۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۹:۲۵
کد خبر: 83316388
T T
۰ نفر
تاكيد بر مقاومت دربرابر آمريكا و پايبندي اروپا به راه ‌اندازي اينستكس

تهران- ايرنا- هفته گذشته در حوزه هاي مختلف سياسي، اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي تحولات بسياري رخ داده است. ديدار آيت الله خامنه اي مقام معظم رهبري با سران قوا و كارگزاران نظام و تاكيد ايشان بر مقاومت در مقابل آمريكا مهم ترين آن بود كه بازتاب وسيعي در رسانه ها داشت و همچنين ضرب ‌الاجل 60 روزه ايران به اتحاديه اروپا نيز در صدر اخبار قرار گرفت.

گروه اطلاع رساني ايرنا براساس وظايف آگاهي بخشي خود رسانه هاي مختلف را در هفته گذشته مورد واكاوي قرار داد و برجسته ترين و مهم ترين موضوعات را رصد و بررسي كرده است.

** گزينه قطعي ملت ايران مقاومت است
در هشتمين روز از ماه مبارك رمضان، سران قوا، مسوولان و كارگزاران نظام، جمعي از مديران ارشد دستگاه‌هاي مختلف، نمايندگان مجلس شوراي اسلامي و عناصر فعال سياسي، اجتماعي و فرهنگي، با آيت‌الله خامنه‌اي رهبر انقلاب اسلامي ديدار كردند. اين موضوع بنابر اهميت خاص در صدر اخبار رسانه ها قرار گرفت. رهبر انقلاب، در اين ديدار تاكيد كردند: «بعضي در داخل مي‌گويند مذاكره چه عيبي دارد؟ مذاكره سم است، تا وقتي امريكا اين است كه الان هست و مذاكره با دولت كنوني امريكا يك سم مضاعف است.» ايشان در ادامه خاطرنشان كردند: «مذاكره يعني معامله و داد و ستد اما آنچه در نظر امريكاست، نقاط قوت ماست. مي‌گويند مذاكره كنيم درباره سلاح دفاعي شما كه چرا موشكي با فلان برد مي‌سازيد؛ اين برد را كم كنيد كه اگر شما را زديم نتوانيد پايگاه ما را بزنيد و جواب بدهيد! خب معلوم است كه هيچ ايراني غيرتمند و باشعوري درباره نقاط قوت خود معامله نمي‌كند. يا مثلا مي‌گويند درباره عمق راهبردي‌تان در منطقه صحبت كنيم؛ يعني اين را از دست بدهيد. پس اصل مذاكره غلط است، حتي با آدم حسابي. اينها كه آدم حسابي هم نيستند و به هيچ چيز پايبند نيستند. البته هيچ‌كس در عقلاي ما هم دنبال مذاكره نيست.» رهبر انقلاب در ادامه اظهار داشتند: «گزينه قطعي ملت ايران، مقاومت مقابل امريكا است و در اين رويارويي، امريكا وادار به عقب‌نشيني خواهد شد.»

** تمام ‌شده مسكن متري چند
مهم ترين خبر در حوزه اقتصادي كه رسانه ها در هفته گذشته به آن پرداختند، افزايش قيمت در ماه هاي اخير بود. قيمت تمام شده ساخت مسكن در تهران به مرز 10 ميليون تومان رسيد. نتايج بررسي درباره «هزينه ساخت» و «قيمت خريد زمين» براي پروژه‌هاي ساختماني 98 كه براساس يك فراخوان دولتي براي خانه‌سازي در جنوب شهر و تحقيقات ميداني از فعالان ساخت‌و‌ساز انجام شده است نشان مي‌دهد هزينه ساخت براي هر مترمربع بنا به 3 ميليون و 500 هزار تا 3 ميليون و 800 هزار تومان رسيده است كه 31 درصد نسبت به 6 ماه گذشته افزايش يافته است. فهرست‌بهاي 98 ساخت و ساز در پايتخت، از افزايش 31 درصدي هزينه ساخت مسكن تنها به فاصله دو فصل خبر مي‌دهد. برآوردهاي انجام شده درخصوص تازه‌ترين هزينه ساخت مسكن در شهر تهران بدون محاسبه سهم زمين در قيمت تمام‌شده واحدهاي مسكوني در شرايط فعلي، از داده‌ هاي مربوط به يك پروژه مسكن ‌سازي به كارفرمايي دولت در نقطه‌اي از شهر تهران صورت گرفته است.

