انتخابات کلان شهر استانبول مهمترین شکست حزب عدالت و توسعه در طول ۱۷ سال حاکمیت این حزب می باشد، افسانه رجب طیب اردوغان از کلان شهر استانبول و ریاست وی بر شهرداری این شهر آغاز شد و اکنون از هر زاوایه ای که نگریسته شود، انتخاب امام اوغلو به ریاست شهرداری استانبول که از لحاظ جمعیتی و سهم اقتصادی در کل اقتصاد ترکیه بسیار بسیار مهم است، می تواند راه را برای یک افسانه دیگر در صحنه سیاسی ترکیه باز کند.
اردوغان چندین بار در توضیح اهمیت ریاست شهرداری استانبول گفته است، هر حزبی که اداره استانبول را در دست بگیرد، راه برای اداره ترکیه از سوی وی هموار خواهد شد.
در انتخابات روز گذشته اکرم امام اوغلو نامزد حزب جمهوریخواه خلق در مقابل بینالی ییلدریم رقیب قَدَر خود که آخرین نخست وزیر جمهوری ترکیه بود و برای ریاست شهرداری استانبول از ریاست مجلس ملی ترکیه استعفاء کرد، با کسب ۵۴ درصد آرا در مقابل ۴۵ درصد کل آرا و با اختلاف ۹ درصد آراء به ریاست کلان شهر استانبول انتخاب شد.
هر چند انتخابات کلان شهر استانبول تنها یک انتخابات محلی محسوب می شود ولی حزب عدالت و توسعه و شریک این حزب، حزب حرکت ملی از این انتخابات به عنوان انتخابات سرنوشت ساز نام می بردند.
امام اوغلو نامزد ریاست کلان شهر استانبول قبل از انتخابات محلی ترکیه در ۳۱ مارس سالجاری میلادی فردی چندان شناخته شده در صحنه سیاسی ترکیه نبود و حتی انتخاب وی برای نامزدی کلان شهر استانبول از سوی کمال قلچداراوغلو با انتقادهایی تند و تیز از سویی منتسبین حزب جمهوریخواه خلق مواجه شده بود.
وی در طول تقریباً شش ماه گذشته که به عنوان نامزد این حزب معرفی و فعالیت های انتخاباتی خود را پی گرفت، اثبات کرده که به عنوان یک خطیب ماهر، یک فرد عملگرا و پراگماتیست با قابلیت جذب توده ها ظرفیت های یک رهبر را داراست.
نگاهی به کارنامه امام اوغلو در ماه های گذشته نشانگر اتخاذ سیاستی جدید از سوی یک منتسب حزب جمهوریخواه خلق است و این سیاست جذب توده ها با شناسایی خود و برنامه هایش است و وی بدون اینکه سعی در تخریب رقیب خود کند به طور عاقلانه با استفاده از رسانه های خودی سعی در معرفی خود کرده و از رنجاندن طرفداران رقیب خود اجتناب و بالعکس سعی در جذب آنان و معرفی خود به عنوان نامزدی که همه را به یک چشم می بیند کرد.
در مقابل این سیاست امام اوغلو، حزب عدالت و توسعه که از ۱۷ سال قبل حاکمیت در ترکیه را در دست دارد سیاست تهاجمی و تخریبی علیه وی را در پیش گرفت و حتی شخص اردوغان که ریاست حزب را عهده دار است در تجمعات تبلیغاتی شرکت و در برنامه های تلویزیونی نیز به مثابه رقیب در مقابل امام اوغلو ایستاد.
شخصیت ملایم بینالی ییلدریم که آخرین نخست وزیر جمهوری ترکیه و یک تکنوکرات برجسته است مانع از تهاجم گسترده وی به رقیبش امام اوغلو شده و وی در سخنرانی هایش دستکم به انداره دیگر مسوولین حزبی و شخص اردوغان به امام اوغلو حمله نکرد.
برخی کارشناسان سیاسی می گویند، تهاجم گسترده از سوی رهبران بلندپایه دو حزب عدالت و توسعه و حرکت ملی به امام اوغلو، ابطال انتخابات ۳۱ مارس و اجبار به برگزاری مجدد انتخابات و شائبه های موجود در زمینه انتخابات و تلاش های حزب حاکم در زمینه انتخاب نامزد خود مهمترین دلایل پیروزی امام اوغلو در انتخابات روز گذشته بود.
