دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا از ابتدای روی کار آمدن، رویکردی ضد فلسطینی در پیش گرفت و با زیر پا گذاشتن محکمترین مبانی حقوقی و نقض آشکار قطعنامههای سازمان ملل در باره قدس، خواسته رژیم غاصب صهیونیستی را جامه عمل پوشاند و اقدام به انتقال سفارت کشورش از تل آویو به قدس اشغالی کرد، اقدامی که اعتراضهای گسترده جهانی و شهادت صدها فلسطینی را در پی داشت.
بر اساس اعلام رسانهها الحاق کرانه باختری و برخی دیگر سرزمینهای اشغالی به رژیم صهیونیستی و محروم ساختن فلسطینیها از داشتن کشوری مستقل به پایتختی قدس شریف، بخشی از این طرح وقیحانه و مخرب به شمار میرود.
سیاست فلسطینی ستیز دولت ترامپ نه تنها خشم گروههای مقاومت بلکه مسئولان ارشد تشکیلات خودگردان را نیز که همواره در مذاکرات سازش حضور داشته و حامی پر و پا قرص آن بوده اند، بر انگیخته و آنها نیز اکنون از آمریکا برائت میجویند و برای نمونه در مخالفت با کنفرانس منامه اذعان میدارند که حاضر به شرکت در نشستی که ترامپ دعوت کننده آن باشد، نیستند.
به بیان دیگر رویکرد عریان و آشکار آمریکا در جانبداری از غاصبان صهیونیست، باعث اجماع فلسطینیها در برابر توطئه این کشور علیه فلسطین شد.
رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در خصوص طرح رئیس جمهوری آمریکا موسوم به «معامله قرن» گفت: ملت فلسطین در برابر «معامله ننگ» خواهد ایستاد.
محمود عباس افزود: ملت فلسطین از انبوه رنجها و توطئهها بر میخیزد تا وجودش، هویتش و حقوق را بازپس گیرد و به جهانیان بگوید که به دنبال احقاق حقوقش است.
وی افزود: این مردم فلسطین هستند که با حمایت میلیونها عرب، مسلمان و آزاده جهان همچون کوهی استوار در مقابل معامله ننگی که میخواهد قدس را از دل و عقل ما بیرون آورد، ایستاده اند.
ابومازن در ادامه تاکید کرد که توطئهها و توطئه گران رو به نابودی هستند و قدس و مردم فلسطین در مقابل استعمار و اشغالگری تنها نخواهند بود.
واشنگتن بارها اعلام کرده که طرح معامله قرن ترامپ بعد از برگزاری انتخابات سرزمینهای اشغالی اعلام خواهد شد. فلسطینیها این طرح و هرگونه تماس با دولت آمریکا را در پی اقدامهای ضد فلسطینی آمریکا، رد کرده اند.
رئیس جمهوری تاجر پیشه آمریکا که همه چیز را با عینک اقتصادی می بیند، از زمان روی کار آمدن اعلام کرد که مناقشه میان فلسطین و رژیم اسرائیل را حل خواهد کرد، حتی عنوان طرحی که او برای حل معضل صلح خاورمیانه برگزید عنوانی اقتصادی موسوم به «معامله قرن» است.
جرد کوشنر داماد و مشاور ترامپ در کنار جیسون گرین بلت، فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه و دیوید فریدمن، سفیر آمریکا در اسرائیل معماران اصلی این طرح هستند، اما تا به حال در مورد محتوای این طرح نه نکتهای بیان شده و نه زمان دقیق رونمایی از آن مشخص است.
کاخ سفید اعلام کرده ترامپ قرار است که در یک کنفرانس اقتصادی در پایتخت بحرین، منامه با هدف تشویق سرمایهگذاران خارجی برای انتقال پول و فناوری به سرزمینهای فلسطینی یعنی کرانه باختری و باریکه غزه شرکت کند.
بر اساس گمانه زنیها این کارگاه اقتصادی بخش مالی معامله قرن است. زمان دقیق این کنفرانس اقتصادی ۲۵ و ۲۶ ژوئن اعلام شده و گفته میشود این کنفرانس با حضور وزرای اقتصاد و فعالان اقتصادی از اروپا، خاورمیانه و آسیا برگزار خواهد شد.
دبیر کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) در واکنش به این موضوع خواستار شرکت نکردن کشورها در کنفرانس منامه
شد. صائب عریقات گفت: از تمامی کشورها میخواهیم از شرکت در کنفرانس منامه خودداری و در مواضع خود در این باره تجدید نظر کنند.
وی به سیاستهای مخرب آمریکا در منطقه اشاره کرد و افزود: آمریکا نقش القا و صدور ترس و خوف در منطقه را بازی میکند.
این مقام فلسطینی همچنین با انتقاد از حمایتهای یکجانبه آمریکا از رژیم صهیونیستی گفت: دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا رکن اصلی ایدئولوژی راست افراطی اسرائیل است.
گروههای مقاومت فلسطین نیز ضمن اعلام مخالفت قاطع با برگزاری کنفرانس اقتصادی بحرین تحت نظارت آمریکا، آن را گامی خطرناک برای نابودی مساله فلسطین دانستند و افزودند که حقوق ملت فلسطین قابل مذاکره نیست.
این گروهها در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک در شهر غزه، تاکید کردند که مساله فلسطین یک موضوع کاملاً سیاسی بوده و حقوق ملت فلسطین غیرقابل مذاکره، سازش و یا فروش است.
این گروهها افزودند که طرحهای اقتصادی و وعدههای پوچ و خیالی هرگز نمیتواند بر وجهه شوم «معامله قرن» که هدف از آن نابودی مسئله فلسطین است، سرپوش بگذارد.
گروههای مقاومت مخالفت قاطع خود را با تمامی شیوههای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی اعلام و تاکید کردند که عادی سازی روابط خیانت به مساله فلسطین و خنجری از پشت به فلسطینیها و مبارزات آنان خواهد بود.
این گروهها ضمن دعوت از ملتهای مسلمان و عرب به ویژه مردم بحرین از آنها خواستند از کسانی که برای عادی سازی روابط با دشمن صهیونیستی گام برمی دارند، اعلام برائت کنند.
در حالی که اکثر مقامهای فلسطینی با طرح آمریکا مخالفت کرده اند اما عربستان و امارات از حامیان اصلی این طرح هستند و فشارهای زیادی بر تشکیلات خودگردان و دیگر کشورهای عرب منطقه برای پذیرش طرح معامله قرن دولت ترامپ وارد کرده اند.
پیشتر نیز روزنامه لبنانی الاخبار در گزارشی نوشت که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان ۱۰ میلیارد دلار به محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین پیشنهاد داده تا طرح آمریکایی معامله قرن را بپذیرد، اما محمود عباس با بیان اینکه حمایت از معامله قرن دونالد ترامپ پایان عمر سیاسی اوست با پیشنهاد ولیعهد عربستان مخالفت کرده است.
پس از تصمیم ترامپ در به رسمیتشناختن قدس اشغالی به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی و انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به قدس، رابطه رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و آمریکا تیره شد، تا حدی که محمود عباس گفت که قدس فروشی نیست و اعلام کرد هرگز طرح صلح آمریکا را نخواهد پذیرفت.
او معامله قرن ترامپ را مشت محکمی به قرن کنونی دانست و گفت که ما هرگز آن را نخواهیم پذیرفت. ابومازن پس از انتقال سفارت آمریکا به قدس اشغالی اعلام کرد که تشکیلات خودگردان از این پس حضور آمریکا در روند گفتگوهای صلح یا هرگونه طرح صلح پیشنهادی از آنها را نخواهد پذیرفت.