** اصابت تركش گراني كاغذ به كارگران
بحران كاغذ اين روزها به بزرگترين چالش مطبوعات داخلي تبديل شده است به طوري كه بسياري از آنها در آستانه تعطيلي قرار گرفته اند. اين موضوع چندين ماه است كه محور خبري بسياري از رسانه هاي داخلي قرار گرفته است و آن را با عناوين مختلف بازتاب مي دهند. مساله كاغذ و به زودي بحران حوزه چاپ دو ساله مي‌شود. پاييز سال 96 بود كه گلايه‌ها از گراني كاغذ و مواد اوليه حوزه چاپ آغاز شد. سال 97 بحران ادامه يافت و در دو ماه گذشته نيز قيمت كاغذ، به‌رغم خط و نشان كشيدن مسئولان براي دلالان، همچنان روند افزايشي خود را ادامه داد. بررسي‌ها نشان مي‌دهد شماري از چاپخانه‌ها تعطيل يا با كاهش توليد مجبور به تعديل نيرو شده‌اند. جست‌و‌جو در خبر‌هاي مربوط به چاپ، نشر و صنايع مرتبط با كاغذ ما را به نتايج خوشحال‌كننده‌اي نمي‌رساند. از پاييز سال 96 كه زمزمه‌هاي گراني 25درصدي كاغذ بلند شد تا حالا كه چند وزارتخانه وعده داده‌اند بحران كاغذ و چاپ را حل مي‌كنند، مسئولان همواره تلاش كرده‌اند خبر‌هاي خوشي به فعالان حوزه نشر، چاپخانه‌داران و واحد‌هاي مرتبط با صنعت كاغذ بدهند. واقعيت‌هاي بازار بلافاصله خبر‌هاي خوش را خنثي مي‌كنند و يادآور مي‌شوند بحران همچنان ادامه دارد. بحران از كجا شروع شد و چرا كاغذ گران شد و چرا اين گراني ادامه يافت؟ گراني كاغذ چه تاثيري بر كار چاپخانه‌ها دارد و آيا با سونامي تعديل نيرو و بيكاري در اين زمينه مواجه هستيم؟

** ايران در نگاه هند
همكاري و تعاملات ميان ايران و هند از جمله خبرهايي بود كه رسانه هاي مختلف در هفته گذشته به بازتاب آن پرداختند. ايران براي هندوستان اهميت ويژه‌اي دارد. هندوستان دو قرارداد مهم با ايران امضا كرده است. يك قرارداد بر سر چابهار بين ايران، هندوستان و افغانستان امضا شد تا ارتباطات تجاري آسياي مركزي، افغانستان و هندوستان از اين طريق صورت بگيرد. هندوستان به ‌لحاظ انرژي اصلا كشور غني‌اي نيست و با توجه به رشد اقتصادي و صنعتي‌شدن آن، در سال‌هاي آينده به‌شدت نيازمند انرژي‌ خواهد بود. روي انرژي ايران هم حساب باز كرده‌اند. براي ايران هندوستان كشور مهمي است؛ اما نگاه دولتمردان هندوستان به ايران چيست؟ ايران چه اهميتي براي هند دارد؟ با توجه به اينكه بين هندوستان با آسياي مركزي، پاكستان– رقيب اصلي هند– قرار دارد و اجازه تبادل كالا از زمين را نمي‌دهد؛ بنابراين اهميت ايران براي هندوستان بسيار بالا است. اين يك بحث است، بحث دوم درباره «سوخت» است.

