۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۱:۱۵
کد خبر: 83316530
T T
۰ نفر
بازارهای منطقه، كورسوی امید فعالان صنعت مبلمان

تهران- ایرنا- این روزها صنعت مبلمان و دكوراسیون داخلی حال و روز خوشی ندارد و انبوهی از مشكلات از نبود و گرانی مواد اولیه تا جولان دلالان، هر روز زخم تازه ای بر پیكر فعالان این بخش می زند، اما همین صنعتگران از بازار همسایگان به عنوان كورسوی امید به فردا یاد می كنند.

جمهوری اسلامی ایران نوزدهمین بازار بزرگ مبلمان در جهان است و در عین حال یكی از تولیدكنندگان و صادركنندگان منطقه به شمار می رود كه در 9 ماه پارسال 36 میلیون دلار صادرات داشت.
بیشترین صادرات مبلمان به كشورهای عراق، افغانستان و عمان است كه مطابق آمارهای 9 ماهه پارسال به ترتیب 241 درصد، 157 درصد و 160 درصد نسبت به سال قبل از آن رشد داشته است.
در یك سال اخیر اما فعالان صنعت مبلمان و دكوراسیون داخلی اوضاع آشفته ای را تجربه كردند. مشكلاتی كه افزایش نرخ ارز مقدمه ای بر آغاز آن بود و در ادامه با گرانی و كمبود شدید مواد اولیه، بی ثباتی قیمت ها و ركود بازار همراه شد. مشكلات مالیات، بیمه تامین اجتماعی، افزایش نرخ اجاره و دستمزدها و ترخیص نشدن كالاها و مواد اولیه از گمرك نیز همچنان به قوت خود باقی است.
برخی تولیدكنندگان با وجود همه مشكلات یاد شده، از افزایش نرخ ارز به عنوان فرصت جدیدی یاد می كنند كه می تواند زمینه ساز حضور كالاهایشان در بازارهای جذاب منطقه باشد. با این وجود، بسیاری از آنان از آموزش كافی برای حضور در این بازارها برخوردار نیستند و زمینه سازی برای حضور در این بازارها را از دولتمردان مطالبه می كنند.
چهارمین نمایشگاه ملی و تخصصی مبلمان و دكوراسیون داخلی كه روز چهارشنبه (25 اردیبهشت ماه) با مشاركت 150 شركت و كارگاه تولیدی از مناطق مختلف كشور در محل دائمی نمایشگاه های تخصصی شهرداری تهران واقع در بوستان گفت وگو آغاز بكار كرد، فرصتی بود تا از نزدیك پای درد و دل برخی تولیدكنندگان و فعالان این صنعت بنشینیم.

** صادرات، گزینه ای جذاب برای تولیدكنندگان
مدیر فروش یك شركت تولیدكننده مبلمان در گفت وگو با ایرنا اظهار داشت: در شرایط كنونی، تولید ریسك بزرگی در كشور است و شاهدیم سود اصلی را واسطه ها و دلالان می برند، زیرا از استیصال تولیدكنندگان سوء استفاده كرده و محصولاتشان را با قیمت های ناچیز می خرند.
«علیرضا ایران نژاد» به كاهش حاشیه سود در این صنعت اشاره و دلیل آن را افزایش هر روزه قیمت مواد اولیه عنوان كرد.
وی گفت: فقط قیمت فوم مورد استفاده برای ساخت مبلمان از آغاز امسال تاكنون 20 درصد افزایش یافته است، همچنین در یك سال گذشته قیمت چوب راش 300 درصد، اسفنج بیش از 100 درصد و رنگ سه تا چهار برابر شده است.
این تولیدكننده مبلمان افزود: این در حالی است كه به دلیل ركود بازار و استقبال نشدن از تولیدات از سوی مردم، قیمت محصولات نهایی را فقط 20 درصد افزایش دادیم و این موضوع فقط سال گذشته هزینه 400 میلیون تومانی را به شركت تحمیل كرده است.
وی یادآور شد: در گذشته عمده پارچه های مورد استفاده را از تركیه وارد می كردیم، اما امروز مجبوریم پارچه بی كیفیت چینی را با قیمت پارسال پارچه مرغوب ترك از بازار تهیه كنیم.
ایران نژاد بیان داشت: بیمه، مالیات، انواع و اقسام عوارض، بالا رفتن نرخ اجاره، حقوق و دستمزدها، سایر مشكلاتی است كه فعالان این صنعت با آن مواجه اند.
وی كه شركت تولیدی اش در منطقه «چهار دانگه» تهران مستقر است، به ورشكستگی دستكم 50 درصدی یا تعدیل نیروهای گسترده همكاران خود در یك سال گذشته اشاره كرد كه متاثر از سختی شرایط یاد شده اتفاق افتاده است.
این مدیر فروش در عین حال به رونق صادرات با افزایش نرخ ارز به عنوان گزینه ای جذاب برای تولیدكنندگان یاد كرد، اما گفت: متاسفانه شركت های كوچك و متوسط با وجود توانایی ساخت محصولات رقابت پذیر و باكیفیت، از تجربه لازم برای حضور در بازارهای خارجی برخوردار نیستند.

