كميسيونر عالي امور آوارگان سازمان ملل قرار است در سفري پنج روزه به ميانمار برود. به گزارش پايگاه خبري سازمان ملل، فيليپو گراندي، كميسيونر عالي امور آوارگان سازمان ملل بناست از استان راخين ديدار كند و به جوامع سيتوي و شهرهاي شمالي اين كشور برود و با مقامهاي منطقهاي و استاني ديدار داشته باشد.
گراندي قرار است با مقامهاي ارشد ميانمار در نايپيدوا، پايتخت اين كشور نيز ديدار و گفتوگو كند. بيش از 900 هزار مسلمان روهينجايي در اردوگاه هايي ساكن هستند كه هيئت كميسيون عالي امور آوارگان بر آن نظارت مي كنند.
در روزهاي گذشته هيئت حقيقتياب سازمان ملل با انتشار گزارشي، از جامعه جهاني خواست تا هرگونه حمايت و همكاري با ارتش ميانمار را متوقف كند. در اين گزارش سازمان ملل با اشاره به نسلكشي و ارتكاب جنايت عليه بشريت توسط فرماندهان ارتش عليه اقليت روهينگيا كه عمدتا مسلمان هستند، خواستار دادگاهي شدن فرماندهان نظامي شد.
در اين گزارش كه روز چهارشنبه، 25 ارديبهشت، منتشر شد آمده است كه بيش از يك ميليون اقليت روهينگيايي تحت تاثير سياست پاكسازي قومي در منطقه راخين ميانمار مجبور به فرار و ترك محل زندگي خود شدهاند.
سازمان ملل متحد هشدار داد كه مردم قوم روهينگيا در حال مرگ تدريجي در استان راخين هستند دولت ميانمار راخين را منطقه بسته نظامي اعلام كرده و اجازه حضور هيچ نهاد خارجي را در اين منطقه نميدهد. بيش از 730 هزار مسلمان روهينگيايي كه از دو سال گذشته توانستهاند از اين استان فرار كنند هماكنون در شرايط وخيمي در بنگلادش روزگار ميگذرانند. ميانمار مسلمانان روهينگيايي را شهروند اين كشور نميداند و خواستار خروج آنان از كشوراست.
هيئت حقيقتياب اعلام كرده كه از سال 2017 كه عمليات ارتش عليه روهينگياييها آغاز شد، تاكنون بهبودي در وضعيت اين اقليت ايجاد نشده است.
ماه اوت سال 2017 ماهي خونين براي مسلمانان ميانمار بود ارتش اين كشور با حمله به ايالت آركان كه محل زندگي مسلمانان است 2 تا 3 هزار نفر از مسلمانان را كشت. خبرگزاري رويتر 31 اوت گزارش كرد كه منابع سازمان ملل گفتند در حدود 27400 نفر از مسلمانان روهينگيا در طي هفته گذشته به دليل خشونتهاي ميانمار به بنگلادش فرار كردند و 20 هزار نفر نيز در منطقهاي كه بين دو كشور كه خارج از حاكميت دو كشور است، تجمع كردهاند.
ارتش و پليس ميانمار كه مورد حمايت بودائيان تند رو است از سال 2012 تا 2017 حملات گسترده اي به روستاهاي محل استقرار مسلمانان روهينگيايي انجام داد در ماه سپتامبر 2017 صدها خانه را به آتش كشيد مردان را به اسارت برد و زنان و دختران را مورد تجاوز قرار داد.
اما مقامات سياسي و نظامي ميانمار، كشوري كه عمده جمعيت آن بودايي هستند، هرگونه ارتكاب جنايت عليه بشريت در رابطه با روهينگياييها را رد كرده و گفته عليه مردم عادي هرگز اقدامي نكرده است.
با اين حال در گزارشهاي قبلي سازمان ملل نيز گفته ميشد عملياتهاي نظامي ارتش عليه روهينگياييها، با كشتار، تجاوزهاي گروهي و ديگر جنايات عليه بشريت همراه بوده و رهبران ارتش بايد دادگاهي شوند.
در سال 2016 آنگ سان سوچي رهبر مخالفان ميانماري پس از آزادي از حصر خانگي طولاني مدت عملا رهبري بخش غيرنظامي كشور ميانمار با اكثريت بودايي را به دست گرفت. او از آن زمان براي محكوم كردن اقدامات ارتش اين كشور عليه اقليت روهينگيا تحت فشار بينالمللي بود اما حاضر به موضعگيري عليه آنها نشده است.
پس از بي توجهي سوچي به وضعيت مسلمانان سازمان عفو بينالملل جايزه اعطايي خود را از او پس گرفت. در نامهاي كه از سوي دبيركل سازمان عفو بينالملل خطاب به سوچي نوشته شده آمده است: از اينكه شما ديگر نماد اميد، شجاعت و دفاع جاودان از حقوق بشر نيستيد بسيار دلسرد شدهايم. انكار عمق و گستره فجايعي كه عليه روهينگيا جريان دارد به معني نبود چشمانداز براي بهبود شرايط است.
اغلب مسلمانان روهينگيا در اردوگاههاي استان راخين زندگي ميكنند آنها بدون اجازه دولت مركزي اجازه خروج از استان راخين را ندارند و اصولا شهروند ميانمار محسوب نميشوند. هنگامي كه در سال 1962 ميلادي نظاميان از طريق يك كودتا قدرت را در ميانمار به دست گرفتند، همه شهروندان ملزم به داشتن كارت شناسايي ملي شدند اما به روهينگياييها فقط كارت هويتي داده شد كه آنان را خارجي معرفي ميكرد و در نتيجه امكان تحصيل و كار آنان را محدود ميكرد.
9229
تهران- ايرنا- آزار و اذيت و قتل مسلمانان ميانمار توسط ارتش اين كشور و بودائيان تندرو موضوع تازه اي نيست، سال ها است كه اين جنايت ها تكرار مي شود مجامع حقوق بشري اعتراض مي كنند، اما اقدامي عملي در مقابل اين جنايت ها انجام نمي شود.