به گزارش ایرنا، طرح نظام ارجاع به پزشك خانواده راهكار ایجاد فرصت برای بهره مند شدن همه اقشار جامعه از خدمات درمانی با تعرفه دولتی است؛ همه ما زمان های طولانی برای ویزیت پزشك متخصص در مراكز درمانی صرف كرده ایم و گاه متوجه شده ایم با وجود صرف مدت زمان طولانی برای مراجعه به پزشك متخصص، پزشك مرتبط با بیماری ما نیست، در صورتی كه اگر طرح نظام ارجاع به پزشك خانواده به شیوه درست و اصولی اجرا شود، پزشك خانواده در صورت نیاز فرد بیمار را به پزشكان متخصص و فوق تخصص معرفی می كند.
اجرای طرح نظام ارجاع به پزشك خانواده از هدررفت وقت شهروندان جلوگیری و زمینه مراجعه به پزشك متخصص را فراهم می كند.
اجرای طرح های نو مقاومت هایی را در جامعه هدف ایجاد می كند و ممكن است اجرای طرح نظام ارجاع به پزشك خانواده در جامعه ما هم با مقاومت هایی همراه باشد، اما باید همه به این نقطه نظر برسیم كه اجرای اصولی، تبیین و آگاه سازی افكار عمومی نسبت به مزایای اجرای طرح به طور حتم از میزان مقاومت ها در اجرای آن می كاهد.
اما آنچه با وجود مقاومت ها مسلم به نظر می رسد این است كه طرح نظام ارجاع به پزشك خانواده طرح موفقی است كه كشورهای توسعه یافته این روند را در حوزه درمان درپیش گرفته اند، اگر این روند به شیوه درست اجرا شود، بی شك در تحقق عدالت اجتماعی در حوزه درمان گام مهمی برداشته می شود.
** ارایه خدمات هدفمند با اجرای طرح نظام ارجاع
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی استان سمنان گفت: اجرای نظام ارجاع به پزشك خانواده نقش مهمی در ارایه خدمات درمانی هدفمند دارد.
علی گوهری افزود: هدف از اجرای نظام ارجاع به پزشك خانواده ارایه خدمات درمانی اولیه به بیمار به وسیله پزشك خانواده و ارجاع به پزشك متخصص در صورت تشخیص پزشك خانواده است.
وی ادامه داد: در نظام ارجاع به پزشك خانواده بیمار تصمیم گیرنده در مراجعه به پزشك نیست بلكه براساس تشخیص پزشك خانواده اقدامات درمانی برای بیمار انجام می شود و اگر خودش بخواهد تصمیم بگیرد باید در خارج از نظام ارجاع خدمت دریافت كند و این مهم موجب ارایه خدمات درمانی هدفمند و جلوگیری از خدمات اضافی می شود.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی استان سمنان ابراز داشت: اكنون نظام ارجاع به پزشك خانواده سه سطح ارایه خدمات درمانی را شامل می شود.
وی یادآور شد: سطح اول شامل ارایه خدمات در مركز خدمات جامع سلامت روستایی و شهری و خانه بهداشت، سطح دوم نظام ارجاع به پزشك خانواده شامل خدمات تخصصی شامل خدمات تشخیصی، درمانی، توانبخشی، عمل های جراحی، اقدامات بالینی، خدمات دارویی، آزمایشگاه ها و تصویربرداری و سطح سوم شامل خدمات فوق تخصصی می شود.
** كاهش هزینه بیمار ارمغان طرح نظام ارجاع
گوهری، صرفه جویی در وقت و جلوگیری از سرگردانی بیمار، كاهش هزینه بیماران و دریافت خدمات تخصصی و فوق تخصصی با تعرفه دولتی، انتخاب درست پزشك متخصص و جلوگیری از مراجعه به پزشكان متعدد و غیرمرتبط را از مزایای اجرای طرح نظام ارجاع به پزشك خانواده عنوان كرد.
وی، دسترسی بهتر مالی و زمانی برای اقشار ضعیف جامعه، شفافیت بیشتر در روند درمان، كاهش خوددرمانی، وجود پرونده الكترونیك برای بیمار و كاهش میزان هزینه نظام بیمه را از دیگر مزایای اجرای طرح نظام ارجاع به پزشك خانواده مطرح كرد.
**ناآگاهی مانع اجرای طرح نظام ارجاع
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی استان سمنان، نبود آگاهی درباره طرح پزشك خانواده، ضعف فرهنگ سازی، نبود زیرساخت كافی، همكاری بین بخشی ضعیف و كافی و اثربخش نبودن نظارت نهادهای مختلف را مشكلات پیش روی اجرای طرح نظام ارجاع به پزشك خانواده مطرح كرد.
وی خاطر نشان كرد: بی اعتمادی مردم به اجرای طرح نظام ارجاع به پزشك خانواده، كاهش ارزش طرح به علت رایگان بودن، نبود تناسب بین سرانه پرداختی به پزشكان و جمعیت زیر پوشش، فقدان شفاقیت پرداخت ها به پزشك خانواده از دیگر مشكلات اجرای طرح نظام ارجاع به پزشك خانواده است.
**تامین زیرساخت لازمه اجرای طرح نظام ارجاع
مدیر درمان تامین اجتماعی استان سمنان گفت: برای اجرای طرح نظام ارجاع به پزشك خانواده باید زیرساخت ها فراهم و با اطلاع رسانی به جامعه زمینه اجرای موفق طرح فراهم شود.
مجتبی اكرم افزود: در استان سمنان بیش از متوسط و استاندارد پزشك متخصص وجود دارد و دسترسی آسان به پزشك متخصص نقض آشكار طرح تحول نظام سلامت است
به گفته وی، طرح تحول نظام سلامت علم اقتصاد در حوزه درمان است، دسترسی ارزان، موجب افزایش تقاضا و مغایر با اجرای طرح نظام ارجاع به پزشك خانواده است.
وی ابراز داشت: طبق استاندارد تعریف شده از سوی وزارت بهداشت، به ازای هر یك میلیون نفر جمعیت یك مركز تصویربرداری ام آر آی نیاز است و اكنون در استان سمنان پنج مركز تصویربرداری وجود دارد و این میزان مركز تصویربرداری در استان 702 هزار نفری سمنان مغایر با علم اقتصاد درمان و طرح نظام ارجاع به پزشك خانواده است.
وی تصریح كرد: دسترسی آسان و نیازهای القایی هزینه های درمان را افزایش داده است و هدفمند كردن درمان با اجرای طرح نظام ارجاع به پزشك خانواده نقش موثر در كنترل قیمت دارد، چرا كه مردم بدون علم به این كه باید به چه پزشكی مراجعه كنند دایم در حال تهیه دارو و انجام آزمایش هستند.
**آموزش مهمترین گام در اجرای طرح نظام ارجاع
مدیركل بیمه سلامت استان سمنان گفت: آموزش مهم ترین زیرساخت برای اجرای طرح نظام ارجاع به پزشك خانواده است و آموزش نباید فقط محدود به مردم باشد، تمام سازمان ها و مولفه های موثر در اجرای طرح نظام ارجاع به پزشك خانواده باید آموزش فرابگیرند.
رضا ممتحن افزود: وزارت بهداشت در اجرای طرح نظام ارجاع به پزشك خانواده به تربیت پزشك عمومی و پزشك خانواده توجه داشته باشد.
وی ادامه داد: سمنان از استان های معدود است كه مردم مراجعه به پزشك متخصص را به مراجعه به پزشك عمومی ترجیح می دهند و تعداد پزشكان عمومی نسبت به متخصص كم است.
وی اظهار داشت: برای اجرای طرح نظام ارجاع به پزشك خانواده باید به تامین زیرساخت های درمانی مانند پاراكلینیك به نسبت جمعیت توجه كرد.
ممتحن تصریح كرد: اجرای طرح نظام ارجاع به پزشك خانواده به معنای ایجاد محدودیت در ارایه خدمات درمانی نیست بلكه با اجرای این طرح خدمات درمانی به افراد هدفمند انجام می شود و مانع از ایجاد سردرگمی در بیمار می شود.
مدیركل بیمه سلامت استان سمنان گفت: در تهران به ازای هر 250 هزار نفر یك مركز تصویربرداری ام آر آی وجود دارد اما در استان سمنان به ازای هر 130 هزار نفر یك مركز ام آر آی فعال است.
به گزارش ایرنا، آموزش و اطلاع رسانی به مردم در همراه كردن جامعه و كاهش مقاومت ها در اجرای طرح نظام ارجاع به پزشك خانواده نقش مهم دارد و رسانه ظرفیت مناسبی برای آگاهی بخشی به مردم درباره مزایای اجرای طرح است.
7342/6103/7408
سمنان - ایرنا - اجرای درست و دقیق طرح نظام ارجاع به پزشك خانواده گامی در راستای ارایه خدمات درمانی هدفمند، كاهش هزینه های درمان، جلوگیری از سردرگمی بیمار و برقراری عدالت اجتماعی در حوزه درمان است.