سمنان با وجود برخورداری از ۲ هزار و ۲۰ واحد صنعتی و واحدهای معدنی سرشار اما برای توسعه اقتصادی و تثبیت نرخ جمعیت با چالش جدی کم آبی مواجه است که سازمانهای مردم نهاد و مسئولان با ریشه یابی عوامل توسعه نیافتگی این خطه در چند سال گذشته راهکار رفع چالش کم آبی را مطرح کردند.
براساس آمار شرکت آب منطقهای سمنان اکنون ۱۳ دشت از ۲۶ دشت استان ممنوعه بوده و سهم آبهای زیرزمینی از تأمین آب در استان بین از ۷۰ تا ۸۰ درصد است در شرایطی که اگر این میزان ۴۰ درصد باشد بحران محسوب میشود.
در استان سمنان حدود یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون مترمکعب آب در سال تولید میشود که ۸۷ درصد در بخش کشاورزی، حدود هشت درصد در بخش صنعت و خدمات و حدود پنج درصد در بخش آب آشامیدنی مصرف میشود. متوسط سرانه مصرف آب در کشور حدود ۲۰۰ لیتر در شبانه روز و در استان بیش از ۷۰۰ هزار نفری سمنان ۱۶۰ لیتر و کمتر از متوسط کشوری است.
با این وجود در یکسال گذشته پیگیریهای مستمری برای توسعه سمنان با اجرای طرحهای انتقال آب از سایر حوضهها به سمنان صورت گرفت و پس از رایزنیها انتقال آب از دریای خزر به فلات مرکزی در بودجه ۹۸ کشور ردیف اعتباری گرفت.
این ردیف بودجه مربوط به مطالعه و اجرای انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی است که با رأی قاطع نمایندگان مجلس در سال ۹۷ تصویب شده بود.
همچنین حجت الاسلام والمسلمین دکتر روحانی رئیس جمهوری ۱۳ آذرماه سال ۹۷ در سفر استانی به سمنان در دیدار مردمی بیان کردند که از نظر دولت تمام مسائل بحث انتقال آب از شمال کشور به استان سمنان حل شده و از فردا صبح اگر سرمایه گذاری بخواهد برای انتقال آب از شمال به مرکز ایران و استان سمنان اقدام کند، دولت آمادگی دارد تا در مدت کوتاهی مجوزهای لازم را صادر کند.
با توجه به ظرفیتهای موجود رفع مشکل کمبود آب با اجرای طرحهای بین حوضهای راهکاری موثر برای توسعه استان است که براساس برنامه ریزی و زمانبندی، عملیات مطالعه و مقدمات اجرای این طرح در ۲ سال گذشته به خوبی جلو رفته است.
شتاب توسعه سمنان با رفع چالش کم آبی
دانشیار حوزه اقلیم شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان گفت: توسعه استان سمنان با رفع چالش کم آبی شتاب میگیرد و مسئولان براساس برنامه ریزی و پیگیریهای اصولی برای اجرای طرحهای بین حوضهای اقدام کند.
سعید کامیابی افزود: اگرچه اجرای طرحهای انتقال آب آخرین راهکار برای کاهش تنش آبی در هر منطقهای است اما اکنون سمنان برای تامین آب قابل استفاده در بخش آشامیدنی و صنعت راهی جز اجرای این طرح ندارد.
وی خاطر نشان کرد: در سالهای گذشته سمنان با سرمایه گذاری در واحدهای صنعتی غیرآب بر تاحدودی از چالش کم آبی فاصله گرفت اما توسعه استان در مدار تولید در تمامی بخشها است.
دانشیار حوزه اقلیم شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان اضافه کرد: تغییر اقلیم و کاهش بارندگیها در سالهای گذشته به برداشت غیراصولی آب در نقاط مختلف کشور دامن زده که این امر باعث فرونشست زمین و کاهش سطح آب زیر زمینی در سمنان هم شده است.
انتقال آب خزر به سمنان هرچه سریعتر اجرا شود
استاندار سمنان گفت: انتقال آب خزر به سمنان با پیگیریهای مستمر در گام اجرا قرار گرفته و مسئولان امر با برنامه ریزی اصولی با جذب سرمایه گذار برای اجرای آن تلاش کنند.
علیرضا آشناگر افزود: کم آبی مهمترین چالش در توسعه نیافتگی سمنان است که تاکنون اجرای طرح حفر چاه و استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود برای رفع این چالش جواب نداده است.
وی خاطر نشان کرد: ظرفیتهای اقتصادی استان سمنان در بخش معدن، صنعت و کشاورزی با انتقال آب از دریای خزر به سمنان شکوفا میشود و با پیگیریهای مستمر به زودی این طرح مهم ملی در گام عملیاتی قرار میگیرد.
آشناگر تصریح کرد: برگزاری همایش و اتخاذ راهبردهای کارشناسی برای درک جامعه علمی کشور در اهمیت انتقال آب خزر به سمنان از اقدامات مثبت برای توسعه استان است.
استاندار سمنان گفت: تمامی دستگاههای اجرایی و نهادهای مسئول به صورت جدی و مستمر پیگیر تسریع در اجرای انتقال آب خزر به سمنان باشند.
ایجاد اشتغال پایدار با انتقال آب بین حوضهای
نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی گفت: ایجاد اشتغال پایدار در استان سمنان با انتقال آب بین حوضهای میسر است.
ابوالفضل حسن بیکی افزود: یکی از چالشهای در دهههای گذشته در سمنان، کاهش جمعیت است که با رفع چالش کم آبی میتوان برای افزایش و تثبیت جمعیت در این خطه گام برداشت.
وی خاطر نشان کرد: با اجرای طرح انتقال آب از خزر به سمنان، پسته کاری در دامغان رونق مییابد و میتوان این شهرستان را به قطب تولید این محصول کشاورزی تبدیل کرد.
حسن بیکی تصریح کرد: قرار گرفتن انتقال آب خزر به سمنان در گام اجرایی با پیگیری مسئولان و نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی انجام شد و همدلی مسئولان برای اجرای این طرح ارزنده و قابل تقدیر است.
وی اضافه کرد: با اجرای انتقال آب خزر به سمنان میتوان بیش از ۳۰ هزار هکتار از اراضی غیرکاربردی دامغان را به کشت پسته برد و افزایش تولید در استان بیکاری در منطقه را به صفر میرساند.
نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی گفت: آب مهمترین رکن توسعه سمنان است که با همدلی و مشارکت دستگاههای اجرایی و مسئولان انتقال آب خزر به استان با گرفتن ردیف بودجه در گام اجرایی قرار میگیرد.
صنعت سمنان برای شکوفایی به آب نیاز دارد
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان سمنان گفت: صنعت سمنان برای شکوفایی نیازمند رفع چالش کم آبی است که با درایت و توانمندی سازمانهای مردم نهاد و دولت به زودی این چالش مهم در استان به پایان میرسد.
علی اصغر جمعهای افزود: در زمان اوج تولید و رونق اقتصادی واحدهای صنعتی سمنان با چالش کم آبی مواجه هستند و انتقال آب خزر به سمنان سرمایه گذاری فعالان اقتصادی در بخش صنعت استان را دوچندان میکند.
وی اضافه کرد: ظرفیتهای صنعتی و معدنی استان سمنان در سالهای گذشته به دلایل مختلف از جمله کمبود آب به شکوفایی نرسیده که باید با انتقال آب از سایر حوزهها برای رفع این چالش گام برداشت.
رئیس اتاق بازرگانی استان سمنان ادامه داد: اکنون بیش از ۳۵ درصد از واحدهای معدنی سمنان با چالش کمبود آب مواجه هستند و یکی از دلایل مهم و اساسی راه اندازی نشدن واحدهای فراوری در بخش معدن کم آبی است.
جمعهای اضافه کرد: اگر مسئولان با توجه به ظرفیت معدنی تنها این بخش را محور توسعه استان قرار دهند با رفع چالش کم آبی توسعه سمنان شتاب میگیرد.
وی گفت: افزایش سرمایه گذاری ها در سمنان نیازمند رفع مشکلات زیرساختی است و دولت در سالهای گذشته به خوبی برای مدیریت این چالشها اقدام کرده است.
افزایش تولید محصولات راهبردی نیازمند تامین آب
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان گفت: افزایش تولید محصولات راهبردی در بخش کشاورزی نیازمند تامین آب است.
سید حسن میرعماد افزود: در سالهای گذشته طرحهای اصلاح الگوی کشت و نصب سامانههای نوین آبیاری در اراضی کشاورزی سمنان با جدیت تمام اجرا شده است.
وی خاطر نشان کرد: در ۶ سال گذشته بیش از ۲۵ هزار هکتار از اراضی کشاورزی سمنان به سامانههای نوین آبیاری تجهیز شد که این امر به کاهش مصرف آب در این بخش انجامید.
میرعماد اضافه کرد: سمنان با جود اقلیم خشک اما ظرفیتهای قابل توجهی در تولید گندم و دیگر محصولات راهبردی دارد که انتقال آب بین حوضهای راهکار موثر برای توسعه استان به شمار میرود.
وی تصریح کرد: زیرساختهای سرمایه گذاری استان با رفع چالش کم آبی تکمیل میشود و ردیف بودجه گرفتن انتقال آب خزر به سمنان رویکردی ممتاز برای توسعه پایدار استان است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان گفت: با اتخاذ رویکردهای کارشناسی و تامین آب پایدار میتوان برای تولید سرشار در بخش کشاورزی اقدام کرد.
استان سمنان با ۷۰۲ هزار و ۳۶۰ نفر جمعیت و ۹.۷ میلیون هکتار وسعت، مجموعهای از کویر، جنگل و کوهستان است و گنجی از ذخایر قابل توجه معدنی، بناهای تاریخی و زمینه گردشگری، خاک حاصلخیز برای پرورش انواع محصولات کشاورزی است که اکنون کمبود آب مانع جدی برای توسعه بخشهای مختلف اقتصادی است.
همچنین کسری مخزن آب زیرزمینی در استان سمنان به ۱۴۳ میلیون متر مکعب در سال میرسد، اکنون شهرهای استان سمنان با چالش جدی کمبود آب مواجه هستند که به گفته کارشناسان انتقال آب بین حوضهای راهبردی موثر برای رفع این چالش است.
۷۳۳۹/۶۱۰۳