از زمان رکوردشکنی نرخهای بالای طلا در بازارهای جهانی ۶ سال میگذرد؛ در این سالها نوسان این فلز پرتقاضا به گونهای بود که در نتیجه تحولات سیاسی و اقتصادی جهانی تا محدوده یکهزار و ۳۰۰ دلار میچرخید و دوباره کمنوسان ظاهر میشد.
این روزها تنشهای سیاسی بویژه در منطقه خلیج فارس از یک سو و گمانهزنیها از برنامه بانک مرکزی آمریکا و اروپا برای کاهش نرخ بهره سبب شد تا قیمت این فلز گرانبها از محدوده یکهزار و ۳۰۰ دلار به تدریج فراتر رود.
بررسی وضعیت کنونی در بازار جهانی طلا، به مجموعه رخدادهای پیش آمده از هفته گذشته تاکنون برمی گردد.
ابتدا بانک مرکزی آمریکا خبر از کاهش احتمالی نرخ بهره در سال آینده میلادی داد.
پیشبینیها حاکی از ورود اقتصاد آمریکا به یک دوره رکود است که در نتیجه بانک مرکزی آمریکا در تقابل با این مساله، اقدام به کاهش نرخ بهره خواهد گرفت.
همچنین مجموعه شرایط حاکم بر اقتصاد آمریکا، ارزش دلار را در برابر دیگر ارزهای عمده جهان با کاهش نزدیک به ۲ درصدی مواجه کرده که از سال ۲۰۱۸ میلادی تاکنون بیسابقه بوده است.
در نتیجه این تحولات که تضعیف ارزش دلار در برابر ارزهای عمده جهان را نیز به همراه داشت؛ بهای هر اونس طلا مسیر صعودی یکهزار و ۳۴۵ دلار به بالا را شروع کرد.
تحولات سیاسی در روز پنجشنبه هفته گذشته در نتیجه سرنگونی پهپاد متجاوز آمریکایی در حریم هوایی ایران و دوچندان شدن تنشها میان واشنگتن و تهران سبب شد تا این روند صعودی طلا همچنان تداوم یابد؛ ضمن آنکه مجادلات در این هفته نیز میان دو طرف تداوم یافت و سبب شد تا نرخ هر اونس طلای جهانی با صعود بیش از ۸۰ دلاری در یک هفته، قیمت یکهزار و ۴۳۷ دلار را نیز رد کند.
با این حال، روز گذشته این نرخ ثابت نماند و در محدوده یکهزار و ۴۳۰ دلار نوسان کرد و امروز نیز روند نزولی در بازار ادامه یافت و تا ظهر امروز قیمتهای بین یکهزار و ۴۰۶ تا یکهزار و ۴۰۸ دلار را به خود دیده است.
البته تحلیلهای کارشناسان بازار جهانی طلا از دیگر عوامل روند افزایشی قیمت اونس، معطوف به تداوم جنگ تجاری میان واشنگتن و پکن است که پیامد آن کاهش رشد اقتصادی چین و در نتیجه جهان خواهد بود؛ این مساله رکود بر بازارهای سهام را بدنبال دارد و سبب میشود همسو با افزایش تقاضا برای طلا، شاهد رشد قیمت جهانی آن باشیم.
همچنین از نگاه دیگر کارشناسان بازارهای مالی، بروز بحران در نرخ بازده منفی اوراق قرضه دولتی در میان کشورهای اروپایی و ژاپن، عامل دیگری است که جهش قیمت طلا بیش از ۱۵۰۰ دلار را منجر خواهد شد.
این بحران مالی در اروپا در نتیجه کاهش رشد اقتصادی، بانک مرکزی اروپا را برای کاهش نرخ بهره تحت فشار گذاشته است.
طبق اعلام دویچهوله، ارزش کنونی اوراق قرضه دولتهای اروپایی و ژاپن به ۱۲ هزار میلیارد دلار رسیده است.
