۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۶:۱۰
کد خبر: 83312143
T T
۰ نفر

جنگ يمن و نقش آمريكا در بحران چهار ساله اين كشور

۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۶:۱۰
کد خبر: 83312143
جنگ يمن و نقش آمريكا در بحران چهار ساله اين كشور

تهران – ايرنا – در طول بحران چهار ساله يمن، آمريكا به دلايل مختلف بيشترين حمايت تسليحاتي ، نظامي و سياسي را از متجاوزان به اين كشور فقير به عمل آورده است.

به گزارش ايرنا، تجاوز به يمن از 26 مارس 2015 (ششم فروردين 94) به سركردگي عربستان و با ايجاد يك ائتلاف مبهم به بهانه بازگرداندن 'عبدربه منصور هادي' رئيس جمهوري فراري و مستعفي يمن و دولت وي و با عضويت برخي از كشورهاي عربي و غيرعربي آغاز شد.
هرچند كه برخي از اين كشورها از حضور خود در اين ائتلاف اعلام بي اطلاعي كردند ولي كشورهايي مانند عربستان، امارات، مغرب، سودان، بحرين، كويت و قطر نقش پر رنگي در اين جنگ داشتند.
هرچند برخي از آن در ميانه راه و پس از طولاني شدن اين تجاوز، آرام خود را كنار كشيدند.

**طوفان قاطعيت
مرحله نخست اين تجاوز كه از 26 مارس 2015 (ششم فروردين 94) با نام 'طوفان قاطعيت' آغاز شد تا 21 آوريل 2015 (1 ارديبهشت 94) ادامه يافت.
ائتلاف متجاوزان به يمن در اين تاريخ اعلام كردند كه به همه اهداف خود در حمله به يمن از جمله برطرف كردن همه تهديدها و ازبين بردن سلاح هاي جنبش انصارالله دست يافته است.

**بازگشت اميد
وزارت دفاع عربستان از 21 آوريل، آغاز مرحله دوم جنگ در يمن با نام 'بازگشت اميد' را اعلام كرد.
كشورهاي مختلف عضو ائتلاف عربستان به دليل طولاني شدن جنگ، تشكيك در اهداف عربستان و امارات، خسارت هاي فراوان و فشار ملت هاي خود و افكارعمومي جهان از ادامه مشاركت در آن انصراف داده اند.
اين جنگ تاكنون بيش از 16 كشته و هزاران زخمي برجاي گذاشته است و بيش از 80 درصد ملت يمن را نيازمند كمك هاي فوري كرده است.
افزايش وبا و بيماري هاي مختلف، تخريب زيرساخت هاي غيرنظامي، محاصره چهارساله يمن با بمباران و تخريب فرودگاه ها و بنادر، جلوگيري از ورود دارو، غذا و سوخت به اين كشور نمونه اي از جنايت هاي ائتلاف سعودي – آمريكايي در يمن است.

** آمريكا حامي اصلي متجاوزان
در اين ميان از روز نخست، نقش آمريكا به عنوان حامي اصلي و به عبارتي عضو اصلي ائتلاف متجاوزان بسيار پررنگ بوده است.
به طوري كه مسئولان يمني بارها بر آمريكايي بودن اين جنگ تاكيد كردند و اين كشور را مسئول جنايت هاي عربستان و امارات در يمن مي دانند.
به طوري كه سخنگوي سابق ارتش و نيروهاي مسلح يمن اعلام كرد كه يمني ها آمريكا را مسئول جنايت ها در يمن مي دانند.
سرتيپ 'شرف غالب لقمان' افزود: آمريكا مسئول همه جنايت هاي انجام شده در يمن و نقض حاكميت اين كشور است.
وي اضافه كرد: اعلام پنتاگون مبني بر پشتيباني نظاميان آمريكايي از متجاوزان و مشاركت در كشتار ملت يمن، سخن مسئولان يمن را درباره آمريكايي بودن اين تجاوز به اثبات رساند.
لقمان اظهار داشت: روز به روز واقعيت و ماهيت اين تجاوز روشن تر مي شود ولي ملت يمن از روز نخست، دشمن خود را شناخت.
سخنگوي ارتش يمن بيان كرد: اگر پشتيباني سياسي و نظامي آمريكا نبود، مزدوران منطقه اي اين كشور، جرات شليك حتي يك گلوله را به سوي يمن نداشتند.

