پژوهش های دانشگاهی باید به حل مسائل منجر شود

کاشان- ایرنا- معاون علمی و فناوری رییس جمهوری و رییس بنیاد ملی نخبگان گفت: هدف پژوهش های دانشگاهی باید حل مساله باشد زیرا درس می خوانیم تا مشکلات مردم را برطرف کرده و در کنار آنها مقاله علمی نیز بنوسیم.

سورنا ستاری عصر دوشنبه در نشست شورای اداری شهرستان کاشان افزود: بسیاری از ما به عنوان دانشجو با پول مردم یعنی بیت المال و مالیات، در دانشگاه‌های دولتی درس خوانده‌ایم یا حقوق می‌گیریم تا مشکل مردم را برطرف کنیم؛ نه اینکه تنها مقاله‌های علمی ارائه دهیم که در نهایت هم در کشورهای دیگری مانند کانادا و آمریکا مورد استفاده قرار گیرد.

وی تصریح کرد: فعالیت دولتی در این زمینه چندان نتیجه ندارد و پژوهشی تبدیل به محصول می‌شود که بخش خصوصی در آن سرمایه گذاری کرده باشد، زیرا فناوری با پول به دست نمی‌آید و قابل خریدن نیست، بلکه آموختنی است.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری اضافه کرد: برای نمونه هر گونه صنعتی در استان اصفهان ایجاد شده اما امروز از نظر بیکاری در کشور سوم یا چهارم است و نمی‌توان حتی یک صنعت دیگر به این منطقه اضافه کرد و از سویی آب هم برای آنها وجود ندارد.

وی بیان کرد: توسعه در این استان بر اساس محورهای بومی و مزیت‌های منطقه‌ای شکل نگرفته و حالا متوجه کارهای اشتباه گذشته شدیم مبنی بر اینکه تنها راه اندازی کارخانه در هر منطقه‌ای به ایجاد اشتغال منجر نمی‌شود؛ زیرا پایه صنعت و اقتصاد منابع زیرزمینی نیست بلکه نیروی انسانی است.

ستاری تاکید کرد: اقتصادی هیچ کشوری بر اساس منابع زیرزمینی به جایی نرسیده؛ چنان که مانند ضرب المثل عامیانه هیچ بچه پول داری تا کنون به منصب و موقعیتی نرسیده زیرا نمی‌توان تنها با تکیه بر پول پیشرفت، نوآوری و کارآفرینی داشت.

وی ادامه داد: شاید کشوری در بخش اقتصاد بر اساس پول مفت یا خام فروشی کمی پیش برود اما این به معنای رشد کردن نیست.

رئیس بنیاد ملی نخبگان اظهار داشت: ایران اسلامی از نظر نیروی انسانی کشور فوق العاده ای در جهان است زیرا نزدیک به ۳۳ میلیون نفر جوان بین ۲۰ تا ۴۰ سال و از جمله پنج میلیون نفر دانشجو دارد که در هیچ کشور اروپایی شرایط نیروی انسانی این گونه نیست.

وی یادآور شد: بودجه بر سه محور بهداشت، آموزش و دفاع پایه ریزی قرار گرفته و هیچ دوره‌ای در طول تاریخ پنج هزار سال گذشته کشور چنین در بحث آموزش و پژوهش هزینه نشده اما هنوز نتوانسته‌ایم فارابی، خوارزمی و ابن سینا یا زکریای رازی پرورش دهیم زیرا باید محیطی مناسب برای فعالیت‌های پژوهشی جوانان تمهید می‌شود که این محیط با پول نفت در ۱۰۰ سال گذشته سرکوب شده بود.

چهار هزار و ۴۰۰ شرکت دانش بنیان هم اکنون در کشور فعال هستند که سالانه نزدیک به ۶۰۰ میلیون دلار صادرات محصول دارند.

فعالیت‌های دانش بنیان، تنها راه توسعه کاشان

معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری در بخش دیگری از سخنانش گفت: با توجه به اینکه کاشان با محدودیت آب رو به رو شده، پیشرفت آن جز با توسعه شرکت‌های دانش بنیان شکل گرفته بر اساس بوم، راه دیگری ندارد.

ستاری تاکید کرد: منطقه کاشان نیازمند صنعت فرش ماشینی است، بدین معنی که همه اجزای تولید محصول بومی باشد؛ نه اینکه بخشی از جمله ماشین آلات را از خارج وارد کند.

