به گزارش ایرنا، اعتیاد بلای خانمان سوزی است كه هر لحظه فرد معتاد را در منجلاب فقر، تنهایی، كاهش منزلت اجتماعی و بیماری فرو می برد اما باید این تفكر را در جامعه نهادینه كرد كه اعتیاد پایان زندگی نیست و فرد معتاد می تواند كمر همت را ببندد و با عزم راسخ اعتیاد را كنار بگذارد و صفحه جدیدی را در زندگی خود باز كند.
اعتیاد وابستگی جانسوزی است كه گاه فرد از روی بی اطلاعی و نداشتن مهارت نه گفتن و گاه از روی فقدان تاب آوری در برابر مشكلات به آن رومی آورد و راهكار پیشگیری و مقابله با اعتیاد به عنوان چشمه و منشا دیگر آسیب های اجتماعی فقط و فقط آموزش است.
البته شاید به نظر برخی افراد آموزش یك كلمه شعاری و كلیشه ای باشد اما واقعیت این است كه آموزش و اطلاع رسانی گره گشای همه آسیب های اجتماعی از جمله اعتیاد است.
آموزشی موثر است كه تمام اركان جامعه و دخیل در اعتیاد را پوشش دهد به طور مثال اگر دانش آموز و قشر نوجوان را با توجه به شرایط سنی قشر حساس و خطرپذیر بدانیم، با خانواده، مدرسه و محله در ارتباط است، پس باید هر سه محور آموزش های لازم را فرابگیرنند تا با برخورد منطقی و اصولی نقش موثر در پیشگیری ایفا كنند.
آنچه در كنار آموزش در پیشگیری از اعتیاد مهم تلقی می شود تقویت نشاط اجتماعی و ترویج فرهنگ ورزش است، چرا كه ورزش با ایجاد سرگرمی و جذابیت در بین نوجوان به عنوان سدی محكم در برابر اعتیاد عمل می كند و با نزدیك شدن به تابستان و فراغت جوانان و نوجوانان از تحصیل، برنامه ریزی كاربردی و هوشمندانه برای پركردن اوقات فراغت آنان و ایجاد سرگرمی نقش غیرقابل انكاری در پیشگیری از گرایش به مواد مخدر در بین جوانان دارد.
** نقش كلیدی آموزش و پرورش در پیشگیری از اعتیاد
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری سمنان گفت: نوجوان به دلیل شرایط سنی در زمره گروه های پرخطر در گرایش به مواد مخدر محسوب می شوند و آموزش و پرورش به عنوان نهاد تربیتی نقش كلیدی در پیشگیری دارد.
حبیب الله خجسته پور ابراز داشت: آموزش و پرورش با سالم سازی محیط آموزشی نقش مهمی در پیشگری از اعتیاد در بین دانش آموزان دارد.
به گفته وی، مدیر مدرسه باید نسبت به محیط اطراف مدرسه نیز حساس باشد و هر گونه مورد مشكوك و حضور افراد خرده فروش مواد مخدر را به منظور پیشگیری و مقابله به نیروی انتظامی برای برخورد و ایجاد محیطی سالم اطلاع رسانی كند.
وی ادامه داد: پیشگیری قدم دوم در مبارزه با اعتیاد و مواد مخدر محسوب می شود و اولین قدم مبارزه مقابله است.
خجسته پور با بیان این كه در مقوله مبارزه با اعتیاد مقابله به اندازه پیشگیری دارای اهمیت است، تصریح كرد: مقابله با اعتیاد در سایه برخورد با عوامل عرضه مواد مخدر محقق می شود و ایجاد زمینه برای جلوگیری از شكل گیری تقاضا راهكار اصلی پیشگیری است.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری سمنان خاطر نشان كرد: درمان آخرین قدم برای مبارزه با مواد مخدر محسوب می شود.
وی یادآور شد: خطر اعتیاد دور نیست همه جوانان در معرض خطر قرار دارند و اینكه برخی فكر می كنند اعتیاد خانواده هایشان را تهدید نمی كند یك اشتباه بزرگ است.
