۱ خرداد ۱۳۹۸، ۱۲:۳۸
کد خبر: 83323751
T T
۰ نفر
داعش تهدیدی برای افغانستان و بهانه ماندن آمریكایی‌ها

تهران - ایرنا - با توجه به مذاكرات آمریكا و گروه طالبان در مورد صلح درافغانستان و پیش‌ شرط طالبان برای خروج تمام نیروهای خارجی از كشورشان،مقامات آمریكایی كه زمانی حضور داعش در افغانستان را تكذیب می‌كردند، اكنون موضع خود را تغییر داده و سخن از تهدید جدید داعش در افغانستان می‌زنند.

نزدیك به 18 سال قبل پس از حمله آمریكا و متحدانش به افغانستان؛ ناامنی ، جنگ و تلفات گسترده غیر نظامیان در این كشور به رخدادی روزانه تبدیل شد و بحران حضور گروهی به نام طالبان نه تنها از بین نرفت ، بلكه با شكل گیری و فعالیت بیش از 20 گروه تروریستی دیگر مانند داعش در افغانستان وضعیت امنیتی پیچیده‌تر نیز شد.
با شروع مذاكرات آشكار آمریكا و طالبان برای صلح در افغانستان كه به گفته خود آمریكایی ها از پس سال ها ارتباط و مذاكره پنهانی انجام شد، دولت واشنگتن در حالی از پیشرفت در مذاكرات سخن می گوید كه گروه طالبان در راس فهرست شروط خود برای هر صلحی ، خروج نظامیان خارجی به فرماندهی آمریكا را از افغانستان قرار داده است .
خروج آمریكایی ها از افغانستان مبنای هر توافق صلحی با طالبان محسوب می شود ؛ اما آمریكا هرگز تكلیف خود را با این مطالبه طالبان به روشنی مشخص نمی كند و اغلب در بازی واژگان و لفافه جملات كلی و مبهم؛ از جواب قطعی به این شرط شانه خالی می كند.
آمریكا گاهی به خروج نیروهایش از افغانستان با توجه به دریافت تضمین از طالبان برای تهدید نشدن همیشگی از داخل خاك افغانستان اشاره می كند و بلا فاصله به شكلی آن را پس می گیرد و بهانه ماندن می تراشد .
با توجه به همین رویكرد متضاد به تازگی مقامات آمریكایی با اظهاراتی متفاوت از حضور تهدید آمیز داعش در افغانستان سخن گفته اند و این در حالی است كه پیش از این آمریكایی‌ها حضور این گروه تروریستی تكفیری را در افغانستان تهدید نمی خواندند و حتی تایید نمی كردند.
در سال 2017 میلادی بود كه آمریكا با بمباران مقر داعش با استفاده از بزرگترین بمب غیرهسته‌ای خودش مدعی نابودی داعش در افغانستان شد اما با نزدیك شدن به اهداف اصلی مذاكرات صلح، آمریكا از تهدید مجدد داعش سخن می‌گوید.
«دیو باتلر» سخنگوی نیروهای آمریكا در افغانستان در مصاحبه اخیر خود با یكی از رسانه های دولتی آمریكا گفت، ما بسیار نگران تهدید نیروهای داعش بویژه شاخه خراسان در افغانستان هستیم زیرا آنان به‌ تازگی نیروهای آمریكا و متحدان ما را در منطقه تهدید به حمله نظامی كرده‌اند.
ژنرال «جان نیكلسون» فرمانده نیروی هوایی امریكا در افغانستان نیز می‌گوید، از سپتامبر سال گذشته ما رصد نیروهای داعش در افغانستان را آغاز كرده بودیم اما از سال جدید شمار افزایش نیروهای داعش در شاخه خراسان به ‌شدت افزایش یافته است.
نیكلسون می‌افزاید، نیروهای جذب شده به شاخه خراسان داعش بیشتر نیروهای محلی افغانستان هستند كه انگیزه اصلی آنان برای پیوستن به این گروه تروریستی حل مشكل اقتصادی است.
به گفته نیكلسون، به ‌رغم آن كه رهبران اصلی داعش در جنگ‌های سوریه و عراق از بین رفته‌اند اما این گروه توانسته به جذب نیروهای ناراضی طالبان و دیگر گروه‌های تروریستی در افغانستان به ‌خوبی عمل كند.
در كنار هشدارهای جدید آمریكا برای افزایش حضور نیروهای داعش در افغانستان، «ذبیح ‌الله مجاهد» سخنگوی طالبان می‌گوید، فرماندهان آمریكایی همیشه به دنبال بزرگ‌نمایی داعش در افغانستان هستند تا از این طریق حضور خود را قانونی جلوه دهند.
مجاهد می‌گوید كه نظامیان آمریكایی شبه نظامیان داعش را در افغانستان تجهیز و تمویل می‌كنند و زمانی كه طالبان در مناطقی از افغانستان در جنگ با داعش بود، آمریكایی‌ها با بمباران مواضع طالبان به دنبال نجات داعشی‌ها بود.
به گفته سخنگوی طالبان، داعش افغانستان تهدیدی برای افغانستان یا دیگر كشورهای منطقه‌ نیست زیرا آنها اشراف كامل بر آنها دارند و می توانند آنها را مدیریت كنند.
به گفته ذبیح الله مجاهد، چشم انداز بقای نیروهای آمریكایی با بقای داعش در افغانستان گره خورده است و طالبان هم به ‌شدت مخالف حضور نظامیان خارجی هستند و از همین رو این گروه، تلاش‌های خود را برای برچیدن بساط داعش چند برابر خواهد كرد.
در كنار هشدار آمریكا برای افزایش تهدیدات نیروهای داعش در افغانستان، مقامات اطلاعاتی روسیه نیز می‌گویند یك زیر شاخه داعش توانسته حدود پنج هزار شبه ‌نظامی را در مرزهای شمالی افغانستان با جمهوری‌های سابق اتحاد جماهیر شوروی گردهم آورد.
«الكساندر بورتینكوف»، رئیس سازمان اطلاعات روسیه ، در نشستی با سران سازمان‌های اطلاعاتی این كشورها در شهر دوشنبه گفته است كه گروه تروریستی داعش با ناامید شدن از ابراز قدرت در سوریه، اكنون در افغانستان متمركز شده و برای خود نیرو فراهم كرده است.
او انتقال گروه‌های تروریستی به استان های شمالی افغانستان را سبب نگرانی شدید كشورش برشمرده و گفته است كه این نیروها اغلب شهروند كشورهای همسو هستند كه در جایی كه دولت سوریه بر آن كنترلی ندارد یا در كمپ‌های پناهجویی، در پی بازسازی پایه‌های خود هستند.
پیش از این، «میخایل بوگدانوف»، معاون وزارت خارجه روسیه گفته بود كه افزایش نفوذ داعش در افغانستان ، تهدیدی را متوجه كشورهای آسیای مركزی كرده است كه البته همواره آمریكا به این اخطارهای روسیه بی توجهی كرده است.
در همین حال، مسئولان محلی در استان نورستان افغانستان هشدار داده‌اند كه فعالیت داعش این اواخر در مناطق مرزی كنر و نورستان شدت بیشتری گرفته است.
«سعیدالله پاینده ‌زوی»، رئیس شورای استانی نورستان گفت كه اگر همین حالا جلو فعالیت این گروه گرفته نشود، سركوب آن‌ها در مناطق كوهستانی كنر و نورستان برای نیروهای امنیتی دشوار خواهد شد.
بنا بر اعلام كارشناسان ، باقی‌ماندگان داعش پس از شكست‌های عمده در عراق و سوریه ؛ تلاش دارند نیروهای خود را در دیگر نقاط جهان از جمله شمال آفریقا و جنوب شرق آسیا مستقر كنند.
شاخه افغانستان گروه داعش در سال 2014 میلادی تحت نام «دولت اسلامی در خراسان» به فعالیت خود رسمیت بخشید .
خراسان یك نام تاریخی برای منطقه‌ای وسیع است كه شامل بخش‌هایی از افغانستان، ایران و آسیای میانه می‌شود.
اگر چه گروه طالبان مدعی است بر همه گروههای تروریستی فعال در افغانستان تسلط دارد و دولت افغانستان تعداد آنها را نزدیك به 30 گروه بر شمرده است اما قرائن نشان می دهد ، همانطور كه خود طالبان فاقد سابقه ای شفاف از استقلال در عملكرد است این گروه ها نیز هدایت گرانی مبهم دارند .
وجود چنین شرایطی به معنای آن است كه انتقال دلیل نا امنی در افغانستان از روی نام طالبان به گروهی دیگر مانند داعش به ویژه بعد از صلح آمریكا با طالبان ، موضوعی دور از واقع نخواهد بود.
آساق**9473**1104**
۰ نفر