تارنمای بلومبرگ به نقل از «فورمن» مدیر اجرایی یک شرکت فعال در بازار طلای نیویورک که جواهرات قدیمی را خریداری میکند، نوشت: در بازار شاهد افزایش قیمتها و تقاضا برای فلز گرانبها هستم به طوری که پنج میلیارد دلار به تقاضاها برای خرید طلا در ماه جاری میلادی اضافه شده است.
براساس گزارش بلومبرگ، کارشناسان و فعالان این بازار، افزایش نرخ اونس جهانی تا محدوده یکهزار و ۶۰۰ دلار را نیز پیش بینی کرده و انتظار دارند در سال جاری میلادی رقابتی بیشتری برای کسب سود بیشتر در این بازار ایجاد شود.
پیش بینی تحلیلگران بازارهای مالی از آینده بازار طلای جهانی این است که افزایش تنشها در خلیج فارس بویژه میان آمریکا و ایران، بازار طلا را در میانمدت تحت تاثیر قرار خواهد داد اما در کوتاهمدت نرخ این فلز گرانبها در نتیجه عوامل بنیادین در محدوده یک هزار و۴۳۰ دلار باقی میماند.
رکورد تاریخی ثبت شده بهای اونس طلا به سال ۲۰۱۱ میلادی با هزار و ۸۸۴ دلار برمی گردد؛ هرچند که از آوریل ۲۰۱۳ میلادی تا هفته گذشته، از مرز یکهزار و ۴۰۰ دلار عبور نکرده بود.
** تقاضای سیریناپذیر برای خرید طلا
در سالیان اخیر سیاست تهاجمی کاخ سفید در بخش اقتصادی سبب شده تا بسیاری از کشورها برای تغییر سیستم پولی بینالمللی و دوری از دلار آمریکا، به سمت خرید طلا برای افزایش ذخایر این فلز گرانبها به جای ارز آمریکا روی آورند.
در واقع تداوم تنشهای سیاسی و اقتصادی آمریکا با دیگر کشورها حتی برخی متحدانش سبب شده تا میلیاردها دلار از ذخایر ارزی با طلا جایگزین شود.
به گفته «تاتیانا فیک» مدیر بانکهای مرکزی و سیاستگذاری عمومی در شورای جهانی طلا، بانکهای مرکزی بسیاری از کشورها در سالیان اخیر به شکل بیسابقه خرید طلا را افزایش دادهاند.
طبق اعلام تاتیانا فیک، در سال گذشته میلادی میزان خرید سالانه طلا به ۶۵۱ تن رسید که بالاترین سطح در سیستم پولی بینالمللی است.
طبق گزارش آبان سال گذشته شورای جهانی طلا، بانکهای مرکزی در جهان خرید خالص طلای خود را به بالاترین حد رساندهاند به گونهای که تقاضا برای طلا از سوی بانکهای مرکزی در سه ماه نخست سال ۲۰۱۸ به میزان ۴۲ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۱۷ افزایش یافت.
روسیه و ترکیه از بزرگترین خریداران طلا در سالیان اخیر هستند.
به نوشته تارنمای بلومبرگ، حجم ذخایر طلای روسیه تا پایان سال ۲۰۱۸ به بیش از ۲ هزار و ۱۰۰ تن رسید.
کشورهای اروپایی همچون فرانسه، لهستان، صربستان و مجارستان همسو با چین، ایران، قطر، ونزوئلا و اندونزی برای کاهش و حذف دلار از مبادلات تجارت خارجی، ذخایر طلای خود را به میزان قابل توجهی افزایش دادهاند.
طبق گزارش تارنمای نشریه فایننشال تایمز، «چین بزرگترین تولیدکننده طلا در جهان است اما حتی یک گرم آن را هم صادر نمیکند؛ ضمن آنکه بزرگترین وارد کننده طلا در جهان هم است. پکن هرگز میزان دارایی طلای خود را اعلام نمیکند.»
نظر شما