۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۳:۲۷
کد خبر: 83314159
T T
۰ نفر
اثرات روانی جنگ بر خبرنگاران جدی است

كابل- ایرنا- افغانستان امروز دارای 600 رسانه دیداری، شنیداری و مكتوب است كه طی 18 سال گذشته در این كشور بالیدند، اما فعالان رسانه ای افغان و همكاران خارجی آنان، همواره در معرض انواع تهدیدها قرار دارند .

براساس گزارش «نی»، طی 18 سال گذشته یكصد خبرنگار در مناطق مختلف افغانستان بر اثر حملات مستقیم و غیر مستقیم گروه های مسلح كشته شده اند.
هنگامی كه خبرنگاران از طرف گروه های مخالف دولت بصورت عمدی هدف قرار می گیرند و دولت نیز خود عامل خشونت علیه خبرنگاران است، خلا نهادهای حامی اصحاب رسانه احساس می شود .
پیگیری خبرنگار ایرنا در كابل برای شناخت ماهیت نهادهای حامی رسانه در كابل ، او را به دفتر موسسه نی كه یك تشكیلات حامی فعالیت رسانه ای است، كشاند.
«عبدالمجیب خلوتگر» رئیس این موسسه در مصاحبه ای با ایرنا در باره فعالیت های این نهاد گفت: هدف از ایجاد نی در سال 1384، فعالیت های دادخواهانه و آموزشی برای خبرنگاران بود .
« در حال حاضر بخش های پژوهشی نیز به برنامه های این نهاد افزوده شده است كه در هماهنگی با دانشگاه «اوسلو» نروژ، بخش تحقیقات رسانه ای هم تاسیس كرده ایم »
وی اضافه كرد: سه نوع برنامه آموزشی در این نهاد برگزار می شود كه بخش كوتاه مدت از یك تا چهار هفته برای خبرنگارانی است كه از طرف رسانه های كابل معرفی می شوند.
«آموزش میان مدت برای دونیم تا چهار ماه برگزار می شود كه افراد در بخش كارهای عملی رسانه ای آموزش می بینند. اما بخش سوم دوساله است كه با همكاری وزارت آموزش و پرورش در یك كنكور خصوصی، دانش آموز جذب و پس از پایان دوره آموزشی گواهی نامه كاردانی به آنان اعطا می شود. »
رئیس نی گفت: در استان های بلخ، هرات، قندهار و ننگرهار هم برنامه های آموزشی میان مدت برگزار می كنیم و گروه سیار هم به استان های دیگر سفر كرده و برنامه های آموزشی برای خبرنگاران دایر می كنند.
این فعال رسانه ای افغانستان در بخش دیگری از این مصاحبه ، فعایت های نی در حوزه دادخواهی برای خبرنگاران را تشریح كرد.
« یكی از این برنامه ها تهیه گزارش ماهانه از وضعیت خشونت علیه خبرنگاران است كه بر اساس پژوهش كوتاه مدت به نام «دیده بان رسانه ها» آماده تدوین و منتشر می شود. »
به گفته خلوتگر، چندین گروه دیگر هم در این نهاد فعالیت می كنند كه گروه داخواهی دسترسی به اطلاعات، قانون رسانه ها، خشونت علیه خبرنگاران، گروه دادخواهی رسیدگی به تخطی های رسانه ای و گروه حمایت از رسانه هایی اجتماعی است.
رییس نی در باره دستاوردهای رسانه ای گفت كه در بخش تدوین قانون رسانه ها به پیشرفت های خوبی دست یافته ایم ،كه در حال حاضر بهترین قانون منطقه شناخته می شود.
به باور خلوتگر، قانون دسترسی به اطلاعات این كشور نیز بهترین قانون جهان است.
اما وی گفت كه با وجود همه این فعالیت ها، خشونت علیه خبرنگاران در این كشور رو به افزایش است،. تنها در سال 2018 میلادی، 20 فعال رسانه ای كشته شده اند.
موسسه نی برای رصد وضعیت فعالان رسانه ای، گزارش شش ماهه و سالانه از وضعیت فعالیت و چالش های خبرنگاران منتشر می كند.
پروژه پژوهشی در همكاری با دانشگاه های افغانستان همراه با دانشجویان رتبه های اول، به صورت مشترك برای پایان نامه پژوهشی هم در دستور كار نی قرار دارد.
خلوتگر هدف این گونه پژوهش ها را نهادینه كردن كار تحقیقاتی برای دانشجویان دانست تا از تهیه پایان نامه های آماده شده و خریداری آن كه در همه كشورهای رایج است، جلوگیری شود.
رییس نی از آغاز كار پژوهشی در همكاری با دانشگاه «تورنتو» كانادا در رابطه با اثرات روانی جنگ بر كار رسانه ها خبر داد.
وی افزود: پس از انجام این پژوهش، برنامه های توجیهی آموزشی برای خبرنگاران برگزار می كنیم تا خسارت در این حوزه را به حداقل برسانیم.