به گزارش ایرنا، داستان کوه شاهوار در شهرستان شاهرود استان سمنان و زخمهای عمیقی که در معدنکاوی بوکسیت بر پیکرش وارد شده، موضوع جدیدی نیست. شاهوار اکنون به کانون توجه مردم و مسئولان در شرق سمنان تبدیل شده، برخی مدیران استان را هم با خود همراه کرده و صدایش را به گوش مسؤولان مرکز هم رسانده است. داستان درباره بلندترین قله در شرق رشته کوه البرز است. کوهی که زمانی میزبان کوهنوردانی سرشناس بود، این روزها به لطف معدنکاوی، میتوان قلهاش را با پراید فتح کرد.
ضررهای وارد شده از سوی معدن بوکسیت نیز دیگر بر کسی پوشیده نیست. از بین رفتن پوشش گیاهی و قطع درختانی مانند ارس، فرسایش خاک و بروز سیلاب در روستاهای پایین دست، فرار حیوانات از منطقه و تبعاتی چون کشته شدن چندین رأس خرس قهوهای در طول یک سال، آلودگی منابع آبی مورد مصرف ساکنان دشت بسطام و شاهرود، مشکل مدیریت پسماند و بروز ریزگردها، تنها نمونههایی از آثار مخرب این فعالیت معدنی در شاهوار است.
اما میتوان این موضوع را از زاویه دیگری نیز بررسی کرد؛ شاید با کمی دقت بتوان اندکی نیمه پر نیز در این لیوان دید و آن هم همراهی کم سابقه مسئولان محلی با مردم است. جدال بر سر حفظ محیط زیست و منابع طبیعی از سوی مردم و سازمانهای مردم نهاد در شاهرود پیشینهای طولانی دارد و مردم این دیار از این نظر در کشور پیشگام هستند. تبدیل جنگل ابر به منطقه حفاظت شده از سوی رئیس جمهوری در دولت یازدهم و جلوگیری از ساخت جاده در این جنگل استثنایی گواهی بر این مدعاست.
در این میان، موضوع معدن بوکسیت متفاوت است. سازمانهای مردم نهاد، طبیعتدوستان، استادان دانشگاه و کارشناسان، در آگاهی بخشی به ساکنان این خطه آنقدر خوب عمل کردند که اکنون مردم و مسئولان محلی، فارغ از هر نوع نگاه و گرایش سیاسی، برای حفظ حیات در دامنه شاهوار اتفاق نظر دارند.
شهریور ۹۷ پای مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی هم به میان کشیده شد. تأیید تخریبهای انجام شده از سوی معدن توسط این مرکز، حجت را بر همه تمام کرد. از یک سال گذشته تا به امروز اعضای شورای اسلامی شهر شاهرود و بسطام، فرماندار، نماینده مجلس شورای اسلامی، امامان جمعه و بسیاری از مسئولان شهرستان حمایت خود را از مردم اعلام کرده و بر ضرورت حفظ محیط زیست تأکید کردند.
برکناری مدیر کل حفاظت محیط زیست استان سمنان و انتصاب مدیر کل جدید نیز رویدادی مهم بود که به راحتی نمیتوان از کنار آن عبور کرد. مدیر کل جدید چندی پیش با حضور در شاهرود در کنار مردم این شهرستان ایستاد و از بهره گیری از یک وکیل برای رسیدگی به این موضوع خبر داد.
با این وجود، این پازل هنوز قطعات گم شدهای دارد. مردم از اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری و شرکت آب منطقهای استان سمنان گله مند بوده و این موضوع را با گردهمایی هفته گذشته خود در برابر اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان شاهرود اعلام کردند. سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سمنان را نیز در کنار خود نمیبینند.
اما مهمتر از همه، این روزها بیش از هر زمان چشمها به دستگاه قضائی دوخته شده است. آیا در آستانه تمدید پروانه فعالیت معدن بوکسیت، سکوت این مجموعه خواهد شکست و دادستان تازهنفس شاهرود به عنوان مدعی العموم فکری به حال مردم منطقه خواهد کرد؟
*خبرنگار ایرنا