به گزارش روابط عمومی سازمان نقشهبرداری کشور، مسعود شفیعی رئیس این سازمان در این نشست، از گیلان به دلیل شرایط اقلیمی و جغرافیایی، به عنوان یکی از مهمترین استانهای کشور یاد کرد و اطلاعات مکانی در این استان را پر اهمیت دانست و گفت: در اختیار داشتن اطلاعات برای رشد و توسعه و نیز برنامهریزیها بسیار تأثیرگذار است به ویژه که امروزه در تصمیمگیریهای کلان، بیش از ۸۰ درصد اطلاعات مورد نیاز ماهیت مکانی دارند.
وی افزود: بر همین اساس سازمان نقشهبرداری کشور به عنوان یک سازمان مرجع در تولید این اطلاعات، تکالیف قانونی مانند ماده ۱۱ قانون برنامه و توسعه، مواد ۸ و ۱۰ طرح کاداستر اراضی، قوانین تقسیمات کشوری، تصمیمات هیأت دولت را دارد؛ این موارد بخشی از این تکالیف هستند که به سازمان نقشهبرداری کشور محول شده است تا اطلاعات مکانی مورد نیاز سایر دستگاههای اجرایی کشور را برطرف کند.
معاون سازمان برنامه و بودجه کشور با بیان اینکه همزمان با تولید اطلاعات مکانی، ذخیرهسازی، به روز رسانی و خدماترسانی به ذینفعان اطلاعات مکانی نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است، افزود: جدا از روشهای تهیه و به روز رسانی این اطلاعات، وجود یک زیرساخت مجهز میتواند در شناسایی نقاط ضعف و قوت و نیز خلاءهای موجود در حوزه اطلاعات مکانی، اثرگذار باشد و به برنامهریزیهای کلان کشور کمک کند.
وی ادامه داد: از دو دهه گذشته در دنیا و یک دهه قبل در کشور و از زمان برنامه پنجم توسعه، برای یک سامانه غنی زیرساخت داده مکانی تلاش شده است، در همین راستا سازمان نقشهبرداری کشور به عنوان متولی پیادهسازی این سامانه و در جهت توسعه دولت الکترونیک، در سطح استانها با تعریف کارگروه مشخص فعالیت خود را آغاز کرده است به طوری که طبق آخرین اقدامات، در نشستهای شورای توسعه و برنامهریزی استانها، موضوع به اشتراکگذاری دادهها مطرح و در برخی استانها همچون زنجان و فارس نیز عملیاتی شده است، در ادامه این تلاشها قصد داریم تعاملات را در سایر استانها به همین ترتیب بسط و گسترش دهیم.
رئیس سازمان نقشهبرداری کشور، SDI را نقطه تعالی ملی بدون انتها عنوان کرد و گفت: این سامانه با همکاری استانها و دستگاههای اجرایی، به صورت پویا و بدون هیچگونه هزینهای از سوی ارگانها میتواند لایههای اطلاعات مورد نیاز دستاندرکاران و تصمیمگیران کشوری را تأمین کند.
وی زیرساخت داده مکانی را به دموکراسی تشبیه کرد که همیشه جریان دارد و نمیتوان حد توقفی برایش قائل شد، اظهار داشت: گیلان برای عملیاتی کردن SDI استانی، به عنوان پایلوت گزینه بسیار خوبی است زیرا شرایط در این استان به گونهای است که مناطق مختلف آن به صورت مستمر دستخوش تغییرات قابل توجهی میشود.
در ادامه این نشست، شفیعی به ۲۰ میلیون هکتار زمین کشاورزی که دولت را برای اجرای طرح کاداستر اراضی موظف کرده است، اشاره کرد و گفت: سازمان نقشهبرداری کشور مسئولیت عکسبرداری هوایی از اراضی کشاورزی را برعهده دارد که در همین راستا بیش از ۲ میلیون هکتار ارتوفتو را تهیه و عملیات نظارت بر ۴۰۰ هزار هکتار زمین کشاورزی را به انجام رسانده است. این در حالی است که هنوز یک نقشه کاداستر نیز تولید نشده است!
