خبر فوری: رفع فیلترینگ

۲۲ خرداد ۱۳۹۸، ۲۳:۰۷
کد خبر: 83349929
T T
۰ نفر

رخت سیاه بر قامت سبز جنگل ها و مراتع

۲۲ خرداد ۱۳۹۸، ۲۳:۰۷
کد خبر: 83349929
رخت سیاه بر قامت سبز جنگل ها و مراتع

گچساران - ایرنا -آتش سوزی های پی در پی بهار امسال جامه سبز جنگل ها و مراتع را در کهگیلویه و بویراحمد به رختی سیاه تبدیل کرده است گویی طبیعت در ماتم از دست دادن گوشه ای از هستی خود ماتم گرفته است.

به گزارش ایرنا، هرچند در ابتدای شروع فصل گرما کارشناسان با گوشزد کردن توصیه‌های علمی برای کاهش آتش سوزی در جنگ ها و مراتع تلاش کردند اما بی احتیاطی برخی از شهروندان از سویی و عوامل طبیعی مانند صاعقه باعث وقوع دهها فقره آتش سوزی در جنگل‌ها، مراتع و مزارع استان شده است.

اما این روزها با بالا رفتن دمای هوا با کوچک‌ترین غفلتی طلای سبز طبیعت طعمه آتش سرخ می‌شود.

هرچند قصه پر غصه آتش سوزی در جنگل ها و مراتع استان حکایت هر ساله فصل گرماست اما امسال وجود مراتع انبوه به دلیل بارندگی های سال زراعی بیشتر از سالهای پیش این گنجینه خدادادی را در معرض آتش سوزی قرار داده است.
براساس آمارها سالانه به طور میانگین حدود پنج هزار هکتار از جنگل ها و مراتع ایران طعمه آتش می‌شود.اتفاقی که شاید یکی از عوامل مهم آن غفلت و آتش افکنی در مراتع باشد.

در روزهای گذشته براثر پرت کردن ته سیگار از سوی یک رهگذر در منطقه گردشگری شلالدون در استان کهگیلویه و بوراحمد ۲ هکتار از طبیعت این منطقه در آتش خاکستر شد.

خسارت آتش سوزی به حیات موجودات زنده

کارشناسان می گویند: با توجه به نقش مهمی که جنگل ها و مراتع در کاهش آلودگی هوا و جذب گازهای سمی و آلاینده دارند با نابودی و تخریب آنها موجودات زنده زمین در معرض نابودی قرار می گیرند.
صاحب نظران بر این باورند که جنگل ها و مراتع دارای ارزش های اقتصادی و زیست محیطی در حیات انسان ها و کارکردهای چند جانبه در زمینه حفاظت منابع پایه آب و خاک، افزایش سطح آب های زیرزمینی، کنترل آلودگی هوا، تعدیل آب و هوا، تولید محصولات دارویی، خوراکی، تولید علوفه برای تغذیه دام و … هستند که این موضوع صیانت از طلای سبز را دوچندان کرده است.
ازبین رفتن حاصلخیزی خاک و ایجاد زمینه‌های فرسایش در آن، خسارت به گردشگاه‌های طبیعی و از بین رفتن آنها، آسیب رسیدن به محیط زیست و از بین رفتن حیات وحش، تشدید آلودگی هوا، صرف هزینه‌های زیاد و هنگفت برای اطفای حریق و احیای این مناطق و از بین رفتن علوفه دام از پیامدهای آتش سوزی در جنگل ها و مراتع است..

عوامل آتش سوزی ها
سرپرست اداره جنگلداری و جنگل کاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد می گوید: رهاسازی ظروف یکبار مصرف مانند بطری آب، لیوان، سفره و امثال آن به دلیل تابش نور خورشید و داشتن مواد شیمیایی از عوامل مهم آتش سوزی در عرصه های ملی است.
مصطفی خلفی آتش زدن پس مانده های مزراع گندم را از دیگر عوامل آتش سوزی در جنگل و مراتع می داند.

او از گردشگران خواست در صورت روشن کردن آتش در طبیعت از خاموش شدن آن هنگام ترک منطقه مطمئن شوند.
وی روشن کردن آتش در نزدیکی درختان را از دیگر اقدامات خطرساز اعلام کرد.
سرپرست اداره جنگلداری و جنگل کاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد از عشایر و گردشگران خواست از توقف در مراتع با پوشش گیاهی انبوه خودداری کنند.
وی با اشاره به نقش جنگل‌ها و مراتع در توسعه اقتصادی و اجتماعی جوامع انسانی گفت: کاهش آلایندگی های زیست محیطی، بهره برداری به عنوان گردشگری و اجرای طرح های اقتصادی نظیر گیاهان دارویی از حداقل مزایای این گنجینه‌های خدادادی است.