** نبود مواد اولیه در بازار
«مرتضی بهرامی» دیگر تولیدكننده حاضر در این نمایشگاه، با ابراز گلایه از نابسامانی بازار، به نبود اجناس و مواد اولیه و بالا رفتن هر روزه قیمت ها در بازار اشاره كرد و گفت: حتی افزایش ناچیز 30 تا 35 درصدی قیمت محصولات نهایی نیز با اینكه به هیچ عنوان در حد افزایش چند برابری قیمت مواد اولیه نیست، نتوانسته انگیزه خرید در مشتریان ایجاد كند.
وی،هدف خود از حضور در نمایشگاه را عرضه مستقیم محصول و امید به رونق در كسب و كار عنوان كرد، اما تاكید كرد: وضعیت به گونه ای شده كه اگر دخل و خرج هم یكی شود، قانع هستیم، زیرا در كارگاه هایمان افراد ماهری كار می كنند كه خود نان آور خانواده شان هستند.

** مشكل كپی شدن محصولات و جولان كلاهبرداران در فضای مجازی
مدیر یك گالری مبلمان واقع در شرق تهران نیز به ایرنا گفت: این روزها به ناچار به حداقل سود قناعت كردیم، تا در آشفته بازار كنونی بیشتر دوام بیاوریم.
«اكبر فراهانی» به سه برابر شدن قیمت چوب راش و روس و پنج برابر شدن قیمت پارچه اشاره كرد و افزود: در یك سال گذشته قیمت پارچه های چینی از متری 14 هزار تومان به 75 هزار تومان افزایش یافته، این در حالی است كه پارچه ترك كمتر از متری 200 هزار تومان در بازار یافت نمی شود.
وی بیان داشت: بی ثباتی قیمت ها به مشكلی اساسی برای تولیدكنندگان تبدیل شده، بطوری كه از روز سفارش محصول توسط مشتری تا زمان تحویل - كه بطور معمول یك ماه به طول می انجامد- تفاوت قیمت ها چشمگیر است و در بسیاری موارد منجر به زیان تولیدكننده می شود.
فراهانی اظهار داشت كه به دلیل نابسامانی بازار، در یك سال اخیر بسیاری همكارانش ورشكست شده یا از دست طلبكاران فراری اند و بی ثباتی شرایط جرات اجرای فعالیت های جدید را از آنان گرفته است.

** مشكلات صادرات
این عضو اتحادیه صادركنندگان مبلمان، از تحریم بانك ها و دردسرهای تبادلات پولی به عنوان یكی از مهمترین مشكلات صادرات یاد و تاكید كرد: با وجود به صرفه شدن صادرات، برای انجام فعالیت های صادراتی ضمانت می خواهیم.
وی ادامه داد: در سال های گذشته فعالان صنعت مبلمان و دكوراسیون كشورمان پیشرفت های خوبی داشته و محصولاتی رقابتی به بازارها عرضه كرده اند، اما به دلیل نبود تجربه لازم، ریسك حضور در بازارهای بین المللی را بر خود هموار نمی كنند.
این مدیر گالری مبلمان، همچنین از مشكلات گمركی و زمانبر شدن ترخیص كالاها از گمرك به عنوان عامل اصلی كمبود پارچه و سایر مواد اولیه در بازار یاد كرد.
وی به سفر 2 ماه پیش خود به چین اشاره و اظهار داشت: كُدهای پارچه ای مورد نیاز صنعت مبلمان به وفور در این كشور یافت می شود، اما مشكلات ترخیص، تغییر هر روزه قوانین و تعرفه های بالای ورود كالا سبب شده تا كمبود شدیدی در بازار حاكم باشد، فروشندگان پارچه قیمت های بالایی را از مشتریان مطالبه كنند و عرصه برای سوء استفاده دلالان فراهم شود.

** سوء استفاده دلالان مجازی
فراهانی با انتقاد از اجرایی نشدن قانون كپی رایت در كشور، گفت: در حالی كه تولیدكنندگان واقعی با پرداخت مالیات و عوارض به تولید می پردازند، اما عده ای دلال با كپی كردن محصولات و با بازاریابی در فضای مجازی، زحمات چندین ماهه تولیدكنندگان واقعی را بر باد می دهند.
وی با بیان اینكه باید اصالت آگهی و آگهی دهنده اینترنتی مشخص باشد، افزود: كلاهبرداری های زیادی از این طریق انجام می شود كه به دلیل مراجعه نكردن مشتری به تولیدكننده و فروشنده واقعی، قابل پیگیری نیست.
چهارمین نمایشگاه ملی و تخصصی مبلمان و دكوراسیون داخلی تا شنبه (28 اردیبهشت ماه) از ساعت 13 تا 23 آماده بازدید علاقمندان است.

گزارش از : محمد ملك دار
اقتصام*3065**1601**