وی با اشاره به نقش مهم والدین در پیشگیری از اعتیاد، افزود: آموزش و پرورش به تنهایی نمی تواند در زمینه پیشگیری كار كند و دستیابی به نتیجه مطلوب نیازمند همكاری، كمك و هم افزایی والدین و دستگاه های مراقبتی است.
** تعریف سرگرمی های سالم و ورزش برای كاهش اعتیاد در جوانان
به گفته خجسته پور، یكی از عوامل گرایش جوانان به مواد مخدر ویژگی تفریحی بودن آن است و راهكار از بین بردن خاصیت سرگرمی مواد مخدر در بین جوانان تعریف سرگرمی جایگزین و تدوین برنامه های فرهنگی، ورزشی و هنری جذاب است.
معاون امنیتی، سیاسی و اجتماعی استانداری سمنان اظهار داشت: ورزش نقش غیرقابل انكاری در پیشگیری و كاهش اعتیاد دارد و در مدرسه ها باید برنامه ورزشی فرایندی تعریف شود تا پایان سال دانش آموز درگیر بازی باشد و برنامه معطوف به قهرمان پروری نباشد.
وی اضافه كرد: وظیفه آموزش و پرورش در ورزش قهرمان پروری نیست بلكه به نوعی ترویج ورزش همگانی است .
وی یادآور شد: ورزش با ایجاد درگیری ذهنی و سرگرمی نقش موثری در پیشگیری، كنترل و كاهش اعتیاد دارد.
** آموزش والدین لازمه پیشگیری از اعتیاد
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری سمنان گفت: شناخت كافی و دقیق والدین نقش مهمی در پیشگیری دارد و بر همین اساس آموزش والدین به خصوص در منطقه های آسیب پذیر ضرورت دارد.
به گفته وی، ۸۰ درصد آسیب های اجتماعی در مناطق محروم و كم برخوردار رخ می دهد و آموزش در این مناطق نقش مهم در پیشگیری و كاهش آسیب های اجتماعی دارد.
خجسته پور گفت: گاهی برنامه های زیاد از اثرگذاری می كاهد و ضرورت دارد این مهم مد نظر مسوولان باشد.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری سمنان با بیان این كه آسیب های اجتماعی در تقسیم ملی ۱۸ نوع است، بیان كرد: برای هر آسیب اجتماعی یك دستگاه متولی تعریف شده و بهزیستی متولی اعتیاد و آموزش و پرورش دستگاه همكار است.
**پیشگیری ركن اصلی در كاهش آسیب اجتماعی
معاون تربیت بدنی و سلامت اداره كل آموزش و پرورش استان سمنان، با بیان این كه پیشگیری ركن مهم در كاهش شیوع آسیب های اجتماعی است، گفت: شناخت الگوهای خطرپذیری در پیشگیری موثر است.
علیرضا حاجی قاسمی با بیان این كه آسیب اجتماعی یك پدیده ضدارزشی است كه آحاد جامعه این رفتارها را قبول ندارند، افزود: عوامل محیطی و كالبدی در آسیب اجتماعی موثر است و شناخت الگوهای خطرپذیری در پیشگیری مهم است.
به گفته وی، سن و جنسیت در شناخت الگوی خطرپذیری به منظور پیشگیری از اعتیاد اهمیت دارد و براساس تحقیقات دوره نوجوانی و جوانی دوره حساس و خطرپذیری است كه لازمه عبور از این دوره آموزش و اطلاع رسانی است.
** ضرورت ترویج سبك زندگی سالم از سوی آموزش و پرورش
حاجی قاسمی یادآور شد: پیشگیری از رفتارهای پرخطر و ترویج سبك زندگی سالم در مدرسه از رویكردهای اصلی آموزش و پرورش استان سمنان برای كاهش آسیب های اجتماعی است.
