به گزارش ايرنا، چند مدتي است كه شايعه پيش خريد محصول گندم كاران كردستاني از سوي دلالان و افراد فرصت طلب به گوش مي رسد اين سودجويان درصدد هستند با پيش خريد محصولي كه اكنون در حال جوانه زدن است روزگار را به كام كشاورز و مردم تلخ كنند.
حدود 2 ماه تا تير كه زمان آغاز برداشت گندم از مزارع استان كردستان است مانده و كشاورزان در اين ايام در تدارك سمپاشي و صيانت از گندم زارهاي خود هستند تا بهترين محصول را در ترسالي امسال برداشت كنند.
پيش بيني ها حاكي از آن است كه امسال حدود يك ميليون و 200 هزار تُن محصول گندم از مزارع كردستان برداشت شود و سازمان جهاد كشاورزي نيز خريد يك ميليون و 150 هزار تُن از اين محصول را در برنامه كاري خود قرار داده است.
دولت نيز در راستاي حمايت از دسترنج كشاورزان و تحكيم گام هاي خود در تامين امنيت غذايي كشور قيمت تضميني گندم را با حدود 18 درصد افزايش نسبت به سال گذشته از 15 هزار ريال به 17 هزار تا 17 هزار و 500 ريال رسانده و روند خريد اين محصول در برخي از استان هاي جنوبي از چند روز گذشته آغاز شده است.
اين روند طوري ادامه دارد كه طبق اعلام مركز فناوري اطلاعات و ارتباطات وزارت جهاد كشاورزي خريد تضميني گندم حدود 30 درصد نسبت به مدت مشابه خود افزايش داشته باشد البته برخي كارشناسان بر اين باورند اگر شايعه پيش خريد گندم توسط دلالان با چند برابر نرخ اعلامي دولت صحت داشت شاهد افزايش خريد گندم آن هم در چند روز پس از آغاز خريد از سوي مراكز مورد تاييد نبوديم.
عضو شوراي مركزي بنياد گندمكاران كشور در اين ارتباط معتقد است: تحركات جزيي دلالان در برخي نقاط كشور به گوش مي رسد از اين رو با توجه به اهميت محصول گندم در تامين امنيت غذايي كشور دولت بايد بيش از گذشته به فكر گندمكاران بويژه در ارتباط با خريد تضميني باشد.
سيدحسين رحيمي با بيان اينكه گندمكاران جز افراد بنيادي در تامين امنيت غذايي هستند و همه ساله بي منت محصول خود را در اختيار دولت قرار داده اند تا هر كدام سهمي در خودكفايي كشور داشته باشند، اظهار داشت: بهتر است دولت نيز امسال با توجه به افزايش قيمت ها علاوه بر پرداخت به موقع هزينه بهره برداران برخي بسته هاي تشويقي نيز به آنها ارايه كند تا سيلوهاي دولتي را به هر مقصد ديگري ترجيح دهند.
وي با اشاره به نامگذاري امسال به نام رونق توليد از سوي رهبر معظم انقلاب افزود: انتظار مي رود دولت بتواند با توجه به اهميت گندم در زندگي مردم در قيمت خريد تضميني آن نيز بازنگري داشته باشد تا گام هاي بيشتري در حمايت از بهره برداران برداشته شود.
چندي پيش استاندار كردستان در نشست كميسيون قاچاق كالا و ارز كردستان گفته بود: موضوع خريد و فروش خارج از ضابطه آرد و پيش خريد محصول گندم را بايد از هم اكنون پيگيري كرد و نسبت به پيش فروش خارج از ضوابط گندم نيز به كشاورزان هشدار داد.
بهمن مرادنيا تاكيد كرد: كساني كه بالاتر از قيمت مصوب در حال پيش خريد گندم كشاورزان هستند بطور حتم براي قاچاق آن برنامه ريزي مي كنند.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي كردستان هم در اين ارتباط معتقد است طبق بررسي هاي ميداني اين سازمان با برخي از دستگاه هاي اجرايي ديگر استان، پيش خريد گندم در استان آن هم با چند برابر نرخ اعلامي دولت اتفاق نيفتاده و اين مساله شايعه اي بيش نيست.
خالد جعفري در ادامه با بيان اينكه شايد دلالي با يك تا 2 هزار ريال بالاتر از قيمت تضميني اقدام به وسوسه كشاورزان كند كه اين مساله نيز در دست بررسي است و هم اكنون در استان بدنبال خريد سيستمي گندم و قطع واسطه ها در خريد تضميني هستيم.
