روابط عمومی اتاق بازرگانی کرمانشاه روز سه شنبه به نقل از نقل از کیوان کاشفی اعلام کرد: مرز سومار از زمان آغاز فعالیت خود به دلیل موقعیت سوق الجیشی که داشت در فاصله کوتاهی با حجم زیادی از مبادلات تجاری، بارها و کامیون مواجه شد به گونهای که در برخی از روزها ۳۰۰ تا ۵۰۰ کامیون در این مرز تردد داشت.
وی ادامه داد: به دلیل برخی از محدودیتهایی که در زیرساختهای این مرز وجود داشت و برای تسریع در روند تخلیه و بارگیری، مجبور شدیم مقداری از فضای تخلیه و بارگیری را به آن سوی مرز و در خاک عراق منتقل کنیم.
عضو هیأت رئیسه اتاق ایران با بیان اینکه بعد از مدتی طرف عراقی مدعی شد که کارگران بیکار عراقی هم باید از مزیت این مرز بهرهمند شوند، یادآور شد: بر اساس یک قرارداد نانوشته در سمت ایرانی مرز سومار کارگران ایرانی و در سمت عراق نیز سه تا چهار روز در هفته کارگران ایرانی و مابقی روزها کارگران عراقی مشغول به کار شدند.
کاشفی گفت: به تازگی طرف عراقی اعلام کرد کار تخلیه و بارگیری در سمت عراق باید صرفاً توسط کارگران عراقی انجام شد و این امر باعث نگرانی حدود ۴۰۰ کارگر ایرانی مرز سومار شد.
وی با بیان اینکه این مشکلات باعث شد برای مدتی دپو کالاها را در مرز داشته باشیم، افزود: برای جلوگیری از مشکلات بیشتر اعلام شد که این مرز فعلاً بسته است تا بتوانیم مشکلات پیش آمده را مرتفع کنیم.
رئیس اتاق کرمانشاه با اشاره به رایزنیهای اخیر که با حضور مسئولان ایرانی و عراقی انجام شد، اظهار کرد: در تفاهم نامه مکتوب مقرر شد سه روز در هفته در سمت عراق کارگران ایرانی و سه روز نیز کارگران عراقی مشغول به کار باشد.
به گفته کاشفی، با حل مشکلات از امروز تردد و مبادلات تجاری در مرز سومار به حالت قبل بازگشته و مشکلی برای حمل و نقل بار و تردد کامیونها وجود ندارد.
وی از مرز سومار به عنوان یک مرز مهم استان یاد کرد که به واسطه فاصله کوتاهی که با عراق و بغداد دارد بسیار مورد توجه است و پتانسیل رسمی شدن را دارد.
عضو هیأت رئیسه اتاق ایران تصریح کرد: نباید اجازه دهیم چنین نابسامانی در این مرز رخ دهد.
کاشفی معتقد است مرزی که قرار است رسمی شود نباید حتی یک روز هم تعطیل شود.
رئیس اتاق کرمانشاه ابراز امیدواری کرد با فراهم شدن زیرساختهای مرزی در استان دیگر شاهد چنین مشکلاتی در مرزهای کرمانشاه و از دست رفتن پتانسیلهای صادراتی استان نباشیم.
وی بر لزوم بهبود زیرساختهای مرزی استان تاکید کرد و افزود: تا جایی که امکان دارد باید جلوی چنین تعطیلیهایی گرفته شود و حتی به سمت ۲۴ ساعته شدن مرزها حرکت کنیم.
اواخر هفته گذشته مسؤولان عراقی از فعالیت کارگران ایرانی در بخشی از بازارچه ممانعت کرده بودند که این امر منجر به تعطیلی این بازارچه شد.
طی ۲ ماه گذشته از سال جاری ۱۵۵ میلیون دلار کالا با وزن ۱۴۵ هزار تن و توسط هفت هزار دستگاه کامیون به عراق صادر شده که نسبت به مدت مشابه پارسال ۹ درصد رشد داشته است.
همچنین پارسال در مجموع یک میلیون و ۱۳۸ هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۲۴۲ دلار از بازارچه مرزی سومار به عراق صادر شد.
فاصله سومار در نوار مرزی جمهوری اسلامی ایران با شهر مندلی عراق ۱۵ کیلومتر است.
بخش سومار در فاصله ۹۰ کیلومتری شهر قصرشیرین واقع شده است و با عراق ۸۶ کیلومتر مرز مشترک دارد.
این بخش دارای ۲ شهر سومار و نفت شهر و ۱۳ روستاست.
قصرشیرین در غرب کرمانشاه با بیش از ۲۷ هزار تن جمعیت دارای ۱۸۶ کیلومتر مرز با عراق است.
بازارچه سومار در فاصله پنج کیلومتری شهر قرار دارد و فاصله این شهر با گیلانغرب ۶۷ کیلومتر است.
در آن سوی مرز و در عراق، نزدیک ترین شهر به سومار، شهر مندلی از توابع فرمانداری بلدروز است.
بازارچه مرزی سومار فاصله حمل کالا را به بغداد کوتاهتر کرده است و اکنون عمده کالا از این معبر به استانهای شرقی عراق صادر میشود.
۳۰۳۳/۸۰۶۶