به گزارش خبرنگار ایرنا، پس از برگزاری نشستی كه تیبور ناجی، معاون وزیر خارجه آمریكا در امور آفریقا با نمایندگان اتحادیه افریقا، سازمان ملل، اتحادیه اروپا، فرانسه، آلمان، انگلیس، و نروژ داشت، ناجی به رسانه ها اعلام كرد كه جامعه جهانی خواستار از سر گیری مذاكرات میان شورای نظامیان سودان و معترضان برای دستیابی به توافقی درباره دولت انتقالی است.
روز 25 اردیبهشت شورای نظامی سودان كه قدرت را در این كشور در دست دارد، اعلام كرد كه درمذاكرات خود با مخالفان به نتیجه رسیده و دو طرف توافق كردهاند كه به مدت سه سال یك دولت انتقالی با مشاركت نظامیان و غیرنظامیان حكومت را در دست داشته باشد و زمینه انتقال به دموكراسی و سپردن امور به دولت منتخب مردم را فراهم آورد.
این توافق پس از چند ماه تظاهرات اعتراضی كه به بركناری عمر البشیر، رئیس جمهوری سابق این كشور منجر شد، به دست آمد.
اما در شامگاه 25 اردیبهشت مذاكرات ارتش و مخالفان در سودان به مدت 72 ساعت به تعلیق در آمد. قرار بود كه نمایندگان شورای نظامی انتقالی سودان و نمایندگان جنبش های مدنی معترض درباره تركیب شورای حاكمیت كه نهادی كلیدی برای دوران انتقال حكومت است، مذاكره كنند. اما شورای نظامی با این استدلال كه اكنون پایان بخشیدن به وضعیت امنیتی پایتخت به دلیل اعتراضات خیابانی ضروری است، تصمیم گرفتند مذاكرات را تعلیق كنند.
معاون وزیر خارجه آمریكا در امور آفریقا در توییتی نوشت: ما به همراه شركایمان از توافقهایی كه میان شورای نظامی انتقالی و مخالفان مدنی درباره نهادهای جدید حاصل شد، استقبال كردیم و نگرانی خود را نسبت به خشونتها علیه تظاهركنندگان سودانی ابراز داشتیم و از فرماندهان نظامی سودان خواستیم اجازه برگزاری تظاهرات مسالمت آمیز را داده و عاملان این اقدامات خشونت آمیز را محاكمه كنند.
عبدالفتاح البرهان، رئیس شورای نظامی در یك برنامه تلویزیونی خواهان برچیدن موانع خیابانی، باز كردن پلها و خط راهآهن و پایان دادن به اعتراضات شده است. او آرام شدن شرایط كشور را برای رسیدن به یك توافق كلی درباره انتقال قدرت، ضروری دانست.
«ائتلاف برای آزادی و تغییر» كه اكثریت گروه های مخالف سودانی را در بر می گیرد این تصمیم شورای نظامی را تاسف بار خواند و اعلام كرد: «این تصمیم پیشرفتهایی كه تا كنون در مذاكرات بهدست آمده نادیده گرفته است در واقع اگر نشست چهارشنبه به توافق نهایی منجر شده بود، موانع خیابانی برچیده می شد.»
ائتلاف مخالفان در بیانیه خود افزوده است كه قصد دارد به تحصن در مقابل مقر نیروهای ارتش در خارطوم و سراسر كشور ادامه دهد. به این ترتیب این احتمال وجود دارد كه تنش ها در سودان افزایش یابد.
قرار بود شورای نظامی سودان در دیدار با رهبران تظاهرات ساختار نهایی دوره انتقالی و تشكیل سه شورای حاكمیتی، دولتی و قانونگذاری كه مسئول امور سودان در مرحله انتقالی به مدت سه سال خواهد بود، بررسی كند.
اما ارتش همانگونه كه پیشتر نیز اعلام كرده بود گفت كه میخواهد تجمع اصلی مخالفان در خارطوم را برچیند چرا كه معترضان خیابانهای اطراف را مسدود میكنند و وضعیت عبور و مرور در پایتخت را غیرقابل قبول است ژنرال های ارتش معتقدند كه تحصنها و اعتراضات موجب هرج و مرج شده است.
روز جمعه صدها تحصنكننده سودانی پس از برگزاری نماز جمعه در میدان اصلی خارطوم در مقابل مقر فرماندهی ارتش تحصن كردند و پیكر یكی از قربانیان این تحصن كه با شلیك سه گلوله كشته شده بود، تشییع كردند. نمازگزاران سودانی در این مراسم كشتار معترضان را محكوم كردند و انتقال قدرت به غیرنظامیان و توافق با رهبران انقلاب را خواستار شدند.
در 22 فروردین گذشته عمر البشیر، پس از سه دهه حكومت بر سودان بهدلیل تظاهرات و اعتراضات مردمی سرنگون شد و ارتش این كشور قدرت را در دست گرفت. اپوزیسیون اما خواهان ایجاد حكومتی غیرنظامی در كشور است و نمیخواهد نظامیانی كه در حكومت عمر البشیر نقش داشتند حكومت كنند. مخالفان در روزهای اخیر اعتراضات خود را برای دستیابی به این خواسته بیشتر كرده اند.
9229
تهران- ایرنا- با تعلیق مذاكرات میان معترضان و ارتش در سودان نگرانی ها نسبت به سرنوشت این كشور افزایش یافته است، جامعه جهانی خواستار از سرگیری مذاكرات شده و از خشونت علیه معترضان ابراز نگرانی كرده است.