۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۵:۳۹
کد خبر: 83315743
T T
۰ نفر

تغذیه مناسب در ماه رمضان تضمین كننده سلامتی

۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۵:۳۹
کد خبر: 83315743
تغذیه مناسب در ماه رمضان تضمین كننده سلامتی

زاهدان - ایرنا - روزه داران كه در ماه مبارك رمضان ساعات طولانی را از خوردن و آشامیدن اجتناب می كنند می توانند با رعایت اصول صحیح تغذیه ای و استفاده از غذا و آشامیدنی های مناسب در وعده سحری و افطار سلامتی خود را تضمین كنند.

به گزارش ایرنا تغذیه صحیح در ماه مبارك رمضان كمك بسزایی به حفظ و ارتقاء سلامت جسمی افراد دارد و در كنار فضایل معنوی به سلامت جسمی انسان كمك شایان توجه ای می كند.

** تغذیه وعده افطار
كارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشكی زاهدان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: معده خالی در هنگام افطار تحمل غذای خشن را ندارد لذا خوردن غذاهای سبك و سهل الهضم ، كم حجم و پر كالری و تقریبا نرم برای افطار مناسب تراست.
مسعود فیروزكوهی افزود: ضروری است روزه داران روزه خود را با یك نوشیدنی گرم یا ولرم افطار كنند و سفره افطار را با خرما، پنیر، نان و سبزی و یك غذای سبك گرم مانند سوپ یا شله زرد، آش، حلیم یا فرنی زینت بخشید.
وی ادامه داد: افراد سعی كنند از هریك از مواد غذایی موجود در سفره افطار مقداری اندك میل كنند زیرا مصرف آب یا چای یا نبات داغ دهان و مری را برای عبور غذا آماده می كند و مقداری مواد قندی نیز به بدن می رساند.
این كارشناس تغذیه افزود: مصرف سوپ یا آش كه تركیبی از مواد مختلف شامل كربوهیدرات ، پروتئین و به ویژه املاح و ویتامین را به بدن می رساند در وعده افطار توصیه می شود.
فیروزكوهی بیان كرد: مصرف خرما، مواد قندی مفید و طبیعی و كمی املاح و ویتامین را به بدن روزه دار می رساند و مقداری انرژی سریع جذب را تامین می كند.
وی گفت: مصرف زولبیا و بامیه ضروری نیست اما در صورت تمایل از آن به مقدار محدود و كم استفاده شود زیرا حاوی روغن، نشاسته و قند های ساده مثل شكر است كه مصرف زیاد آن جای اشكال دارد.
كارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشكی زاهدان افزود: مصرف خرما و توت خشك در وعده افطار توصیه می شود زیرا چربی نداشته و قند آن طبیعی بوده و علاوه بر آن دارای املاح و ویتامین نیز است.
وی تاكید كرد: افراد روزه خود را با آب سرد یا همراه یخ افطار نكنند زیرا اختلال در جذب و هضم مواد غذایی، كاهش مصرف غذای اصلی و ورم معده و خلق تنگی می شود.
فیروزكوهی توصیه كرد: افطاری بایستی به اندازه مصرف شود زیرا با توجه به كوچك شدن معده به یكباره حجیم شده و باعث حس بد و آزار دهنده در روزه دار می شود.
وی بر پرهیز افراد از مصرف چای زیاد و غذاهای پر چرب تاكید كرد و گفت: توصیه می شود از نان های كامل مانند نان سنگك و جو كه منابع خوب فیبر هستند استفاده شود.
كارشناس تغذیه اظهار داشت: خوردن چند دانه انجیر تازه یا خشك بعد از افطار یا شام توصیه می شود.