** بازگشت به برجام آري، توافق جديد خير
توافق هسته اي اين روزها به عنوان داغ ترين خبر در صدر اخبار رسانه هاي داخلي و خارجي قرار دارد به طوري كه همه منتظر تصميمات مهم ايران در اين زمينه هستند. برجام مبنا و محور تصميمات همه طرف‌هاي امضاء كننده آن است و همه طرف‌ها بايد به آن پايبند باشند. گرچه سياست‌ها و واكنش‌هاي ترامپ غير قابل پيش بيني هستند اما برخي از كارشناسان سياسي بر اين باورند كه ترامپ به برجام بازخواهد گشت. در مجموع خروج آمريكا از برجام يك خروج غيرقانوني بود و اكثريت قاطع رهبران كشورها در ملاقات ‌ها و سخنراني ‌هايشان در مجمع سازمان ملل نيز از برجام به عنوان يك دستاورد ديپلماسي حمايت كردند. «بن رودز»، نويسنده سخنراني‌هاي اوباما، رئيس جمهور پيشين آمريكا بود. بهمن ماه سال 97 در مصاحبه با شبكه تلويزيوني فرانس بيست و چهار گفت در صورت انتخاب يك دموكرات به عنوان رئيس جمهور آمريكا در سال 2020 امكان الحاق دوباره آمريكابه توافق هسته‌اي ايران وجود دارد. اما حوادث به گونه‌اي ديگر رقم خورد و ترامپ جمهوري ‌خواه پا به عرصه سياست گذاشت. آمدن ترامپ و از همه مهمتر خروج او از برجام، واكنش ‌هاي فراواني را در جهان به همراه داشت. اروپايي‌ها همان زمان نيز نسبت به خروج ترامپ واكنش نشان دادند و با همكاري ايران، توانسته‌اند تا كنون چيزي به نام «برنامه جامع اقدام مشترك» را حفظ كنند. اين در حالي است كه در واقع مي‌بايست برجام مبنا و محور تصميمات همه طرف‌ هاي امضاء كننده آن باشد و همه طرف‌ها بايد به آن پايبند باشند. گرچه سياست‌ ها و واكنش ‌هاي ترامپ غير قابل پيش بيني هستند اما برخي از كارشناسان سياسي بر اين باورند كه ترامپ به برجام بازخواهد گشت.

** توطئه نفتي در خليج فارس
حادثه اي كه چند روز پيش براي نفت كش هاي اماراتي در بندر الفجيره اتفاق افتاد به عنوان مهم ترين خبر در صدر مطبوعات و رسانه ها قرار گرفت و هر يك با عناوين مختلف اين موضوع را بازتاب دادند. يك روز تكذيب و روز بعد تأييد؛ اين واكنشي بود كه درباره حادثه اخير در يكي از مهم‌ترين بنادر نفتي امارات متحده عربي رخ داد. با اينكه در اولين روز حادثه، الميادين به نقل از منابع محلي خبر داده بود كه هفت نفت‌كش اماراتي در بندر الفجيره دچار سانحه شده است؛ اما واكنش تنها تكذيب بود تا اينكه در نهايت وزارت خارجه امارات در توييتي اين اقدام خراب‌كارانه را فقط در به چهار كشتي تجاري پذيرفت. يك روز تكذيب و روز بعد تأييد؛ اين واكنشي بود كه درباره حادثه اخير در يكي از مهم‌ترين بنادر نفتي امارات متحده عربي رخ داد. با اينكه در اولين روز حادثه، الميادين به نقل از منابع محلي خبر داده بود كه هفت نفت‌كش اماراتي در بندر الفجيره دچار سانحه شده است؛ اما واكنش تنها تكذيب بود تا اينكه در نهايت وزارت خارجه امارات در توييتي اين اقدام خراب‌كارانه را فقط در به چهار كشتي تجاري پذيرفت. در پي آن، عربستان نيز آسيب جدي به دو سوپر نفت‌كش خود در اين منطقه را تأييد كرد. همچنين يك شركت نروژي نيز آسيب ‌ديدن يك نفتكش خود را اعلام كرد. در پي اين حادثه، ايران نيز به آن واكنش نشان داد و ابراز نگراني خود را از اين اقدام خراب‌كارانه اعلام كرد.

