط حمل و نقل دريايي (از جمله كشتيراني و بيمه)، زميني، هوايي و ريلي، تقويت پوشش‌هاي اعتبار صادراتي، حمايت روشن و موثر از كنشگران اقتصادي كه با ايران تجارت مي‌كنند، به‌ويژه شركت‌هاي كوچك و متوسط كه شاكله اصلي بسياري از اقتصادها محسوب مي‌شوند، تشويق سرمايه‌گذاري‌هاي بيشتردر ايران، حمايت از كنشگران اقتصادي در سرمايه‌گذاري‌ها و ديگر فعاليت‌هاي تجاري و مالي كه با، يا در رابطه با، ايران انجام مي‌دهند، گرد هم آوردن كارشناسان بخش دولتي و خصوصي، از جمله از طريق تقويت شوراهاي تجاري، حمايت عملي از تجارت و سرمايه‌گذاري در ايران و حمايت از شركت‌ها در برابر آثار فراسرزميني تحريم‌هاي ايالات متحده.

** كانال مالي ويژه اروپا موسوم به اينستكس تنها يك تعهد از بين بيش از ده تعهد پذيرفته شده از سوي وزراي امور خارجه كشورهاي اروپايي است كه پس از يك سال هنوز راه اندازي و مستقر نشده است.

** در طول يك سال گذشته جمهوري اسلامي ايران با خويشتن داري استثنائي خود فضاها و فرصت هاي زيادي براي ديپلماسي ايجاد كرد اما متاسفانه طرف مقابل از اين فرصت ها استفاده نكرده است.

** جمهوري اسلامي ايران همچنين در هر فرصت تذكر و هشدارهاي لازم را به طرف هاي مقابل داده است، از جمله در نامه مورخ 16 خرداد 1397 رييس جمهوري به سران سه كشور اروپايي و 16 نامه وزير امور خارجه به خانم موگريني كه در صورت لزوم در زمان خود منتشر خواهند شد.

** در اين هشدارها صراحتا گفته شده بود كه چنانچه خواسته ها و منافع ايران در برجام به نحو پيش پيني شده در برجام تامين نشود قدم بعدي ايران توقف جزيي يا كلي اجراي اقدامات داوطلبانه خود در برجام طبق حقوق مصرح در بندهاي 26 و 36 آن توافقنامه خواهد بود.

** اكنون كه نهايت حسن نيت و خويشتن داري ما و وقاحت و قانون شكني بي حد و حصر ايالات متحده براي همه جهانيان ثابت شده است، جمهوري اسلامي ايران به منظور بازگرداندن توازن به اقدامات طرفين در اجراي برجام و تامين منافع ملي، با استناد به حقوق مصرح در برجام، اجراي برخي اقدامات داوطلبانه خود در اين توافقنامه را از تاريخ 18 ارديبهشت 98 متوقف خواهد كرد و به كشورهاي مزبور 60 روز زمان مي دهد تا تعهدات خود به ويژه در حوزه هاي بانكي و نفتي را عملياتي نمايند؛ در غير اين صورت، جمهوري اسلامي ايران مرحله به مرحله اجراي اقدامات داوطلبانه بيشتري را در چارچوب برجام و به استناد بندهاي 26 و 36 آن متوقف خواهد كرد.

** اين اقدامات در مرحله اول شامل توقف رعايت داوطلبانه محدوديت‌هاي قبلي در نگهداري ذخائر اورانيوم غني شده و ذخائر آب سنگين خواهد بود و در مرحله دوم به توقف رعايت داوطلبانه محدوديت هاي مربوط به سطح غني سازي اورانيوم، و اقدامات مربوط به مدرن سازي رآكتور آب سنگين اراك منجر خواهد شد.

** لازم به ذكر است كه تحريم غيرقانوني اخير ايالات متحده پيرامون همكاري‌هاي هسته‌اي (كه هفته پيش اعلام شد اما به طور عملي از حدود يكسال پيش در دستور كار آمريكا بود)، با تلاش براي جلوگيري از صدور آب سنگين و اورانيوم غني شده - كه مخالف نص صريح برجام و قطعنامه 2231 شوراي امنيت است - عملا رعايت داوطلبانه محدوديت‌هاي قبلي در نگهداري ذخائر اورانيوم غني شده و ذخائر آب سنگين را ناممكن كرده است.

** شوراي عالي امنيت ملي ضمن هشدار نسبت به هر اقدام غيرمسئولانه، بر عكس العمل قاطع ايران تأكيد كرده است.

** جمهوري اسلامي ايران آمادگي دارد به مشورت‌هاي خود با اعضاي باقي‌مانده برجام در تمامي سطوح ادامه دهد.

** جمهوري اسلامي ايران با حسن نيت وارد مذاكرات هسته اي شد، با حسن نيت توافق كرد، با حسن نيت توافق را اجرا كرده، و پس از خروج آمريكا با حسن نيت زمان كافي در اختيار ديگر اعضاي باقي مانده در برجام قرار داده است. اكنون نوبت كشورهاي باقي مانده در برجام است كه حسن نيت خود را ثابت كرده و قدم هاي جدي و عملي براي حفظ برجام بردارند.
سيام**1751 **2021**