ورزش والیبال در سال ۱۸۹۵ در ایالت ماساچوست آمریکا ابداع شد، به وسیله ویلیام مورگان. حالا پس از ۱۲۴ سال، این ورزش به رشتهای پرطرفدار در سطح جهان تبدیل شده است. مسابقات قهرمانی والیبال جهان از سال ۱۹۴۹ آغاز شد و این رشته از المپیک ۱۹۶۰ توکیو به مهمترین رویداد ورزشی راه یافت. اما با وجود اینکه آمریکا مهد والیبال محسوب میشد، تا سالها قدرت این رشته در انحصار شوروری و اقمارش در شرق اروپا بود.
تا سال ۱۹۸۲ همه مدالهای طلا در مسابقات قهرمانی جهان به تیمهای شرق آسیا رسید تا اینکه در سال ۱۹۸۶ آمریکا از سد شوروی گذشت و به نخستین تیم از کشوری غیر کمونیستی تبدیل شد که در والیبال صاحب مدال طلا میشود.
با وجود سابقه والیبال، این ورزش در آمریکا حرفهای محسوب نمیشود. باشگاههای حرفهای آمریکایی در والیبال فعال نیستند و دانشگاهها، کالجها و مدارس بار اصلی را در آموزش والیبال و پرورش استعدادها بر عهده دارند. با این وجود به دلیل ساختار صحیحی که در ورزش آمریکا در پیش گرفته شده، همواره والیبال این کشور ستارههای زیادی در اختیار داشته است. بازیکنان بزرگ این کشور هم پس از اینکه به سطح بالایی میرسند راهی باشگاههای اروپایی میشوند.
آمریکا با ۳۰۰ امتیاز، پس از برزیل در رتبه دوم ردهبندی فدراسیون بینالمللی قرار دارد. فدراسیون والیبال ایران و آمریکا در سالهای اخیر روابط خوبی با هم داشتهاند و تیم ملی ایران در چند سال گذشته چند بار برای برگزاری مسابقات دوستانه به این کشور سفر کرده است.
آمریکا به مدت سه سال پیاپی میزبانی مرحله نهایی لیگ ملتها را بر عهده گرفته است و از ابتدا با هدف آمادهسازی بازیکنانش در مرحله مقدماتی این رقابتها شرکت کرد. در هفته پنجم مسابقات نیز به طور کلی تیم دوم این کشور حضور دارد و جان اسپرو سرمربی آمریکا نیز در کنار بازیکنان نیست.
اسپرو از سال ۲۰۱۴ هدایت تیم ملی آمریکا را بر عهده گرفت و در همان سال این تیم را به مدال طلای لیگ جهانی رساند. در المپیک ۲۰۰۸ پکن که آمریکا به قهرمانی رسید، اسپرو به عنوان مربی در کادر فنی این تیم حضور داشت. آمریکا با سرمربیگری اسپرو در المپیک ریو ۲۰۱۶ و قهرمانی جهان و لیگ ملتها ۲۰۱۸ به مدال برنز رسید.
البته آمریکا که میزبان مرحله نهایی این دوره از لیگ ملتهای والیبال است، در این هفته نه تنها بازیکنان اصلی و ستارههای خود را در اختیار ندارد، بلکه اسپرو سرمربی این تیم هم به همراه بازیکنان راهی بلغارستان نشده است. بنابراین ایران با تیم دوم آمریکا روبرو میشود. از سوی دیگر ایران هم که صعود خود را به مرحله نهایی قطعی کرده است، به احتمال زیاد در این بازی هم مانند مسابقه با بلغارستان، از بازیکنان ذخیرهاش استفاده خواهد کرد.
افتخارات تیم ملی والیبال آمریکا
المپیک: ۳ طلا و ۲ برنز
قهرمانی جهان: ۱ طلا و ۲ برنز
جام جهانی: ۲ طلا و ۱ برنز
جام قهرمانان بزرگ جهان: ۱ نقره
لیگ جهانی: ۲ طلا، ۱ نقره و ۳ برنز
لیگ ملتها: ۱ برنز
قهرمانی آمریکای شمالی: ۹ طلا، ۱۰ نقره و ۴ برنز
بازیهای پان آمریکن: ۴ طلا، ۴ نقره و ۱ برنز
تاریخچه رویاروییهای والیبال ایران و آمریکا
ایران و آمریکا برای نخستین بار در مسابقات قهرمانی جهان ۱۹۷۰ به مصاف هم رفتند که آمریکا برنده آن مسابقه بود.
