بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت (who) میانگین ناباروری در جهان بین ۱۰ تا ۱۵ درصد است و این رقم همچنان رو به افزایش است و کشور ایران نیز از این قاعده مستثنی نبوده و زوجهای زیادی وجود دارند که از این مشکل رنج میبرند.
در این میان و براساس سیاستهای ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری مبنی بر ارتقای میزان باروری، در برنامههای حمایت مالی از زوجهای نابارور این مهم نیز در طرح تحول نظام سلامت مورد توجه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار گرفت.
در این راستا در سالهای گذشته تاکنون با بهره گیری از نیروهای متخصص و مجرب و استفاده از تکنولوژیهای روز دنیا مراکز تشخیص و درمان ناباروری در استانهای مختلف کشور راه اندازی شد و از قِبل آن زوجهای زیادی حس شیرین مادر شدن و پدر شدن را چشیدند.
این مراکز شرایطی را فراهم کرده زنانی که در آرزوی مادر شدن هستند و شرایط باروری بصورت طبیعی را ندارند به باروی آزمایشگاهی روی بیاورند تا حداقل از این طریق بتوانند رؤیای شیرین مادر شدنشان به وقوع بپیوندد و به معنی دیگر در این مرکز عشق مادرانه جوانه میزند.
استان کردستان نیز در راستای خدمات رسانی به زوجهای نابارور همانند بسیاری از استانهای کشور دارای مرکز تشخیص و درمان ناباروری بوده و تاکنون خدمات قابل توجهی به مردم استان و حتی برخی استانهای همجوار ارائه کرده است.
مرکز ناباروری بیمارستان بعثت وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کردستان و تنها مرکز دولتی استان در این حوزه است که از سال ۹۲ فعالیت خود را آغاز کرده است.
تیم درمان این مرکز شامل ۲ متخصص زنان، فلوشیپ، هیأت علمی، ۲ جنین شناس phd، هیأت علمی- متخصص اورولوژی، کارشناسان مامایی، پرستاری، آزمایشگاه و بیهوشی است.
خدمات قابل ارائه در این مرکز عبارتند از اسپرموگرام، ویزیت سونوگرافی، IUI (آی یو آی)، IVF ( آی وی اف)، ICSI(میکرو اینجکشن)، TESE( نمونه برداری از بافت بیضه در آزواسپرمی)، انتقال جنین، فریز جنین، فریز اسپم، اهدا جنین و رحم جایگزین است و میزان موفقیت در این مرکز قابل با سایر مراکز موفق و استانداردها است.
دانشگاه علوم پزشکی کردستان برای آشنایی بیشتر آحاد جامعه با این مرکز و اطلاع رسانی در خصوص اقدامات قابل انجام آن، زمینهای فراهم کرد تا تعدادی از خبرنگاران از این مرکز بازدید کرده و از نزدیک در جریان فعالیت بخشهای مختلف این مرکز درمانی قرار بگیرند.
۳۰ درصد مراجعه کنندگان به مرکز ناباروری سنندج نتیجه میگیرند
معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در این بازدید گفت: در مرکز درمانی کنترل ناباروری بیمارستان بعثت که از مراکز دولتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کردستان است و پیشرفتهترین روشهای درمانی مرتبط با درمان ناباروری در آن انجام میگیرد.
محمد جعفر رضایی با بیان اینکه ۳۰ درصد مراجعه کنندکان نتیجه مطلوب میگیرند افزود: زوجین نابارور میتوانند از تخفیف برای انجام ICSI، IVF و انتقال جنین فریز یکبار در سال و IUI دوبار در سال استفاده کنند.
متخصص جنین شناسی مرکز درمانی کنترل ناباروری بیمارستان بعثت اظهار داشت: در این مرکز امکان اهدای جنین نیز رأی زوجهایی که به دلایل مختلف امکان باروری را ندارند، وجود دارد.
وی اضافه کرد: میزان موفقیت دراین مرکز قابل رقابت با سایر مراکز در سطح کشوراز جمله استانهای مرجع همانند تهران و تبریز است و و نیازی به مراجعه هم استانیها برای رفع مشکل خود به خارج از استان ندارند.
رفع مشکل ناباروی ۳۰۰ زوج
معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کردستان تعداد مراجعه کنندگان به این مرکز از سال ۹۲ تاکنون را چهارهزار و ۲۵۰ نفر ذکر کرد و افزود: از این تعداد مراجعه کننده تاکنون ۳۰۰ زوج صاحب فرزنده شده اند.
