تب کریمه کنگو بیماری است که توسط یک ویروس منتقل می شود، این بیماری برای اولین بار در سال ۱۹۴۴ در کریمه (شبهجزیرهای در اوکراین) مشاهده شد و به همین علت تب کریمه نام گرفت، سپس در سال ۱۹۶۹ بود که این بیماری در کشور کنگو هم جان چندین انسان را گرفت.
تب کریمه کنگو هماکنون در بخشهای شرقی اروپا، کشورهای حوزه مدیترانه، شمال غربی چین، آسیای میانه، بخشهای جنوبی اروپا، آفریقا، خاورمیان و شبهقاره هند همراه با فصل گرما شیوع می یابد.
* تب کنگو چگونه منتقل میشود؟
کنهها به خصوص آنهایی که از گونه هیالومما هستند، عامل به وجود آمدن و همچنین انتقال ویروس تب کریمه کنگو بوده. انواع زیادی از حیوانات وحشی و اهلی نظیر گاوها، بزها، گوسفندان و خرگوشها میزبانهای تقویتکننده این ویروس هستند.
انتقال این ویروس به انسانها نیز از طریق نیش مستقیم کنههای بیمار و یا خون حیوانات امکانپذیر است، انتقال از انسان به سایر انسانها نیز میتواند از طریق ارتباط خونی و یا ردوبدل شدن سایر مایعات بدن به وقوع بپیوندد. همچنین گاهی اوقات خود بیمارستانها نیز از عوامل گسترش این بیماری هستند.
گندزدایی نادرست و غیراصولی تجهیزات پزشکی بیمارستان و همچنین استفاده دوباره از سوزنهای تزریقات میتوانند از عوامل پخش بیماری باشند.
این بیماری در بیشتر مواقع توسط کنه منتقل میشود که همهگیری بالایی هم دارد، ۶ ماه اول سال و در طول گرمای هوا، شرایط مناسبی برای رشد این ویروس بهحساب میآید.
*پختن گوشت از شیوع بیماری تب کریمه کنگو پیشگیری می کند
یک متخصص بیماریهای عفونی در این زمینه به خبرنگار ایرنا می گوید: پختن گوشت یا پاستوریزه کردن شیر باعث از بین رفتن ویروس بیماری تب کریمه کنگو می شود.
مهدی مهدوی می افزاید: تب کریمه کنگو یک بیماری حاد تبدار و خونریزی دهنده است که از طریق گزش کنه یا تماس با خون یا ترشحات یا لاشه دام و انسان آلوده منتقل میشود و این بیماری در فصلهای گرم سال از اواخر فروردین تا اواخر شهریور شیوع پیدا میکند.
وی با بیان اینکه مقاومت ویروس تب کریمه کنگو در برابر گرما کم است و در دمای ۵۶ درجه سانتیگراد به مدت ۳۰ دقیقه از بین میرود، اظهار می دارد: مخزن و ناقل ویروس در طبیعت، اصولاً کنهها هستند و گاو، گوسفند، بز، خرگوش و حتی جوندگان مثل موش نیز به عنوان ناقل شناخته میشوند، اما انواع پرندگان به جز شتر مرغ در برابر این بیماری مقاوم هستند.
این پزشک تصریح می کند: سردرد شدید، تب، لرز، درد عضله، گیجی، درد و سفتی گردن، درد چشم، ترس از نور از علائم این بیماری است و خونریزی در مخاطها و خونریزی زیرجلدی در پوست بخصوص در قسمت بالای بدن و در طول خط زیربغلی دیده میشود.
وی با بیان اینکه دوره ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو به طور متوسط چهار روز و حداکثر ۱۲ روز است، اضافه می کند: این بیماری معمولاً تا روز چهارم با علائم غیر خونریزی مانند تب، سردرد، احساس سرما، خستگی، درد عضلانی، پرخونی صورت، پرخونی ملتحمه و چشم، استفراغ و دردهای بالای معده همراه است و از روز چهارم خونریزی شروع شده و در مخاط دهان و پوست، خونریزی از لثهها، بینی، معده، روده ورحم و زیر پوست ناحیه ساق پا و دست ها ظاهر میشود لذا در صورت بروز تب همراه با این خونریزی ها به مراکز درمانی مراجعه شود زیرا این بیماری در ۳۰ درصد موارد حتی با اقدامات درمانی با مرگومیر مواجه بوده و کشنده است.