**ورود مستقيم نظاميان آمريكايي
آمريكا اين جنگ را مانند ديگر جنگ ها فرصتي براي فروش سلاح و مهمات و بهبود وضعيت اقتصادي خود از طريق باجگيري از كشورهاي عربي از جمله عربستان مي دانست.
كمك هاي تسليحاتي و اطلاعاتي آمريكا به متجاوزان ادامه داشت تا زماني كه خبر حضور مستقيم نظاميان آمريكايي در كنار نظاميان سعودي منتشر شد.
سخنگوي وقت ارتش يمن در اين باره اظهار داشت: شكست خفت بار مزدوران آمريكا در يمن باعث شد اين كشور براي بالابردن روحيه فروريخته آن ها، پس از ناكامي در تحقق اهداف تجاوز، آمريكا را واداشت به صورت مستقيم وارد جنگ شود.
لقمان گفت: حضور نظاميان آمريكايي، انگيزه مضاعفي به ملت يمن براي مقابله به متجاوزان مي دهد.
وي افزود: ارتش و كميته هاي مردمي حق كامل دارند كه با هر شيوه و ابزاري از سرزمين و ناموس خود دفاع و با هر نيروي اشغالگري مبارزه كنند زيرا ملت يمن اجازه اشغالگري را به هيچ نيرويي نمي دهد.
روزنامه نيويورك تايمز در ارديبهشت 97 نوشت: نيروهاي ويژه ارتش آمريكا موسوم به 'گرين برت' مخفيانه به عربستان براي جنگ در يمن كمك مي كنند.
تارنماي نيويورك تايمز افزود: ارتش آمريكا سال ها سعي كرده از جنگ داخلي در يمن فاصله بگيرد. نيروهاي تحت ائتلاف عربستان در يمن با حوثي ها كه تهديد مستقيمي هم براي واشنگتن نبوده ، مبارزه مي كنند.
اما اواخر سال 96 يك تيم چند ده نفري از نيروي 'گرين برت' به مرز عربستان سعودي با يمن رفتند. تقريبا بدون هيچ بحث و گفت وگويي علني كماندوهاي ارتش به مكان يابي و تخريب انبارهاي موشك حوثي ها در يمن كه براي حمله به رياض و ديگر شهرهاي عربستان از آنها استفاده مي شود، كمك مي كنند.
اين روزنامه آمريكايي به عدم افشاي جزئيات عمليات گرين برت در گذشته اشاره كرد و نوشت: به نظر اين جزئيات با بيانيه هاي پنتاگون در مورد همكاري آمريكا با كمپين تحت رهبري عربستان متناقض است. بيانيه هاي پنتاگون مي گويد كه كمك ارتش آمريكا به ائتلاف تحت سركردگي عربستان در يمن محدود به سوخت گيري جنگنده ها، تداركات و تبادل اطلاعات جاسوسي است.

