وی در این سفر دور روزه در دیدارهای خود از جمله با 'قربانقلی بردی محمداف' رئیس جمهوری كشور میزبان، راه های گسترش روابط دو جانبه از جمله در زمینه های سیاسی، تجاری، حمل و نقل، انرژی، گمركی و همچنین مهم ترین تحولات منطقه ای و جهانی را مورد گفت و گو و تبادل نظر قرار داد.
ظریف صبح دوشنبه در دیدار با رئیس جمهوری تركمنستان،در خصوص ابعاد مختلف روابط دو جانبه و مهمترین مسائل منطقه ای و بین المللی در چارچوب رایزنی ها و مشورت های دوجانبه مذاكره و گفت وگو كرد.
وی همچنین در دیدار ظهر دوشنبه با 'رشید مردوف' همتای تركمستانی خود گفت كه مشتركات ایران و تركمنستان بیش از همسایگی است و جمهوری اسلامی ایران برای گسترش بیش از پیش روابط دو كشور دوست و همسایه آمادگی كامل دارد.
همكاری در مجامع و سازمان های بین المللی، مسائل منطقه ای به ویژه درخصوص افغانستان، برگزاری كمیسیون مشترك اقتصادی دو كشور، سفر قریب الوقوع رئیس جمهور تركمنستان به ایران، همكاری های ترانزیتی و ریلی، همكاری در حوزه انرژی و برق، اتباع زندانی در دو كشور و دریای خزر از جمله موضوعات و محورهای گفت وگوی دو مقام بود.
وزیر خارجه تركمنستان در این نشست با اشاره به اهمیت سفر ظریف به تركمنستان، گفت:'تركمنستان و ایران از قابلیات های سیاسی توسعه روابط همه جانبه برخوردار هستند به همین دلیل عشق آباد اراده سیاسی قویی برای گسترش همه جانبه روابط با تهران دارد'.
دو وزیر خارجه بعد از این دیدار رسمی، ریاست یك نشست مشترك هیات های رسمی دو كشور را كه با حضور نمایندگان وزارتخانه های نفت، راه و شهرسازی و نیرو از ایران و بخش های مرتبط تركمنستانی در محل وزات خارجه تركمنستان در عشق آباد برگزار شد، به عهده گرفتند.
در این نشست پس از گفت وگو و تبادل نظرهای فنی و كارشناسی، درخصوص مهمترین مسائل اقتصادی - تجاری موجود میان دو كشور تفاهمات و پیشرفت های قابل ملاحظه ای حاصل شد.
بررسی وضعیت شهروندان ایرانی و تركمن زندانی در دو كشور از جمله موارد مطرح در این نشست كارشناسی و همچنین در دیدار ظریف با رئیس جمهوری و همتای تركمنی او بود كه براساس گزارشات توافقات مثبتی نیز در این خصوص حاصل شد.
پیشتر در پی سفر حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران به عشقآباد و در ادامه رایزنیهای مقامات دو كشور و در راستای اجرای موافقتنامه انتقال محكومان فیمابین جمهوری اسلامی ایران و تركمنستان بود كه در هشتم فروردین 1397 تعداد 283 زندانی ایرانی و تعدادی زندانی تركمنی در مرز لطفآباد و با حضور نمایندگان قضایی دو كشور و همچنین نماینده سفارت كشورمان در عشق آباد مبادله شده بودند.
از جمله موضوعات مطرح در دیدارهای وزیر خارجه ایران با مقامات و نیز در نشست مشترك كارشناسان، موضوع رژیم حقوقی دریای خزر بود.
قربانقلی بردیمحمداف، رئیسجمهور تركمنستان اسناد بینالمللی كه در نشست 12 اوت سال 2018 در خلال دیدار سران كشورهای ساحلی دریای خزر در آكتائو به امضا رسیده بود را دیروز قبل ظهر تصویب كرد.
این اسناد شامل دو پروتكل الحاقی به موافقتنامه 18 نوامبر 2010 در زمینه همكاریهای امنیتی در دریای خزر، در ارتباط با اقدامات هماهنگ نیروهای مرزی و همكاری در مبارزه علیه تروریسم در این دریاچه بود.
یك هیات تركمنستانی نیز اخیرا در نشستی كه با حضور هیاتهای وزارتخانههای دفاع كشورهای ساحلی دریای خزر اخیرا در آستاراخان روسیه برگزار شد، شركت كرده بود.
