به گزارش ایرنا، تفكیك زباله از مبدا در شرایطی كه با تغییر سبك زندگی انسان ها و صنعتی شدن همه امور شاهد افزایش تولید روزافزون زباله هستیم به یك ضرورت انكارناپذیر تبدیل شده كه در حفظ بهداشت و سلامت شهروندان و حفاظت از محیط زیست نقش بسزا و پررنگی دارد.
در حالی كه در كشورمان قوانین خوبی در این حوزه وجود دارد اما تاكنون به دلایل مختلف هنوز سیاست تفكیك زباله از مبدا آنچنان كه باید عملی نشده و هنوز در گام های ابتدایی قرار دارد و از برنامه پیش بینی شده بسیار عقب است.
اجرای تفكیك زباله از مبدا در استان قزوین نیز با مشكلات زیادی روبرو است و با وجود برخورداری از یك مجتمع پیشرفته (سایت پردازش و دفن زباله محمدآباد) هنوز این مهم در آن عملی نشده است.
یكی از مشكلات پیش روی اجرای طرح تفكیك زباله از مبدا در قزوین، تكمیل شدن ظرفیت این سایت و همچنین كم توجهی شهرداری ها به این موضوع و قرار ندادن آن جزو اولویت های كاری خود است.
**اظهار نظرهای متفاوت در مورد عملكرد سایت محمدآباد
این سخن مصطفی صالحی مدیركل امور شهری و شوراها استانداری قزوین در نشست كارگروه پسماند استان كه گفته بود 'قزوین در مدیریت پسماندهای عادی، صنعتی و عفونی موفق عمل كرده است' واكنش های مختلفی را به همراه داشت.
صالحی همچنین اظهار كرده بود 'سایت پردازش و دفت زباله 110 هكتاری محمد آباد در ساماندهی و مدیریت پسماند شهرهای استان قزوین موفق عمل كرده و ماهانه حدود 15 تن زباله عفونی نیز در این مجموعه بی خطر سازی میشود.'
همچنین این مسئول گفته بود كه 'در حال حاضر زبالههای 18 شهر و 222 روستا به این سایت منتقل میشوند كه این كار در حفظ سلامت مردم و پاكیزگی محیط زیست نقش بی بدیلی داشته است.'
** ضرورت اجرای تفكیك زباله از مبدا توسط شهرداری ها
سخنان عبدالمحمد زاهدی استاندار قزوین در آخرین نشست كارگروه مدیریت پسماند نشان می داد كه نگرانی هایی جدی در این رابطه وجود دارد.
استاندار قزوین در این خصوص گفت: به دلیل حجم بالای تولید زباله و تكمیل شدن ظرفیت سایت محمدآباد در آینده نه چندان دور با مشكلات عدیده ای روبرو خواهیم شد و در صورت بروز نشتی در لندفیل این سایت 40 میلیارد تومان هزینه اصلاح برای آن نیاز می باشد كه نگران كننده است.
وی همچنین در قسمت دیگری از سخنان خود گفت كه چون آب شرب قزوین از منابع زیرزمینی تامین میشود نباید بگذاریم پسماند و شیرابههای این سایت، منابع ارزشمند آبی ما را آلوده كند.
استاندار قزوین همچنین گفت: بدون مشاركت بخش خصوصی قادر به اجرای طرح توسعه پسماند در سایت محمد آباد نیستیم و باید شیوه تفكیك زباله در مبدا را به صورت جدی توسط شهرداری ها پیگیری كنیم.
**تفكیك زباله از مبدا دغدغه شهرداری ها نیست
حسن پسندیده مدیركل محیط زیست قزوین و دبیر كارگروه پسماند این استان نیز در خصوص این موضوع به ایرنا گفت:وضعیت تفكیك زباله از مبدا در پسماند خانگی استان مطلوب نیست و اقدامات و عملكرد مدیریت تفكیك زباله از مبداء در استان به پنج درصد هم نمی رسد و این درحالی است كه طبق ماده چهار آیین نامه اجرایی قانون مدیریت پسماندها، مدیران اجرایی پسماندهای عادی باید طرح جامع مدیریت پسماند را به گونه ای برنامه ریزی می كردند كه تا سال 92 استان های بالای یك میلیون نفر جمعیت قادر به تفكیك 100 درصدی زباله از مبدا بودند كه از این تاریخ عبور كرده ایم و به هدف نرسیده ایم.
مدیركل محیط زیست قزوین دلیل ناكامی سیاست های تفكیك زباله از مبدا را نبود جایگاه این موضوع در سیاست های كلان شهرداری ها دانست و گفت: اساسا شهرداری به عنوان مجری مدیریت پسماند خانگی برای تفكیك زباله از مبدا اولویت قائل نیست و همین موضوع باعث می شود تا تحقق این اصل مهم به روی زمین بماند.
وی به وظیفه قانونی سازمان حفاظت از محیط زیست در راستای نظارت بر حسن اجرای مدیریت پسماند و تفكیك رباله از مبدا اشاره كرد و گفت: در سال جاری شهردارانی كه در این رابطه اقدامی انجام ندهند، مورد پیگیرد قضائی قرار می گیرند.
پسندیده به استقبال بخش خصوصی در حوزه مدیریت پسماند پرداخت و گفت: در این رابطه نیز باید شهرداران و فرمانداران باید با نظارت عمیق به كار بخش خصوصی مطالبات لازم را برای تفكیك هرچه بهتر زباله به سرانجام برسانند.
وی به فرهنگ سازی توام با فراهم كردن زیرساخت های لازم برای تفكیك زباله از مبدا تاكید كرد و یادآور شد: گرچه اقدامات فرهنگ سازی از سوی رسانه و صدا و سیما یك الزام فرهنگی و اجتماعی محسوب می شود، اما همواره شهرداری های استان قزوین نیز باید زیرساخت های لازم برای تفكیك زباله فراهم كنند و این طور نباشد كه زاله های تفكیك شده نیز به صورت بلاتكلیف به حال خود رها شود.
وی در ادامه به وضعیت سایت زباله محمد آباد اشاره كرد و گفت: استاندار قزوین به صراحت موفقیت سایت پردازش و دفن محمدآباد را نفی كرد و اقدامات این سایت را دورتر از نقطه مطلوب و مورد انتظار توصیف نمود.
وی افزود: در این كارگروه مصوب شد كه استفاده از ظرفیت بخش خصوصی مورد اهتمام جدی قرار گیرد و طرح هایی كه توسط شهرداری های استان در حوزه مدیریت پسماند اجرا می كنند، باید به بخش خصوصی واگذار شود.
پسندیده به نظارت شهرداری ها بر روند واگذاری مدیریت پسماند به بخش خصوصی تاكید كرد و گفت: مهم ترین موضوعی كه در این جلسه مطرح شد و مورد تاكید استاندار قرار گرفت، استفاده از روش تفكیك زباله در مبداء بود و قرار شد طی سال جاری تمام پسماندهای خانگی و صنعتی اعم از شیشه، كاغذ، آهن و زباله های تفكیك شوند.
9925*3013
قزوین - ایرنا - با گذشت پنج سال از مدت پیش بینی شده آئین نامه اجرایی مدیریت پسماند كه بر برنامه ریزی برای تفكیك 100 درصدی زباله از مبدا در استان های با بیش از یك میلیون نفر جمعیت تاكید كرده بود، اما اكنون در برخی استان ها از جمله قزوین تنها رقم ناچیزی از آن محقق شده است.