**ادعاي واهي كاهش نفوذ ايران
هرچند كه آمريكا در جنگ يمن اهداف مخصوص خود را دنبال مي كند ولي در برخي موارد، القائات كشورهاي متجاوز نيز در ادامه اين كمك ها موثر بوده است.
يكي از ادعاهاي عربستان درباره اهداف حمله به يمن، كاستن از نفوذ ايران در اين كشور بوده است.
اين ادعا درحالي از سوي متجاوزان مطرح مي شود كه بيش از چهار سال است يمن از هوا، زمين و دريا محاصره است.
براين اساس مجله 'اتلانتيك' در اكتبر 2018 مي نويسد: دولت ترامپ به آساني مي تواند به جنگ يمن پايان دهد ولي مانند عربستان و امارات، اين جنگ را فرصتي براي كاهش نفوذ ايران مي داند.
اين مجله اضافه مي كند: مذاكرات صلح نيز يك پيروزي براي ايران بر عربستان، امارات و دولت ترامپ به شمار مي رود.
آتلانتيك ادامه مي دهد: جنگ يمن به يك فاجعه انساني تبديل شده است تا آنجا كه سازمان ملل متحد از دو سال پيش شمارش تعداد كشته ها را متوقف كرده است و برخي از منابع مستقل، تعداد همه كشته هاي اين جنگ را حدود 50 هزار نفر مي دانند.
اواخر اكتبر 2018 و در اوج درگيري ها در ساحل غربي يمن، وزير دفاع آمريكا مهلت يك ماه هاي را براي پايان جنگ يمن اعلام كرد ولي يمني ها اين اعلام را غيرواقعي دانستند.
'عبدالوهاب المحبشي' عضو شوراي سياسي انصارالله يمن در اين باره گفت: اشك هاي آمريكا براي يمن، مانند اشكي است كه تمساح هنگام خوردن شكار خود مي ريزد.
المحبشي در گفت وگو با ايرنا افزود: درخواست آمريكا از متجاوزان براي پايان دادن به جنگ يمن در يك ماه، سوت آغاز حملات شديدتر به يمن بود.
وي تصريح كرد: اين درخواست كه با شرط گذاري هاي وزير دفاع آمريكا همراه شد، اقدامي براي انحراف افكارعمومي درباره نقش آمريكا در تجاوز به يمن است و مي خواهند اعلام كنند كه نقشي در اين جنگ ندارند.
المحبشي گفت: رفتارهاي آمريكا نشان مي دهد قصد دارد در صورتي كه در زمان تعيين شده، متجاوزان دستاوردي نداشته باشند، خود را از كشتي درحال غرق عربستان به بيرون پرتاب كند.
وي بيان كرد: اينكه آمريكا مهاجمان و متجاوزان به يمن را با مدافعان كشور در يك سطح مورد خطاب قرار داد نيز ناشي از نفاق اين كشور و اقدامي براي گمراه كردن افكارعمومي است.
عضو شوراي سياسي انصارالله يمن اظهارداشت: آمريكا با قراردادن ملت يمن و متجاوزان در يك سطح، تهديد كرد كه اگر شرط هاي اعلام شده را نپذيريد، آمريكا در اين يك ماه با تمام قدرت و توان ممكن وارد مي شود تا خود را از سردرد يمن نجات دهد و اين چيزي است كه در تشديد حملات به وضوح مشاهده مي شود.
المحبشي درباره ارتباط تشديد حملات با درخواست آمريكا براي پايان دادن به جنگ نيز گفت: متجاوزان وحشي بسيار بدنام هستند و دولت آمريكا تلاش مي كند خود را انسان دوست نشان دهد و همزمان براي تسلط بر منطقه تلاش مي كند ولي نمي تواند يمن را اشغال و اعلام كند كه براي اشغال كشور آمده است زيرا از خشم ملت ها مي ترسد.
وي دليل ديگر آغاز دور جديد حمله به ساحل غربي پس از شكست در مرحله قبل را فرار روبه جلو متجاوزان دانست.
المحبشي اضافه كرد: حجم فشار ملت هاي جهان و آبرو ريزي آل سعود آنها را وادار به بازي در وقت اضافه كرده است تا شايد دستاوردي ناچيز كسب كند.
'محمد المنصور' تحليلگر و كارشناس سياسي يمني نيز گفت: درخواست آمريكا براي توقف جنگ در يمن تلاشي براي انحراف افكار عمومي در آمريكا و غرب است.
المنصور در گفت و گو با ايرنا افزود: تعيين فرصت يك ماهه براي پايان جنگ، مهلت جديدي براي عربستان و امارات و مزدوران آن ها به منظور اجراي نقشه اشغال الحديده بود.
وي اضافه كرد: اگر آمريكا در اين درخواست جدي بود با يك قطعنامه در شوراي امنيت، تجاوز به يمن را پايان مي داد و گفت و گوها را فوري آغاز مي كرد.
المنصور اظهار داشت: درخواست براي توقف جنگ در واقع چراغ سبزي براي عربستان و امارات براي شدت بخشيدن به حملات به الحديده و ديگر مناطق بود و پايگاه هاي خبري آمريكا نيز تاييد كردند كه آمريكا قبل از هجوم اخير، پشتيباني تداركاتي و اطلاعاتي از متجاوزان را افزايش داده است.
وي اضافه كرد: از سوي ديگر اين درخواست قبل از انتخابات ميان دوره اي آمريكا، تلاشي از سوي دولت ترامپ براي فرار از اتهامات كنگره و رسانه هاي اين كشور و سازمان هاي حقوق بشري درباره پشتيباني از جنايت هاي محمد بن سلمان در يمن و قتل جمال خاشقچي بود.
از خطرات جنگ يمن براي صلح و ثبات بين المللي اين است كه مسير را براي تجاوز به ديگر كشورها به ادعاي مبارزه با كشوري ديگر باز و اين گونه قانون جنگل را در جامعه جهاني برقرار مي كند.
آمريكا در سال 2003 به بهانه وجود سلاح هاي كشتارجمعي به عراق حمله كرد ولي جرج بوش پسر در دسامبر 2008 در يك كنفرانس خبري در بغداد اعلام كرد كه متاسفانه صدام سلاح كشتار جمعي نداشت.