به گفته این کارشناسان پیروزی امام اوغلو در اصل پیامی برای حزب حاکم عدالت و توسعه است و این پیام نیز خستگی مردم ترکیه از سیاست های تهاجمی و خواست مردم این کشور برای تغییر چهره های سیاسی است.
کارشناسان سیاسی با اشاره با تاکید بر اینکه بینالی ییلدریم یک سیاستمدار میانه رو است می گویند به احتمال فراوان در صورتی که رقیبی بجز ییلدریم در مقابل امام اوغلو بود و آن رقیب نیز سیاست تهاجمی تری اتخاذ می کرد به احتمال بسیار قوی تعداد آرای امام اوغلو بسیار بیشتر از آرایی بود که امروز کسب کرده است.
انتخابات روز گذشته بدون تردید پس لرزه های بسیار عمیقی در صحنه سیاسی ترکیه خواهد داشت. به رغم تاکید مسوولین احزاب عدالت و توسعه و حرکت ملی در زمینه سرنوشت ساز بودن نتیجه انتخابات استانبول در پی شکست روز گذشته تلاش ها برای اینکه انتخابات روز گذشته به عنوان انتخاباتی محلی معرفی شود، آغاز شده است، این تلاشها هر اندازه تشدید شود مطمئناً به همان اندازه تاثیرات منفی آن نزد مردم ترکیه افزایش خواهد یافت.
کارشناسان سیاسی همچنین معتقدند در صورتی که نتیجه انتخابات ۳۱ مارس مورد قبول حزب حاکم ترکیه و حزب حرکت ملی قرار می گرفت و انتخاباتی تجدید نمی شد و در جریان تبلیغات دو ماه و نیم گذشته نیز بدین گونه سعی در تخریب چهره امام اوغلو نمی شد، شاید در آن صورت مسیر وی را می شد سد کرد، ولی تجدید انتخابات، اتخاذ سیاست های تهاجمی گسترده علیه وی موجب اقبال عمومی به سمت اکرم امام اوغلو شده و حال اگر وی در برآورده ساختن وعده هایش موفق نشود مطمئناً مردم استانبول و ترکیه این را به عنوان سنگ انداری در مقابل وی از سوی حزب حاکم ارزیابی خواهند کرد. بالعکس اگر حزب حاکم با امام اوغلو همراهی بکند در آن صورت نیز کارنامه موفقیت وی راه را برای آینده سیاسیش هموار خواهد کرد.
مساله آینده سیاسی بینالی ییلدریم نیز مورد توجه کارشناسان سیاسی ترکیه قرار دارد. به گفته این کارشناسان ییلدریم که از نزدیکترین افراد به اردوغان بشمار می رود، آینده سیاسی خود را به نتیجه انتخابات روز گذشته پیوند زده بود و اکنون یا از صحنه سیاست بطور کامل کناره خواهد گرفت و یا اردوغان برای تلطیف وی، می تواند ییلدریم را در سمتی که همپای مقام نخست وزیری قبلی وی باشد بکار گمارد.
انتخابات سرنوشت ساز روز گذشته استانبول یک رهبر جدید را در صحنه سیاسی ترکیه تثبت کرد. برخی کارشناسان از اکرم امام اوغلو به عنوان «بلند اجویت» جدید در صحنه سیاسی ترکیه نام می برند. اجویت نخست وزیر فقید ترکیه در دهه ۱۹۷۰ سکان اداره حزب جمهوریخواه خلق را از عصمت اینونو دومین رییس جمهور ترکیه تحویل گرفت و سال ها به عنوان یک سیاستمدار سرشناس در سیاست ترکیه باقی ماند و به جراب می توان گفت او محبوب ترین سیاستمدار ترکیه از احزاب دست چپی و سوسیال دمکرات بود. گرچه در دنیای سیاست تعیین اینکه فردا چه پیش خواهد آمد دشوار است، ولی امام اوغلو با قابلیت های خود می تواند رهبری که چپ میانه ترکیه را در زیر یک چتر واحد گرد آورد، باشد.
نظر شما