در این رویداد مسائل مربوط به اجرایی شدن موافقتنامه پیشگیری از حوادث در دریای خزر كه اوت سال گذشته در خلال پنجمین نشست سران كشورهای ساحلی در آكتائو امضا شده بود، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در دیدار مذكور طرفین تایید كردند كه سطح بالای اعتماد متقابل میان ناوگانهای ساحلی كشورهای حوزه خزر وجود دارد و هیاتها آمادگی خود را برای بحث پیرامون پیشنویس موافقتنامه اقدامات اعتمادساز در دریای خزر در آینده اعلان داشتند.
این سند با هدف تضمین امنیت ناوبری كشتیهای نظامی و پرواز هواپیماهای نیروهای نظامی كشورهای پیرامون در منطقه خزر به امضا میرسد.
سران پنج كشور ساحلی دریای خزر در اوت سال 2018 در آكتائو قزاقستان كنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر را به امضا رساندند. بخش مهمی از این كنوانسیون مربوط به ترتیبات امنیتی منطقه خزر، به ویژه حضور نیروهای نظامی خارجی در این حوزه بود.
** دستاوردهای سفر
وزیر خارجه ایران در پایان این سفر دو روزه دستاورهای آنرا مثبت ارزیابی و تاكید كرد كه همكاری های ایران و تركمنستان در زمینه های انرژی، ترانزیت، حمل و نقل و مبارزه با مواد مخدر گسترش می یابد.
وی در این خصوص گفت: 'دیدارهای خوبی با رییس جمهوری و وزیر امور خارجه این كشور داشتم و در این دیدارها درباره روابط دو جانبه و مسائل منطقه ای و بین المللی صحبت كردیم'.
وزیر امور خارجه با بیان این كه روابط ایران و تركمنستان به عنوان دو كشور همسایه و دوست نزدیك بسیار گسترده است، تصریح كرد: 'امروز توافق كردیم همكاری ها در همه حوزهها از جمله حمل و نقل به ویژه راه آهن، انرژی و برق، مسئله دریای خزر و سفر قریب الوقوع رئیس جمهوری تركمنستان به ایران ترانزیت، همكاری های تجاری و مبارزه با مواد مخدر و سایر حوزهها با سرعت بیشتری گسترش یابد'.
وی بر توسعه روابط فرهنگی دو كشور تاكید كرد و گفت: 'همكاری های ایران و تركمنستان در حوزه فرهنگی به نفع دو كشور و مردم منطقه است و باید پیشرفت كند'.
ظریف ابراز امیدواری كرد كه هم مردم دو كشور و هم مردم منطقه از نتایج مثبت توسعه همكاریهای تهران و عشقآباد در حوزه تجاری و فرهنگی، همكاری در حوزه مبارزه با مواد مخدر بهرهمند شوند.
ظریف حتی در بدو ورود به هند نیز در جمع خبرنگاران در باره سفر به تركمنستان گفت: سفر بسیار خوبی را به تركمنستان داشتم و در این سفر در مورد همكاری های دو جانبه و چندجانبه صحبت های خوبی شد به نحوی كه این موضوع به نفع مردم دو كشور و منطقه باشد.
به گزارش ایرنا، محمدجواد ظریف تاكنون چند سفر به عشق آباد انجام داده است كه از جمله در دی ماه 1392 برای شركت در سیزدهمین نشست كمیسیون مشترك همكاری های اقتصادی دو كشور و در فروردین 1396 بود كه البته رشید مردوف، همتای تركمستانی او نیز پیشتر در مرداد 1394، اردیبهشت 1395، مرداد 1396 و در 22 اردیبهشت 1397 به تهران سفر كرده بود.
وی عصر دوشنبه عشق آباد را ترك و راهی دهلی نو شد تا با مقامات هندی درخصوص مسائل فیمابین بحث و تبادل نظر كند.
گزارش از علی نصیری**
آساق**1378**1663**
تهران - ایرنا - محمد جواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران روز یكشنبه در صدر یك هیات بلند پایه عازم عشق آباد شد تا با مقامات عالی تركمنستان در باره مسائل دو جانبه و تحولات منطقه ای و بین المللی دیدار و گفت وگو كند.