وی ادامه داد: برنامه هایی مانند طرح مهارتی خودمراقبتی در ۴۵ درصد مدارس، طرح مدارس مراقب در ۵۰ درصد مدرسه های و طرح توانمندسازی روانی در ۲۰۰ مدرسه در سراسر استان به منظور پیشگیری از سوء مصرف مواد در مدارس اجرا شده است.
به گفته وی، طرح كنترل و كاهش آسیب های اجتماعی در ۱۹۰ مدرسه و در سه پایه تحصیلی در استان سمنان اجرا شده است.
حاجی قاسمی تصریح كرد: طرح توانمندسازی روانی دانش آموزان به منظور پیشگیری از وقوع آسیب اجتماعی در ۲۰۰ مدرسه استان و در قالب ۱۲ نشست برگزار شد.
وی با اشاره به نقش والدین در پیشگیری از گرایش به مواد مخدر در دانش آموزان گفت: آموزش و پرورش برای ۸۰ هزار و ۴۰۰ والدین كلاس آموزشی برگزار كرده است.
وی، اجرای طرح همكاری خانه و مدرسه در ۱۶ مدرسه در ۶ شهرستان استان سمنان را از طرح های موفق در تقویت بنیان خانواده و پیشگیری از گرایش به مواد مخدر در دانش آموزان عنوان كرد.
معاون تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش استان سمنان گفت: طرح نظام مراقبت روانی و اجتماعی دانش آموزان(نماد) در ۱۱۱ مدرسه و در سه شهرستان سمنان، گرمسار و مهدیشهر اجرا شده كه با آموزش و توانمندسازی دانش آموزان نقش موثر در پیشگیری از آسیب های اجتماعی دارد.
وی با اشاره به نقش موثر ورزش در كاهش آسیب های اجتماعی، اظهار داشت: ۱۸ هزار دانش آموز یعنی حدود یك پنجم جمعیت دانش آموزی در مسابقات ورزشی منطقه ای و شهرستانی و حدود ۲ هزار دانش آموز در مسابقات ورزشی استانی شركت كردند.
معاون تربیت بدنی و سلامت اداره كل آموزش و پرورش استان سمنان گفت: ورزش با تقویت نشاط اجتماعی موجب كاهش آسیبهای اجتماعی می شود.
**پیشگیری از اعتیاد نیازمند صرف اعتبار است
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری كل استان سمنان گفت: اجرای طرح های پیشگیرانه و مقابله با اعتیاد نیازمند در نظر گرفتن بودجه و اعتبار بیش از گذشته است و مسوولان در این زمینه باید همت كنند.
علی دارینی با بیان این كه دشمنان به دنبال ایجاد مشكل در جامعه هستند، ادامه داد: با گذشت ۴۰ سال از پیروزی شكوهمند انقلاب اسلامی قیمت مواد مخدر در سراسر كشور یكی است و این موضوع خود گواه دسیسه بدخواهان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است.
وی ابراز داشت: پیشگیری از اعتیاد نیازمند همكاری و هم افزایی همه دستگاه های مربوطه است و آموزش و پرورش به تنهایی نمی تواند نقش ایفا كند.
دارینی افزود: آموزش و پرورش مظلوم واقع شده و باید بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد.
به گفته وی، پیشگیری باید در برگیرنده سه ركن اساسی مدرسه، خانواده و محله باشد، چرا كه این سه ركن در تعامل با یكدیگر است و نقص در هریك از ركن ها موثر بر دیگری است.
** پیشگیری محله محور موثرترین روش است
وی تصریح كرد: پیشگیری به صورت محله محور پشتیبانی علمی دارد و تحقیقات نشان داده انجام اقدام های پیشگیری در محله های آسیب پذیر، محروم و كم برخوردار نقش موثر در كاهش و كنترل آسیب های اجتماعی مانند اعتیاد دارد.
**سمنان نیازمند مركز علمی درمان اعتیاد
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری كل استان سمنان گفت: مركز علمی درمان اعتیاد در استان به منظور كنترل و كاهش اعتیاد در استان سمنان ایجاد شود.