** حل چالش‌ بي ‌هويتي
اعطاي تابعيت به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ايراني با مردان خارجي بعد از 90 سال با تصويب نمايندگان مجلس چشم ‌انتظار تأييد شوراي نگهبان است تا محقق شود؛ موضوعي كه رسانه ها در هفته گذشته به انعكاس آن پرداختند. قانون ‌گذار در سال 1308 با توجه به مقتضيات سياسي آن زمان بعد از برچيده ‌شدن حكومت قاجار و تاج ‌گذاري پهلوي در مناسبات و مراودات حقوق خصوصي، ورود پديده مرز را پذيرفت و يكي از سخت ‌گيرانه ‌ترين قوانين تابعيت زمان خود را وضع كرد. حال كه لايحه را دولت تدوين كرده، احتمال ايراد مالي ديگر وجود ندارد و بحث امنيتي هم به موضوعي حاشيه‌اي تبديل شده است، زيرا دليل تغيير قانون معضلات و مشكلاتي بود كه در چند دهه اخير گريبان كودكان متولد از مادر ايراني با اتباع بيگانه را گرفته است و كودكان بي‌هويت و بي‌شناسنامه محروم از حداقل هاي زندگي اجتماعي و بهداشتي و فرهنگي در جامعه‌اي رشد و نمو داشته‌اند كه براي گريز از چالش‌ هاي امنيتي قوانين سخت‌گيرانه در بحث اعطاي تابعيت داشته است.

** رنج سيل همچنان جاري است
بارش باران هاي بي امان و پديده سيلاب در بيشتر شهرهاي ايران هنوز هم بعد از گذشت چند ماه از جمله مهم ترين موضوعاتي به شمار مي رود كه رسانه ها به آن مي پردازند. سيل گرچه در بسياري از مناطق فروكش كرده و همزمان از صدر خبرهاي كشور هم پايين آمده، اما تبعات آن در برخي از مناطق سيل زده مانند خوزستان و لرستان همچنان ادامه دارد. سيل در لرستان كمي متفاوت ‌تر از استان ‌هاي ديگر بود، سيل در برخي از استان‌ ها آمد و ماند، اما در لرستان آمد و همه چيز را با خود برد. به نحوي كه خسارت اوليه سيل لرستان حدود 10 هزار ميليارد تومان برآورد شده است. 15نفر در اثر بارش هاي سيل آساي لرستان جان خود را از دست دادند و زيرساخت هاي اساسي هزاران روستا و چند شهر به ويژه پلدختر و معمولان تخريب شد كه همچنان تلاش براي ترميم آنها ادامه دارد. سيل ضمن اين كه خانه ‌ها و زندگي‌ هاي زيادي را غرق كرد و با خود برد، به زيرساخت ‌هاي اين استان خسارت جدي وارد كرد. شبكه آب بيش از 700 روستا قطع شد و خسارت وارد شده به تاسيسات آبفاي روستايي اين استان 152 ميليارد تومان اعلام شده است. همچنين بيش از31 ميليارد تومان به زيرساخت‌ هاي ارتباطي اين استان خسارت وارد شد. مزارع پرورش ماهي نيز از گزند سيل در امان نمانده است.

** با شادي و موسيقي مخالف نيستيم با ابتذال مخالفيم
مهمترين خبر اجتماعي و فرهنگي كه در هفته گذشته در رسانه ها انعكاس فراواني يافت و مردم به آن توجه داشتند انتشار كليپي از شادي دانش آموزان با آهنگ يكي از خوانندگان غيرمجاز در مدارس مختلف بود. جنجال‌ها بر سر كليپ «آقامون جنتلمنه» همچنان ادامه دارد. درست بعد از روز معلم بود كه كليپ‌هايي از شادي دانش‌آموزان در فضاي مجازي منتشر شد كه در اين فيلم‌ها دانش‌آموزان در مدارس مشغول پايكوبي هستند.در ويدئوهاي منتشر شده دانش‌آموزان ابتدايي با ترانه يكي از خواننده‌هاي رپ آن ور آبي همخواني مي‌كنند. البته انگار پخش اين فيلم‌ها تمامي ندارد. در چند روز گذشته فيلم‌هاي جديدي در بين كاربران فضاي مجازي دست به دست مي‌شد كه نشان از آن داشت در برخي از مدارس ابتدايي مسئولان مدرسه براي جشن روز معلم دي جي (خواننده) آورده‌اند. موضوعي كه با واكنش‌هاي متفاوت كاربران فضاي مجازي و همچنين چهره‌هاي شاخص اصولگرا و اصلاح‌طلب روبه‌رو شد. برخي از چهره‌هاي شاخص اصولگرا خواهان رسيدگي جدي به موضوع شدند و نوك پيكان انتقادات خود را به سمت وزير آموزش و پرورش بردند و گفتند: «متأسفانه مدارس از رسالت و وظيفه خودشان دور شدند و فرهنگ غربي را بين دانش‌آموزان نهادينه مي‌كنند.»

