به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، هنوز چانه زنی های تعرفه ای میان مقام های آمریكا و چین به صورت رسمی خاتمه نیافته بود كه رئیس جمهوری ایالات متحده به تهدید خود عمل كرد و تعرفه واردات بر حدود 200 میلیارد دلار كالای چینی را از 10 به 25 درصد افزایش داد.
اگرچه روز پنج شنبه و ساعاتی از جمعه گذشته هم مذاكرات تجاری میان هیات های نمایندگی دو كشور در واشنگتن در جریان بود اما رئیس جمهوری آمریكا با دستور افزایش تعرفه ها همه معادلات را بر هم زد. «دونالد ترامپ» مدعی شد دلیل این اقدام عدول پكن از تعهدات موجود در توافق تجاری اولیه میان دو كشور بوده است.
** ترامپ و تلاش برای تعرفه های بیشتر
به نوشته رسانه ها، حتی پس از صدور دستور افزایش تعرفه ها نیز مذاكرات دو طرف اندكی ادامه داشت اما پس از آن نشست پایان یافت. «استیو منوچین» وزیر دارایی آمریكا دور اخیر مذاكرات را سازنده دانست. در مقابل، رئیس جمهوری آمریكا با بیان اینكه هیچ عجله ای برای امضای توافق با پكن ندارد از تصمیم خود برای گسترش تدریجی تعرفه ها بر واردات از چین حتی به سطحی فراتر از وضع كنونی خبر داد.
به نوشته تارنمای شبكه خبری «سی.بی.سی» این اقدام كاخ سفید مذاكرات تجاری را كه در جریان بود تحت الشعاع خود قرار داد و باعث شد دیدارها چند ساعت پس از اعمال تعرفه ها بدون دستیابی به نتیجه پایان بپذیرد. وزیر تجارت دولت چین اما بدون بیان جزئیات اعلام كرد این اقدامات دونالد ترامپ را تلافی خواهد كرد.
تارنمای شبكه خبری «بلومبرگ» نیز در گزارشی عنوان داشت هیات چینی كه به سرپرستی «لیو هه» معاون نخست وزیر چین در آمریكا مشغول مذاكره بود سه شرط اصلی خود را برای امضای توافق تجاری با آمریكا اینگونه مطرح كرد؛ ایالات متحده باید همه تعرفه های اضافی را ملغی كند، برای خریدهای چین اهداف مشخص با تقاضای واقعی معین سازد و تضمین بدهد كه متن توافق نهایی متوازن خواهد بود و احترام هر دو كشور را حفظ می كند.
به گزارش این شبكه تلویزیونی، این شروط پكن نشان می دهد كارهای بسیاری باید انجام شود تا دو كشور بتوانند به توافقی دست پیدا كنند.
** تحمیل بار تعرفه ها بر مصرف كنندگان
دونالد ترامپ می گوید عجله ای برای پایان دادن به جنگ تعرفه ای با چین ندارد زیرا وی این شرایط را حتی به نفع اقتصاد آمریكا می داند. به باور ترامپ این تصمیم باعث می شود سرمایه هنگفتی به آمریكا وارد شود اما تحلیلگران اثرات این درآمدهای مالیاتی را بر ایالات متحده ناگوار می دانند و برخی كارشناسان هم آن را بیشتر به ضرر شهروندان عادی، بازرگانان و تولیدكنندگان این كشور ارزیابی می كنند.
این اقدام ترامپ ممكن است با افزایش هزینه، فشار سنگینی را بر شركت ها تحمیل كند. از طرف دیگر جنگ دو اقتصاد بزرگ جهان كه بیشترین ارتباط تجاری را با هم دارند علاوه بر اینكه پویایی و تحرك هر دو اقتصاد را كم می كند، بر رشد جهانی نیز تاثیرگذار خواهد بود و باعث كاهش رشد و سرایت ركود اقتصادی به دیگر بخش ها و كشورها می شود.
پژوهش هایی كه به وسیله بانك فدرال ریزرو نیویورك و دانشگاه های كلمبیا و پرینستون انجام شد نیز نشان می دهد فشار بار این تعرفه ها بر دوش مصرف كنندگان و بازرگانان آمریكایی وارد می شود كه مجبورند كالاهای وارداتی را خریداری كنند. با این حال ترامپ معتقد است درآمد حاصل از افزایش تعرفه ها موجب می شود تا دولت آمریكا تولیدات بیشتری را از كشاورزان خود خریداری كند و برای دیگر بازارها بفرستد.