وي يادآور شد: سال گذشته با خريد تضميني گندم در سيستم پهنه بندي موفقيت هاي بزرگي در استان حاصل شد كه امسال نيز با توجه به اين تجربه، خريد تضميني انجام و سعي مي شود با هماهنگي هاي لازم همانند پارسال حقوق بهره برداران در سريعترين زمان ممكن پرداخت شد.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي كردستان با بيان اينكه اگر خطر دلالي گندم را تهديد كند اين آسيب متوجه تمام استان هاي كشور است، گفت: افزايش 30 درصدي خريد تضميني در چند روز از آغاز اين طرح نشان از عدم صحت اين مساله دارد.
وي يادآور شد: در سال زراعي جاري 592 هزار هكتار از مزارع استان زير كشت محصول گندم رفته كه شامل 560 هزار هكتار ديم و 32 هزار هكتار آبي است و پيش بيني مي شود از يك ميليون و 200 هزار تُن توليد گندم استان يك ميليون و 150 هزار تُن توليد مازاد بر مصرف كشاورزان خريداري شود.
جعفري همچنين در خصوص قاچاق گندم اظهار داشت: مرزهاي كشور بويژه استان به گونه اي است كه امكان قاچاق گندم وجود ندارد علاوه بر آن صادرات گندم هم ممنوع است.
نماينده شركت بازرگاني دولتي در كردستان نيز در اين ارتباط با بيان اينكه از هم اكنون مقدمات خريد تضميني گندم در استان در حال انجام است، گفت: فراخوان مراكز خريد گندم براي آمادگي بيشتر در خريد تضميني گندم مازاد بر نياز بهره برداران اعلام شده است.
جمال صالحي با اشاره به اينكه تاكنون 99 مركز خريد دولتي و خصوصي براي انجام خريد تضميني گندم استان اعلام آمادگي كرده اند، اظهار داشت: اين شركت شرايط داوطلبان را بررسي كرده و به تجهيزات 96 واحد ايراد وارد كرد و فرصتي 2 ماهه به آنها براي رفع مشكلات شان داد.
وي همچنين شايعه پيش خريد گندم را رد كرد و افزود: افزايش 30 درصدي خريد اين محصول در استان هاي جنوبي گواهي بر عدم صحت اين موضوع بوده و در اين استان نيز جلسات مختلفي براي بررسي اين موضوع تشكيل شده است.
به گزارش ايرنا، تاكنون موردي از اين موضوع گزارش و يا مشاهده نشده اما انتظار مي رود مسئولان دستگاه هاي اجرايي مرتبط در استان براي مقابله با اين موضوع از هم اكنون در راستاي تامين اعتبار خريد گندم تضميني اقدام كنند.
در سال زراعي گذشته عاملان خصوصي و دولتي خريد تضميني گندم در اين استان حدود يك ميليون و 27 هزار و 478 تُن گندم را خريداري كردند و مطالبات گندم كاران كه حدود 13 هزار و 613 ميليارد ريال بود تا 30 مهر ماه به صورت كامل پرداخت شد.
با اين پرداخت به موقع دولت نشان داد در سال گذشته زراعي در عمل به وعده هاي خود به گندمكاران خوش قول بود و با توجه به نزديك بودن فصل برداشت گندم در اين استان برنامه ريزي هاي بيشتري از هم اكنون براي اين منظور لازم است.
استان كردستان در سال گذشته زراعي توانست با خريد تضميني يك ميليون و 478 هزار تني افزون بر رشد 2 برابري نسبت به سال گذشته در خريد، رتبه دوم كشوري را نيز از آن خود كند.
كردستان قادر به انبار حدود 600 هزار تُن گندم است كه اين ميزان شامل 400 هزار تُن در سيلوها و مراكز دولتي به صورت بلند مدت و حدود 200 هزار تُن نيز در كارخانه هاي آرد بخش خصوصي است.
گزارش از حسن حسين زاده
3034/9102
سنندج - ايرنا - خوشه هاي طلايي كردستان كه سال گذشته خود را به مقام دوم كشور رسانده اند گويي امسال از نيش آفت دلالان در امان نيستند و شايعه پيش خريد زودتر از داس كشاورز بر تن اين خوشه ها مي خورد.