۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۳:۱۸
کد خبر: 83314134
T T
۰ نفر
مدیران خائن بانك سرمایه بدون اخذ وثیقه، تسهیلات پرداخت می كردند

تهران- ایرنا- نماینده دادستان در دادگاه رسیدگی به پرونده 31 متهم بانك سرمایه، گفت: مدیران خائن و فاسد بانك سرمایه بیشترین میزان تسهیلات را بدون كوچكترین اخذ وثیقه به برخی مشتریان پرداخت كرده اند.

به گزارش خبرنگار حقوقی قضائی ایرنا، رسول امیر قهرمانی روز سه شنبه در دادگاه رسیدگی به پرونده 31 متهم بانك سرمایه افزود: آقای سیدمحمدهادی رضوی متهم ردیف اول این پرونده از طریق شركت آینده سازان 60 میلیارد تومان، شایگان نوین 20 میلیارد تومان و ره جویان نوین، مبلغ 27 میلیارد و 500 میلیون تومان تسهیلات دریافت كرده است.
وی افزود: بانك سرمایه اولین بانك خصوصی كشور است كه با بیشترین سرمایه در سال 84 با مجوز بانك مركزی شروع به فعالیت كرد و صندوق ذخیره فرهنگیان با 47 درصد و گروه ریخته گران با 38 درصد بیشترین میزان سهام بانك سرمایه را داشته اند.
امیرقهرمانی ضمن معرفی متهم ردیف اول درباره اتهامات این فرد گفت: سید محمد هادی رضوی فرزند سید سعید متولد سال 63 ساكن تهران، متاهل، دارای یك فرزند و فاقد سابقه كیفری است.
نماینده دادستان ادامه داد: رضوی به مشاركت با مدیران وقت بانك سرمایه برای اخلال در نظام اقتصادی و پولی از طریق غیرقانونی به میزان 107 میلیارد و 500 میلیون تومان متهم است. البته اتهامات دیگر وی در دادگاه صالح رسیدگی خواهد شد.
امیر قهرمانی افزود: رضوی اقدام به خرید چندین ملك از جمله ملك صبا در خیابان اندرزگو به مبلغ 19 میلیارد تومان كرده و با گران نمایی اقدام به فروش این ملك به بانك سرمایه به مبلغ 125 میلیارد تومان كرده است.
نماینده دادستان گفت: چند كارشناس فاقد صلاحیت جغرافیایی كارشناسی در حوزه تهران، اقدام به تبانی و كارشناسی ملك یاد شده به مبلغ چهار برابر قیمت كردند و این ملك و چهار برابر ارزش واقعی آن به جای تسهیلات به بانك سرمایه فروخته شد.
امیرقهرمانی اضافه كرد: پنج میلیارد باقی مانده نیز طی چند فقره چك به عنوان طلب رضوی و به جای بدهی وی به شهرداری پرداخت شد و رضوی به ازای این خوش خدمتی پارسائیان و گروه كارشناسی سه نفره مبلغ 300 میلیون تومان به آنها پرداخت كرد.
نماینده دادستان تهران گفت: رضوی از طریق پرداخت رشوه به مدیران بانك سرمایه مبالغ كلانی را اخذ كرده كه این مبالغ باید در راستای رونق تولید قرار می گرفت ولی او از سال 91 تا 94 با دریافت این تسهیلات، مبالغ دریافتی را صرف خرید املاك مرغوب و خودروهای گران قیمت كرده است.

* استنادات قانونی دادستان
نماینده دادستان تهران با استناد به مواد 1 و 2 قانون مجازات اخلالگران، مواد 2 و 9 قانون مبارزه با پولشویی، ماده 2 قانون تشدید مجازات مرتكبین ارتشا و اختلاس مصوب سال 67 ، برخی مواد قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375 و استجازه رئیس قوه قضاییه در 27 مرداد 97 انتساب اتهامات وارده را به متهمان محرز دانست و از دادگاه خواستار تعیین مجازات قانونی شد.
امیرقهرمانی گفت: اتهامات رضوی در بانك های مسكن، اقتصاد نوین و صادرات در دادسرای جرایم پولی بانكی در دست رسیدگی است.