وی با اشاره به اینکه مراجعه کننده خارج از استان نیز در این مرکز پذیرش شده اند گفت: هزینههای ارائه خدمات در مرکز تشخیص و درمان ناباروری سنندج بسیار پایین بوده و حدود یک پنجم مراکز دیگر در کشور است.
متخصص جنین شناسی مرکز اظهار داشت: این مرکز کاملاً دولتی بوده و تعرفههای آن نیز دولتی محاسبه میشود ضمن اینکه برای زوجهایی که برای بار اول مراجعه کنند به صورت رایگان خدمات ارائه میشود.
وی اضافه کرد: در این مرکز کلیه خدمات اسپرم گیری، تخمک گیری و آزمایشهای لازم از زوجها صورت میگیرد و پس از طی مراحل فنی جنینهای کشت شده پس از سه روز در بافت رحم قرار میگیرند.
رضایی یادآور شد: افرادی وجود دارند که دارای بیماری بوده و باید قبل از بچه دار شدن پروسه درمانی از قیبل شیمی درمانی را طی کنند که این افراد نیز میتوانند با روشهایی از قبیل فریز جنسی در آینده بچه دار شوند و این مهم در مرکز سنندج انجام میشود.
وی با اشاره به اینکه در این مرکز خدمات درمان ناباروری اتباع خارجی (توریسم درمانی) نیز ارائه میشود، گفت: افرادی که درخواست پذیرش در مانگاه ناباروری بعثت را دارند بصورت حضوری در روزهای غیر تعطیل از هشت صبح تا ۱۴ عصر به این مرکز مراجعه کنند.
تغییر فرهنگ مردم نیاز جدی برای رفع مشکل ناباروری
معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: در حال حاضر حداقل ۱۵ درصد زوجین با مشکل نازایی مواجه هستند اما این مشکل به عنوان درد نهفته باقی میماند و در نهایت منجر به ایجاد عوارض بسیار شدیدی در خانواده خواهد شد.
وی افزود: مسألهای که باعث نهفته ماندن این درد شده مشکل فرهنگی است و هنوز این فرهنگ در میان جامعه جا نیفتاده که نازایی یک بیماری قابل درمان است و در این زمینه فرهنگ مردم باید تغییر پیدا کند و اصحاب رسانه در این زمینه بسیار تأثیرگذار هستند.
رضایی اظهار داشت: بیشترین مشکل ما در استان این است که زوجین نازا ترجیح میدهند برای اینکه مورد طعنه قرار نگرفته و یا برچسپ نازایی نخورند برای درمان به استانهای دیگر مراجعه میکنند.
وی یادآور شد: هر پروسه درمان نازایی حدود ۲ ماه نیاز به رفت و آمد دارد که این ترددها علاوه بر هزینه اسکان و غیره، آراش فرد را بر هم زده و احتمال درمان را نیز کاهش میدهد بنابراین انتظار میرود زوجین برای رفع مشکل خود به خارج از استان مراجعه نکنند.
ارائه تمام فرایندهای ناباروری در این مرکز
مسئول مرکز درمانی کنترل ناباروری بیمارستان بعثت سنندج نیز گفت: تمام تجهیزات و امکانات درمان ناباروی در این مرکز از سوی دانشگاه علوم پزشکی تأمین شده وتمام فرایند ناباروری به مراجعه کنندههای استان و سایر استانها ارائه میشود.
دکتر معصومه رضایی افزود: آی یو ای، آی وی اف، رحم اجارهای، میکرواینجکشن از جمله عملهای جراحی ناباروری است که در این مرکز به مراجعان ارائه خواهد شد.
این متخصص نازایی در کردستان با بیان اینکه زوجهای زیادی با مراجعه به این مرکز نتیجه مثبت گرفته اند ابراز امیدواری کرد، این مرکز در آینده نزدیک بیشتر پیشرفت کرده و تعداد بیشتری از مراجعه کنندگان بتوانند از این مرکز نتیجه دلخواه بگیرند.
امید میرود با بهره گیری بهینه از پیشرفتهای مختلفی که امروز کشور در حوزه پزشکی به آن دست یافته است زمینهای فراهم شود تا زندگی هیچ زوجی بدلیل ناباروری و مشکلات اینچینیی از هم نپاشد.
۷۳۴۸ / ۳۰۳۴
نظر شما