سران روسیه و چین در دیدارهای اخیر خود موضوعات مهم دستور کار بین المللی از مساله کره شمالی و ایران تا بحران ونزوئلا و تحریمهای آمریکا علیه هر دو کشور را مورد بحث قرار دادند.
سران کمیسیونهای بین دولتی روسیه نیز در سن پترزبورگ با هم دیداری مفصل داشتند، از طرف روسیه آنتون سیلوانف معاون اول نخست وزیر و وزیر دارایی، یوری تروتنف، ماکسیم آکیموف، دمیتری کوزاک و تاتیانا گولیکووا معاونان نخست وزیر روسیه در این جلسه شرکت کردند.
هیأت روسیه همچنین شامل سران چندین وزارتخانه و شرکتهای بزرگ بود که رؤسای گازپروم و شرکت راه آهن، روس اتم، نوواتک، روس کوسموس، روس نفت، ونش اکونوم بانک از آن جمله بودند، موضوعات این مذاکرات در وهله اول دستور کار دوجانبه ازجمله تحکیم همکاریهای اقتصادی و بازرگانی بود.
در چارچوب مذاکرات سران روسیه و چین در دو هفته گذشته به موضوعات اقتصادی بویژه حوزه انرژی توجه زیادی شد که موتور محرک همکاریهای اقتصادی و بازرگانی دو کشور به حساب میآید.
به گفته یوری اوشاکوف دستیار رئیس جمهوری روسیه، بهره برداری از خط لوله گاز برای انتقال گاز روسیه از طریق خط لوله گاز «سیلا سیبیری» به چین برنامه ریزی شده است.
علاوه بر آن طرح «گاز فشرده یامال» با موفقیت اجرا میشود و دو کشور در عرصه انرژی هستهای صلح آمیز نیز با یکدیگر همکاری میکنند.
طرفهای روسی و چینی موضوع همکاریهای صنعتی از جمله طرح مشترک احداث هواپیمای مسافربری بزرگ دورپرواز و بالگرد بزرگ را بررسی و درخصوص همکاری در عرصه فضایی، توسعه زیرساختها و امور مالی و توسعه اتحادیه اقتصادی اوراسیا و همکاری آن با طرح چینی یک کمربند یک مسیر گفت وگو کردند.
**مواضع مشترک روسیه و چین در مسائل بین المللی
مواضع روسیه و چین در بسیاری از مسائل بین المللی یا نزدیک یا کاملاً مطابق بر یکدیگر است و دو کشور با رویکردهای آمریکا و غرب اختلاف نظر جدی دارند هر چند که چینیها به واسطه کار تجاری گسترده با غرب تلاش میکنند همواره مواضع خنثی در بحثهای بین المللی اتخاذ کنند تا مناسبات تجاری این کشور با دیگر کشورهای جهان با مشکل روبرو نشود.
با این وجود غربیها میدانند که مسکو و پکن خواهان حل و فصل سیاسی و دیپلماتیک مسائل شبه جزیره کره با روش پیشنهادی خود هستند و میخواهند که ساز و کار تأمین صلح و امنیت در شمال شرق آسیا با نقش برجسته آنان شکل بگیرد.
نقشه راه روسیه و چین در حال اجرا است و در مذاکرات اخیر سران دو کشور در کرملین مساله کره به عنوان یکی از مهمترین مسائل مورد بحث بین روسیه و چین مطرح شد.
سران روسیه و چین همچنین درخصوص وضعیت پیرامون برجام نیز اتفاق نظر دارند موضوعی که این بار به استثنا آمریکا، همراهی کشورهای قدرتمند اروپای غربی همچون فرانسه، آلمان و انگلیس را تا امروز در پی داشته است.
روسیه و چین معتقدند که برجام مساله تأمین ماهیت صلح آمیز برنامه هستهای ایران را به طور مؤثر حل میکند و به نظام منع انتشار سلاح هستهای کمک میکند و لازم است که این سند در آینده نیز معتبر باشد و به کار گرفته شود.
در مذاکرات دوجانبه همچنین مسائل سوریه و وضعیت ونزوئلا و همکاری در منطقه آسیا و اقیانوس آرام و نیز روابط روسیه و چین با قدرتهای بزرگ غربی هم در دستور کار قرار داشت.
پوتین و پینگ در پایان مذاکرات خود در سن پترزبورگ که دو هفته پیش برگزار شد دو بیانیه مشترک صادر کردند که یکی از آنها در خصوص توسعه مشارکت همه جانبه و همکاری راهبردی و بیانیه دیگر برای تحکیم ثبات راهبردی در عصر معاصر بود که به دستور کار بین المللی و ثبات استراتژیک مربوط میشد.
در بیانیه مشترک سران روسیه و چین از اقدامات آمریکا در عرصه بین المللی بویژه یکجانبه گرایی این کشور بشدت انتقاد شد.
سران دو کشور همچنین از خروج آمریکا از پیمان منع موشکهای هستهای کوتاه و میان برد انتقاد کرده و آن را تهدیدی برای ثبات راهبردی در سطح جهانی خوانده و پایبندی دو کشور به تلاشها برای تأمین این ثبات را مورد تاکید قرار دادند.
آمریکا معتقد است که پیمان منع موشکی که تنها شامل حال مسکو و واشنگتن میشود با واقعیت امروز مطابقت ندارد و چین و دیگر کشورها نیز باید به آن بپیوندند.
**امضای حدود ۳۰ قرارداد همکاری
در جریان سفر رئیس جمهوری چین به روسیه حدود ۳۰ توافقنامه و قرارداد همکاری با روسها امضا شد که مجموعاً ۱۴ میلیارد دلار ارزش داشت.
این قراردادها در عرصه ساخت بلوکهای نیروگاه هستهای، بهره برداری از خطوط لوله گاز برای افزایش صادرات گاز روسیه به چین، تحویل فناوریهای نسل پنجم شبکه اینترنتی از سوی چین به روسیه و عرصههای مهم دیگر بود.
امضای این اسناد همکاری به نفع مسکو و پکن است و در شرایطی که روسیه از سوی غرب تحریم است و کشورهای برتر اروپای غربی از تحویل فناوریهای پیشرفته به این کشور خودداری میکنند چین میتواند بخشی از مشکلات مسکو را از بین ببرد علاوه بر این چینیها از فناوریهای پیشرفته در عرصههایی همچون اینترنت و الکترونیک برخوردارند و تمایل دارند در این حوزه نیز با روسیه مشارکت کنند.
**برگزاری همایش اقتصادی چین و روسیه
در دو هفته اخیر دومین همایش اقتصادی روسیه و چین هم برگزار شد هر چند که پوشش رسانهای این همایش تحت تأثیر همایش دیگری با نام همایش اقتصادی سن پترزبورگ قرار گرفت اما در آن دهها نفر از سران شرکتها و مقامهای اقتصادی دو کشور شرکت داشتند.
"ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه این مجمع را یک سکوی مهم برای بررسی همکاری دو کشور در زمینههای نفت و گاز، برق و انرژیهای بازیافت پذیر خواند و گفت: دو کشور در ایجاد زیرساختهای انرژی، تجارت و توسعه فناوری انرژی به دستاوردهایی رسیده و پروژههای نفت و گاز دو کشور طبق موعد مقرر پیشرفت کرده است.
حجم مبادلات تجاری روسیه و چین سال گذشته از ۱۰۸ میلیارد دلار فراتر رفت حال آنکه سران دو کشور به دنبال رسیدن به تراز صد میلیارد دلاری بودند.
امروز روسیه وچین ۳۰ طرح مشترک سرمایه گذاری را با هم پیش میبرند و مجموع سرمایه گذاریهای چین در روسیه به ۲۲ میلیارد دلار رسیده است که ۳.۵ میلیارد دلار آن تنها در خاور دور روسیه زمین خورده است که جمعیت اندکی از روسها در آن زندگی میکنند چرا که مسکو از افزایش سرمایه گذاری شرکتهای چینی در بازار انرژی روسیه استقبال میکند و محیط مطلوبی را برای بازرگانان چینی فراهم کرده است.
براساس آنچه رئیس جمهوری چین گفته است، پکن از گسترش مطلوب روابط دو کشور در ابعاد مختلف حمایت میکند و همکاری در حوزه انرژی را در اولویت برنامههای کاری با مسکو قرار داده است.
میتوان گفت امروز روسیه و چین با همکاری دو جانبه در تلاش هستند بیشترین دستاوردها را کسب کنند و با تقویت هماهنگی و همکاری برای حفظ نظم بین المللی انرژی به طور عادلانه، منصفانه، منطقی و منظم نقش مثبت ایفا کنند.
"شیء جین پینگ" در دیدار اخیر خود با پوتین چهار پیشنهاد شامل دستیابی به فرصتهای خوب همکاری، استفاده از پتانسیلهای جدید برای ارتقای سطح همکاری انرژی دو کشور، تلفیق منافع متقابل و تعمیق همکاری در همه ابعاد، تقویت همکاری در مدیریت انرژی جهانی و یاری به توسعه پایدار انرژی برای تعمیق همکاری انرژی ارائه کرد و مورد استقبال پوتین قرار گرفت هر چند که پوتین در واکنش به پرسش مجری نشست عمومی همایش اقتصادی سن پترزبورگ اعلام کرد روسیه در جنگ تجاری آمریکا و چین دخالت نخواهد کرد و وارد این بازی نخواهد شد.
اوج نزدیکی و اتحاد پوتین و پینگ دو روز پیش در شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان هویدا شد، آنجا که تصاویر مراجعه پوتین به اقامتگاه پینگ منتشر شد و دمیتری پسکوف به رسانههای روسی خبر داد که رئیس جمهور برای تبریک سالروز ۶۶ سالگی رهبر چین به اقامتگاه او رفته و تعدادی بستنی و یک کیک تولد به پینگ داده است چرا که میدانست پینگ عاشق بستنیهای روسی است.
نظر شما