خسارت های آتش سوزی در جنگل و مراتع کهگیلویه و بویراحمد

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: یکهزار و ۱۱۰ هکتار از جنگل‌ها و مراتع این استان از سال ۱۳۹۶ تاکنون در آتش سوخته است.

غلام حسین حکمتیان اظهار داشت: سال ۱۳۹۶، ۵۲۵، پارسال ۳۵۵ و امسال نیز ۲۳۰ هکتار از جنگل‌ها و مراتع کهگیلویه و بویراحمد طعمه حریق شده است.

وی صاعقه و پوشش بسیار غنی مراتع را از عمده ترین دلایل آتش سوزی‌های امسال در جنگل‌ها و مراتع این استان در سال جاری ذکر کرد.

حکمتیان با قدردانی از نیروهای محلی در اطفای حریق در جنگل‌ها و مراتع کهگیلویه و بویراحمد افزود: مردم هم برای راهنمایی و رساندن امدادگران در کمترین زمان ممکن به محل وقوع آتش سوزی و هم برای خاموش کردن آتش مشارکت کردند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: تلاش برای خاموش کردن آتش با کمترین امکانات در دمای بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد و در شرایطی که گاهی ارتفاع شعله‌های آتش تا سه متر می‌رسید کاری طاقت فرساست.

تجهیزات مورد نیاز

وی با بحرانی ارزیابی کردن شرایط امسال در جنگل‌ها و مراتع استان بر لزوم اختصاص بالگرد برای اطفای حریق به ویژه در مناطق سخت گذر استان تاکید کرد.

حکمتیان با اشاره به اینکه وزن هر یک از دستگاه‌های دمنده خاموش کننده آتش ۱۰ کیلوگرم است گفت: حمل این دستگاه‌ها در شرایطی که گاهی نیاز به پنج ساعت پیاده روی در هوای گرم دارد انرژی برای اطفای حریق باقی نمی‌گذارد.

وی گفت: در صورت وجود بالگرد اعزام نیرو و تجهیزات از طریق بالگرد انجام می‌شود و خسارت آتش سوزی‌ها به حداقل خواهد رسید.

هم اکنون برای اطفای حریق جنگل و مراتع کهگیلویه و بویراحمد در مواقع بحرانی و سخت از بالگرد استان خوزستان یا شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران استفاده می‌شود.

حکمتیان می‌گوید: در زمان حاضر ۷۴ قرق بان در استان از یک میلیون و ۴۵۰ هزار هکتار جنگل و مرتع صیانت می‌کند که با توجه به وضعیت آتش سوزی‌ها در سال جاری نیاز به نیروهای آموزش دیده بیشتری برای کاهش خسارت‌های آتش سوزی‌ها مشهود است.

حکمتیان ادامه داد: زمان آتش سوزی تمام پرسنل به کمک قرقبانان می آیند. وی ابراز داشت: امسال ۲۹ دستگاه دمنده برای اطفای حریق استان خریداری شده است.

وی با اشاره به اینکه امسال یک میلیارد ریال برای انجام تغذیه امدادگران مهار آتش در این استان اختصاص یافته بر پیش بینی اعتبارات بیشتر برای تغذیه و خدمات پشتیبانی امدادگران در زمان وقوع آتش سوزی در منابع طبیعی تاکید کرد.

حکمتیان بیان کرد: در تعطیلات عید فطر امسال آتش سوزی در چندین نقطه از جنگل‌ها و مراتع شهرستان‌های گچساران، باشت، بهمئی و کهگیلویه مهار شد اما برآورد میزان خسارت‌ها در حال انجام است.

وی با یادآوری اهمیت جنگل‌ها و مراتع در اقتصاد، رفاه و سلامت گفت: خطر بیابانی شدن عرصه این گنجینه‌های ارزشمند جدی است و برای نجات جنگل‌ها و مراتع باید همت مضاعف داشت.

کهگیلویه و بویراحمد افزون بر یک میلیون ۴۰۰ هزار هکتار جنگل و مرتع دارد.

۸۱۴۳/‏۱۶۶۲

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha