به گزارش ايرنا ولي الله حياتي روز سه شنبه در شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر، چرخه مبارزه با اين آسيب را معيوب خواند و اظهار كرد: دستگاه هاي مرتبط حلقه مفقوده را پيدا كنند تا مشخص شود چرا تلاش هايي كه براي دستگيري، سم زدايي و درمان انجام مي شود به بار نمي نشيند.
وي افزود: در مورد كاهش آسيب هاي اجتماعي به ويژه در حوزه اعتياد و بانوان نتوانسته ايم از ظرفيت سمن ها استفاده مطلوبي بكنيم.
حياتي در اين نشست كه با محوريت طرح تحول نظام مديريت و ساماندهي معتادان متجاهر برگزار شد، از مديران مربوط خواست اين طرح را كه 2 هفته پيش براي آنان ارسال شده طي 10روز آينده مطالعه كرده و با تحليل آن، نقاط قوت و ضعف آن را ارائه كنند.
معاون استاندار خراسان شمالي افزود: استاندار اين طرح را به دبيركل ستاد مبارزه با مواد مخدر ارائه كرده و روي اين طرح بحث و گفت و گو شده و بناي كشور بر اين است كه اين طرح در استان اجرا شود.
وي گفت: بر اين اساس دستگاه ها فرصت را غنيمت شمرده و نيازمندي هاي خود در زمينه اجراي اين طرح را احصا و توجهاتي كه بايد دستگاه هاي ملي به اين طرح داشته باشند، مد نظر قرار دهند و به جمع بندي مناسب برسند تا به معاونان ستاد مبارزه با مواد مخدر ارائه كنيم.
وي اظهار داشت: با توجه به مشكلاتي كه استان در زمينه اعتياد دارد، مصصم هستيم تا با همه امكاناتي كه داريم به سمت كاهش اين آسيب برويم و در نخستين گام افزايش فضاي نگهداري معتادان در دستور كار است.
حياتي با بيان اينكه مصصم هستيم مجموعه اقامتي سپاه را به مراكز اقامتي معتادان اضافه كنيم، افزود: در سفر آينده دبيركل ستاد مبارزه با مواد مخدر به استان، اردوگاه سپاه را تعيين تكليف و مقدمات استفاده از اردوگاه كميته امداد امام (ره) با ظرفيت هزار و 500 نفر را نيز در همين سفر فراهم خواهيم كرد.
* تصويب برش استاني طرح مبارزه با اعتياد
دبير شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر خراسان شمالي نيز با اشاره به اينكه مطالعات اين طرح با توجه به داده هاي 16 استان توسط دانشگاه شهيد بهشتي انجام شده، گفت: در اين طرح در مجموع وضعيت استان ما از بقيه بهتر بود.
احمد ريواده با بيان اينكه برش استاني طرح مبارزه همه جانبه با مواد مخدر مصوب شده، افزود: با توجه بازگشت 40 درصد معتادان به اعتياد و مراجعه مجدد به مركز نگهداري معتادان ماده 16، و نيز نبود غربالگري و فضاي مناسب در اين كمپ، مي توان گفت در اجراي طرح موفق نبوده ايم.
وي با بيان اينكه 98 درصد افرادي كه در كمپ ماده 16 نگهداري مي شوند سنجش غربالگري را نداده و نيز سنجش سل، هپاتيت و ايدز از آنها گرفته نشده، اظهار كرد: متاسفانه مصاديق معتاد متجاهر نيز از سوي كميته اي كه بايد اين كار را انجام دهد، مشخص نشده است.
* خراسان شمالي با 62 هزار معتاد
اين مسئول، شمار معتادان استان را 62 هزار و 142 نفر عنوان و بيان كرد: از اين تعداد 335 معتاد متجاهر طرد شده از خانواده، 165 معتاد متجاهر بي خانمان، 245 معتاد متجاهر بيش از دو بار ارجاع شده به مراكز درماني هستند.
ريواده تصريح كرد: علاوه بر آن 40 درصد افراد پذيرش شده بازگشت مجدد به مصرف مواد مخدر را داشته اند.
وي به حوزه كودكان و زنان نيز اشاره كرد و گفت: در اين حوزه ها برنامه مشخصي نداريم و بعد از رهاسازي نمي دانيم سرنوشت آنها چه مي شود و مركز ماده 16 ويژه زنان نداريم.
وي اظهار داشت: پارسال يك واحد بستري در بيمارستان امام رضا(ع) بجنورد به انجام عملياتي همچون سم زدايي اين كودكان اختصاص يافت اما مركز ويژه اي براي نگهداري كودكان دچار اختلال سوء مصرف مواد مخدر، بعد از عمليات سم زدايي وجود ندارد.
ريواده بيان كرد: بسياري از اين كودكان بلافاصله بعد از سم زدايي مواد مخدر به خانواده تحويل داده مي شوند اما برخي از خانواده ها معتاد هستند و كودك دوباره به چرخه مصرف مواد باز مي گردد.
وي با بيان اينكه هيچ سامانه اطلاعاتي در مورد كودكان داراي اختلال سوء مصرف مواد مخدر نداريم، افزود: اطلاعاتي در مورد اينكه اين افراد چه كساني هستند و چه بيماري هايي همراه آنهاست نداريم و بيشتر كودكاني كه به بيمارستان براي سم زدايي ارجاع مي شوند توسط پليس در پاتوق ها دستگير شده اند.
دبير شوراي هماهنگي مبارزه با مواد مخدر خراسان شمالي گفت: يك سوم كودكان دچار اختلال سوء مصرف مواد مخدر در اين استان بازگشت به مصرف مواد مخدر را دارند.
ريواده با بيان اينكه براي زنان بي خانمان و معتاد مركز و يا مراكز حمايتي نداريم، گفت: در اين طرح مراكز و راهكاري نيز براي اين زنان ديده شده تا مخاطرات آن ها كاهش پيدا كند.
وي شمار مردان مبتلا به بيماري ايدز در استان را 250 نفر برشمرد و افزود: هم اكنون شرايط نگهداري اين بيماران فراهم نيست اما در طرحي كه ارائه شده اين موارد هم ديده شده است.
وي تاكيد كرد: در ساماندهي معتادان با روش فعلي و با وجود هزينه كرد 20 ميليارد ريال خروجي مناسب نداريم و بايد از همه ظرفيت شورا و اعضاي آن در اين خصوص استفاده كنيم.
استان خراسان شمالي 863 هزار نفر جمعيت دارد كه 44 درصد آنان در نواحي روستايي سكونت دارند.
ب/5132
بجنورد- ايرنا- معاون سياسي، امنيتي و اجتماعي استاندار خراسان شمالي گفت: اين استان رتبه ششم اعتياد كشور را دارد و با توجه به شرايطي كه در زمينه اعتياد داريم بايد شمار مراكز نگهداري معتادان نيز افزايش پيدا كند.