به گزارش ایرنا، آذربایجان غربی از جمله استان های درگیر با معضل كم آبی و تغییر اقلیم است و در همین راستا به ذخیره آب های سطحی و زیرزمینی به ویژه در شمال و جنوب استان نیاز اساسی دارد.
بر همین اساس به جز حوضه آبریز دریاچه ارومیه كه سدسازی در آن با هدف احیای دریاچه ممنوع است، در شمال و جنوب استان طرح های سدسازی ارزشمندی به تازگی به بهره برداری رسیده یا آماده بهره برداری است كه سیلوه پیرانشهر، سردشت و كرم آباد پلدشت از جمله آنها به شمار می رود.
سد كرم آباد پلدشت كه در نوع خود در صنعت سدسازی كم نظیر است، در حوضه ارس از زیرمجموعه های حوضه دریای خزر قرار دارد و با افتتاح آن، بخش قابل توجهی از نیاز آبی بخش كشاورزی این منطقه رفع می شود.
این سد در 11 خرداد سال 1395 و در سفر اول حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی و اعضای هیات دولت به آذربایجان غربی كلنگ زنی و در كمتر از سه سال حدود 14 هزار میلیارد ریال برای ساخت آن هزینه شد.
حجم ذخیره مطلوب بیش از 54 میلیون مترمكعبی نشان دهنده جایگاه این سد در ذخیره سازی آب های سطحی از جمله سهم ایران از آب رودخانه مهم ارس بوده كه تاكنون به میزان بسیار كمی از آب آن استفاده شده است.
استاندار آذربایجان غربی در بازدیدی كه طی اواخر سال گذشته از آخرین مراحل ساخت این سد داشت، گفت: سد كرم آباد پلدشت یكی از بزرگترین طرح های اقتصاد مقاومتی كشور بوده و با تكمیل آن 19 هزار و 250 هكتار از اراضی بایر 2 شهرستان پلدشت و شوط احیا می شود كه در راستای توسعه كیفی و كمّی كشاورزی شمال استان موثر است.
«محمدمهدی شهریاری» افزود: اجرای این طرح نشان دهنده اهتمام دولت تدبیر و امید در راستای توسعه مناطق محرومی نظیر شمال آذربایجان غربی است كه نمود عینی آن در ساخت این سد و دیگر طرح های عمرانی دیده می شود.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای آذربایجان غربی نیز در این خصوص گفت: بدنه این سد از نوع خاكی با هسته رسی بوده و طول تاج آن 2 هزار و ٤٠٠ متر با حجم تنظیمی 57.3 میلیون مترمكعب آب است.
«كیومرث دانشجو» به حقابه ایران از آب رودخانه مرزی ارس اشاره كرد و افزود: احداث این سد مخزنی خارج از بستر، تدبیری برای استفاده بهینه از آب های عبوری از كشور است.
وی بیان كرد: با تدبیر مقام معظم رهبری و دوراندیشی ایشان در خصوص اهمیت ویژه مهار رودخانه های مرزی، امكان تخصیص اعتبارات مورد نیاز این طرح ها از محل صندوق توسعه ملی در 13 استان كشور فراهم شد و اجرای این طرح ها در اولویت برنامه های دولت تدبیر و امید و وزارت نیرو قرار گرفت.
وی، احداث سد كرم آباد را یكی از بزرگترین طرح های اقتصاد مقاومتی كشور برشمرد و اضافه كرد: این طرح با 9 واحد عمرانی، ایستگاه های سه گانه پمپاژ اصلی آب، ایستگاه های پنج گانه داخل مزارع و خط انتقال 22 كیلومتری رودخانه ارس تا مخزن سد احداث شد.
مدیرعامل شركت آب منطقه ای آذربایجان غربی ادامه داد: شبكه پایاب سد مخزنی كرم آباد نیز بیش از 19 هزار و 250 هكتار از اراضی منطقه را تحت پوشش قرار می دهد و این حجم از تاسیسات آبی و ایستگاه های پمپاژ و پست های برق و شبكه های وسیع در مدت زمان كوتاه سه ساله با تلاش های شبانه روزی عوامل اجرایی محقق شد.
وی اهداف مهم این طرح را استفاده از حق آبه قانونی جمهوری اسلامی ایران در مناطق مرزی و ایجاد اشتغال و بهبود وضعیت اقتصادی در منطقه برشمرد و افزود: با پایان این طرح ها و استفاده بهینه از این منابع آب، تحول عظیم اقتصادی و اجتماعی، توسعه پایدار در بخش كشاورزی و ایجاد اشتغال وسیع برای مردم این مناطق را شاهد خواهیم بود.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ماكو نیز گفت: با افتتاح سد كرم آباد سالانه به میزان 112 میلیون مترمكعب آب سطحی جمع آوری و پمپاژ می شود.
غلامرضا سلیمانی اظهار داشت: با این میزان جمع آوری در سد كرم آباد بیش از 19 هزار و 250 هكتار از اراضی منطقه در پلدشت و شوط از دیم به اراضی آبی تبدیل شده است.
وی افزود: سرمایه گذاریها در حوزه كشاورزی پایاب سد كرم آباد در حال انجام است كه به اشتغالزایی 15 هزار نفری منجر خواهد شد.
به گزارش ایرنا در حال حاضر 13 سد در آذربایجان غربی فعال است كه ظرفیت ذخیره آنها به بیش از یك میلیارد و 900 میلیون مترمكعب می رسد.
با راه اندازی سدهای كرم آباد و سردشت این میزان به بیش از 2 میلیارد مترمكعب خواهد رسید كه ظرفیتی قابل توجه در حوزه آب به شمار می رود.
دكتر حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی ایران دیروز/سه شنبه/ در سفری یك روزه به آذربایجان غربی چندین طرح توسعه منابع آب و خاك استان های مرزی از جمله سد كرم آباد، سد سردشت، آبیاری و زهكشی سد سیلوه، كانال انتقال آب از سد سیلوه به دریاچه ارومیه /جلدیان/ و شبكه آبیاری و زهكشی پایاب این سد و چندین طرح دیگر به ارزش چهار هزار و 465 میلیارد تومان را افتتاح كرد.
2093/3072/7129 /1484
گزارش از: صابر چهرقانی
ارومیه- ایرنا- سد كرم آباد كه روز گذشته /سه شنبه/ در قالب طرح های توسعه منابع آب و خاك استان های مرزی توسط رییس جمهوری در شمالی ترین نقطه آذربایجان غربی و در شهرستان پلدشت افتتاح شد، از جمله طرح های طلایی در عرصه اقتصاد مقاومتی كشور و «رونق تولید» در بخش كشاورزی به شمار می رود و در مدت كمتر از سه سال و با همت دولت تدبیر و امید اجرایی شده است.