مهدوی تصریح می کند: افرادی که بهطور مداوم با دام و حیوانات سروکار دارند، قصابها، کارگران کشتارگاه، افرادی که حیوان اهلی را در خانه یا در مجاورت خود نگهداری میکنند، بیش از سایر افراد در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند و مهمترین کاری که این افراد باید انجام دهند، رعایت نکات بهداشتی اولیه و عدم تماس مستقیم با حیوان است.
وی می گوید: همچنین هموطنان باید از مصرف گوشت تازه خودداری کنند و دام پس از ذبح تا ۲۴ ساعت در دمای صفر تا مثبت چهار درجه سانتیگراد قرار گیرد تا ویروسهای آن کشته شوند و پس از آن مصرف شود.
وی با بیان اینکه ۱۰ درصد مبتلایان به تب کریمه کنگو فوت میکنند و چنانچه گوشت از منبع نامطمئن تهیه شود، احتمال ابتلا به بیماری افزایش پیدا میکند، خاطرنشان می کند: ذبح کنار خیابانی و خرید آن خطرناک است و گوشت مورد تایید سازمان دامپزشکی و مراکز معتبر مشکلی ندارد.
مهدوی یادآوری می کند: سمپاشی منازل و اصطبلها برای کاهش کنهها، مصرف مواد ضد عفونی برای گندزدایی توالتها، محیط آلوده به خون و ترشحات بیمار در پیشگیری از ابتلا به این بیماری بسیار موثر است.
مسعود مردانی متخصص بیماریهای عفونی نیز در این زمینه به خبرنگار ایرنا می گوید: شروع بیماری تب کریمه کنگو بسیار سریع و با نشانههای مانند سردرد، تب بالا، درد کمر، درد مفاصل، درد شکم و استفراغ همراه است.
وی با بیان اینکه علت تب مشخص نیست، می گوید: با پیشرفت بیماری، کبودشدن بدن و خونریزی شدید بینی نیز آغاز میشوند، این اتفاق در روز چهارم ابتلا به بیماری شروعشده و تا دو هفته ادامه مییابد.
مردانی ادامه می دهد: درمان بیماری در درجه اول حمایتی است و بیمار نیاز به مراقبت دارد، حمایت و یا مراقبت از بیمار باید شامل توجه به میزان مایعات بدن او، رفع اختلالات الکترولیتی وی، مراقبتهایی برای اکسیژنرسانی و محافظت از وی در برابر سایر بیماریها و ویروسها باشد.
چه کسانی باید بیشتر مراقب خودشان باشند؟
وی تصریح می کند: گلهداران، دامداران و کارگران کشتارگاهها بیشتر درخطر ابتلا به این بیماری قرار دارند، پزشکان، دانشجویان پزشکی و پرستارانی که از بیماران مبتلا به تب کریمه کنگو مراقبت میکنند نیز باید بیشتر مراقب خود باشند و با خون و مایعات بدن بیماران برخوردی نداشته باشند، همچنین افرادی که به مناطق روستایی مسافرت میکنند نیز باید موارد بهداشتی را رعایت کنند.
مردانی اظهار می دارد: کشاورزان و افرادی که با حیوانات سر و کار دارند باید از افشانههای دافع حشرات روی لباسهای خود و بخشهای از پوستشان که پوششی ندارد استفاده کنند، استفاده از دستکش و سایر پوششها برای مراقبت از نیش حشرات توصیه میشود.
وی می وید: همچنین باید از قرار گرفتن در معرض خون و مایعات بدن حیوانات و افرادی که علائم بیماری را از خود نشان میدهند خودداری کرد، افرادی که در بیمارستانها کار میکنند نیز از وسایل و پوششها بهداشتی حتماً استفاده کنند.
مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز چندی پیش در مورد شیوع کریمه کنگو به هموطنان هشدار داده است.
طی امسال ۱۲ مورد ابتلاء به بیماری کریمه کنگو و ۲ مورد فوتی بر اثر ابتلاء به این بیماری در کشور از سوی وزارت بهداشت گزارش شده است. برای پیشگیری از این بیماری مردم باید بهداشت را به طور کامل رعایت کنند.
نظر شما