وی، فعالیت‌های منجر به تولید فرش ماشینی در کاشان را صنعت ندانست و افزود: واحدهای فعال فرش ماشینی در این منطقه کارخانه هستند زیرا صنعت به مکانی تولیدی می‌گویند که در آن شبیه سازی، طراحی، الگو سازی و ماشین سازی انجام شود.

به گفته ستاری، دانشگاه هیچ خدمتی به حوزه فرش انجام نداده و با وجود این همه دانشمند در زمنیه نانو و هنرمند گرافیست تا کنون نتوانسته در زمینه رنگ یا طرح نوآوری ارائه کند.

وی بیان کرد: خام خوری به پیشرفت منجر نمی‌شود اما با توجه به ظرفیت‌هایی مانند وجود باغ‌های گل محمدی در کاشان، این شهرستان با کمک و پشتیبانی شرکت‌های دانش بنیان باید به فعالیت‌های جدیدی مانند تولید اسانس و ادکلن وارد شود تا خروج ارز از کشور نیز کاهش یابد.

رئیس بنیاد ملی نخبگان با اعلام آمادگی برای حمایت از تولید اسانس در کاشان اظهار داشت: نیروی انسانی ماهر، زیست بوم و کارآفرین در شهرستان وجود دارد اما باید این اقدام عملی شود؛ زیرا آلودگی هوا و آب نداشته و با توسعه منطقه، از مهاجرت جوانان نیز جلوگیری می‌کند.

وی لزوم حمایت از شرکت‌های دانش بنیان را مورد تاکید قرار داد و یادآور شد: نزدیک به ۱۴۰ نوع خدمت در قالب بسته‌های حمایتی به این شرکت‌ها می‌توان ارائه کرد که شامل معافیت‌های گمرکی، مالیاتی، بیمه و خدمت نظام وظیفه است که از جمله در قالب ایجاد استارتاپ ها سالانه برای پنج هزار نفر سرباز معافیت در نظر گرفته می‌شود.

ستاری گفت: بخش سنتی باید آگاه باشد که شرایط در حال تغییر است و اگر برای جوانان سرمایه گذاری نکند، سرمایه خودش از بین می‌رود و دیگر نمی‌تواند ادامه بدهد.

وی در ادامه از رصدخانه ملی در قله گرکش منطقه کاشان (کامو) به عنوان بزرگترین طرح علوم پایه کشور نام برد و اظهار داشت: این طرح بر اساس برنامه باید مهر سال آینده مورد بهره برداری قرار بگیرد که با توجه به کوتاه بودن فصل کار در منطقه، نیازمند همکاری همه دستگاه‌ها جهت پایبندی به زمانبندی هستیم.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری اضافه کرد: این رصدخانه یکی از بزرگترین شیشه تلسکوپ‌های جهان را دارد و تنها هفت سال مطالعه و جانمایی آن به درازا کشیده که پس از بهره برداری، با قرار گرفتن در زمره تلسکوپ‌های رصد بزرگ جهان، دانشمندان نجوم زیادی به این شهرستان سفر خواهند کرد.

وی از آمادگی برای همکاری با بخش خصوصی خبر داد و بیان کرد: جاده دسترسی آماده شده و دست کم ۲ تلکسوپ کوچک دیگر نیز اضافه خواهد شد که بخش خصوص می‌تواند در صورت تمایل برای ادامه طرح سرمایه گذاری کند.

به گزارش ایرنا، بهره برداری از نخستین مرکز رشد دانشگاه فنی و حرفه‌ای استان اصفهان در کاشان، بازدید از چند واحد تولیدی و شرکت دانش بنیان کاشان و آران و بیدگل، دیدار با نماینده ولی فقیه در شهرستان و امام جمعه کاشان و حضور در شورای اداری این شهرستان از دیگر برنامه‌های سفر یکروزه معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری و رئیس بنیاد ملی نخبگان به نقاط شمالی استان اصفهان بود.

نزدیک به یکهزار و ۵۰۰ واحد تولیدی کوچک و بزرگ در زمینه تولید ۲۰۰ نوع کالا در ۱۳ شهرک، ناحیه و منطقه صنعتی شهرستان کاشان فعالیت دارند.

۶۱۳۶/‏۸۱۲۳

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha