مرکز چهارجانبه تبادل اطلاعات (و همکاریهای امنیتی) ایران، عراق، روسیه و سوریه با هدف تبادل اطلاعاتی برای مبارزه با تروریسم از سال ۱۳۹۴ با عضویت نمایندگان کشورهای عضو در بغداد تأسیس شد و از آن زمان تاکنون در جلساتی مداوم آخرین هماهنگیها و تبادل اطلاعات میان کشورهای عضو در آن صورت میگیرد.
تبادل اطلاعات و بویژه تغذیه اطلاعاتی نیروهای عراقی و سوری در شناسایی و هدف گرفتن مواضع مهم و حساس داعش و تروریستهای تکفیری در عراق و مواردی نیز در سوریه یکی از مهمترین و موفق ترین کارکردهای این مرکز در مدت فعالیت خود بوده است.
در تازهترین نشست این مرکز روز چهارشنبه گذشته به ریاست سرلشکر "سعد العلاق" مدیر اطلاعات ارتش عراق و رئیس مرکز و نیز نمایندگان ایران، روسیه و سوریه در بغداد که - گزارش اختصاصی آن پیشتر از سوی ایرنا منتشر شد - آخرین وضعیت تروریسم در منطقه و تحرکات گروه های تروریستی بررسی و در خصوص راهکارهای مقابله با آن تبادل نظر شد.
هماهنگی در خصوص مبارزه با هستههای پنهان و باقیمانده این گروهکها و گفت و گو درباره راههای گسترش و توسعه همکاریهای امنیتی از دیگر محورهای این نشست بود.
یک منبع مطلع عراقی حاضر در این نشست روز شنبه به خبرنگار ایرنا گفت که با توجه به موفقیتهای بزرگ مرکز چهارجانبه و همکاریهای امنیتی میان ایران، عراق، روسیه و سوریه در جنگ با تروریسم، برخی کشورهای دیگر از جمله چین نیز برای پیوستن به آن ابراز تمایل کردهاند.
وی گفت: موضوع تمایل این کشورها به پیوستن به مرکز چهارجانبه در نشست اخیر مطرح و مورد استقبال اعضا قرار گرفت.
این منبع مطلع عراقی، علاقمندی کشورها برای پیوستن به این مرکز را هم نشانه موفقیت همکاریهای تهران، بغداد، مسکو و دمشق در حوزه امنیت در عراق و سوریه دانست و هم گامی برای توسعه این همکاریها برای رسیدن به امنیت بومی و منطقهای با حضور همه کشورها ارزیابی کرد.
وی تاکید کرد که فعالیتهای مرکز چهارجانبه بغداد تا تحقق اهداف آنکه نابودی کامل تروریسم در عراق و سوریه است ادامه خواهد یافت و توسعه در همکاریها و نیز پذیرش اعضای جدید از جمله برنامههای آن است.
نشست جدید مرکز چهارجانبه تبادل اطلاعات در بغداد و تاکید بر ضرورت افزایش همکاریهای امنیتی کشورهای منطقه و اکنون خبر تمایل برخی کشورها از جمله چین برای پیوستن به این مرکز در حالی است که محمد جوادظریف وزیر خارجه ایران نیز روز یکشنبه در جریان سفر به بغداد، برای اولین بار اعلام کرد که تهران پیش از این پیشنهادات مختلفی برای امضای معاهده عدم تعرض با همه کشورهای منطقه خلیج فارس ارائه کرده است که این پیشنهادات همچنان روی میز است.
وی همچنین درگفت و گو با خبرنگار ایرنا، درباره پیام ایران برای منطقه و جهان، گفت: پیام و انتخاب ما کاملاً مشخص است، ما علاقمند هستیم در صلح و آرامش و توسعه زندگی کنیم، این انتخاب جمهوری اسلامی ایران است اما این صلح و آرامش و توسعه باید برای همه باشد.
در همین حال سردار «مصطفی مرادیان» وابسته نظامی جمهوری اسلامی ایران در عراق و رئیس هیأت ایرانی در این مرکز پیشتر در گفت و گو با ایرنا تاکید کرده بود که مرکز تبادل اطلاعات ضد تروریسم که با عضویت ایران، روسیه، عراق و سوریه در بغداد مستقر است، گواه روشنی بر نقش و توان ایران در مبارزه با تروریسم در منطقه است.
وی افزود: به باور ما یکی از مشکلات عمده منطقه غرب آسیا در بعد امنیتی، سیاستهای نادرست استکبار و در رأس آن آمریکا است که زمینه ایجاد نوعی هرج و مرج و بیثباتی را فراهم کرده است که نفع آن صرفاً برای رژیم اشغالگر قدس است.
مرادیان افزود: به باور ما ادامه همکاریها در چارچوب مرکز چهارجانبه تبادل اطلاعات در بغداد طی چهار سال گذشته میتواند الگویی برای همکاری با دیگر کشورهای منطقه باشد.
مرادیان تصریح کرد: استفاده از الگوی همکاری مرکز تبادل اطلاعات بغداد میتواند به کشورهای منطقه برای ایجاد صلح و ثبات و بومی سازی آن کمک کند و جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا تجربیات خود را در این زمینه در اختیار دیگر کشورهای منطقه قرار دهد.
خاورم *۱۰**۳۸۰**
نظر شما