* متهم: خوشحالم كه دادگاه علنی است
سید محمد هادی رضوی، متهم ردیف اول هنگام قرارگرفتن در جایگاه درخواست كرد تا پرونده هایش را دریافت كند و پس از دریافت یك نایلون مشكی پرونده هایی را از آن درآورد و گفت: خوشحالم كه این دادگاه به صورت علنی برگزار می شود.

*متهم: پاسخ بانك مركزی به نامه من اكنون در پرونده نیست
وی اضافه كرد: اتفاقات عجیبی در پرونده افتاده كه اگرچه حاشیه است ولی مربوط به متن دادگاه است.
متهم با اشاره به اینكه اخلال در نظام اقتصادی را قبول ندارد، افزود: در كیفرخواست آمده كه نامه از دادسرا به بانك مركزی ارسال شده است و من درخواست می كنم كه از بانك مركزی استعلام كنید. چون نامه‌ای به معاونت نظارت بانك مركزی نوشتم و بانك مركزی اعلام كرده كه بند «ه‌» ماده یك اخلال مشمول تسهیلات گیرندگان نمی شود. البته من خواستم این نامه را ضمیمه پرونده كنند ولی این نامه اكنون در پرونده نیست.

* رضوی: داماد شریعتمداری هستم نه نتانیاهو
این متهم با اشاره به برخی اخبار منتشر شده در رسانه‌ها گفت: من داماد شریعتمداری وزیر كار و رفاه هستم ولی داماد نتانیاهو كه نیستم؛ فضاسازی رسانه ها باعث ظلم به من شده است و من می خواهم فارغ از شخصیت شریعتمداری محاكمه شوم.

* دادگاهی برای مبارزه با ربا
رضوی گفت: اصل بدهی من 80 میلیارد تومان بوده و سقف اعتبار نیز همین مقدار است ولی 10 درصد از سپرده در بانك سرمایه نگهداری می شد و امیدوارم این دادگاه آغازی برای مبارزه با ربا باشد؛ چون من از سال 91 تا سال 93 تسهیلات گرفتم ولی 22 میلیارد تومان را پرداخت كردم و 40 درصد وثیقه ملكی دادم اما بانك می‌توانست این وثیقه را كه ملك سهل البیع بود، وصول كند.

* رضوی: اسم من در فهرست بدهكاران بانك سرمایه نیست
متهم ردیف اول پرونده ادامه داد: بر اساس تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی، بانك سرمایه 31 بدهكار بانكی دارد كه هیچ اسمی از بنده در این فهرست نیست.
وی گفت: بنده مبلغ 80 میلیارد تومان تسهیلات گرفته‌ام كه مبلغ 22 میلیارد آن پرداخت شده و برای مابقی آن ملكی را وثیقه گذاشته ام. در زمان مدیرعاملی آقای حیدرآبادی ملك یاد شده به مبلغ 120 میلیارد تومان ارزیابی شد در حالی كه كل بدهی من حدود 80 میلیارد تومان بود.
متهم ردیف اول افزود: من از آنها خواستم كه به میزان همان بدهی ام ارزیابی شود اما آنها نپذیرفتند.

* می ترسم با گفتن برخی حقایق برای من اتفاقی بیفتد
این متهم خطاب به رئیس دادگاه گفت: واقعا می ترسم كه با گفتن برخی حقایق برای من اتفاقی بیفتد.
رضوی گفت: بر اساس توافق قرار شد كه برای ارزیابی ملك صبا یك كارشناس از طرف دادگستری كارشناس دیگری توسط بانك سرمایه و یك كارشناس توسط بنده تعیین شوند اما آقای پسندیده بازپرس پرونده هر سه كارشناس را خود انتخاب كرد و ملك مورد نظر را به مبلغ 30 میلیارد تومان ارزیابی كردند.
وی با تاكید بر اینكه گفتند بخشی از واقعیت ها ممكن است به جایگاه بعضی نهادها آسیب بزند، افزود: از محضر دادگاه تقاضا دارم مجالی داده شود تا این بخش را نیز در جلسه ای غیرعلنی مطرح كنم.
این متهم مالی گفت: در سال 96 و در یك حركت سیاسی هنگام رای اعتماد به وزیر صنایع سابق (شریعتمداری) مرا بازداشت كردند. بر اساس ارزیابی‌های صورت گرفته میزان بدهی من در سال 96 مبلغ 67 میلیارد تومان بوده است.
وی با اشاره به نامه نگاری های خود در زمان مدیرعاملی شخصی به نام آقای خانی گفت: آقای علی محمدی برای وصول مطالبات از من تقاضا كرد با گرفتن 7 درصد موضوع پرونده را حل كند. فایل صوتی در این مورد وجود دارد كه تقدیم دادگاه خواهم كرد.
رضوی همچنین گفت: خانم شیخی به معاونت حقوقی و همسرش به نام آقای زینعلی معاون وصول مطالبات بانك سرمایه، در جلسه و زمانی دیگر تقاضای 10 درصد كردند. این موارد را با آقای خانی به عنوان مدیرعامل مطرح كردم و تقاضای برخورد جدی با آنان را داشتم.