البته منتقدان اين نوع شادي وزير آموزش و پرورش را مسئول اين موضوع دانستند و نوشتند كه او در مدتي كه در وزارت آموزش و پرورش حضور داشته نتوانسته است برنامه‌هاي فرهنگي مناسبي براي دانش‌آموزان طراحي كند. در اين ميان اما چهره‌هاي شاخص اصلاح‌طلب از شادي در مدارس حمايت كردند. آنها اين شادي را حق دانش‌آموزان و خانواده آنها دانستند و گفتند كه ما دانش‌آموزان امروزي را به خوبي نشناخته‌ايم. آنها رنگ شاد مي‌پوشند، موزيك شاد گوش مي‌كنند و غم و غصه را نمي‌پذيرند. البته چهر‌هاي اصلاح‌طلب حرفشان بيشتر از يك حمايت بود. مصطفي تاجزاده فعال سياسي نوشته: تحميل سبك زندگي، مقابله با جشن و شادي در فضاهاي عمومي و مخالفت با آموزش موسيقي در مدارس، صدا و سيما و آموزشگاه هاي خصوصي تاكنون نتيجه بخش بوده يا به ضد خود تبديل شده است و هنجار هاي رسمي در قلمروهاي مختلف را به چالش كشيده است، زير پو ست شهر كشور را نمي‌بينيد؟

** معامله بر سر اينستكس
ضرب ‌الاجل 60 روزه براي اتحاديه اروپا براي اجراي تعهدات بانكي و نفتي و كاهش تعهدات برجامي ايران، واكنش اروپايي‌ ها را دربر داشت‌، موضوعي كه رسانه هاي مختلف اين مساله را به عنوان مهم ترين خبر بين المللي در هفته گذشته بازتاب دادند. آنها اصرار دارند ايران نبايد به اروپا براي راه ‌اندازي ساز وكار مالي اولتيماتوم دهد و هيچ ضرب ‌الاجلي را از سوي تهران نمي‌پذيرند. برخي كارشناسان معتقدند اروپا به دنبال آن است كه ايران از زبان دوستي به جاي زبان تهديد بهره بگيرد و طرح پايبندي اتحاديه اروپا به راه ‌اندازي اينستكس نيز در همين قالب مي‌گنجد. به گزارش رويترز، در اين ميان، استفان سيبرت، سخنگوي دولت آلمان، هم گفته است كار روي اينستكس بيش از انتظار زمان مي‌برد و بايد طرف‌هاي ايراني، متناظر اين سازوكار مالي را در كشور خودشان راه‌اندازي كنند. بنا بر اين گزارش، فرانسه، بريتانيا، آلمان و اتحاديه اروپا اعلام كرده‌اند به تلاش‌هاي خود براي ادامه تجارت مشروع با ايران از جمله از طريق اينستكس ادامه خواهند داد و اينستكس كه تحت حمايت اتحاديه اروپا است و براي دورزدن تحريم‌‌هاي آمريكا طراحي شده، از دادوستد با ايران به كمك ارزي غير از دلار پشتيباني مي‌‌كند. شركت سهامي خاص ساز وكار ويژه تجارت و تأمين مالي ايران و اروپا (اينستكس) كه در 9 ارديبهشت ‌ماه به ثبت رسيد و علي‌اصغر نوري به‌ عنوان مديرعامل اين شركت و حميد قنبري به‌عنوان رئيس هيئت مديره آن انتخاب شده‌اند، قدمي است كه از سوي ايران برداشته شده و به نظر مي‌رسد اظهارات سخنگوي دولت آلمان نيز در اين راستا باشد. اينكه اين اظهارات مقامات اروپايي چه پيامي به ايران مي‌دهد، موضوعي است كه بنا داريم آن را با دو كارشناس در حوزه مالي و پولي مطرح كنيم.

پژوهشم**9117**9131