۸ خرداد ۱۳۹۸، ۱۲:۳۱
کد خبر: 83330268
T T
۰ نفر
آتش سوزی در کمین عرصه های طبیعی کشور- محمدرضا یوسف نژاد*

سمنان- ایرنا- افزایش پوشش گیاهی در مراتع و عرصه های جنگلی کشور به واسطه بارش مطلوب باران و برف در ماه های گذشته احتمال آتش سوزی گسترده در عرصه های طبیعی را قوت می بخشد.

میزان بارش ها در سال زراعی ۹۸-۹۷ در بیشتر نقاط کشور بر اساس اطلاع رسانی سازمان هواشناسی از آمار بلندمدت نیز فراتر رفت و حجم بارش ها در این مدت در مقایسه با سال گذشته ۱۰۸.۴ درصد و نسبت به متوسط دوره‌های مشابه درازمدت ۳۹.۸ درصد افزایش داشت.


این حجم از بارش ها با وجود رفع مقطعی چالش کم آبی در برخی از نقاط کشور اما به افزایش رویش پوشش گیاهی در مناطق مرتعی و جنگلی کشور منجر شد و ۱۳۵ میلیون هکتار از عرصه های طبیعی ایران در فصل گرم سال همانند انبار باروتی هستند که بایک جرقه کوچک منفجر خواهند شد.


از ۹.۷ میلیون هکتار وسعت استان سمنان، ۵۵ درصد نواحی بیابانی و خشک، ۳۸.۵ درصد مراتع، ۲ درصد اراضی کشاورزی و ۳.۶ درصد هم جنگل است که احتمال آتش سوزی در مناطق جنگلی و مرتع با توجه به رویش پوشش گسترده پوشش گیاهی غیرقابل انکار است.
همچنین از مجموع مناطق جنگلی در استان سمنان، ۵۸ هزار هکتار جنگل های هیرکانی و پهن برگ شامل جنگل ابر و جنگل رودبارک، ۱۵۰ هزار هکتار جنگل سوزنی برگ و ۱۴۴ هزار هکتار جنگل کویری و بیابانی است که باید با آموزش جوامع محلی برای پیشگیری و مهار آتش سوزی اقدامات لازم را انجام داد.


براساس آمار بیش از ۶۵ نفر در سمنان مسئول حفاظت از عرصه های طبیعی هستند که با توجه به گستردگی عرصه های مرتعی و جنگلی مشارکت مردمی برای حراست ازمنابع طبیعی انکار ناپذیر است.


براساس آمار اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری سمنان در سال گذشته در عرصه های طبیعی استان ۱۵ مورد آتش سوزی روی داد که حدود ۲۵ هزار هکتار از عرصه های منابع طبیعی سمنان دچار آتش سوزی و تخریب شد.


در سمنان به ازای هر ۱۷۰ هزار هکتار عرصه های منابع طبیعی یک جنگلبان وجود دارد که پاسخگوی نیازها نیست وعلت ۹۵ درصد آتش سوزی ها در عرصه های منابع طبیعی استان عامل انسانی است که آموزش و اطلاع رسانی نقش موثر در کاهش آتش سوزی در این عرصه ها را دارد.


از سوی دیگر پراکندگی و وسعت عرصه های منابع طبیعی استان و صعب العبور بودن دسترسی به این عرصه ها، ضرورت داشتن بالگرد برای اقدام به موقع هنگام آتش سوزی را دو چندان می کند.


به باور کارشناسان زمان مولفه ای مهم در مهار آتش سوزی در عرصه های منابع طبیعی و کاهش خسارت ناشی از آن است و راه دسترسی به برخی مناطق مرتعی و جنگلی استان سمنان صعب العبور است و گاه ۲ تا سه ساعت برای رسیدن به محل زمان لازم است.
همچنین سمنان، استان چهارم کشور در زمینه وسعت عرصه های منابع طبیعی است و این وسعت و پراکندگی عرصه ها، گواه ضرورت یک بالگرد برای مهار آتش سوزی در عرصه های مرتعی و جنگلی استان سمنان است.
براساس آمار اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری سمنان سال گذشته سه میلیارد و ۶۰۰ میلیون ریال از محل اعتبار استانی و ۲ میلیارد و۹۰۰ میلیون ریال از محل صندوق توسعه ملی برای بخش حفاظت، گشت و مراقبت مهار آتش در استان سمنان در نظر گرفته شد که میزان تخصیص کمتر از این میزان بوده است.


اما با وجود و چالش کمبود اعتبار با فرهنگ سازی در بین مردم می توان برای پیگشیری و مهار آتش در عرصه های طبیعی گام های عملیاتی برداشت و هموطنان برای جلوگیری از وقوع آتش سوزی از انداختن ته سیگار روشن در طبیعت پرهیز کنند و همچنین پیش از ترک طبیعت از خاموش شدن آتش مطمئن شوند.
همچنین بطری های شکسته در فصل گرم مانند عدسی عمل می کند و تابش نور خورشید به آن آتش سوزی در مراتع را به دنبال دارد و برهمین اساس ضرورت دارد مردم از ریختن زباله و به ویژه بطرهای شکسته منعکس کننده نور در طبیعت بپرهیزند.


خبرنگار ایرنا در سمنان


۷۳۳۹