* برخی مدارك در دادستانی از پرونده خارج شده است
رضوی با انتقاد از نحوه تهیه كیفرخواست و مدارك آن گفت: آقای علی محمدی رئیس وصول مطالبات بانك سرمایه كه می گفت اگر مشكلی پیش آمد، با عباس عوره ای تماس بگیرم در حالی كه این شخص برادر زن علی محمدی است.
وی افزود: چرا باید برخی مدارك در دست علی محمدی در اتاق دادستان باشد و مدارك از پرونده بیرون بیاید. نمی دانم چرا هر چیزی خلاف ادعای قهرمانی به اثبات می‌ رسد، از پرونده خارج می‌شود.
رضوی ادامه داد: من در سال 94 در دفاتر مالی بانك سرمایه به عنوان بدهكار معرفی شدم اما در مجامع بعدی به ویژه مجمع عمومی سال 95 چهار نفر از هیئت مدیره اعلام كردند كه بنده هیچ بدهی ندارم.
این متهم افزود: سوال من این است كه چگونه مدیرعامل كه از من شكایت كرده است، در جایی دیگر اعلام می كند كه بدهكار نیستم؟
رضوی ادامه داد: در زمینه ضمانت نامه ها گفتند كه من قرارداد جعلی دارم و بعد قرارداد را از پرونده بیرون كشیدند. صدور ضمانت نامه برای بانك سودآور است و زمانی كه سودشان پایین می‌آید، اقدام به صدور ضمانت‌نامه می‌كنند.

* متهم ردیف اول: اطلاعات اشتباه به نماینده دادستان داده اند
رضوی گفت: آقای قهرمانی (نماینده دادستان) گفته كه من كپی قرارداد در زمینه ضمانت نامه ارائه كرده‌ام، در حالی كه اینگونه نبود و من احساس می‌كنم كه اطلاعات اشتباه به آقای قهرمانی داده اند.
وی افزود: باید التماس می كردم تا دادگاه علنی برگزار شود و بتوانم مداركم را ارائه كنم. مصوبه من در بانك سرمایه 50 میلیارد تومان بود كه برای شركت های دولتی و غیردولتی مصوبه داده بودند و اگر من می خواستم كلاهبرداری كنم، اقدام به تأسیس شركت صوری می كردم نه اینكه از شركت پشتیبانی امور دام، گوشت بگیرم.
رضوی ادامه داد: گفتند كه من 60 میلیون تومان به آقای علایی داده و 80 میلیارد تومان گرفته ام. آقای علایی گفت قرار است 80 نفر را به مشهد بفرستد. اگر من 80 میلیارد تومان وام گرفتم، امكان اخلال هست اما با 60 میلیون تومان چگونه می توان اخلال كرد از طرف دیگر این پول به من برگردانده شد.

* استودیو برج میلاد را من راه اندازی كرده ام
متهم ردیف اول با بیان اینكه در راه اندازی استودیو و نور پردازی تخصص دارد، گفت : در سال 86 استودیو و نور پردازی برج میلاد راه طراحی و راه اندازی كردم.
وی با بیان اینكه برای ساخت سریال خانگی شهرزاد 8 میلیارد تومان هزینه كرده است، گفت : این كار، یك كار تولیدی و تاثیر گذار بود و پشیمان نیستم كه برای ساخت چنین سریالی هزینه كردم.
رضوی افزود: در سریال شهرزاد 2 به اختلاف خوردیم و من كنار رفتم اما می خواستند آن را به مبلغ 15 میلیارد تومان به فروش برسانند.
وی با رد اتهام اخلال در نظام اقتصادی به خود گفت : برایم دردناك است كه در كیفر خواست به من اتهام ضربه زدن به نظام بیان شده است.
متهم ردیف اول با انتقاد از سیاست های مدیریتی در بانك سرمایه گفت : وقتی تسهیلاتی با نرخ 40 درصد به مشتریان داده می شود چگونه انتظار تولید باید داشته باشیم، اكثر كارخانه هایی كه چنین تسهیلاتی گرفته اند را به ورشكستگی كشانده است.