بر اساس پژوهش های فوق در انتهای سال گذشته میلادی كه بخشی از تعرفه ها افزایش یافته بود، فشار اصلی به خریداران كالاهای وارداتی (افراد یا شركت ها) تحمیل شد و این گروه ها مجبور شدند ماهانه تا 3 میلیارد دلار را به علت مالیات بیشتر پرداخت كنند. ضمن اینكه ضرر ناشی از كاهش بهره وری نیز حدود 1.4 میلیارد دلار برآورد شد.
روزنامه «لس آنجلس تایمز» در گزارشی خطاب به رئیس جمهوری آمریكا پیام داد كه چین هزینه افزایش مالیات ها را نمی پردازد. افزایش 150 درصدی تعرفه بر 200 میلیارد دلار واردات از چین آنگونه كه ترامپ انتظار دارد باعث فشار بر دولتمردان پكن نمی شود تا آن ها را به امضای توافقی بهتر با واشنگتن وادار كند.
افزایش تعرفه واردات در گام نخست بر بازرگانان فشار می آورد به ویژه آن هایی كه در حوزه تجهیزات خودرویی و ارتباطات فعالیت می كنند و سپس به صورت غیرمستقیم به مصرف كننده تحمیل می شود. از طرف دیگر قرار است ترامپ بر صدها میلیارد دلار كالای دیگری كه از چین وارد می شوند هم به زودی تعرفه ای را وضع كند. این تعرفه ها تاثیر مستقیمی بر قیمت هایی دارند كه باید از سوی شهروندان آمریكایی پرداخت شوند. به عبارت دیگر این تعرفه ها از سوی صادركنندگان چینی پرداخت نمی شود بلكه از جیب آمریكایی ها تامین می گردد.
در گزارش بلومبرگ نیز چنین عنوان شد كه تعرفه های ترامپ در سال پیش از انتخابات ریاست جمهوری باعث افزایش قیمت تجهیزات رایانه ای به ویژه تلفن های هوشمند، لپ تاپ و دیگر كالاهای مصرفی می شود. اگر اقدام تعرفه ای ترامپ با مقابله به مثل چین روبرو شود شرایط برای صادركنندگان آمریكایی هم سخت می شود. از این رو اقتصاددانان پیش بینی می كنند اقتصاد آمریكا دچار بحران و ركود می شود و این وضعیت برای دونالد ترامپ پیش از انتخابات 2020 خوب نیست.
دونالد ترامپ خود را فردی عاشق تعرفه گذاری می داند و تصور می كند می تواند با این اقدام از میزان كسری تراز تجاری واشنگتن با پكن كم كند. طبق تحلیل لس آنجلس تایمز همه این تصمیم گیری ها به آن دلیل است كه رئیس جمهوری آمریكا تجارت را به عنوان یك فرایند برد-برد نمی داند. هدف وی ایجاد یك نظام عادلانه برای همه نیست بلكه ترامپ به دنبال از بین بردن اختلاف تجاری بیش از 400 میلیارد دلاری با چین است.
رویكرد ترامپ بر مبنای بازی حاصل جمع صفر بنا شده است كه با حضور برنده یا بازنده تعریف می شود. حال آنكه هیچ میزان تعرفه ای نمی تواند مانع قرض گرفتن های دولت فدرال شود یا عادت فراموش شده پس انداز را در میان آمریكایی ها تغییر دهد. هیچگاه جنگ تجاری واشنگتن با پكن مدارس و ساختار آموزشی آمریكا را ارتقا نمی دهد و برای كارگران شرایط بهتر كاری فراهم می كند. همه در ایالات متحده امید دارند قمار تعرفه ای ترامپ به زودی به توافق تجاری معقول و قابل اجرایی منجر شود كه رفتارهای چین را هم با اصول بین المللی منطبق می سازد. در غیر اینصورت شهروندان هیچ راهی برای فرار از مالیاتی كه ترامپ آن را افزایش می دهد نخواهند داشت.
پژوهش**9130 **9279
تهران- ایرنا- «دونالد ترامپ» مدعی است افزایش تعرفه واردات به آمریكا به نفع اقتصاد و مردم این كشور است اما به گفته طیفی از تحلیلگران، فشار این جنگ بر شهروندان و شركت های آمریكایی تحمیل می شود و ممكن است اقتصاد جهان را دچار بحران سازد.