اواخر هفته گذشته (نهم خرداد) آیین نامه اجرایی تسهیلات ۲۵ هزار میلیارد تومانی اشتغال در سال ۹۸ توسط «اسحاق جهانگیری» معاون اول رئیس جمهوری به دستگاه های اجرایی ابلاغ شد و براساس آن ۱۶ وزارتخانه، دستگاه اجرایی و نهاد مکلف شدهاند برنامه اشتغالزایی خود را تا آخر خرداد ارائه دهند.
پیش بینی دولت این است که با رقم ۲۵ هزار میلیارد تومانی که از محل قانون بودجه ۹۸، تسهیلات ریالی صندوق توسعه ملی و تسهیلات بانک ها تامین می شود، یک میلیون و ۹۰ هزار شغل ایجاد کند.
در این رابطه به سراغ «حمید حاج اسماعیلی» کارشناس حوزه کار رفتیم و نظر وی را درباره اشتغال و اختصاص اعتبار پرسیدیم.
حاج اسماعیلی گفت: بحث تخصیص منابع و اعتبارات در کشور با مشکلات و پیچیدگی هایی همراه است و علت آن این است که به دلیل شرایط خاص اقتصادی بودجه به درستی طرح و برنامه ریزی نشده است. همچنین با وجود نابسامانی هایی ناشی از تحریم های ظالمانه منابع بودجه و اعتبارات و تخصیص ها با نوسان رو به رو است و نمی توانیم به صورت جدی بگوییم که این اعتبارات در وقت مقرر و با همان میزان مشخص شده عملیاتی شود.
وی تصریح کرد: دولت باید شرایط خاص را برای تامین و تخصیص اعتبار برای موضوعات مختلف در کشور مدنظر داشته باشد، زیرا شرایط جدیدی برای کشور ایجاد می شود و این به نفع کشور است.
این کارشناس حوزه کار گفت: در شرایط موجود کشور، تثبیت و حمایت از بازار کار بهترین اقدام دولت است و چنانچه به دنبال توسعه اشتغال جدید باشیم، شرایط نابسامان در بازار کار تشدید می شود. اعزام نیروی کار راه حل مناسبی برای کاهش بیکاری در کشور است. نیروی کار ارزشمندی در حوزه بهداشت و درمان، فنی و مهندسی و کشاورزی در ایران وجود دارد که با اعزام آنها ارز آوری برای کشور خواهیم داشت
وی افزود: دولت پس از تثبیت بازار کار، می تواند بخش کشاورزی و دامپروری را به دلیل منابع غنی که در کشور وجود دارد پیگیری کند و حتی می تواند برای توسعه اشتغال حوزه گردشگری را مدنظر قرار دهد زیرا با توجه به ظرفیت های موجود مشکلی در توسعه این مشاغل وجود ندارد.
حاج اسماعیلی اعزام نیروی کار را راه حل مناسبی برای کاهش بیکاری در کشور دانست و گفت: بسیاری از کشورهای اروپایی با مشکل نیروی کار مواجه هستند برای نمونه کشور آلمان ۱۰۰ هزار آوره سوری را جذب کرد. ما نیز می توانیم از طریق کانال های رسمی اقدامات موثری در این خصوص انجام دهیم.
وی افزود: نیروی کار ارزشمندی در حوزه بهداشت و درمان، فنی و مهندسی و کشاورزی در ایران وجود دارد که با اعزام آنها ارز آوری برای کشور خواهیم داشت.
این کارشناس بازار کار تاکید کرد: البته دولت باید در تخصیص اعتبار اولویت را به صنایع موجود در شهرک های صنعتی که با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند اختصاص دهد.
وی درباره ایجاد اشتغال در بخش خدمات با توجه به آسیب پذیری صنایع در شرایط تحریم گفت: وقتی بازار کوچک می شود امکان توسعه بازار کار خدمات به دلیل منابع محدود کاهش می یابد و در محدودیت، بازار کار دچار تنزل می شود.
حاج اسماعیلی اظهار داشت: هم اکنون دولت درگیر مسائل اساسی همچون مباحث سیاسی و استراتژیک است بنابراین پیش از اینکه به دنبال توسعه باشد به دنبال تثبیت است و تلاش می کند شرایطی فراهم کند که امکان دسترسی مردم به حداقل ها فراهم شود.
وی تصریح کرد: در شرایط موجود به دلیل انحرافات و سوء استفاده هایی که در حوزه خدمات اتفاق می افتد، دولت مترصد این است که توزیع را به شکل عمده از طریق سازمان ها و ارگان های دولتی انجام دهد و این به نفع کشور است.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بیست و سوم اردیبهشت در نخستین جلسه کمیسیون تخصصی شورای عالی اشتغال اعلام کرد که سال گذشته در حوزه کشاورزی و گردشگری میزان اشتغالزایی روند معقولی را طی کرده و در بخش کشاورزی ۸۶ هزار شغل ایجاد شده است.
«محمد شریعتمداری» اظهار داشت: همچنین در بخش گردشگری، با ایجاد مراکز جدید گردشگری و قالبهای مختلف همچون بوم گردی پیشرفتهای خوبی داشتیم و ۲۰۰ هزار شغل در این زمینه ایجاد شده است.
اقتصام ۹۱۳۲ * ۳۰۶۳
نظر شما