* نماینده دادستان: دلاویز متهم ردیف دوم 2 میلیارد تومان رشوه گرفته است
امیرقهرمانی درباره متهم ردیف دوم گفت: احسان دلاویز متولد سال 69 فرزند حبیب الله متاهل دارای یك فرزند اهل گچساران ساكن تهران شغل آزاد كه به معاونت در اختلال در نظام اقتصادی از طرق غیرقانونی به میزان 107 میلیارد و 500 میلیون تومان و معاونت در خیانت در امانت و دریافت رشوه به میزان 2 میلیارد تومان متهم است.
وی اضافه كرد: متهمان بدون رعایت آیین نامه های مربوط به اخذ تسهیلات، ضوابط سیاسی بانك مركزی و اعتبارسنجی را رعایت نكرده و همچنین برخی فاكتورهای ارائه شده توسط شركت ها موهوم بوده است.
امیرقهرمانی افزود: موضوع قرارداد برای دریافت تسهیلات در قالب مشاركت مدنی و برای خرید دوربین های مدار بسته بوده و بر اساس گزارش ها و اقرارهای متهم این مبالغ برای خرید املاك خودرو، اقلام لوكس و حتی خرید ارز صرف شده است.
وی ادامه داد: با توجه به كلان بودن وجوه دریافتی از سوی رضوی اتهام وی دایر بر مشاركت محرز است. چون در شرایطی كه كشور با مشكلات تحریم روبه رو بوده و شاهد تعطیلی كارخانه ها و محدودیت منابع هستیم برخی افراد سودجو با پرداخت حق حساب به مدیران بانك، این مبالغ كلان را از بانك به یغما برده اند.
امیرقهرمانی درباره متهم ردیف دوم نیز گفت: دلاویز از دوستان مشترك رضوی و محمد امامی بوده كه در هیئت مدیره بانك سرمایه نفوذ داشته و رضوی برای افزایش اعتباری در بانك سرمایه 2 میلیارد تومان به دلاویز داده كه پس از پرداخت این پول، امكان دریافت تسهیلات از سوی دلاویز میسر شده است.

* بانك مركزی وظیفه ای برای پاسخگویی به استعلام های شخصی ندارد
نماینده دادستان با اشاره به سخنان رضوی درباره پاسخ بانك مركزی به استعلام وی گفت: چگونه بانك مركزی به استعلام شما پاسخ داده در حالی كه وظیفه نداشته است. بانك مركزی وظیفه دارد به استعلام‌های مقام قضایی پاسخ دهد.
وی افزود: ما از بانك مركزی استعلام كردیم كه اگر تسهیلاتی به صورت نادرست اخذ شده باشد و مصرف آن در خلاف محل مصوب صورت گرفته باشد، چه باید كرد و بانك مركزی مبلغی را در سال های مختلف به عنوان اخلال عمده اعلام كرد.