**دلارهاي نفتي و سكوت مرگبار غرب
گرچه اموال بادآورده عربستان و امارات يكي از عوامل اصلي سكوت كشورها در برابر جنايت هاي اين دو كشور در سراسر جهان است ولي اين ادعا سرپوشي براي پنهان كردن فاعل اصلي كشتار و ويراني در يمن است.
اگر داشتن ثروت فراوان براي آغاز جنگ و بستن دهان منتقدان كافي بود، چين با ثروتي كه دار مي توانست جنگي را براي باز پسگيري تايوان در چند ساعت آغاز كند.
آنچه در يمن در جريان است بسيار فراتر از امكانات سياسي، اقتصادي و نظامي عربستان و امارات است و نشان مي دهد كه اين تجاوز توسط آمريكا مديريت مي شود.
البته آمريكايي ها پيش از جنگ يمن نيز سابقه اقدامات خارج از قانون و سازمان هاي بين المللي را دارند به عنوان مثال اشغال عراق در سال 2003 به بهانه وجود سلاح هاي كشتار جمعي در اين كشور انجام شد.
دخالت آمريكا دريمن مانند دخالت اين كشور در عراق است، البته آمريكايي به گونه اي در پشت پرده اين تجاوز نقش افريني كرده اند كه در نگاه نخست وجودي از آمريكا در اين جنگ مشاهده نمي شود.
ولي با همه تلاش ها براي سرپوش گذاشتن بر اين حضور، دلايل واضحي براي اين مباشرت درجنگ يمن وجود دارد كه از ديد جامعه جهاني و ملت ها پنهان نمي ماند.
اكنون پس از گذشت بيش از چهارسال از تجاوز همه جانبه به يمن، متجاوزان نه تنها دستاوردي نداشته اند بلكه اقتدار نسبي آن ها نيز پس از شكست در مقابل ملت مظلوم يمن فرو ريخته است.
اين جنگ گرچه خسارت مادي و جاني فراواني به ملت يمن وارد كرد ولي اين ملت با دستان خالي چنان ترسي در جان دشمنان خود افكنده است كه از اين پس همسايگي با يمن، براي هميشه فرصت خوابي آرام را از آن ها گرفته است.
شبك**6116**1392