۲۱ خرداد ۱۳۹۸، ۱۳:۵۱
کد خبر: 83348854
T T
۶ نفر

اروپا در تلاش برای کاهش تنش تهران - واشنگتن

۲۱ خرداد ۱۳۹۸، ۱۳:۵۱
کد خبر: 83348854
اروپا در تلاش برای کاهش تنش تهران - واشنگتن

تهران- ایرنا- یک کارشناس روابط بین الملل با توجه به سفر وزیر امورخارجه آلمان به ایران و تلاش اروپایی ها برای کاهش تنش ها می گوید: با توجه به تبعیت اتحادیه اروپا از ایالات متحده، بعید است آلمان بتواند نقش میانجی گری بین تهران – واشنگتن را ایفا کند.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، «هایکو ماس» و «محمدجواد ظریف» وزرای امور خارجه آلمان و ایران روز دوشنبه ۲۰ خرداد در تهران با هم دیدار کردند.

هایکو ماس پیش از این به عراق، اردن و امارات عربی متحده سفر کرده و با مقامات این کشورها دیدار و گفت وگو کرده بود. سفر وزیر امور خارجه آلمان از یک سو در بحبوحه شدت گرفتن تنش ها میان ایران و آمریکا در منطقه خاورمیانه و نیز همزمان با طرح مسائلی فرابرجامی از سوی برخی کشورهای امضاء کننده توافق هسته ای وین نظیر فرانسه صورت می گیرد.

ورود هایکو ماس به ایران که پیش از سفر  نخست وزیر ژاپن به تهران صورت می گیرد گمانه زنی ها در باره میانجی گری کشورهای مختلف برای جلوگیری از بالاگرفتن تنش میان ایران و آمریکا را افزایش داده است.

با توجه به اهمیت موضوع پژوهشگر ایرنا با «سید حسن ملائکه» استاد دانشگاه و کارشناس روابط بین الملل به گفت و گو پرداخت.

اتحادیه اروپا نگران تنش در منطقه خاورمیانه است

حسن ملائکه در ابتدای این گفت و گو بیان داشت: آلمان و اتحادیه اروپا نگران اوضاع منطقه خاورمیانه هستند و شروع هر جنگی در منطقه منافع اقتصادی آنان را به خطر می اندازد و آسیب جدی را متوجه این کشورها در مبادلات اقتصادی می کند.

وی  افزود: با توجه به تهدید ایران در مورد اخراج مهاجرین افغان اتحادیه اروپا نگران است که در صورت وقوع جنگ در منطقه سیل مهاجرین افغان ساکن در ایران به سوی اروپا سرازیر شود و این موضوعی است که نگرانی های را برای اتحادیه اروپا و بالاخص آلمان ایجاد کرده است.

ملائکه همچنین اظهار داشت: در صورت وقوع هرگونه درگیری نظامی دیگر در خاورمیانه دو عامل مهم می تواند نگرانی برای اروپا را به دنبال داشته باشد یکی هجوم  پناهندگان به اروپا و دیگری ترانزیت مواد مخدر، که مقامات جمهوری اسلامی ایران بارها تهدید کرده‌اند درصورت فشارهای بیش از حد تحریم‌ها، مسیر آن را باز خواهند گذاشت.

این کارشناس روابط بین الملل بیان داشت: اروپایی‌ها در پی جنگ در سوریه و عراق، متحمل بیش از دو میلیون میهمان ناخوانده و میلیاردها یورو خسارت، همراه با اختلافات سیاسی شده‌اند و اکنون تلاش دارند تا از تکرار چنین تجربه‌ای پیش‌گیری کنند.

وی در ادامه افزود: البته  ماس این پیام را به ایران منتقل خواهد کرد که درصورت خروج آنها از برجام یا دست داشتن در هر اقدامی که به تشنج در منطقه بیانجامد، دیگر نباید روی حمایت‌های آنان و سازوکار مالی اروپایی حساب باز کنند، چرا که آنان برای راه‌اندازی همین کانال مالی هم با بزرگترین شریک تجاری خود آمریکا دچار مشکلات بسیاری شده‌اند.

این استاد دانشگاه در ادامه خاطر نشان کرد: با توجه به تهدیدهای ایران اتحادیه اروپا خواهان این است که ایران در برجام بماند و به دنبال این هستند که ایران را در برجام نگه دارند اما عملاً نمی توانند بهای این کار را بپردازند. مقام‌های اروپایی نیز از اقدامات ایران در زمینه موشکی و منطقه‌ای، انتقاد می‌کنند.

وی همچنین گفت: اتحادیه اروپا دارای منافع اقتصادی در منطقه هستند و در مورد سیاست اعمال شده ایالات متحده علیه کشورمان دچار نوعی پارادوکس شده اند از جهتی دوست دارند که ایران در برجام بماند که خطری منطقه را تهدید نکند و از طرف دیگر در برآورد کردن نیازهای اقتصادی ایران ناتوان هستند.

 اتحادیه اروپا نمی تواند مستقل از آمریکا عمل کند

ملائکه در این زمینه اظهار داشت: اتحادیه اروپا از نظر امنیتی به آمریکا وابسته است یعنی عملاً از نظر امنیتی مستقل نیست و نمی تواند در سیاست های خود خارج از اراده و خواست دولت آمریکا عمل کند.

این استاد دانشگاه به نقش آلمان در اتحادیه اروپا اشاره کرد و افزود: آلمان یکی از قدرت های بزرگ اتحادیه اروپا محسوب می شود و اظهارات هایکو ماس در تهران می تواند به نوعی دیدگاه اتحادیه اروپا در مورد مسائل مورد بحث ایران و اتحادیه اروپا باشد.

وی همچنین در مورد احتمال میانجی گری آلمان برای کاهش تنش میان تهران – واشنگتن بیان داشت: بعید می دانم آلمان بتواند نقش میانجی گری بین ایران و آمریکا را ایفا کند و نقشی برای کاهش تنش در منطقه داشته باشد و در این زمینه موفق شود.

وی گفت: اروپا سیاست دوگانه ای را در در قبال ایران با توجه به تحریم های اعمال شده آمریکا در قبال کشورمان دنبال می کنند. آنان از طرفی می خواهند ایران را در برجام نگه دارند و از طرف دیگر در انجام تعهدات خود در قبال ایران نمی توانند مستقل از دولت آمریکا عمل کنند.

وی همچنین خاطر نشان کرد: اکنون زمان برای اروپا و آلمان تعیین کننده است تا آنها نشان دهند اگر می‌خواهند بازیگر موثر در جهان و در منطقه باشند، چه چیزی برای ارائه دارند و تا چه میزان می‌توانند خطرپذیر باشند. هر چه زمان بگذرد، احیای برجام ناممکن‌تر و رغبت ایران به تفاهم کمتر می‌شود. سیاست‌های تهران کاملاً روشن است. پس این اروپا است که باید سیاست و خط مشی خود را مشخص کند.

حسن ملائکه در پایان این گفت و گو بیان داشت: تنش‌ها در خاورمیانه در صورتی فروکش خواهد کرد که همه طرف‌ها به‌طور واقعی و براساس احترام به منافع متقابل و مشترک، آماده همکاری باشند.

**پژوهشم** ر- ت **1552

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha