۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۳:۴۹
کد خبر: 83314204
T T
۰ نفر

انجمن محلات در شهرهاي مراكز استان ها تشكيل مي شود

۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۳:۴۹
کد خبر: 83314204
انجمن محلات در شهرهاي مراكز استان ها تشكيل مي شود

تهران- ايرنا- شوراي‌عالي استان‌ها طرح «تشكيل انجمن محلات در شهر‌هاي مراكز استان‌ها» با هدف فراهم كردن زمينه و بستر‌هاي لازم و ايجاد ساز وكار مشاركت مردمي در اداره شهر‌ها را امروز- سه شنبه- در كميسيون امور زيربنايي هيات دولت براي طي مراحل بررسي و تصويب ارائه كرد.

به گزارش ايرنا از پايگاه اطلاع رساني دفتر هيات دولت، طرح تشكيل انجمن محلات در شهر‌هاي مراكز استان‌ها با هدف فراهم كردن زمينه و بستر‌هاي لازم و ايجاد سازوكار مشاركت مردمي در اداره شهر‌ها و استفاده از ظرفيت و توانمندي شهروندان جهت انجام وظايف قانوني شورا‌ها از طريق هدايت و نظارت شورا‌هاي اسلامي شهر‌ها و همكاري ساير دستگاه ها، جهت سير مراحل بررسي و تصويب هيات وزيران ارائه شد.
براين اساس، فراهم كردن زمينه ها و بسترهاي لازم براي ايجاد، گسترش و نهادينه كردن مشاركت هاي مردمي و داوطلبانه شهروندان در اداره شهر و روستا و استفاده از ظرفيت و توانمندي هاي بالقوه و بالفعل شهروندان در جهت تعالي و آباداني محيط خود از مهم ترين كاركردها و مأموريت هاي شوراهاي اسلامي شهر و روستا در كشور به شمار مي رود.
همچنين مشاركت و همكاري شهروندان از جمله مواردي است كه همدلي و همراهي بيشتر با محيط شهري، افزايش حس تعلق و هويت محلي، تقويت سرمايه و اعتماد اجتماعي و كاهش هزينه هاي ناشي از فردگرايي و عدم مشاركت پذيري، افزايش بهره‌وري، بسط مردم‌سالاري ديني، مداخله آگاهانه شهروندان در تصميم سازي ها و تعيين سرنوشت خود را به همراه دارد.
بررسي تجارب و دستاوردهاي ساير كشورها نشان مي دهد كه از منظر اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي و سياسي، تشكيل نهادهاي داوطلبانه اجتماعي مشاركت جو، تشكل ها و گروه هاي داوطلب و واگذاري اداره بسياري از امور به نهادهاي مردمي، از اركان مهم سياست ها و برنامه هاي حاكميت ملي و محلي به شمار مي رود و مديريت شهري بدون مشاركت همه جانبه، آگاهانه، پايدار و واقعي شهروندان، راه به جايي نمي برد.
همچنين، مطالعه ادوار مختلف تاريخ ايران، حاكي از وجود مشاركت مردم متناسب با شرايط اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي است.
با گسترش شهرنشيني و تشكيل شوراهاي اسلامي و با توجه به عدم تشكيل شوراها در سطوح محلي و منطقه اي، از سال 1378 چاره انديشي براي سازماندهي و ساماندهي مشاركت هاي مردمي به خصوص در كلان‌شهرها و شهرهاي مراكز استان ها وارد مرحله جديدي شد.
برهمين اساس، تشكيل انجمن شوراياري محله در برخي شهرهاي بزرگ، از مهم ترين اين سازوكارها محسوب مي شود. بدين ترتيب از يك سو نياز شهرداري ها و شوراها به وجود انجمن هاي محلي داوطلبانه و مشاركت جو و از سوي ديگر انتظارات شهروندان در اين زمينه و همچنين توفيقات و دستاوردهاي حاصل از تشكيل شوراياري ها در شهرها، تدقيق سازوكار و چارچوب كلي تشكيل انجمن هاي شوراياري را محرز ساخته است.
لذا در اين راستا شوراي‌عالي استان ها به استناد بندهاي (5) و (7) ماده (80) قانون تشكيلات، وظايف و انتخابات شورا‌هاي اسلامي كشور و انتخاب شهرداران - مصوب 1375- و به منظور فراهم كردن زمينه و بسترهاي لازم و ايجاد سازوكار مشاركت مردمي در اداره شهرها، طرح تشكيل انجمن محلات در شهرهاي مراكز استان ها را كه در هفدهمين اجلاس اين شورا مورخ 11 ارديبهشت 1398 به تصويب رسيده جهت سير مراحل تصميم گيري هيات وزيران ارائه كرده است.
همچنين شوراي عالي استان ها به منظور استفاده از ظرفيت و توانمندي شهروندان جهت انجام وظايف قانوني شوراها از طريق هدايت و نظارت شوراهاي اسلامي شهرها و همكاري ساير دستگاه ها، طرح تشكيل انجمن محلات در شهرهاي مراكز استان ها را به هيات دولت ارائه كرده است.
گفتني است همكاري با شوراي اسلامي شهر به منظور بررسي و شناخت كمبودها، نيازها و نارسايي هاي اجتماعي، فرهنگي، آموزشي، بهداشتي، اقتصادي و رفاهي و ارائه گزارش به اين شورا، همكاري به منظور انجام وظايف نظارتي شوراي مورد اشاره، همكاري به منظور افزايش مشاركت شهروندان در اداره امور شهر، ارائه طرح و پيشنهاد به شوراي مذكور و شهرداري در زمينه مسائل مختلف شهري، از مهمترين اهداف اين طرح پيشنهادي به شمار مي روند.
لازم به ذكر است شوراي‌عالي استان ها به استناد اصل (102) قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران مجاز است در حدود وظايف خود، طرح هايي را تهيه و مستقيما يا از طريق دولت به مجلس شوراي اسلامي پيشنهاد كند. اين طرح ها بايد در مجلس مورد بررسي قرار گيرد.
سيام*3061** 1336
۰ نفر