۴۳ سال بعد نخستین و یکی از خاطرهانگیزترین پیروزیهای تاریخ والیبال ایران مقابل آمریکا رقم خورد. در جام قهرمانان بزرگ جهان ۲۰۱۳، ایران در ستهای اول و دوم باخته بود و در آستانه شکست در ست سوم نیز بود که سیدمحمد موسوی بازیکن کلیدی ایران مصدوم و راهی بیمارستان شد. در امتیازات پایانی و در حالی که تیم ملی به شدت دچار مشکل بود، خولیو ولاسکو سرمربی وقت ایران با چند تعویض عجیب و به میدان فرستادن رحمان داودی در پست دریافتکننده، روند بازی را عوض کرد و در نهایت ایران با نتیجه سه بر دو پیروز شد.
ایران و آمریکا در مجموع ۱۶ بار به مصاف هم رفتهاند که ایران ۵ بار و آمریکا ۱۱ بار پیروز شدهاند. این دو تیم پارسال دو بار با هم روبرو شدند که هر دو بازی با نتیجه سه بر صفر به سود آمریکا به پایان رسید.
نتایج مسابقات تیمهای ملی ایران و آمریکا
قهرمانی جهان ۱۹۷۰، ایران ۲ - آمریکا ۳
قهرمانی جهان ۲۰۰۶، ایران ۰ - آمریکا ۳
جام جهانی ۲۰۱۱، ایران ۰ - آمریکا ۳
جام قهرمانان بزرگ جهان ۲۰۱۳، ایران ۳ - آمریکا ۲
لیگ جهانی ۲۰۱۴، ایران ۰ - آمریکا ۳
قهرمانی جهان ۲۰۱۴، ایران ۳ - آمریکا ۲
لیگ جهانی ۲۰۱۵، ایران ۱ - آمریکا ۳
لیگ جهانی ۲۰۱۵، ایران ۱ - آمریکا ۳
لیگ جهانی ۲۰۱۵، ایران ۳ - آمریکا ۰
لیگ جهانی ۲۰۱۵، ایران ۳ - آمریکا ۰
جام جهانی ۲۰۱۵، ایران ۱ - آمریکا ۳
لیگ جهانی ۲۰۱۶، ایران ۱ - آمریکا ۳
لیگ جهانی ۲۰۱۷، ایران ۰ - آمریکا ۳
جام قهرمانان بزرگ جهان ۲۰۱۷، ایران ۳ - آمریکا ۲
لیگ ملتها ۲۰۱۸، ایران ۰ - آمریکا ۳
قهرمانی جهان ۲۰۱۸، ایران ۰ - آمریکا ۳
برنامه و نتایج مسابقات تیم ملی والیبال ایران در لیگ ملتهای والیبال ۲۰۱۹
هفته نخست، میزبان چین
جمعه ۱۰ خرداد: ایران ۳ - ایتالیا ۱
شنبه ۱۱ خرداد: ایران ۳ - چین ۰
یکشنبه ۱۲ خرداد: ایران ۳ - آلمان ۰
هفته دوم، میزبان ژاپن
جمعه ۱۷ خرداد: ایران ۲ - برزیل ۳
شنبه ۱۸ خرداد: ایران ۳ - آرژانتین ۱
یکشنبه ۱۹ خرداد: ایران ۳ - ژاپن ۰
هفته سوم، میزبان ارومیه ایران
جمعه ۲۴ خرداد: ایران ۳ - کانادا ۰
شنبه ۲۵ خرداد: ایران ۳ - لهستان ۲
یکشنبه ۲۶ خرداد: ایران ۳ - روسیه۰
هفته چهارم، میزبان اردبیل ایران
جمعه ۳۱ خرداد: ایران ۳ - پرتغال ۱
شنبه اول تیر: ایران ۳ - استرالیا ۰
یکشنبه دوم تیر: ایران ۰ - فرانسه ۳
هفته پنجم، میزبان بلغارستان
جمعه ۷ تیر: ایران ۳ - صربستان ۱
شنبه ۸ تیر: ایران ۳ - بلغارستان ۰
یکشنبه ۹ تیر: ایران - آمریکا، ساعت ۱۸:۳۰
نظر شما