**وعده شام
این كارشناس تغذیه بیان كرد: مهمترین مساله در برنامه غذایی به ویژه شام مصرف غذاهای متنوع است و رعایت آن در طول ماه مبارك رمضان بسیار حائز اهمیت است.
فیروزكوهی توصیه كرد: ضروری نیست افراد در ماه مبارك رمضان حجم زیادی از غذا را در وعده های افطار و سحر مصرف كنند بلكه رژیم غذایی سبك و ساده در سه وعده افطار، شام و سحر كافی است.
وی گفت: در مورد نوجوانان و كودكانی كه در سن رشد هستند باید توجه كرد كه وعده افطار و شام به عنوان 2 وعده جدا تلقی و تغذیه شود و نباید آن ها را در یك وعده خلاصه كرد.
فیروزكوهی بیان كرد: در طول ماه مبارك كه میزان سوخت و ساز بدن كاهش می یابد نیازی به مصرف غذاهای چرب و پر كالری نیست و میزان كم چربی كه معمولا در گوشت و غذاها وجود دارد برای تامین اسیدهای چرب ضروری و مورد نیاز بدن كافی است.
كارشناس تغذیه گفت: توصیه می شود شام حدود 2 تا سه ساعت بعد از افطار و به صورت مختصر باشد و سعی شود در هنگام صرف شام آب استفاده نكنند یا خیلی كم مصرف كنند.
وی توصیه كرد: افراد در وعده شام مصرف سالاد یا سبزی و ماست را فراموش نكنند زیرا سبزی منبع خوبی از فیبر غذایی نامحلول، آنتی اكسیدان ها و ویتامین های گروه A و Cهستند.
وی گفت: همچنین سعی شود افراد یك لیوان شیر یا ماست را حتما در یكی از این سه وعده مصرف كنند زیرا این گروه منبع خوبی از كلسیم و ویتامین های گروه آ ، دی ، ب 12 و ب 2 هستند.
كارشناس تغذیه گفت: مصرف كله پاچه ، سیرابی و شیردان كه موجب احساس تشنگی زیاد در طول روز می شود به مقدار اندك توصیه می شود.
وی بیان كرد: افراد برای جلوگیری از یبوست ناشی از كم شدن مصرف آب در ماه مبارك حتما از سبزیجات پخته و خام ، خورش های آلو و كرفس و میوه ها استفاده كنند.

** سحری
كارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشكی زاهدان اظهار داشت: در سحر نیز افراد غذای مختصری میل كنند زیرا پرخوری نه تنها از احساس گرسنگی در ساعات انتهایی روز نمی كاهد بلكه در ساعات ابتدایی بعد از سحر فشار زیادی را به معده و دستگاه گوارش وارد می كند و باعث بروز علائمی نظیرسوء هاضمه ، درد و نفخ معده می شود.
فیروزكوهی گفت: بیدار نشدن برای سحری كاملا اشتباه است زیرا در طولانی مدت سبب ضعف و بی حالی روزه دار خواهد شد.
وی افزود: افرادی كه سحری نمی خورند از ظهر به بعد دچار افت بازده كاری می شوند و گاه سردرد، سرگیجه، افت قند خون و افت فشاردر آنان دیده می شود.
كارشناس تغذیه گفت: مهمترین منبع سوخت و انرژی برای فعالیت مغز گلوكز است كه از غذاهای دارای كربوهیدرات نظیر برنج ، ماكارونی و نان تامین می شود.
وی اظهار داشت: ضروری است افراد در سحر از مواد غذایی پروتئین دار مانند تخم مرغ ، حبوبات ، لبنیات و گوشت استفاده كنند و بجای نوشیدن آب زیاد میوه های آب دار میل كنند.
فیروزكوهی گفت: رژیم غذایی سحر بهتر است شامل مواد غذایی متنوع باشد و این موضوع به ویژه برای نوجوانان اهمیت زیادی دارد كه مواد غذایی كربوهیدراتی، پروتئین دار و پر انرژی استفاده كنند.
وی افزود: افراد در وعده سحر سعی كنند غذاهای خشك نظیر كوكو، كتلت، كباب ، جوجه كباب و ماهی كه موجب احساس تشنگی می شود كمتر مصرف كنند.
كارشناس تغذیه گفت: مصرف لیمو در وعده سحر می تواند در كاهش ایجاد حس تشنگی موثر باشد.
وی بیان كرد: همچنین مصرف چای زیاد یا غلیظ در وعده سحری مشكلاتی نظیر رقیق شدن شیره معده شده ، مختل كردن هضم و جذب غذا، محدوده كردن جذب آهن مواد غذایی، تكرر ادرار و ایجاد كم آبی و بروز احساس تشنگی شدید را به همراه دارد.
فیروزكوهی خاطر نشان كرد: روزه داران با پیروی از تغذیه صحیح در ماه مبارك رمضان می توانند به اهداف سلامتی مانند افزایش سوخت و ساز چربی ها، كاهش وزن در افراد چاق، كاهش فشارخون، درمان بیماری های دستگاه گوارش، كاهش كلسترول خون و ورم مفاصل و حتی بهبود سلامت روان دست یابند.
7316 **6081