۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۷:۰۱
کد خبر: 83308788
T T
۰ نفر
رئیس جمهور عراق پیشنهاد میانجیگری میان ایران و آمریكا را داده است

تهران- ایرنا- رئیس مركز عربی مطالعات ایران تاكید كرد: عراق برای ایجاد توازن در روابط خارجی تلاش می كند و در این چارچوب، رئیس جمهوری این كشور در دیدار با وزیر خارجه آمریكا پیشنهاد میانجیگری را به وی داده است.

«محمدصالح صدقیان» روز پنج شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با اشاره به سفر وزیر وزیر امور خارجه آمریكا به بغداد و دیدار با رئیس‌جمهوری و نخست‌وزیر عراق گفت: مایك پمپئو و جان بولتون، وزیر امور خارجه و مشاور امنیت ملی دولت آمریكا دو مقامی هستند كه هدایت پرونده ایران و مسئولیت مقابله با ایران را برعهده دارند.
رئیس مركز عربی مطالعات ایران ادامه داد: آنقدر كه وزارت امور خارجه و شورای امنیت ملی آمریكا درصدد مقابله با ایران هستند وزارت دفاع این كشور ضد ایرانی نیست و به نظر می رسد پمپئو و بولتون در حال جهت دادن كاخ سفید ضد تهران هستند.
وی با بیان اینكه پمپئو هم در دیدارهای خود با «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر و «برهم صالح» رئیس جمهوری عراق در خصوص ایران به رایزنی پرداخت، اظهار داشت: عبدالمهدی نخست وزیر و فرمانده كل قوای عراق است و نقش مهم و نزدیكی در موضوعاتی نظیر حشدالشعبی و ارتباط با ایران برعهده دارد. صالح رئیس‌جمهوری هرچند بر اساس قانون اساسی این كشور نقش اجرایی ندارد ولی او هم با ایران و هم با آمریكا دارای ارتباطات نزدیك و دوستانه‌ای است.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با اشاره به رویكرد پمپئو علیه ایران، تصریح كرد: پمپئو چه در دورانی كه نماینده كنگره بود و چه در دوران حضور در وزارت خارجه آمریكا، خواهان حذف ایران از عراق بوده است. از طرف دیگر نقش ایران در عراق هم سیاسی، امنیتی و اقتصادی است؛ طوری كه ایران از مهمترین كشورهای با نفوذ سیاسی در عراق است و از این نفوذ برای استقرار ثبات در عراق استفاده كرده است.
صدقیان ادامه داد: از نظر امنیت، ایران نقش مهمی در مبارزه با تروریسم در عراق داشته و اگر كمك ایران و نقش‌آفرینی حشدالشعبی نبود، ریشه‌كنی داعش و القاعده در عراق هم ممكن نبود.
وی درباره روابط اقتصادی ایران و عراق خاطرنشان كرد: عراق از نظر اقتصادی وابسته به گاز و برق ایران است و راهی جز ایران برای تامین دو نیاز ندارد. در این باره هم عبدالمهدی و هم صالح به پمپئو تاكید كرده‌اند عراق بدون ایران نمی‌تواند زندگی كند و نگرفتن برق و گاز از ایران موجب می‌‌شود عراق فلج بشود.
رئیس مركز عربی مطالعات ایران افزود: این مسائل به پمپئو انتقال داده شده ولی پمپئو به مقامات عراقی تاكید كرده باید از نقش ایران در عراق كاسته شود؛ در واقع، دولت آمریكا می‌خواهد دولت و احزاب عراقی را تحت فشار قرار دهد تا ارتباطات كمتری با ایران داشته باشند.
صدقیان با بیان اینكه عبدالمهدی از مدت‌ها قبل قصد سفر به واشنگتن را داشته ولی انجام آن به تعویق افتاده است، ابراز داشت: دلیل تعویق در انجام این سفر آن است كه واشنگتن برای بغداد شرط گذاشته و آن، كاهش ارتباط با تهران است.
وی با بیان اینكه عراق در میان دو قدرت جهانی و منطقه‌ای قرار گرفته است، عنوان كرد: بغداد از یك طرف نمی‌تواند به واشنگتن «نه» بگوید؛ زیرا از روابط راهبردی، امنیتی و نظامی با آمریكا برخودار است و هزاران سرباز آمریكایی در عراق حضور دارند و از طرفی نمی‌تواند قید تهران را بزند زیرا ایران پرنفوذترین همسایه عراق بوده و كمك‌های بسیاری به این كشور كرده است.
این كارشناس عراقی با بیان اینكه عراق در شرایط سختی قرار گرفته است، یادآور شد: تلاش عراق ایجاد توازن در روابط خارجی است و در این چارچوب، برهم صالح در دیدار با پمپئو پیشنهاد میانجیگری را به پمپئو داده است. او روابط خوبی با تهران و واشنگتن دارد و می‌تواند نقش میانجی را ایفا كند.
سیام**م.ا.ت**3070**9157