معامله قرن شامل انضمام کامل قدس به رژیم صهیونیستی، انضمام شهرکهای موجود در کرانه باختری به این رژیم، نابودی کامل حق بازگشت آوارگان فلسطینی و تعیین منطقه 'ابودیس' به عنوان پایتخت کشور فلسطین است این طرح با واکنش شدیدی ازسوی مسلمانان و فلسطینیان روبه رو شده و تنشها و درگیری با نظامیان اسرائیلی را در فلسطین از جمله نوار غزه افزایش داده است. بسیاری از تحلیلگران منطقه غرب آسیا نیز معتقدند، معامله قرن مانند دیگر توافقهای صلح در ارتباط با فلسطین اشغالی قبل از تولد مرده است چرا که حقوق مردم مظلوم فلسطین در آن رعایت نشده و آنان با وجود گذشت ۷۰ سال از اشغال بر بازپس گیری حق خود تاکید دارند.
تارنمای «فلسطین اونلاین» نیز در گزارشی نوشته «محمد المدهون» نوشت: هیچ طرف و قدرتی نمیتواند طرح معامله قرن را بر مردم فلسطین تحمیل کند. تا زمانی که مردم فلسطین زیر بار این طرح نروند این طرح پیش نخواهد رفت. دسیسه چینان نمیتوانند هرگونه طرح مشکوکی که حق مردم فلسطین را نادیده میگیرد، پیش برند. مردم فلسطین از طریق راهپیماییهای «بازگشت» کارآمدی این طرح را از بین خواهند برد و برای همیشه آن را در گورستان دفن خواهند کرد.
رسانههای پیشتر اعلام کرده بودند که این طرح بعد از ماه مبارک رمضان و تشکیل کابنیه جدید رژیم صهیونیستی اعلام خواهد شد.
با نزدیک شدن به آخرین جمعه ماه مبارک رمضان و روز جهانی قدس و گمانه زنیها در باره اعلام طرح فلسطینی ستیز آمریکا به نظر میرسد که امسال روز قدس متفاوتتر از سالهای گذشته برگزار شود.
دبیرکل حزب الله لبنان با بیان اینکه شنیده ام برخی مسئولان آمریکایی از آغاز گامهای نخست معامله قرن بعد از ماه رمضان خبر داده اند، گفت: امسال عنوان روز قدس، رویارویی با این طرح آمریکایی است.
سید حسن نصرالله از مواضع علما، ملت بحرین و نیز نیروهای سیاسی این کشور مبنی بر مخالفت با میزبانی منامه از نخستین نشست مربوط به معامله قرن تمجید کرد.
وی تصریح کرد: فلسطینیها برابر کنفرانس اقتصادی که قرار است در بحرین برگزار شود، موضع مخالف قاطعانه اتخاذ کردند.
دبیر کل حزب الله لبنان تاکید بر اینکه امسال عنوان روز قدس، رویارویی با معامله قرن خواهد بود، ادامه داد: به دلیل مصادف شدن نوزدهمین سالروز آزادی جنوب لبنان با ماه رمضان به این سخنرانی اکتفا کرده و جشن برگزار نکردیم اما ساعت نه و نیم شب جمعه آینده جشن مردمی بزرگی برگزار خواهیم کرد.
وی همه را به گستردهترین حضور در روز قدس فراخوانده و دلیل آن را اهمیت این روز ذکر کرد و گفت: شنیده ایم برخی مسئولان آمریکایی از آغاز گامهای نخست معامله قرن بعد ازماه رمضان خبر داده اند، من اعلام میکنم عنوان روز قدس امسال رویارویی با معامله قرن است.
فلسطینیها به طرح معامله قرن آمریکا اعتراض دارند و معتقدند که این طرح آنها را مجبور به امتیازدهی به نفع اسرائیل میکند و سعی در از بین بردن حق آنها درباره شهر قدس اشغالی و حق بازگشت آوارگان را دارد.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا اواخر سال ۲۰۱۷ شهر قدس را که اسرائیل در سال ۱۹۶۷ اشغال کرده و جامعه بین المللی این اقدام را به رسمیت نمیشناسد، بعنوان پایتخت رژیم صهیونیستی اعلام کرد.
شبد **۱۴۸۰**
نظر شما