* اخذ تسهیلات متهم در سه محور مجرمانه صورت گرفته است
قهرمانی اضافه كرد: روند كار رضوی در سه محور بوده است. اول اخذ تسهیلات، دوم مصرف تسهیلات و سوم تسویه حساب تسهیلات كه هر سه مورد كاملا مجرمانه بوده است.
وی افزود: رضوی در نهم مهرماه سال 91 از طریق شركت آینده سازان فاطمی تقاضای 20 میلیارد تومان تسهیلات می‌كند كه پرونده در بخش اعتباری بررسی می‌شود و با اختصاص 2 میلیارد تومان موافقت می‌شود اما رضوی این تسهیلات را نمی گیرد. در بیست و نهم آبان همان سال ناگهان رضوی موفق به دریافت هفت میلیارد تومان تسهیلات می شود.
نماینده دادستان گفت: هنگام بررسی اسناد متوجه شدیم آقای نانچیان رئیس شعبه اسكان بانك سرمایه درخواست رضوی را اعلام می‌كند و شخصی به نام شیانی به‌عنوان مسئول اعتبارات به حمیدی دستور می‌دهد كه شركت رضوی را بررسی كند و آقای حمیدی با خانم رام به عنوان كارشناسان اعتباری بانك سرمایه از شركت آینده سازان فاطمی بازدید می كنند.
وی افزود: بر اساس گزارش این دو كارشناس مشخص می شود كه پنج قرارداد نجومی در این شركت وجود دارد و اعلام می شود كه عملیات شركت رضوی در واقع صوری است كه یكی از قراردادها مربوط به جهانبانی است و او قراردادی برای خرید10 هزار دوربین مداربسته منعقد می كند در حالی كه تمام تهران نیز نیازی به این همه دوربین ندارد و كار جهانبانی در حوزه گندم بوده است.

* رضوی فقط صلاحیت دریافت وام ازدواج را دارد
نماینده دادستان تهران با اشاره به برخی دیگر از مشكلات این شركت گفت: در نهایت اعلام می شود كه شركت آینده سازان فاطمی نمی تواند دو میلیارد و 500 میلیون تومان تسهیلات بگیرد كه به نظر من رضوی فقط استحقاق دریافت وام ازدواج را دارد و صلاحیت بیشتر از آن را ندارد.
وی افزود: آقای شیانی بخش منفی گزارش كارشناسان را حذف می‌كند و به بخشایش مدیرعامل سابق بانك سرمایه اعلام می‌كند كه هفت میلیارد تومان تسهیلات به رضوی بدهند.
قهرمانی خطاب به رضوی می‌گوید: اسناد بانكی مربوط به این موضوع در داخل پرونده موجود است. شركت آینده سازان فاطمی 60 میلیارد تومان وام می‌گیرد و وثیقه ملكی آن 50 درصد بوده و مسدودی آن نیز 10 درصد و بقیه به صورت چك و سفته بوده اما بخشایش، كاظمی و توسلی اعلام می‌كنند كه 27 درصد وثیقه ملكی بگیرند.

* فساد رضوی قبل از اخذ تسهیلات اعلام شده بود
وی افزود: خانم رام را نمی شناسم اما او وجدان كاری داشته است. چون پرونده فساد رضوی را قبل از اخذ تسهیلات هشدار داده بود و گفته بود كه صورت های مالی آن قابل اعتماد نیست و مغایرت های فراوانی در آن وجود دارد.
وی با اشاره به تفاوت ضمانت با تسهیلات كه در سخنان رضوی مواردی به آن اشاره شده بود، اعلام كرد: رضوی شركت رهجویان كوثر را تاسیس می‌كند و با انتخاب زهرا شریف كاظمی به عنوان مدیرعامل به دنبال دریافت تسهیلات از این طریق بوده اما آقای حمیدی اعلام می‌كند كه اعطای تسهیلات 20 میلیارد تومانی به این شركت به صلاح نیست چون این دو شركت ذینفع واحد دارند.

* نماینده دادستان: رضوی یك مفسد اقتصادی است
قهرمانی با اشاره به پنهان‌كاری رضوی به اظهارات خانم شریف كاظمی استناد ‌كرد و گفت: من شما را یك مفسد اقتصادی می‌دانم. در واقع من شما را آدم مهمی نمی دانم. چون شما اهمیتی در دادسرا ندارید. موضوع مشاركت در شركت رهجویان كوثر مربوط به خرید و فروش مواد معدنی اعلام می شود اما شما هیچ فعالیتی در این زمینه نداشتید.
وی اضافه كرد: رضوی به بانك سرمایه نامه می نویسد و پیشنهاد می كند تا به جای وثیقه ملكی از او سپرده بگیرند و بانك از این پیشنهاد استقبال می كند اما رضوی پس از گرفتن تسهیلات، ده‌ها ملك می‌خرد و یكی از ملك ها را به عنوان وثیقه معرفی می‌كند.
قاضی مسعودی مقام با اعلام ختم دادرسی ادامه رسیدگی به این پرونده را به روز دوشنبه 30 اردیبهشت 98 موكول كرد.
اجتمام*3229*1834