وی ادامه داد: استان سمنان جزو ۶ استان كشور است كه هنوز مركز علمی درمان اعتیاد ندارد و این مهم باید مد نظر مسئولان قرار بگیرد.
** ۷۰ درصد زندانیان اعتیاد دارند
مدیر كل زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی استان سمنان گفت: ۷۰ درصد زندانیان اعتیاد دارند و این آمار ضرورت توجه به ایجاد مركز علمی درمان اعتیاد در استان را دوچندان می كند.
محمود باهنر افزود: هزینه برای پیشگیری و مقابله با اعتیاد باید افزایش یابد چرا كه پیشگیری بهتر از درمان است.
وی ادامه داد: زندانیان در دوره حبس برای ترك مورد درمان قرار می گیرند اما به دلیل نبود مراقبت بعد از آزادی از زندان برخی دوباره معتاد می شوند و باید برای مقابله با اعتیاد مراقبت بعد از خروج از زندان انجام شود.
باهنر خاطرنشان كرد: برگزاری همایش های جذاب و تخصصی با حضور افرادی كه پاك شدند و اكنون به یكی از شخصیت های معروف در جامعه تبدیل شدند نقش موثر در پیشگیری و ترغیب معتادان به ترك دارد.
**چشم انداز كاهش ۲۵ درصدی اعتیاد در برنامه ششم توسعه
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان سمنان گفت: براساس برنامه ریزی های انجام شده تا پایان برنامه ششم در سال۱۴۰۰ باید ۲۵ درصد اعتیاد در جامعه كاهش یابد.
محمدحسین همتی افزود: برای تحقق برنامه چشم انداز و كاهش ۲۵ درصدی در عرضه و تقاضا در زمینه اعتیاد همه دستگاه های اجرایی مربوطه باید كمك كنند.
وی ادامه داد: آموزش و پرورش نقشی مهم در پیشگیری از اعتیاد دارد از این رو ۱۸ برنامه برای آموزش و پرورش تعریف شده و كه اجرای این برنامه ها نیازمند مشاركت دیگر دستگاه های اجرایی است.
وی خاطرنشان كرد: عوامل متعددی در شیوع اعتیاد در بین جوانان و بانوان نقش دارد كه درگیری و اختلاف نظر با والدین، فقدان نشاط اجتماعی و امید به آینده و همچنین مشكلات اقتصادی و فقر از جمله عوامل در شیوع این پدیده شوم است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان سمنان گفت: حل مساله اعتیاد در جامعه از عوامل متعددی تاثیر می پذیرد و در این مسیر، رفع مشكلات معیشتی، افزایش نشاط اجتماعی و امید به آینده می تواند برای جلوگیری از گرایش جوانان به سمت مواد مخدر موثر واقع شود.
وی تصریح كرد: اكنون 12 اردوگاه ترك اعتیاد در نقاط مختلف استان سمنان برای مردان و یك اردوگاه برای زنان فعال است و این اردوگاه ها برای پذیرش معتادان به منظور ترك مصرف مواد مخدر و بازگشت دوباره به جامعه آمادگی دارد.
به گزارش ایرنا، پیشگیری بهتر از درمان است و انجام اقدامات پیشگیری نیازمند هزینه زمانی و مالی است و در شرایطی كه بدخواهان نظام مقدس جمهوری اسلامی به هر روشی قشر نوجوان، پویا و آینده سازان كشور را برای رسیدن به اهداف شوم خود مورد هجمه قرار داده، ضرورت دارد اقدامات مقابله، پیشگیری و درمان به طور جد در دستور كار مسئولان قرار بگیرد.
7342/6103
سمنان- ایرنا- اعتیاد بلای خانمان سوزی است كه پیشگیری از آن نیازمند آموزش و اطلاع رسانی متناسب با اقشار هدف این آسیب اجتماعی، ایجاد سرگرمی سالم، توجه به ترویج فرهنگ ورزش و نشاط اجتماعی است.