۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۳:۳۹
کد خبر: 83318360
T T
۰ نفر

زیان های بهداشتی استفاده از جوش شیرین در پخت نان

۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۳:۳۹
کد خبر: 83318360
زیان های بهداشتی استفاده از جوش شیرین در پخت نان

تهران- ایرنا- نان یكی از منابع تامین كننده ریز مغذی ها از جمله آهن برای بدن است كه می تواند 10 درصد آهن مورد نیاز بدن را برطرف سازد، اما استفاده از جوش شیرین در پخت نان نه تنها آهن بدن را تامین نمی كند بلكه زیان های بهداشتی نیز در پی دارد.

به گزارش خبرنگار سلامت ایرنا، نان به عنوان مهمترین فرآورده حاصل از گندم، غذای اصلی مردم است و روزانه قسمت زیادی از انرژی، پروتیین، املاح و مواد معدنی مورد نیاز بدن را تامین می كند.
براساس تحقیقات انجام شده در سطح كشور میانگین مصرف نان حداقل 300 گرم به ازای هر فرد است كه پنج برابر بیشتر از مصرف روزانه مردم اروپا است.
بر اساس مطالعات و بررسی مصرف غذایی خانوارهای ایرانی، تا 60 درصد آهن دریافتی مردم از طریق نان تامین می شود.
كارشناسان تغذیه معتقدند كه ممكن است از جوش شیرین برای پف كردن یا ورآوردن نان به طور غیر مجاز در نانوایی ها، استفاده شود، زیرا این ماده شیمیایی در اثر حرارت تجزیه شده و گاز دی اكسید كربن تولید می كند. چنانچه از این ماده به مقدار قابل توجهی استفاده شود سبب افزایش ضایعات در نان، باعث كاهش عطر و طعم نان، ایجاد حالت قلیایی و رنگ زرد به علت وجود كربنات سدیم می شود و این مساله در نان مطلوب نیست.

* جوش شیرین هضم معده را مختل می كند
امیر عباس رضوی متخصص تغذیه در این باره به خبرنگار ایرنا می گوید: جوش شیرین می تواند اسید كلریدریك معده را خنثی كند و در نتیجه باعث اختلال در عمل هضم و جذب مواد معدنی می شود.
وی می افزاید: به دنبال كاهش اسیدیته معده، عوارض و اختلالات گوارشی، عدم هضم غذا و تاخیر در تخلیه معده ایجاد می شود و همچنین این ماده می تواند سبب ایجاد نفخ و سایر عوارض گوارشی شود و از طرفی در صورت تغذیه طولانی و مداوم، روی معده اثرات منفی بگذارد.
رضوی ادامه می دهد: عوارض و اختلالات گوارشی نان حاوی جوش شیرین آن است كه خمیر نان به خوبی پخته نشده و كاملا برشته نمی شود، لذا باعث چسبیدن نان به دندان و توقف بیشتر نان در معده می شود كه این مساله موجب ورم و زخم معده و اثنی عشر می شود.
وی ادامه می دهد: جوش شیرین در تركیب با اسید معده تولید كلرید سدیم كرده كه مصرف آن در افراد مبتلا به بیماری های كلیوی، قلبی و فشار خون می تواند مضر باشد.
این متخصص تغذیه می گوید: همچنین مصرف این ماده می تواند در ایجاد یا تشدید تشنج در كودكان نقش داشته باشد و بلعیدن مقدار زیادی جوش شیرین می تواند منجر به انواع اختلالات متابولیكی شود.
رضوی می افزاید: از عوارض دیگر مصرف جوش شیرین می تواند افزایش سدیم و كاهش كلسیم خون و به دنبال آن افزایش فشار خون، حملات ناگهانی گرفتگی ماهیچه ها، كاهش حجم خون بین حفره ای و قلیایی شدن ادرار باشد و همچنین استفاده از جوش شیرین در نان می تواند باعث افزایش جذب فلزات سنگین مانند سرب و جیوه شده و در طولانی مدت اختلالات جدی را در بدن ایجاد كند.

* استفاده از جوش شیرین افزایش یافته است
مرضیه كرمی كارشناس تغذیه نیز در این زمینه به خبرنگار ایرنا می گوید: برخی از نانوایی ها در تولید نان های سنتی در كشور به خصوص لواش و تافتون از جوش شیرین كه ماده ای شیمیایی بوده و در صنایع مختلف كاربرد دارد، استفاده می كنند و در طی سال های مختلف به علل گوناگون میزان استفاده از آن در نانوایی ها افزایش یافته است.
وی می افزاید: گاهی اوقات نانوایی ها برای صرفه جویی در وقت و تهیه سریع خمیر، میزان مصرف جوش شیرین را تا یك تا یك و نیم در هزار واحد افزایش داده كه نه تنها این میزان جوش شیرین در رنگ آن اثر گذاشته و آن را زرد یا تیره می كند بلكه مزه و طعم نان را نیز قلیایی و نامطلوب می كند.
كرمی می گوید: با توجه به مشكلات عدیده ایی كه مصرف جوش شیرین در كیفیت نان ایجاد می كند، وزارت بهداشت در طی 2 دهه گذشته حذف جوش شیرین از نان را در دستور كار قرارداده و با نانوایی هایی كه از جوش شیرین استفاده می شود برخورد قانونی می كند.
وی ادامه می دهد: مصرف جوش شیرین در نان می تواند موجب ورود مقادیر زیادی سدیم به بدن شود و خطرات افزایش دریافت سدیم چه از طریق نان یا سایر مواد غذایی به صورت فشار خون بالا، بیماری های قلبی عروقی، سكته های مغزی، پوكی استخوان وبیماری های كلیوی سلامت مردم را به خطر می اندازد.
این كارشناس تغذیه در زمینه تشخیص نان هایی كه جوش شیرین در آن ها استفاده می شود، می گوید: نانی كه در تهیه ان جوش شیرین استفاده شده ماندگاری كمی دارد و در مدت زمان كمتری كپك می زند، حالت لاستیكی دارد و كش می آید.
اجتمام*9022*9105