در ادامه مصطفی سالاری استاندار گیلان، از آمادگی این استان برای همکاری با سازمان نقشهبرداری کشور در راستای طرح استانی SDI خبر داد و ضمن اشاره به اختصاص ۳۰ میلیارد تومان بودجه استانی گیلان به طرح کاداستر اراضی کشاورزی، گفت: یکی از تجارب من در این زمینه به ۱۰ سال قبل برای طرح عکسبرداری هوایی از منطقه پارس جنوبی باز میگردد که در آن زمان به عنوان استاندار بوشهر، در حوزه سامانه اطلاعات مکانی(GIS) صورت گرفت که همین موضوع منجر به سبقت گرفتن این استان از دیگر استانها در حوزه داده مکانی و حتی کاداستر اراضی شد. این موضوع مثالی بود تا اهمیت اطلاعات مکانی در طول زمان را بازگو کند.
وی افزود: اگر لایههای اطلاعات مکانی در استانها تقویت و به روزرسانی نشوند، برنامهریزیهای کلان کشوری موفق نخواهد بود، بنابراین با تقویت نقشه و اطلاعات پایهای، ضمن ایجاد روحیه انگیزشی در تصمیمگیریهای مسئولان استانی، مشارکت و همکاری برای ارتقای سطح اطلاعات مکانی در سطح کشور و از سوی همه دستگاههای اجرایی، نه به عنوان یک فعالیت مازاد بلکه به عنوان یک مکمل و ابزاری برای کاهش هزینههای اضافه خواهد بود.
سالاری؛ برای تقویت کاربردهای اثربخش SDI پیشنهاد کرد تا اطلاعات توصیفی و مکانی پراکنده، تجمیع و با لایههای اطلاعاتی با سامانه شمیم همپارچه شود، به این ترتیب استان گیلان با انگیزه و با توانمندی سازمان نقشهبرداری کشور برای انجام هرگونه همکاری در این زمینه اعلام آمادگی میکند تا به مرور در سایر استانهای کشور نیز این انگیزه و همکاری آغاز شده و جدیتر ادامه داشته باشد.
استاندار گیلان تهیه عکس و نقشه با DEM یک متری را مهمترین اولویت این استان برشمرد و از سازمان نقشهبرداری کشور خواست تا برنامهریزیهای لازم برای گیلان در سامانه SDI را بر اساس نیازهای این استان به انجام برساند.
وی خاطرنشان کرد: در کم و کاستیهای اطلاعاتی این استان نیز میتوان از اطلاعات تکمیلی سازمان فضایی کشور کمک گرفت تا در کنار سازمان نقشهبرداری کشور نیازهای این استان را در حوزه اطلاعات و دادههای مکانی برطرف کرد.
همچنین استاندار گیلان از سازمان نقشهبرداری کشور خواست تا نقشههای ۱:۲۰۰۰ ارتوفتوی گیلان را که همه نیازهای آمایشی این استان را برطرف میکند، تهیه کرده تا محدودههای شهرها، روستاها، جادهها و حریم دریا را به صورت لایههای یکپارچه اطلاعاتی در اختیار داشته باشد.
در بخشهای دیگر این جلسه یحیی جمور، معاون فنی سازمان درباره فعالیتهای سازمان نقشهبرداری کشور در راستای تولید نقشه و اطلاعات مکانی توضیحاتی ارائه کرد و رضا احمدیه مدیرکل سامانهها و زیرساخت داده مکانی سازمان نیز به بیان فعالیتها و برنامههای این سازمان درباره SDI پرداخت. همچنین علی اسلامی راد، مدیرکل نقشهبرداری هوایی و فضایی سازمان و علی سلطانپور مدیرکل آبنگاری و امور جزرو مدی سازمان نیز به ایراد توضیحاتی درباره نحوه عکسبرداری هوایی و حدود حریم آبهای دریای خزر پرداختند.
پس از این نشست نیز استاندار گیلان که به همراه چند تن از مسئولان اجرایی استان گیلان از بخشهای فنی این سازمان بازدید کردند و از نزدیک و به صورت عملی در جریان موضوعات مورد گفتگو در این جلسه قرار گرفتند.
علمی ۹۰۱۴** ۱۰۵۵
نظر شما